Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No po dlouhé době jsem proháněl OCR na OVP a po náhodném přečtení, jednoho překladu ruského článku (2008/2, Nové poznatkv v léčbě zvápenatění včelího plodu) jsem se dozvěděl, že aspergilóza je vlastně zvápenatění. Opět mi přijde nanic, že jsem se vůbec kdy obtěžoval nějak vzdělávat v oblasti včelařství. Takže se jeví jako nutnost, že lidé potřebují při publikování třeba jen překladu občas jiný odborný náhled. Při elektronickém publikování se taková chyba záměny aspergilózy s askosférou může nějakým způsobem opravit, ale je-li jednou něco vytisklé a rozeslané na papíře, ... Stát se to může, ale neměloby v tomto případě.

_gp_
máme šťastie, že nás aspergilóza tzv. skamenie plodu obchádza, je nebezpečná nielen pre včely, ale i pre človeka. Ak sa táto mykotická huba zahniezdi do včelstva, trpí ňou nielen plod, ale i včely, tu naozaj je najlepším opatrením včelstvo vysíriť, úľ vydezinfikovať a pripraviť si nové včelstvo
V poslední době se nějak zlepšuji ve čtení.
Tak rychle jako dnes jsem ještě nikdy časopis Včelařství nepřečetl.
Musím uznat, že nejnovější číslo mě svou rozmanitostí a konkrétnosti zaujalo. Po delší době příjemné i poučné zároveň. Jen tak dál. Děkuji.
(29.10.2012 20:35)Josef Lekki napsal(a): [ -> ]Musím uznat, že nejnovější číslo mě svou rozmanitostí a konkrétnosti zaujalo. Po delší době příjemné i poučné zároveň. Jen tak dál. Děkuji.

Jo jo. Rozmanitost to teda jo. Např. str. 388 o změnách v nájmech bytů mě opravdu zaujalo Tongue
Příště čekám, že se dočkám například představení novinek v oblasti tabletů...Blush
naprosto s Tebou souhlasím, proč to tam dávají?
Jinak za sebe říkám, že několik článků mne zaujalo a mají mou pochvalu. Líbí se mi reportáž z Finska nebo dekrystalizátor medu. Taky pro mne jako věčného začátečníka jsou pořád užitečné články o životě včel viz. str. 378,386. dávám známku 2 Sleepy
(29.10.2012 23:54)Martin R. napsal(a): [ -> ]Jo jo. Rozmanitost to teda jo. Např. str. 388 o změnách v nájmech bytů mě opravdu zaujalo Tongue
Příště čekám, že se dočkám například představení novinek v oblasti tabletů...Blush

To jistě, ale zlepšení tu je, to je důležité. Ten článek jsem taky moc nepochopil ...
(29.10.2012 23:54)Martin R. napsal(a): [ -> ]Jo jo. Rozmanitost to teda jo. Např. str. 388 o změnách v nájmech bytů mě opravdu zaujalo Tongue
Příště čekám, že se dočkám například představení novinek v oblasti tabletů...Blush

Vážený
Odebírám časopis přes 40 roků a rád si přečtu zajímavé články i když je nebudu nikdy používat a jsou z jiného oboru.
Časopis se stále vylepšuje a měl byste si přečíst časopis z roku 1970 a pak mít námitky.Jeden čas se kritizovala obálka včelařství , že jsou na plechových víkách úlů položeny kameny,což prý nebylo hezké ani vhodné. Já je používám dodnes a plně mi vyhovuji.Je to ekologické na stanovišti je najdu a praktické.
Časopis Včelařství mně plně vyhovuje a je velice vhodný pro řadové členy a je zdarma.Členský poplatek se platí v každém jiném spolku a časopis si musí koupit.
Kritika je dobrá věc .To Vám píše dědek Kovář
Názor na časopis je různý stejně jako lidé nejsou stejní.Pokud bych porovnával časopis z 60 let oproti dnešnímu početl jsem si více ovšem v tom z 60 let je to ,ale věc názoru.V zásadě proti časopisu nic nemám.Co je pro mne nepřijatelné je to že si nemohu rozhodnou jestli časopis chci či nikoli a přitom to mělo vliv na výši členských příspěvků,dnes si platím službu ktrerou nechci je to stejné jako kdysi povinné paušáli u pevné telefoní linky kdy jsem provolal 20 kč a na pušálu zaplatil 400 kč.Někdo řekne 200 kč není tolik za časopis já říkám že je to dost za něco co nepotřebuji.Zajímalo by mne jestli si většina s vlastního rozhodnutí koupí něco co nepotřebuje byť by to stálo 1 kč.
Už vznik povinnosti platit časopis byl spíše lobistický tah mnozí mladí včelaři ani neví jak jsme se k tomuto dopracovali.Bylo to jednoduché z časopisu nepovinného dostupného celé čtenářské veřejnosti se po návrhu s ústředí hlasováním v organizacích stal časopis pouze pro členskou základnu.Už tenkrát padali dotazy zda se bude hlasování po určité době opakovat třeba vždy ve volebním roce nikdo nevěděl a jelikož většina byla pro tak ti kdo byli proti mohli pouze držet ústa a krok.Pokud by dnes bylo vyhlášeno podobné hlasování myslím že by to dopadlo jinak.A tvrzení že časopis je dělán z lásky k bližnímu téměř bez honoráře je jen těžko uvěřitelné .Také tvrdím že jakmile skončí dotace členská základna se citelně zůží už dnes se pracuje s některými řadovími včelaři velmi těžko ti se trochu sejdou prakticky pouze při výplatě příspěvků.Nedovedu si představit výběr členských příspěvků pokud dotace skončí to aby se z toho pak hospodář zbláznil.Jak to dopadne buďto toho kdo nezaplatí bude nahánět o čemž pochybuji spíše spíše člena vyloučí a co je úplně nejpravděpodobnější s funkcí prostě sekne a buď se stane řadovím členem to v případě že se najde jinej zapálenej funkcionář nebo prostě bude včelařit jako nečlen a to co dělal pro celou z.o.si udělá poze pro sebe.Odbočil jsem sice od tématu časopis ale ten s tím bohužel souvisí nejvíce je to pro mnohé malovčelaře největší položka v členském příspěvku.
Josefe, vcelku chápu Tvůj postoj, já se nad ním taky zamýšlel a už jsem tu něco podobného psal. Včelařství ale není "časopis" v pravém slova smyslu, ale spíš "svazový informační zpravodaj". Nekupuješ tedy něco, co by sis normálně nekoupil, ale hradíš náklady na svazové periodikum. Že by byl dělán z lásky a bez honoráře pravda není i je. Rozhodně ho nedělá zadarmo redaktor a grafik, tiskárna, distribuce... ale myslím, že třeba Redakční rada a hlavně autoři na tom zrovna nebohatnou (aspoň ti co si nepíší public relation články na své produkty). Wink

Dnes v době, kdy najdu daleko více aktuálních informací, třeba na tomto fóru, už se zdá existence podobného zpravodaje méně odůvodnitelná. Jsem ale přesvědčen, že pořád je spousta členů, kteří tu možnost z nějakého důvodu nevyužívají a za časopis jsou rádi (asi i spousta těch, co internet využívají). Pokud v tomto nebudeme společně držet "basu" a sníží se citelně náklad, cena za výtisk poroste a to je cesta k úplnému zániku.

Kvalita časopisu, zdá se, má tendenci se zvyšovat a do určité míry je na nás, jaká bude, jaký budeme vytvářet tlak na jeho zkvalitnění. Mám na mysli podněty, nové autory, kvalitní články... Vím, že ve finále jsou to pořád dvě stovky, které investuješ, ale dá se na to nahlížet i z jiného konce a pak Ti třeba už nepřijdou "úplně vyhozené". Já to tak aspoň vnímám.
K příspěvku 289 pana Jířího Kováře:

(30.10.2012 16:01)Jiří Kovář napsal(a): [ -> ]Vážený
Odebírám časopis přes 40 roků a rád si přečtu zajímavé články i když je nebudu nikdy používat a jsou z jiného oboru.
Časopis se stále vylepšuje a měl byste si přečíst časopis z roku 1970 a pak mít námitky....

Tak popořadě.
Nemám vůbec námitky k dalšímu obsahu časopisu, sám si ho rád přečtu a asi i kdyby se platil budu ho odebírat dál.
Mám doma též ročníky od cca 72roku, srovnání mám a vůbec netvrdím že časopis je na horší či lepší úrovni. Na druhou stranu myslím, že srovnávat třeba i časopis z období před čtyřiceti lety a dnes je podobné jako srovnávat výnosy medu v těch letech a dnes. Pokrou i ve vývoji časopisu zkrátka zastavit nelze a i já se považuji za náročnějšího čtenáře než třeba jen před patnácti-dvaceti lety.
Co opravdu krityzuji je, obsah např. zmíňěného článku, který myslím v odborně jednoznačně zaměřeném časopisu nemá co dělat.
Ač se Vám to líbí, nebo ne, časopis zkrátka zdarma není, ač to tak možná na prví pohled vypadá. Z příspěvků ho každý zaplatíme a kdyby jsme ho platily zvlášť jako jiné organizace zbyli by svazu (nám) peníze na jiné činnosti.
PS. Kameny na víka používám takyWink
Mám, na Vás prosbu přátelé. Zakládám včelařský kroužek a dávám dohromady knihovnu s včelařskou tématikou. Podařilo se mi sehnat několik knih o včelaření, stromech, keřích i rostlinách. Čeho mám nedostatek, jsou časopisy Včelařství. Kompletních ročníků 2011 a 2012 mám od místních včelařů několik a velké díky jim za to. Chtěl bych doplnit starší ročníky od 2000 – 2010 ( i starší ). Mohl bych Vás poprosit o pomoc? Je škoda vyhazovat nebo pálit něco, co může ještě posloužit. Nechci slevu zadarmo. Smile Poštovné uhradím. Můj kontakt je v panelu uživatele. Předem děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat zda již někomu přišlo lednové číslo časopisu.
Taky jej marně vyhlížím.
a já si říkal, že jsem nic zatím nedostal proto, že asi nemám zaplacený členský příspěvek, tak honem do tisku a schránek...
V lednu doručení je vždy později.
V září jsem v diskuzi na téma včelařské rostliny - akáty slíbil článek do Včelařství na téma roubování akátů.
Tak ten vyjde asi ve druhém letošním čísle, ale co mne překvapilo, byla rychlost s jakou ho do časopisu zařadil jeho redaktor p. Karoch, až si myslím, že má o články velkou nouzi. Protože si myslím, že zde na včelařském fóru je dost účastníků, kteří mají co nabídnout, tak se přimlouvám abyste do časopisu přispívali.
Jakej si ho uděláme, takovej bude. Já už pracuju na dalším článku, tentokrát o břečťanu. Jirka
dnes mi přišel časopis. Líbí se mi v něm vložená A4 s propagací medu. Mít to kde sehnat, přikládal bych to ke sklenicím při prodeji. Domácí kopírování by bylo moc drahé. O černobílém nekvalitním ani nemluvím.
Příspěvky o letácích jsem přesunul do tématu Propagace medu.
Pokračujte tam, prosím.
Referenční URL's