Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na začátku mého prvního příspěvku chci poděkovat tvůrcům tohoto fóra za to, co pro včelaře dělají . Z „pomocníků“ včelařům dávám toto forum na první místo a naopak časopis Včelařství na místo poslední.
V letošní zimě jsem v rámci zvyšování teoretických vědomostí pročítal stará čísla Včelařství (ročník 1990, 91 a mladší). Tato stará čísla Včelařství bych doporučoval přečíst především redaktorovi Karochovi (i jeho obhájcům). Karoch by potom asi ve svých úvodnících nepěl slávu na to, jak se Včelařství stále zlepšuje. Včelařství před 23 (20 nebo15)lety mělo sice menší rozsah a méně kvalitní papír, méně a malé fotografie, méně reklamy a především chyběly „super“ PR články. Do časopisu přispívali včelařští odborníci jako např. J. Boháč, Ing.Řeháček,Veselý, Kamler, Čermák a další. Dnes je Včelařství velkého rozsahu a na křídovém papíře, fotografie „úžasně“ velké (i přes půl stránky), přispívat může kdo chce a hlavně reklama a „super“ PR články zaplňují velkou část obsahu. Reklama a PR články jsou ve všech médiích obrovský zdroj příjmů, tak stále čekám, kdy již bude díky PR článkům Včelařství pro všechny včelaře opravdu zadarmo.
Ve starších číslech Včelařství (1990, 91 atd.) mne zaujalo 60až 70% obsahu. Ve Včelařství (4/2013) mne zaujaly pouze tři články (Slámovo kalendárium, Dvorského MK a částečně i Sedláčkovo dno). Pouze 6 str. ze 104 str., t.j. cca 5% obsahu. Mezi PR články vyniká v sekci včelařská praxe čl. o Invertech, ten je skutečně „sofistikovanej“, nemusely by se za něj stydět ani nejprestižnější americké PR agentury, které ovlivňují veřejné mínění ve světě.
Na něm autoři vydělali třikrát:
  1. odměna za publikování
  2. levná (přesně zacílená) reklama a možná zadarmo
  3. zvýšení zisku z prodeje invertu
To se nedá nazvat jinak než zvěrstvo Za naše peníze na nás někteří vydělávají.
Karoch si vzal asi příklad z ČT, která nás za naše peníze denně znásilňuje a kdybychom nezaplatili koncesionářský poplatek přijde exekutor.
Jinak v seriozním tisku jsou PR články na konci označeny značkou, např.: PR 123 ,
nebo F 1234 a podobně. I časopis Moderní včelař (1/2013) čl. Vzdělávací projekt Včelař – Farmář zařadil do rubriky Komerční prezentace, inzerce.
Poslední Včelařství (5/2013) jsem jen letmo prolistoval a překvapily mne závěry „ANKETY“,
zvlášť to, že PR články nikomu nevadí. Asi protože: „LID CHCE BÝT KLAMÁN“
Můžu říci, že jako začínající včelař nejsem z časopisu nějak unešený a myslím, že tam je více věcí nezajímavých jak zajímavých a poučných. Je hezké mít v časopisu stránku jubilea, ale koho to osloví? Kolik lidí tyto lidi zná? Na naší výroční schůzi jsem nezažil žádné blahopřání členovi, hlavně že je v časopisu, který by měl být spíše poučný. Tím se nechci nijak dotknou lidí kteří si určitě poblahopřát zaslouží, ale tuto stránku bych viděl využitou spíše s praktickými zkušenostmi včelaření.
Další 3 strany inzerce mě zajímaly jednou, ale pokud se opakují ty samé inzeráty neboli prezentace firem, tak mě je opět líto těch stran které by se dali určitě lépe využít.
Další výtka je k článkům právě těm co nás nejvíc zajímají a to je včelařská praxe. X článků prezentovaných už dávno na internetu, jsou jak přes kopírák vytištěny ve Včelařství.
A mohl bych tak mluvit dál a dál.
Víte ono ze začátku jsem se nemohl dočkat, až mi přijde časopis Včelařství, dnes už pomalu vím co mě čeká a jestli si s radostí přečtu 8 stran s něčím užitečným tak to je hodně.
Já osobně bych byl spokojen kdyby bylo aspoň polovina stran časopisu o praktickém včelaření. Ne náhodou sháním informace o časopisu Moderní včelař, jestli nemá lepší úroveň? Pokud ano, nebudu váhat a objednám si ho.Tím to budu rád i za info o tomto časopisu jak jste s ním spokojeni kdo ho odebíráte.
Děkuji VT
Tedy docela jsem si oddechl, že to nepsal Jan Jindra. Vůbec mi to nesedělo. Jen bych dodal, že 90% nových odpařovačů na české trhu je plněno kyselinou mravenčí, na niž, jak je všeobecně známo, rezistence nevzniká. Po tomto článku v nadsáce přemýšlím o tom, že přejdu na plemeno Buckfast, které nebude opylovat, nýbrž rabovat úly cizích včelařů Wink
Nechci být nějakým fanatickým zastáncem současného redaktora, ale objevují se tam články ze všech oblastí, nejen hájící postupy svazu a Dolu. A vůbec mi nepřipadá, že by čísla před 20 lety byla lepší. Ty před 4 lety určitě ne.
Když má být časopis pro všechny, nemůže být 100% pro každého.

(27.04.2013 22:22)Tejkl Václav napsal(a): [ -> ]... stránku jubilea, ale koho to osloví? ...slzšel jsem, že dost starších včelařů na toto přímo čeká...

...Další 3 strany inzerce mě zajímaly jednou,... toto evidentně zajímá inzerující, když to platí... a asi se jim to vyplatí.

... včelařská praxe. X článků prezentovaných už dávno na internetu, jsou jak přes kopírák vytištěny ve Včelařství - taková je doba .. inf kanálů je víc, každý si může vybrat ten svůj.

.. si s radostí přečtu 8 stran s něčím užitečným ... kdyby tam každý našel svých 8 stran, tak to asi není vůbec špatné....

Já osobně bych byl spokojen kdyby bylo aspoň polovina stran časopisu o praktickém včelaření. .. nevím co přesně do toho zahrnuješ - jestli i rostliny, právní poradnu, předpisy o včelím moru ... tak bych řekl, že je splněněno v č. 5.

Moderní včelař, jestli nemá lepší úroveň? ... reklamy tam jsou také. Není tolik orientován na dění ve společnosti. některé články mi přijdou až moc "vědecké".
určitě si nějaké to číslo sežeň ... jestli se ti bude líbit ti nikdo jiný než ty sám neřekne.

Pokud tam někdo z nás (včelařů) bude posílat více kvalitních článků, budu samozřejmě rád. A ještě raději, pokud otisknou i články o alternativních postupech. -)
(28.04.2013 8:19)petrmachac napsal(a): [ -> ]Pokud tam někdo z nás (včelařů) bude posílat více kvalitních článků, budu samozřejmě rád. A ještě raději, pokud otisknou i články o alternativních postupech. -

Teď jde o to, zda s novým šefredaktorem se dostanou ty nové, kvalitní články na stránky Včelařství? A to už nemluvím o těch alternativních přístupech. V tomhle starý šefredaktor nedržel "stranickou linií" a i to je jeden z důvodů možné změny ve funkcích.
Velké množství příspěvků kritizuje až haní časopis Včelařství. Každý kuchař může ale vařit jen z materiálu, který má k disposici. A co včelař, to jiný názor. Někdo je pro uteplené úly, někdo pro neuteplené. Četl jsem zde i příspěvek tom, že úly na teplou stavbu jsou tak špatné, že už je nikdo ani nevyrábí. A jak nás rozděluje názor na včelu tmavou!
Pokud budeme jen kritizovat a články se svými zkušenostmi a názory do redakce Včelařství nebudeme posílat, otiskne časopis příspěvky těch, kteří mají zcela opačný názor, než my, ale své příspěvky poslali. Nic jiného totiž v redakci k disposici mít nebudou. A my budeme zase jen kritizovat a kritizovat.
medděd: k tomu PR článku o invertech bych dodal ještě bod 4) a tím by bylo "schlazení si žáhy uličníka chyceného na švestkách". Docela jsem se nasmál, když jsem četl větu (strana 125) "Velkou odvahou musí být obdařen včelařský odborník, který přizná kvalitu, výhodnost a doporučí ji praktickým včelařům i v případě, že ji sám nevymyslel." Zvláště, když jsem si to dal do souvislostí s proklamovaným doporučením VÚ Dol, které ale VÚ Dol v vzápětí dementoval.
Také jsem četl zmiňovaný článek na str. 146 a nechtěl jsem věřit, že by autorem byl přítel Jan Jindra. Jsem tedy rád, že to je podvrh, na druhou stranu by mě zajímalo jak se k tomuto odsouzeníhodnému činu postaví zodpovědní činitelé, protože toto už zavání totalitními praktikami. Nějak se mi nechce věřit že by něco takového byla jen obyčejná "tisková chyba".
Přátelé, můj názor je takový, že šéfredaktor Karoch byl velice liberální - dával dle možností prostor všem názorovým proudům - a v posledním roce se tak objevovali ve Včelařství články, které by se tam dříve nedostali. A obávám se, že po výměně šéfredaktora je tam opět neuvidíme.
Jde v prvé řadě o to jestli složení slova šéfredaktor odpovídá i praktickému výkonu funkce a to nejen jestli se chce být šéfredaktorem, ale také jestli je možné prosadit se v pozici šéfa i redaktora. Samozřejmě tvárnější člověk je pro cenzuru výhodnější, tak přeji novému šéfredaktorovy hodně šťastných a vlastních rozhodnutí. Obsah časopisu a odbornost hodnotit nechci, je těžké se zavděčit každému.
(28.04.2013 13:53)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Velké množství příspěvků kritizuje až haní časopis Včelařství. Každý kuchař může ale vařit jen z materiálu, který má k disposici. A co včelař, to jiný názor. Někdo je pro uteplené úly, někdo pro neuteplené. Četl jsem zde i příspěvek tom, že úly na teplou stavbu jsou tak špatné, že už je nikdo ani nevyrábí. A jak nás rozděluje názor na včelu tmavou!
Pokud budeme jen kritizovat a články se svými zkušenostmi a názory do redakce Včelařství nebudeme posílat, otiskne časopis příspěvky těch, kteří mají zcela opačný názor, než my, ale své příspěvky poslali. Nic jiného totiž v redakci k disposici mít nebudou. A my budeme zase jen kritizovat a kritizovat.

Nemyslím si, že není k dispozici dostatek odborného materiálu. Stačilo by Včelařství alespoň jedním článkem obohatit například z portfolia IBRA a dostal by se na zcela novou úroveň.
Je málo odborníků, kteří by měli zájem ve Včelařství publikovat, protože to není časopis. Nezbývá, než přebírat články z časopisů, kterých je ve světě nespočet.
Přiznám se, že moc nerozumím - Pavle mohl by jsi to víc rozvést? Ta IBRA umožňuje přebírat články a překlad publikovat ve včelařství ? Asi jde o dost odborné články... jde? Není toto spíš o periodiku Odborné překlady? Proč Včelařství není časopis? DíkSmile
Včelařství není volně prodejné, byť se jako časopis tváří, je to svazový zpravodaj.
(28.04.2013 16:42)Petr L napsal(a): [ -> ]Přátelé, můj názor je takový, že šéfredaktor Karoch byl velice liberální - dával dle možností prostor všem názorovým proudům - a v posledním roce se tak objevovali ve Včelařství články, které by se tam dříve nedostali. A obávám se, že po výměně šéfredaktora je tam opět neuvidíme.

Petře, ono těch pár ojedinělých vlaštovek jaro opravdu nedělá. A to my asi ani nevíme, co úsilí stálo je tam protlačit. Klíčové je asi to spojení "podle možností", ale i to je špatně, ne? ... Svobodná tribuna názorů to opravdu není ... A tu bych u spolkového bulletinu předpokládal ...
A pak jsou tu ty poněkud manipulativní a "z ničeho nic" Wink se objevující články na obranu "té naší" kraňky (zrovna po té masáži, která se odehrála na t.zv. II. kulatém stole proti chovu AMM a poté, co na řadě akcí se šířily vyslovené lži a pomluvy ...) a stejné je to i s materiály o nemocech a nákazách a postupech stran jejich zdolávání či tlumení. Četl např. někdo ve Včelařství vedle článku o kraňce třeba rozhovor se zástupcem Svazu chovatelů AMM? Já ho tam nějak nevidím, ať koukám, jak koukám. Takže věty o pluralitě názorů a o tom, jak redakce dává slovo i jiným názorovým proudům, jaksi nemohu nebrat s rezervou a s poněkud trpkým (snad) úsměvem ... Sad Ale je fakt, že je tam článek o letním monitoringu (navíc z pera toho, jenž proti němu léta brojil ... Big Grin), což bylo ještě před rokem tabu - i jen jako téma ... Tak to mě pobavilo ...
O tom průšvihu s článkem S kraňkou do 3. tisíciletí raději nemluvím ...
Jiří
Nechcem sa vám starať do problémov s časopisom, ale časopis si môže objednať kto chce. Dnes veľa časopisov sa nepredáva v stánkoch, ale objednať si ich prípadný záujemca môže. A to isté platí aj pre Včelařství....

V minulosti bol podstatne lepší, a nemyslí, tým práve úvodníky. WinkCoolBig Grin
To mě nenapadlo Vojto, ty by jsi mi ho mohl přeposílat ze zahraničí, když není u nás volně prodejný. Tedy pokud si jej můžete na Slovensku předplatit, jak z tvého příspěvku chápu.
(28.04.2013 18:39)petrmachac napsal(a): [ -> ]Přiznám se, že moc nerozumím - Pavle mohl by jsi to víc rozvést? Ta IBRA umožňuje přebírat články a překlad publikovat ve včelařství ? Asi jde o dost odborné články... jde? Není toto spíš o periodiku Odborné překlady? Proč Včelařství není časopis? DíkSmile

Jakékoliv vydavatelství, pokud vlastní práva nebo autor mohou svolit za honorář publikování článku.
(28.04.2013 22:08)KaJi napsal(a): [ -> ]..... Tedy pokud si jej můžete na Slovensku předplatit, jak z tvého příspěvku chápu.

Áno, je predplatiteľný a už hodne dlho. Sám ho odoberám minimálne 5 rokov. Objednávam ho cez Slovenskú poštu.
Je zde prosím nečlen ČSV a občan ČR který odebírá časopis Včelařství?
(28.04.2013 23:08)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Jakékoliv vydavatelství, pokud vlastní právam, nebo autor mohou svolit za honorář publikování článku.

Tohle je ta část práce na časopisu, která není vidět, ale je jí hodně a chce pochopitelně své. Totiž mít vybudovaný tým odborně zdatných spolupracovníků, kteří hledají zajímavé materiály v cizině k aktuálním tématům (když už tedy náš výzkum Včelařství ignoruje - a on je a má výsledky, jenom se holt nehodí do krámu ...) a doporučí je k publikaci. Je pak věcí redakce, vyjednat, za jakých podmínek. Trochu ale nechápu, proč tohle ve Včelařství nejde, když tu existuje tým, který pracuje na OVP, ne dokonale, ale přece jen hodně užitečně ... Ale možná jen něco nepochopuji ... Možná je to tím, že Včelařství opravdu chce být jen spolkovým bulletinem, ačkoli si říká odborný časopis ...
Jiří
Příspěvky k termosolárnímu úlu jsem přesunul do tématu Termosolární úl.
Referenční URL's