Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Krasný den,

Ve dvoučlené redakci se dá dělat 100 stránkový měsíčník. A to si budou redaktoři většinu textu psát/ překladat sami. Včelařství dnes nemá v podstatě žádný vlastní obsah, myšleno tak že redaktor udělá s někým rozhovor, redaktor udělá test, redaktor provede průzkum na trhu určiteho vyrobku.

Víceméně všechen text je od externích autoru, řekl bych že je to takové včelaři sobě. Takže podle mě hlavní ukolem toho člověka je poslepovat časopis z různých příspěvků a zajistit aby autoři dodaly texty včas. No asi nejvíc času zaberou redakční úpravy/zkrácení textů, ono domluvit se s tolika autory musí byt docela o nervy Smile

Jinak v inzerátu je psáno odpovídá, zabezpečuje, dává, zadává, což ani jedno slovo neříká že by to musel dělat sám, jen ma zajistit, aby to fungovalo.

Chapu že by někdo rád odběr Včelařství zrušil.

Nicméně volný prodej časopisu je podle mě ekonomicky nesmysl.
V trafikách zcela určitě, vydavately se vrátí 35-55% nakladu zpátky.
Zmenšení nákladu povede ke ztrátě množstevních slev, takže to ve vysledků časopis jen zdraži.

Občas tu někdo říká že by rad aby se hlasovalo peněženkou, Jenže to může pořádně fungovat jen při prodeji v trafice ve které si časopis můžu před koupí prohlédnout. U předplatného už to přestává fungovat, protože ja si časopis koupím dopředu a vlastně nevím jak bude za rok vypadat Sad

S pozdravem Honza Vrána
Rozumím tomu správně,že redaktora Včelařství odvolali jen kvůli zveřejnění článků L.Dvorského a V.Smolíka? To jako fakt?!
Bez mezistěn, bez rámků, bez medometu, bez šéfredaktora

Historie se opakuje. P. Prokeš napsal do Včelařství o Mezinárodní konferenci, kterou uspořádala PSNV a pár týdnů nato dostal výpověď - tehdy z důvodu nadbytečnosti.

A když ředitelka NASA jela do Blatné na výměnu zkušeností a ve věci navázání spolupráce, také to byly poslední měsíce jejího angažmá.
Zde vkládám odpověď na můj dotaz, proč bylo vypsáno výběrové řízení na post redaktroa časopisu Včelařství:

Vážení přítelé,

děkuji za Vaší reakci. Dovolím si na Váš e-mail odpovědět jako místopředseda redakční rady.
Mgr. Karoch byl zaměstnán v pracovním poměru na dobu určitou. V souvislosti s uplynutím této doby PRV ČSV rozhodlo, že bude vypsáno nové výběrové řízení s tím, že doporučuje současnému redaktorovi, aby se do tohoto výběrového řízení přihlásil.
Rozhodně není naším cílem ze Včelařství vytvořit časopis, který bude propagandistickým nástrojem vedení ČSV. Ostatně já i pan předseda ČSV RNDr. Švamberk jsme jako dlouholetí členové redakční rady vždy trvali na tom, aby ve Včelařství převažovaly odborné texty nad texty organizačního charakteru. Zároveň i nad tím, aby byla zachována odborná úroveň článků.
Jako funkcionář nižších organizačních složek, přednášející odborník a učitel v SOUV-VVC Nasavrky Vám mohu sdělit, že reakce na kvalitu Včelařství nebyly vždy kladné. Nemohu souhlasit s tím, že se úroveň Včelařství začala zvedat, jak píšete. Osobně se každý týden setkávám s mnoha včelaři. Velmi často jsem zaznamenával i reakce negativní. V uskupení necelých 50 000 lidí se najdou hlasy pro i proti. Úkolem redakční rady a redaktora je najít určitou rovnováhu. Je složená z odborníků na jednotlivé oblasti ve Včelařství. Bohužel je pravdou, že za posledních cca 18 měsíců jsme vyjadřovali nespokojenost nad kvalitami časopisu. Jedná se především o hrubé faktické, ale zároveň také gramatické chyby v některých článcích, které neprocházely odborným posouzením. To objektivně vedlo k poklesu odborné úrovně Včelařství.
Věřím, že se mi podařilo vysvětlit Vám motivaci našeho rozhodnutí a skutečnost, že redakční radě ani PRV v žádném případě nejde o "politizaci" časopisu, ale pouze o udržení určitého odborného standardu.

S pozdravem

Jaroslav Hrabák, Ph.D.
Místopředseda ČSV a Redakční rady časopisu Včelařství
Tak ... a ještě tu o tom, jak Achilles želvu nedohonil. Nebo o Karkulce. Červené ... jistě ... Wink
Ale co se to děje? Věrchuška vysvětluje lidu včelařskému? Díky za uveřejnění, Milane ...
Jiří
P. S: ale v jednom souhlas: gramatických chyb je hodně. Ale to přece vyřeší dobře pracující korektor. Redaktor, který články vidí při práci mnohkrát, není schopen vše už po všech těch úpravách textu vykorigovat, vidí často, co vidět chce, protože ty texty už dobře zná. Pak je potřeba dalších očí, kteřé se zaměří jen na tuto věc ... To je ale běžná redakční praxe ... I u našeho obecního časopisu. Takže od s. Hrabáka jen mlha a účelový argument.
Hrabák, Hrabák. Necítíš spoluodpovědnost, jako místopředseda redakční rady, spolu s patriarchou, i za Včelařství. A nebo za vše mohl šéfredaktor? Nemělo by být vyhlášeno výběrové řízení i na Vaše funkce.Big Grin
Nastudoval by někdo vztah RR a Redakce u Včelařství? U MV je RR v podstatě jen poradní orgán šéfredaktora, zdá se že jinde to je spíše správní rada.

Musíte se víc snažit, pane správče, nebo by jsme vás mohli propustit. Ještě nedávno jsem tento výrok s chutí citoval, obklopen dnešní realitou nelaškuji o provaze v domě ... Sad


Jen tak mimichodem, jeden šéfredaktor teď skončil v Moderním včelaři. Třeba by to při trochu zajímavých podmínkách vzal.

MV dělal po večerech při zaměstnání, na Včelařství by si pak mohl vzít i neplacené volno. Je to přeci jenom dvanáct čísel do roka.
Podle mě to není žádná pohádka, pan Hrabák to říka scela natvrdo:

(27.02.2013 11:22)Jaroslav Hrabák, Ph.D. napsal(a): [ -> ]... Jedná se především o hrubé faktické, ale zároveň také gramatické chyby v některých článcích, které neprocházely odborným posouzením. ...

Na odbornou uroveň se můžete odvolat vždy, když je třeba. Jakýkoliv (kontroverzní) článek se tímto dá sestřelit.

A je jedno jestli se jedná o politiku, nebo jen o jiné vidění světa.

Honza Vrána
MOžná jen neodborně infomoval o dění v ČSV Smile, podle pořadí úkolů není včel.odbornost na předním místě. Vždyť nepožadují ani dva světové jazyky.

Zřejmě mají hokej v prioritách i důvodech.
Měl jsem možnost včera prolistovat pár čísel slovenského "Včelára"... První dojem – myslím, že na tom se Včelařstvím nejsme úplně nejhůř.

Připomnělo mi to jedno pořekadlo: "Když už jsem si myslel, že jsem úplně na dně, někdo zespodu zaklepal" Smile
(23.02.2013 2:02)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Mylím, že tady už před časem jedna taková podobně razantní metoda ve Včelařství uveřejněna byla. Pan "včelař" byl tehdy za hvězdu, ale jen do doby, dokud se k tomu vyjádřili staří "harcovníci". A myslím, že i panu redaktoru tento článek nakonec v jeho kariéře moc nepomohl.

Je skutečně pravda, že redaktor, který připustil tento článek, následně musel ve Včelařství skončit?
Janko: kdyby sis pročetl předchozích několik příspěvků, dozvěděl by ses, že to pravda není. Myslím, že není třeba hledat ve všem konspirační teorie, ikdyž dění v ČSV k tomu vyloženě svádí Wink
My tu v našem reálném ráji máme takovou zkušenost, že jakmile se někdo z činitelů a z věrchušky snaží veřejně říci, že něco není, tak nám ta naše zkušenost říká, že to je. ... To NE, to je ten signál ... Tohle jsem vypozoroval za ta léta od Velkého listopadového sametového převrácení - a že pozoruju pečlivě a chalpci, co spolu mluví, se nijak už ani nesnaží nám to pozorování aspoň ztížit ... Wink
Jiří
(27.02.2013 23:46)vraja napsal(a): [ -> ]Podle mě to není žádná pohádka, pan Hrabák to říka scela natvrdo:

(27.02.2013 11:22)Jaroslav Hrabák, Ph.D. napsal(a): [ -> ]... Jedná se především o hrubé faktické, ale zároveň také gramatické chyby v některých článcích, které neprocházely odborným posouzením. ...

Na odbornou uroveň se můžete odvolat vždy, když je třeba. Jakýkoliv (kontroverzní) článek se tímto dá sestřelit.

A je jedno jestli se jedná o politiku, nebo jen o jiné vidění světa.

Honza Vrána

O sestřelení zřejmě jde (a rád bych se mýlil) jelikož chybí uvedení konkrétního článku a konkrétní chyby.
V posledním čísle časopisu včelařství se mi moc líbil článek od Pepy Křapky. Letos se chystám na své první pokusy s chovem matek, a proto bych Ti chtěl za cené a užitečné informace tímto poděkovat.



Myšlenka medné komory mi také po dnešním žebrání v Kauflandu není cizí.
Obě témata máme na fóru podrobně probraná, koukni na Kouzla s mednou komorou a Chov matek. Tím samozřejmě nechci snižovat hodnotu obou článků, jen poukazuji na další zdroje informací.
Příspěvky ke článku Kolik stojí český med? přesunuty do tématu Plkání o ekonomice.
S kraňkou do třetího tisíciletí:
Tak takhle začíná článek (dopis) v pátém čísle časopisu. Je to rozvážný a obsáhlý text, jehož hlavním tématem je sugestivní hodnocení snah o „Záchranu včely tmavé“ na našem území. Obsahuje několik myšlenek, s kterými bych se bez připomínek ztotožnil. Mimo to ale obsahuje i několik tezí a možná i dezinformací, s kterými se bytostně neztotožňuji. Perlou tohoto článku je však můj podpis na jeho konci. Nejdříve mi zatrnulo, že je tu jmenovec - včelař, o kterém nevím. Teprve po rozhovoru s šéfredaktorem, mi došlo, že se jedná o omyl, který však odcházející „šéf“ už neopraví.
Přátelé, vy co mě znáte, opravdu nejsem schizofrenní, nekážu vodu a nepiji víno. Stavím na shodě toho co říkám a co píšu.

Moje názory na publikovaná témata:
Nejsem biolog, ale nevěřím, že se na našem území najde dostatečný zdroj genů, které by umožnily po min. 100 letech bastardizace a křížení šlechtěním vyštěpit původní kmen včel a dlouhodobě jej udržet. Důležitou otázkou je to co je vlastně původní včela. Naše území bylo během opakovaných ústupů doby ledové z Evropy obsazováno včelami ze dvou směrů. Ze západu včelou africkou přicházející přes Gibraltar a včelou blízkovýchodní z jižního Balkánu. Obě tyto včely jsou historicky tak daleko od sebe, že se výrazně liší. Ze západní včely se postupně vyvinula včela tmavá a z východní včela kraňská. Naše území bylo vždy na rozhraní těchto dvou plemen a důsledkem byly i výsledné kříženky s vlastnostmi historicky často zaznamenanými. Nemám proto pozitivní poměr ke snahám hledání autochtonní včely, přesto, že naše současná včela ještě zdaleka nepatří kraňské včele. Stejně tak neakceptuji argumenty vykazující pozitivní vlastnosti včelstev chovaných na vybraných pracovištích VÚ. Jsou to výsledky rozchovů importovaných linií a nikoli výsledky průměrného chovatele včel. Není totiž pravdou, že všechny naše chované včely jsou příkladně mírné, nerojivé a nerozbíhavé.
Zmínka o existenci chovů včely tmavé v Německu, o „německých“ genech a jejich emigrace přes hranice mi vzala dech. Vezmeme-li v úvahu rychlost „výměny“ genů ve včelstvu průměrně 1x za dva roky, zavčelenost našeho území ve srovnání s Německým, je to vskutku Sisyfoská práce která by chtěla zvrátit námi vnucený vývoj směrem k včele kraňské.
Stejně tak zmínka o dovozu několika „blondýn“ ze Švédska je plácnutím do hladiny rybníka. S touto včelou mám také své zkušenosti a nemohu potvrdit ani jedno z tvrzení ze zmíněného překladu. Nemohu trvat na svých výsledcích ze stejného důvodu jako autor, protože geny této včely nelze dlouhodobě udržet na našem území. Mám za to, že stejně dopadne i případný dovoz jiného plemene. Ve srovnání s produkcí kraňky všech chovatelských stanic nemá žádný náhodný import šanci. Také tvrzení, že naši včelaři nejsou schopni rozpoznat nevhodné (bodavé) včelstvo a vyměnit v něm včas matku je založeno sice na nepříjemném demografickém složení včelařů, ale podceňuje starší generaci.

Úplnou perlou je závěr článku věnovaný léčení (myšleno varroázy). Hovoří o účinnosti Varodolu (amitrázu) bez rezistence po dlouhých 30 let. To mohu jen podepsat. Také tvrdím, že amitráz je pro nás boží dar, ale jako takovému se k němu musíme chovat a používat ho minimálně a jen v pravou chvíli. Tvrzení, že dovozem „nepovolených léčiv a odpařovačů“ více méně tito včelaři způsobují rezistenci na léčiva je nejen úsměvné ale také zavádějící. Jestli někdo vytvoří rezistentního roztoče tak jedině nadužívání právě Varidolu a Gabonu. Úplně nejlepší způsob je používání těchto léčiv v době, kdy je v úlu zavíčkovaný plod. Protože nepůsobí pod víčky, přijdou líhnoucí roztoči do styku se snižující se dávkou jedu. Dělejme to takhle dál a jednou si roztoč potřebný enzym na jejich štěpení vytvoří.

Poslední věta mi také nesedí. Zaměření na maximalizaci výnosu, to se myslím už nenosí. Máme nadbytek nejen aut, ale i potravin včetně medu (tvrzení podloženo i cíly EU). Díky krajským a dalším dotacím „vyrábíme“ nové včelaře jejichž většina bude brzy ekonomicky zaměřena a tím konkurence v prodeji medu bude stále stoupat. Myslím, že nejen já a mnoho dalších, se zaměřují na chov včel při jiných prioritách než je maximální produkce medu, ale např. minimalizace chemických zásahů, minimalizace spotřeby nepřirozené potravy včelstvy a přechod k čistšímu (přirozenějšímu) prostředí v úlech.

Na závěr si neodpustím poznámku o podezření z tendenčních úmyslů vytvoření tohoto článku, jakoby na objednávku.
Honza Jindra
Četl jsem to před cca 2 hodinami a taky mě to autorství článku praštilo do očí. Kdo je tedy tím pachatelem, když to Honzo nejseš ty. Bylo ti to redakcí sděleno nebo je to tajné?
(26.04.2013 22:43)jjvcela napsal(a): [ -> ]Na závěr si neodpustím poznámku o podezření z tendenčních úmyslů vytvoření tohoto článku, jakoby na objednávku.

Inu pan exredaktor je demokrat a zveřejní různé názory - což je dobře. Obávám se, že v budoucnu už ve včelařství budou jen takovétoSad.
Naštěstí máme internet a nebude mi už v hlavě vrtat, jak to ten pan Jindra myslí ! Smile
Referenční URL's