Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(06.10.2020 11:19)KTM napsal(a): [ -> ]Rudolfe najdi si v obchodnim rejstriku kam az saha chobotnice vlastníků VUV a zjistíš ze to co chceš proste nejde,leda by se dost lidi zblaznilo,,staci si zjistit kolik pribuznych vyizivalo za par drobnejch majetek ČSV(treba byty,nevim zda je to i ted,ale tezko doslo ke změně).
Tohle bude fungovat ještě nejmin 15 let....

A tak buďte slušnej, řekněte pravdu...,kdo Vám to řek..., který úředník..., a nebuďte hodnej..., od koho jste dostal tu informaciu..., jméno... no tak tak to řekněte... Big Grin.

Myslím že tyto diskuze čte dost lidi, kteří jsou příjemci dotací, zodpovědní za dotace, zodpovědní za kontrolu dotací atd. Všimli jste si například, že od té doby, co jsem zde upozornil na střet zájmů pana Kamlera (vlastníka 20 % podíl v VUV), tak se jeho články ve Včelařství tak nějak "změnily". Dříve "natvrdo" propagace produktů VUV, dnes jen "opatrně a nepřímo" a místo toho ve Včelařství propaguje VUV výrobky - s prominutím - několik "užitečných idiotů"."
Časopis Včelařství, strana 2, Kalendárium leden, cituji: "... viděl jsem i video, kde včelař uprostřed zimy rozhodil nástavky a poléval včely v uličkách sladkým roztokem zředěné kyseliny šťavelové. Tyto pro mě nepochopitelné zásahy považuji za "zoufalé činy zoufalých lidí", kteří v tuto dobu včelstva zbytečně ruší. Čas poctivého nakrmení včelstev byl v podletí a zásahy proti varoáze můžeme provádět úspěšně od jara do podzimu." S takovýmito názory a neustálou propagací 30-40 let starých variocidů míří české včelařství mílovými kroky do 21. století a tam, kam nepochybně patří - ... . To si potom člověk řekne, jaké že to má vlastně štěstí, že třeba takovou vakcínu proti koronaviru nevymýšlí nějaký český "výzkumák".
Rudolfe třetí.

Já ještě Včelařství nečet, leží tu už dva dny a nějak se mi do toho nechce, zatím jsem přelouskal jen šnytlík.

Já si ale taky myslím, že pokap je velmi škodlivý. Povím svůj příběh.

Ještě dávno před viry (před 2007) jsem takhle jednou podlehl Boháčově (zakladatel PSNV) masírce a protože jsem měl poslední 3 vč nepokrokově v univerzálech, sice jsem s nimi nikdy nepracoval zadem, ale byl jsem prostě sto let za pokrokem a za světrem, hlavně za jůesej a Německem taky. Tak jsem se jal začátkem ledna přeložit (12 nad nulou, bezvětří) ta 3 vč do moderních a pokrokových nástavkáčů.

Zdařilo se, povedlo se, nic se nestalo, včeličky to pochopily, chovaly se spořádaně, nerozlézaly se, nelétataly a staří blbi, co tvrdili, že to skončí špatně, pravdu neměli. Zdálo se.

Zjara ta 3 vč ale nějak neměla jiskru. Ostatní je předhonila ve všem. Med od nich z jarní snůšky nebyl žádný a dvě se chtěla mocí mermo rojit i když nebyla nijak silná.

V hlavní snůšce, byl zrovna špičkový medovicový rok, se "chovala" stylem "neurazí nenadchne" a medu podprůměrně. Moc M nepostavila a ani v trubčí divočině nijak nevynikla. Všem třem včelstvům jsem v srpnu vyměnil matky spojením s odd.

Od té doby vím na milon % jistě, že se v zimě do včel lézt nemá a stěží mě někdo přesvědčí o opaku. Pak to postiženým padá v srpnu a září a až do zimy a oni se strááááášně diví, jak to, když svá včelstva, aby toho nebylo málo, v červenci tak skvěle přotrávili kyselinovou clonou?

A tak dále. Vy se samosebou pošklebujte jak chcete a komu chcete. Někteří ale vědí své.
"Zoufale ciny zoufalych lidi" tak tehle perly jsem si nevsiml.
Tome mněl jste tam jen špatné matky a to je celé. Se zimní manipulací to nemá nic společného, je to nesmysl. I když je v zimě včelsvo po vichřici bez víka třeba týden a prší do nich,tak třeba pomře čvrtina včelsva a na jaře jedou nádherně. Záleží pak hlavně na kvalitě matky. Vaše nesmyslné skušenosti a hlavně předsudky jdou neustále až trapně proti prověřeným poznatkům na milionech včelstev.

V tom Včelařství mne taky zaujalo co to autor píše za nesmysly a nemá přehled o co jde.
To, že za stejných klimatických podmínek funí silně podchlazený acetonový aerosol do včelstva, už asi za zoufalství nepovažuje.
Změna rámkové míry znamená i začít jinak myslet, pracovat. Ne každý je toho schopen. Osobně mi to trvalo několik roků se oprostit od "dřívějších" postupů. A další krok je i výběr chov. materiálu. Pak výsledek přijde.
(11.01.2021 7:48)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To, že za stejných klimatických podmínek funí silně podchlazený acetonový aerosol do včelstva, už asi za zoufalství nepovažuje.

Nehci nikoho hájit, Včelařství jsem nečetl, ale v příspěvku od R.III jsem nic o aerosolu nečetl a o tom, že máte na zásahy jaro, podletí a podzim, s tím souhlasím.
To bude az v nekterem pozdnim cisle. Nekteri proste nedokazi prekrocit svuj stin, a dokonce vnucuji ostatnim, ze se to nesmi delat. Je tam i zminka o nalezu 3 roztocu v meli a POVINOSTI natirat plod. A ne aktualni formulace o schvalenem vlp (coz nemusi byt nater plodu),kterou tam dal pisatel bud zamerne nebo z neznalosti.
To co mne zaujalo, tak je opetovny dotaz jakehosi funkcionare, ktery se taze, jak ma kontrolovat ciziho vcelare. Vzdycky zasnu, kdyz funkcionari pokladaji tyhle debilni dotazy svedcici o tom, ze neznaji svoje pravomoce, ze nemaji potuchu, co muzou, co ne.Odpoved predsedkyne naprosto jasna, CSV je jenom spolek, ktery nema pravo cokoliv po cizich vcelarich vyzadovat k predlozeni nebo jim strkat nos do vcel. (vyjma atrakci kolem zadosti o 1.D)
Vynecham zminku o bonzactvi, protoze tady si p. Machova neuvedomuje, ze presne zpusobem jakym radi dotazovat se SVS na zdravotni stav vcelstev ciziho vcelare, se muze on reciprocne dotazovat na zdravotni stav vcelstev clenu ZO.Veterina z podobnych dotazu urcite bude nadsena.... Vlastni stin je previt.

Tini, ono tam taky nic moc ke cteni neni, vic nez pulka cisla jsou formulare na dotace.
(11.01.2021 0:41)tom.50 napsal(a): [ -> ]...
A tak dále. Vy se samosebou pošklebujte jak chcete a komu chcete. Někteří ale vědí své.

Ano, máte pravdu, tvářím se dost "kysele a zoufale" při pohledu na současný stav ČSV a časopisu Včelařství protože:
- ČSV dělá téměř zadarmo distribuci léčiv pouze jedné soukromé společnosti, která z tohoto stavu profituje a obor evidentně nikam neposouvá.
- Autoři v časopise Včelařství neinformují objektivně a nezávisle o jiných možnostech léčení.
- Časopis dělá skrytou reklamu pouze na výrobky VUV. Přitom je časopis státem dotovaný a měl by sloužit k osvětě v oboru a ne k distribuci skryté reklamy.
- V časopise Včelařství nevychází objektivní porovnání léčiv - nebo si snad dovedete představit, jak pan Kamler (soukromý vlastník 20% VÚV s.r.o.) píše objektivní porovnání Varidolu s jiným přípravkem jiného výrobce?

Vlákno se týká časopisu Včelařství - jeho úroveň nezávislosti a schopnosti informovat objektivně je pro mne taktéž "zoufalá"
Pan Kamler uz predvedl na strankach Vcelarstvi svoji touhu po porovnavani vyrobku, svaz za to ma na krku zalobu o peknych par milionu.Muzem doufat, ze pokud to svaz projede, tak si to taky zaplati.
Netuším, proč by se při pokapu mělo rozebírat včelstvo. Jen se odhrne plachetka, nakape do uliček a zase zavře. Když hodně dlouho tak 2 minuty. Jsou li včely níž tak ani nejsou vidět. To je vidět odborná úroveň některých spisovatelů! R. S.
Pretože píšu tí,ktorí o tom nemajú ani páru.
Vzhledem k tomu, ze kalendarium je predevsim pro zacatecniky, ocekavam v tomhle smeru od Vcelarstvi,ze bude kalendarium psano v souladu alespon s aktualnim znenim narizenych zakroku dle MKZ a nebudou zacatecnikum podsouvany zavadejici informace o povinosti natirat plod a fumigovat pri nalezu 3 a vice roztocu v zimni meli.Stranou ponechavam umysl.Odeslal jsem email redakci Vcelarstvi s timto pozadavkem a poprosil o predani panu Slamovi. . Pokud budem zacatecnikum sdelovat prostrednictvim casopisu zastarale Informace, tezko budovat nejakou duveru.
Já být včelou, tak po zimním pokapu pokapu.
Jj, včelaři jsou ..., dneska jsem mluvil s kamarádem, 2x fumigoval, pak aerosol a ještě chce 2x dávat varromed při spadech 2 až 3 kleštíci. Nekomentoval jsem to, ale pokud to dostane od organizace "zadarmo", tak čemu se lze divit.
PS: patrně to patří do jiného tématu, se omlouvám.
Pravdepodobne myslel pripadne jarni osetreni, tam je VarroMed ekvivalentem nateru plodu,co by schvaleny vlp. U nas v ZO loni ti co meli narizene jarni osetrovani aplikovali zrovna VarroMed bez nejakeho vyrazneho projevu spadu v lete. Fungoval. Konzultoval jsem to s SVS, nemeli namitek. Pokap velice rychly, blbuvzdorny, oddelat strupkovou folii, pokapat dle pribaloveho letaku do ulicek, zadelat ,hotovo.Zadne michani nateru, zadne steteckovani, ometani plodovych plastu, natirani,nasirani vcelstva za nic moc jarnich teplot....Spis je s podivem, ze vysledkum zimni meli jeste nekdo priklada vahu.
Když VarroMed je ekvivalent nátěru plodu, tak potom pokap KŠ taky? Nebo mi nějaká souvislost uniká?
Jediny rozdil je v tom, ze kyselina stavelova sama o sobe neni vlp,ale je brana jako ucina latka. VarroMed je samozrejme pokap na bazi kys. stavelove ,ale uz je to schvaleny vlp. Je to sice demagogie, ale v te se uredni siml vyziva. Jestli je ucinnost taufluvalinatu mizerna,je na nej rezistence, ma smysl ho pouzit na nater? Za mesic,necele dva se bude po jarnim osetreni vytacet prvni med, ma smysl do vcel davat varidol??? Dobrou chut s takovym medem.
Na webu http://www.vcelarstvi.cz anketa k e- Vcelarstvi,světě div se,i s možností hlasovat.
Referenční URL's