Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pôvodne som nechcel písať, ale keď som prečítal radu "3 km odviesť" a v druhom prípade taktiež, mal som po nálade, keď naraz týmto spôsobom 10 matiek na včelnici je nemožné, len zohnať toľko voľných debničiek ani ja nemám a k tomu také miesto niekde 3 km ďaleko. To či tak niekto urobí alebo nie, si musí zvážiť každý sám, kto bude M do včelstva pridávať. Ak tomu treba pridať i pokročilý ročný čas, včely sa už nevedia prispôsobiť tak v čase keď je šte znáška. Prepáč Rosťo, ale ja by som to robil oveľa jednoduchšie.

Potreboval by som k tomu len medzidno s letáčom alebo využiť očko na debničke a potom môže rozdeliť v úľovú zostavu na dve časti aj npr. obyčajnou fóliou. Týmto spôsobom som pridal do včiel stovky matiek.

Včelstvo do ktorého chcem pridať matku rozdelím na dve časti (pridanie M môžem robiť po celý deň a bez špeciálnej príprave včelstva), na časť plodovú s matkou v strede, na úľové dno položím medníkovú časť (1-4 debničky), na tie medzidno alebo fóĺiu či sololit a na to plodovú časť. Včely z hornej časti odletia lietavky do spodnej časti a posilnia osadenstvo včiel.
O matku a plod sa má kto starať a plod tým neutrpí, lebo nové dospievajúce včely nahradia odletené.

V časti pod medzidnom bude dostatok včiel na prijatie matky už behom 1/2 hodiny im cez letáč vložíme M s otvorom na pridávacej klietke uzatvorenom, asi tak na tri hodiny cukromedovým cestom. Včely začnú vylizovať CMC, druhé sa orientujú cez vetraciu sieťku.

Matka z oslobodení včelami z klietky vojde do letáča, skoro bez povšimnutia včiel. Včely tak reagujú na novú matku preto, že včely bez pôvodnej matky začnú byť nepokojné a hučia a to je ten čarovný prútik, ktorý prinúti včely k takémuto konaniu.
Pridaná matka nebola nikdy vymenená, realizovať takýto postup je jednoduché a každý to zvládne.
Samozřejmě Antone, je to jedna z cest. Nevím, jak kdo, ale v této době by mělo být u většiny včelařú "bedniček" dostatek. To proto, že včely už ani zdaleka neobsedají ten prostor, jako na přelomu května a června, tedy v závěrečné fázi květové snůšky. Proto nikdy všechny medníkové nástavky po květové snůšce nevracím, taky proč. Přeložení plodového tělesa i se starou matkou nad pevnou přepážku (mezidno, desku, fólii....) je samozřejmě možné. Odtud ale odletí všechny létavky, protože jsou zalétané na hlavní česno, maximálně očko v prvním nástavku. Plodové těleso i se starou matkou je tedy dočasně bez nich. I když to trvá jen 1 - 2 dny, než jsou nahrazeny mladými včelami. Zato spodní část jimi, možná zbytečně překypuje. Samozřejmě, během týdne se vše urovná, ale přesto původní matka musí docela významně omezit kladení. Jednak je bez přísunu potravy (chybějící létavky) a i značné snížení početního stavu (opět odlétllé létavky). Zatímco při tvorbě smetence ze 4 - 5 ti medníkových rámků to to původní včelstvo prakticky nepozná a i nové matce určitou dobu trvá, než se může naplno projevit. Proto cítím, že jsou tam všechny ty létaky vlastně zbytečné. Je to ale věc názoru. Ony samozřejmě svoji funkci t.j. přínos potravy plní.
Jako docela chytré vidím Tvůj způsob přidání nové matky - prostě jednoduše česnem. Sice podle mne na první pohled dost riskantní, ale po delší úvaze zjevně funkční.
Ale díky za reakci, na každý problém je třeba více úhlů pohledu. Pak si může každý vybrat, co mu vyhovuje.
Jinak Tvoji uvedenou metodu s úspěchem praktikujeme k vytváření záložních oddělků na jednotlivých stanovištích. Jimi pak velmi snadno nahrazujeme chybějící matky spojením s defektním včelstvem přes noviny - operace, která probíhá právě v těchto dnech. Snad jen do nástavku odděleného pevnou deskou dáváme 1 - 2 rámky s plodem a něco plodištových včel, samozřejmě s matečníkem.
Ještě jednou díky za reakci.

P.S. Ještě mne napadá - šlo by přidat matku do "přeletáku" tak, že před hlavní uzavřené česno úlu (možná uzavřít 1 - 2 očka odspodu) položit nový nástavek a do něj Tvým způsobem po vrácení létavek vpustit matku. Létavky by se pak vracely do předloženého nástavku, stará matka by zůstala v původním plodišti, mladé včely z původního včelstva by se musely naučit létat např. ze 4. nástavku. Prostě původní včelstvo vůbec nerozebírat, jen před jeho uzavřené hlavní česno položit jiný nástavek.. Sakra - to je docela dobrý podnět k vyzkoušení. To musím ještě promyslet. Samozřejmě ne s inseminovanou matkou, ale za pokus to stojí. Antone, díky za "nakopnutí" !!!!!!
iRP
Letos jsem přidával svoji první matku a rovnou inseminovanou. Postupoval jsem takto:
udělal jsem si oddělek, vložil 3-4 rámky plodu (zavíčkovaný i otevřený), doplnil pylové a medné zásoby + souše (doplnil trochu vody). Žádné včely jsem neometal, byly tam pouze mlaďušky, které obstarávaly plod. Díky tomu jsem neměl potíže s návratem létavek do původního včelstva. Nechal jsem je dva dny osiřet, ráno před dovezením matky jsem zkontroloval, jestli na plodových rámcích nebyla vhodná larvička pro naražení matečníku, kterou jsem přehlédl (byla tam, misku jsem zrušil). Matku jsem vkládal v klícce vyrobené z injekční stříkačky a pletiva podle rady a vzorku Kv. Čermáka. Klícku jsem vložil pod horní loučku mezi dva plodové plásty, v té době už začínal vybíhat plod, který byl v době tvoření oddělku zavíčkovaný. Matku téměř okamžitě začaly krmit, žádné zakousnutí jsem nepozoroval. Po třech dnech, kdy bylo zřejmé, že matka feromonem oddělek zvládá a včely ji vnímají jako vlastní jsem uvolnil uzávěr klícky, další den byla vykousaná a volná, nyní již klade.
Ještě něco ke klícce. Je vyrobena ze včelařského pletiva a inj. stříkačky 20 ml. Stříkačku jsem cca v polovině uřízl, okolo ni omotal pletivo a "sešil" nerezovým drátkem, konec sploštil a zahnul. Pístek jsem zkrátil na délku cca 15 mm, konce je potřeba rozmáčknout kleštěmi, aby samovolně ze stříkačky nevypadával. Do výřezů v pístku se vtlačí těsto, do klícky vloží matka a uzavře pístkem. Včely mohou přes klícku s matkou komunikovat velkou kontaktní plochou, dobře se uvolňuje feromon. V případě potřeby, když jsou včely na matku agresivní se může schovat do prostoru stříkačky. Je-li vše v pořádku, pístek se povytáhne, aby nevypadl, včely těsto vykoušou a kanálky (ty trojúhelníkové prostory) matka klícku opustí. Přiložené fotky jsou pořízené u Kv. Čermáka, podle nich jsem si vyrobil vlastní klícku.

[attachment=1230] [attachment=1229]
(20.07.2012 0:24)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Odtud ale odletí všechny létavky, protože jsou zalétané na hlavní česno, maximálně očko v prvním nástavku. Plodové těleso i se starou matkou je tedy dočasně bez nich.

V tom je celá finta pre bezpečné prijatie M, že včely sa vrátia do úľa naučené lietať cez hlavný letáč, predsa novo pridávanej matky musíme vytvoriť ten najlepší servis. Tento spôsob pridania matky je ťažko uskutočniteľný, ak v debničke nie sú čo i len malé zásoby. Potom novému včelstvu musíme podať zásoby.

I když to trvá jen 1 - 2 dny, než jsou nahrazeny mladými včelami. Zato spodní část jimi, možná zbytečně překypuje. Samozřejmě, během týdne se vše urovná, ale přesto původní matka musí docela významně omezit kladení.
Jako docela chytré vidím Tvůj způsob přidání nové matky - prostě jednoduše česnem. Sice podle mne na první pohled dost riskantní, ale po delší úvaze zjevně funkční.

Predsa my pridávame matku a nie zachraňujeme starú, tá nám môže poslúžiť ako rezerva, alebo ako odpichnutie sa ako nové včelstvo. Vždy záleží aká je jej kvalita, či je vekove mladá.
Veď tieto včely môžeme spojiť po určitej dobe s novo vytvoreným včelstvom, čím získam znovu silné včelstvo. Ako použiť včelstvo na včelnici nad medzidnom je niekoľko, ale to závisí od toho, prečo som im matku pridal.
Ja sa držím témy "Pridanie matky", zrejme včelstvu. Ten počet úspešných pridaní M do včelstva nie je vymyslený. Každú radu vždy preverí čas. Včely, ktoré ostanú bez možnosti si absolútne bez možnosti si urobiť čo i len náhradný chov, inú možnosť nemajú, len ju po určitom čase musia prijať, ak chcú prežiť. Nikdy som nepozoroval, žeby takto prijatú M chcelo včelstvo vymeniť.
Tento rok som prvý krát osádzal šľachtené M a kolega mi poradil tento postup:
jeden rámik s liahnucim sa plodom, dva rámiky zásob, jeden s vodou, zúžiť priestor a zatvoriť letáč. Staré včely pretým z plodu nechať odletieť a na tri dni nechať klietku zatvorenú. Další plod pridť bez včiel až po vyliahnutí vlastných včiel /pretoriánov/ po troch týždňoch. V podstate tento postup tu už určite bol spomenutý až na ten detail o liahnutí vlastných včiel. Dôvodom k neskoršej výmene M sú asi dvorné intrigy a vlastná garda má tomu zabrániť.
já tvořil zas smetenec dal jej v klícce do sklepa, tak v sobotu napíši, jak se dílo vydařilo
Zapomněla jsem napsat jak jsem dopadla s přidáním matek.
Jak už jsem byla předem rozhodnutá že výměnu v této době riskovat nebudu, udělala jsem 2 oddělky a objednané matičky ( volně spářené) jsem do nich přidala. Matky pěkně kladou a včely mají už vystavěný 1NN.
Niektorí včelári nedoporučujú pridávať matku do včelstva v tomto čase, ja mám opačné skúsenosti, tento čas až do zimy je pre mňa ten pravý.
V oplodňovacej jednotke som mal dve matky typu Golden a chcel som ich mať vo včelstvách. Tento náhodný mix som mi dostal do rúk pri obyčajnom prelarvovaní, vtedy som ani netušil výskyt tejto zlatej matky. Včelstvá s týmto farebným rázom nie sú ničím vynimočné, hádam tou ich farbou.

Vo včelstvách, ktoré som poctil týmito matkami som na pridanie M na pláste s plodom odobral matky a vložil do plástovej uličky pomocou klietočky Tic-tac.
Po uplynutí 4 dňoch som v týchto dvoch včelstvách som zlikvidoval 11 a 13 NMB (náhradných mater. buniek) a do uličky mimo plod som vložil plást a s matkou. To bolo 12.8, na druhý deň kontrola, obe matky som videl stále boli na svojom pláste a už kládli vajíčka. V úli bolo ticho a myslím, že ešte do jesene nakladú kopu vajíčok. Každé včelstvo dostalo 3 litre cukrového roztoku 1:1

Ešte chcem zdôrazniť, že staré M som vrátil do toho istého včelstva v klietke Tic-tac (pre prípad blamáže s neúspešným pridaním M). Môžem konštatovať, že M v klietkach neovplyvnili pridanie. Aj v odbornej literatúre sa tvrdí, že včely v klietke matku vnímajú vôňou, ja tvrdím, že nie je to pravda, včely síce kŕmia M cez sieť, ale život v úli už M neoplyvňuje. Svedčí o tom, bohaté nasadenie NMB, včely v úli nedokážu s klietky tohoto typu odoberať -lízať z tela M - teda chuť materskej látky. Anton
Ahoj ,chci se zeptat jak dlouho může matka přetvrvávat v přepravní klícce s doprovodnými včelkami a těstem ,? Když jí kapnu kažždý den kapku vody na síťku ?
Vydržela mi i 14 dní, déle jsem to nezkoušel. Jen s tou vodou opatrně, moc ji nesmáčej. Jinak čím dřív je matička venku, tím lépe pro ni.
Dlouhodobě je otestováno 7 dní, bez jakékoli újmy. (i na cestě poštou). Delší pobyt v klícce už přináší jistá rizika. Při 10 dnech se může vyskytnout úmrtí Matky. A s každým dalším dnem se riziko zvedá o opravdu hodně.
Mně letos přišly matičky poprvé, po otevření zásilky v pořádku všechny, nechala jsem je 1den aby byly v klidu a pak že je přidám do připravených osiřelců. Druhý den ráno jsem si u jedné klícky všimla, že v otvoru kde je těsto a východ pro včelu je stále ta mrtvá včela co už tam byla,ale ještě se k ní nacpala matka a je tam tak zkroucená, že nemůže ven. Klícku jsem okamžitě otevřela, matku vyndala ale už zůstala " hrbatá", včely ji pak v oddělku nepřijaly,3 dny i po vykousaném těstě ji ven nevyvedly, musela jsem ji sama vypustit, po další kontrole sice matička běhala po úle, ale byl tam připravený matečník před zavíčkováním.....matka byla prostě stále jiná a částečně jakoby ochrnutá. Tak jsem oddělek zrušila a matičku bohužel taky.Sad
Byly to jen přirozeně spářené matky, měla jsem jednu na víc, ale příště bych asi klícky víc hlídala nebo má někdo podobnou zkušenost??
(16.08.2012 14:56)Tanula napsal(a): [ -> ]...nechala jsem je 1den aby byly v klidu a pak že je přidám do připravených osiřelců..

No, myslím, že tohle je chyba. Předpokládám, že více v klidu by matky byly, pokud by byly přidané do osiřelců. Mladým matkám, které mají nastartovaný proces kladení, se snažím dobu věznění co nejvíce zkrátit a umožnit jim pokračovat v kladení. A to bez ohledu na fakt, že i já mám několikerou zkušenost s matkami, které bez úhony přežily v klícce po dobu 6-7 dní.
Citace:Ahoj ,chci se zeptat jak dlouho může matka přetvrvávat v přepravní klícce s doprovodnými včelkami a těstem ,? Když jí kapnu kažždý den kapku vody na síťku ?

Pokiaľ sú v klietke pri matiek sprievodné včely a cukromedové cesto, je možný pobyt matky aj dva týždne, ale vždy musí byť okolitá teplota aspoň min.24°C.
Moja rada je však iná, každú matku, ktorú hneď nemôžeme pridať do včelstva, treba vložiť do plástovej uličky hociktorého včelstva, kde M môže prežiť aj dlhšiu dobu.

Treba využiť poznanie, že domáce včely matke podávajú potravu, kým niektoré sú zaseknuté do sieťky, aby ju zabili. Matke v klietočke sa nemôže nič stať, lebo je ďaleko od ich žihadla. V tomto prípade jej netreba podávať vodu v kvapkách. Anton
Zdravím, reaguji na poslední větu, že se matce v klícce nemůže nic stát. Před několika dny jsem měnil matky. V jednom úlu po 3 dnech nebyla kolem klícky žádná stavba, vytáhl jsem klícku a ejhle, mrtvá matka stočená na dně. Nevšiml jsem si žádné známky poškození. Žeby infarkt? Inu, je to život, při výměnách nechávám pár matek v záloze, opět se mi to vyplatilo.
Vylámal jsem matečníky, vzal jednu záložní matku a po třech dnech obestavěná klícka, po týdnu matka normálně kladla.
Antone, Vaše metoda přidávání se mi zamlouvá, příští rok vyzkouším.



(19.07.2012 23:17)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]... behom 1/2 hodiny im cez letáč vložíme M s otvorom na pridávacej klietke uzatvorenom...
Matka z oslobodení včelami z klietky vojde do letáča...

Zdravím, chtěl bych jenom upřesnit česko/slovenskou terminologii letáč, leták, česno: cez letáč myslíš nechat venku (na letáku/letáči?) nebo zasunout na dno úlu dovnitř (česnem/letáčem?)
Letáč je to čo u vás česno, otvor na šírku vnútorného rozmeru úľa a výška 20 mm. Pri tomto spôsobe pridania matky som pridanie často sledoval (hlavne chovanie sa včiel oddelených od M a plodu) ako úľové včely budú reagovať na pridanú matku.

Matka vložená do klietky vždy začne roznášať materskú látku do stenách klietky (ja ich urobené z krabičky na cukríky Tic-tac) a keď vyjedia cesto z otvoru na vrchnáčiku, tak sa nestarajú o matku, ale rýchle olizujú mater. látku na stenách klietočky. Matka akoby nič vyjde z klietky na letáč a odtiaľ odíde do úľa k včelám. Nestalo sa mi ani raz, aby včely na matku len "špatne pozreli", nieto ešte jej ublížili. Anton
Letos jsem měl zajímavý zážitek z přidávání matky do oddělku. Do přidávací klícky jsem dal moc těsta a matka zůstávala uvězněna ještě třetí den. Klícku jsem vyndal a odebral zbylé těsto aby mohla vyběhnout. Nedalo mi to a přes fólii jsem sledoval vlastní akt vyběhnutí matky. Měl jsem štěstí v tom, že matka nevběhla okamžitě do uličky, ale pobíhala po vrchní loučce rámku. Udělala dvě tři kolečka a k mému udivení vylezla na záda jedné z okolních včel, které kolem klícky zvědavě pošlapovaly. Matka, na zádech včely sklopila párkrát zadeček jako by chtěla včelu bodnout. Napadená včela se ani nepohla a vůbec se nebránila. Toto se opakovalo ještě na dvou včelách a potom matka vklouzla mezi rámky. Za pár dní se rozkladla, takže přijetí dopadlo dobře. Mám za to, že samotná matka si tímto chováním sondovala jak ji včelstvo přijalo, zda nemůže čekat nějakou agresi.
(21.08.2012 14:27)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Letáč je to čo u vás česno, otvor na šírku vnútorného rozmeru úľa a výška 20 mm.

Díky za upřesnění.
Prosím o radu - už podruhé mi včelstvo odmítlo novou matku, resp. už po druhém jsem ji našel mrtvou mimo úl, i přesto že už ve včelstvu kladla, ale po 3 týdnech klidu, kdy jsem do včelstva nešel, jsem ji dnes po odstranění nassenheideru po odpaření kyseliny mravenčí našel před úlem mezi mrtvými včelami, které včely vynosí ven. Nevím, co se stalo, ale včelstvo - relativně dost silné je bez matky, bez plodu a co teď s ním. Ani nevím, jestli matka stihla zaklást zimní generaci nebo to nestihla. Dle mého je včelstvo odsouzeno k záhubě, protože i když bych zakoupil matku teď, tak ta již asi nestihne zaklást zimní generaci nebo myslíte že nějaká šance je???

A s tím souvisí ještě jeden dotaz. Mám rezervní oddělek s kladoucí matkou. Zvažoval jsem, že bych ho s tím výše uvedeným včelstvem spojil, ale mám strach o matku v oddělku, zda-li se nebude opakovat situace ve dvou předchozích případech a matku opět najdu K.O.? Nebo nemusím mít o přidání matky tímto způsobem strach a přestože oddělek nedosahuje síly osiřelého včelstva a nepochází ani z osiřelých včel je přidání matky přes tento oddělek nejjistější metodou???
Pokud jsou kmenové včely osiřelé, tak bych určitě spojil. Ale určitě bych je rozebral do mrtě a podíval se jestli tam není normální matka (nekladoucí) nebo trubcokladná matka. Taky možnost si koupit další matku. Já bych určitě to pospojoval
Referenční URL's