Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím.
Budu reagovat na statistický článek přítele Milana Hůla a to konkrétně na tabulku str. 185.
Pod tabulkou je uvedeno:..růžově podbarveny země nad průměrem EU, zeleně pod průměrem... No asi su barvoslepej.
Toto ale není důvod mojí reakce. Předpokládám, že naprostá většina čtenářů si takovou statistiku neprohlíží pozorně a tak si zřejmě jen málokdo povšimnul bludu zde uvedeného.
Ve čtvrtém sloupci se uvádí počet včelstev na jednoho včelaře. Fajn. Pokud je však číslo menší než jedna, pak to znamená, že v dané zemi je více včelařů než včelstev. A tady je u posledních čtyřech zemí toto číslo dokonce hodně pod jedničkou:
Litva 0,11
Finsko 0,10
Lotyšsko 0,06
Estonsko 0,03

Tedy v Litvě by bylo 9 včelařů na jedno včelstvo a v Estonsku dokonce 33 včelařů na jedno včelstvo.
Pozor tady nejde o tiskařský šotek ale o zjevnou chybu při výpočtu této statistiky!!!!! Dosadíme-li do tabulky správné údaje, pak se pořadí zemí výrazně pozmění. Litva přijde těsně před nás a Finsko za nás.
Správné údaje lehce spočítáme porovnáním sloupců 2. a 5. počtem včelařů a včelstev na jednotku plochy.
Správně je:
Litva 11
Finsko 10
Lotyšsko 6
Estonsko 3

Škoda, že jsou často, až přilišně často, v článcích podobné chyby. Jeli chyba u údaje lehce ověřitelného, jeli vidět na první pohled, jak mám potom věřit údajům, které si nemohu ověřit.
Když jsem loni ukazoval tu matematickou zrůdnost v článku přítele Linharta (5/2012 str.153) přiteli Dlabovi, tak mě řekl, že šéfredaktor neodpovídá za obsah článků. To sice je pravda, ale zodpovídá za kvalitu časopisu a ta se v prvé řadě odvíjí od kvality článků. Tak by je měl podle mého názoru velmi pozorně číst.
Honza
Já mám pocit, že tam to bude s tou odpovědností horší na více frontách... Psal jsem redakční radě i šéfredaktorovi, že mi v předposledním čísle "grafik" svévolně zdeformoval některá schémata k článku Leoše Dvorského a že by mu mohli alespoň vysvětlit pojem "dobře odvedená práce". Šéfredaktor se vyjádřil, že to má "za pár" a nebude s tím nic dělat a z redakční rady nepřišla reakce vůbec žádná...
Zdravím.
Ano, Karoch to má skutečně zapár. Ne prodloužili mu smlouvu, ale nevím proč on se tomu diví. Já pro něj rozhodně plakat nebudu.
Honza
(10.06.2013 21:22)Honza K napsal(a): [ -> ]Zdravím.
Budu reagovat na statistický článek přítele Milana Hůla a to konkrétně na tabulku str. 185.

Škoda, že jsou často, až přilišně často, v článcích podobné chyby. Jeli chyba u údaje lehce ověřitelného, jeli vidět na první pohled, jak mám potom věřit údajům, které si nemohu ověřit.

Chybička se občas vloudí Confused a je jenom dobře, když se na ni přijde. Někdy je opravdu těžké při tolika výpočtech chybu neudělat. Dodgy Ostatně na chybovosti je založen život. Někdy v důsledku chyby může nastat třeba zajímavá diskuseShy
Chyba vznikla na mé straně skutečně chybným výpočtem, všem čtenářům se omlouvám. Moc děkuji příteli Honzovi za připomínku. Oprava je zde uf... uf... uf...
prosím netušíte někdo, jestli někdo na svazu se zasazuje o to, aby na webu byla celá čísla, třeba se spožděním, a ne jen ta čtyři?
http://www.vcelarstvi.cz/clanky-suspendi...-ante.html
vždyt svaz jsme my, proč nechceme mít i třeba starší ročníky k nahlednutí na webu? já myslím, že je to otázka zaměstnání jednoho šikovného studenta- brigádníka a za prázdniny jich naskenuje a upraví pro web několik desítek....
já to na vedlejšák klidně budu dělat...Smile))
Od té doby co se litografie dělá v počítači - tedy nejméně dvacet let zpět není problém pdfka generovat bez scanování.

Takže scanovat leda tak stará soc. čísla.

Ale to je o marketingu. Kdyby bylo vše na webu zadarmo, lidi by to pak nekupovali.
Právě protože to není do pdf problém vygenerovat není přeci nic proti ničemu časopis uveřejňovat i na webu...není to běžný časopis pro každého, koupit se nedá, jaký je problém v jednom čísle poslat každému jeho kód do privátní části webu, a tam můžou být všechny čísla k dispozici...je to jen o tom CHTIT.....
Pozrel som odkaz do archívu časopisu Včelařství, vyzerá to ako pokus o zverejňovanie pdf verzie čísiel starších ako 1 rok. Ak v tom budú pokračovať a postupne pridávať ďalšie čísla hneď po oslave prvých narodenín, tak tento krok hodnotím veľmi kladne. Len by to chcelo trocha dotiahnuť a zverejniť aj staršie ročníky. A mohla by to byť aj inšpirácia pre ďalšie časopisy...
Karle, já si myslím že samotný obsah časopisu je dobrá ochrana. Nějak si neumim přestavit, že by laická veřejnost po něm prahla a po večerech si četla, kdo se dožívá jakého jubilea, nebo jak přelarvit. Prostě samotný obsah časopisu je pro laika tak nesrozumitelný, že ho číst nebue. Leda že by se v ČSV báli, že ty 3% neorganizovaných by se nebezpečně přiučili...
Byla by to velká pomoc, protože i přes nízkou úroveň časopisu se sem tam objeví pěkný článek a např zde v konferenci by se nemuselo něco do nekonečna opakovat a stačilo by napsat ve kterém včelařství se o tom psalo. A ruku na srdce, kdo si časopis schovává, většinou stejně po přečtení skončí ve sběru a občas by nebylo od věci si něco osvěžit. Jak říkáš, jen chtít.
BTW na stránce vcelarstvi.cz je jakýsi pokus o privátní web, ale zkuste se přihlásit a nastavit si např. zasílání Newsletteru - nefunguje to. Asi před třemi lety (když vznikla ta nová grafická úprava těch stránek) jsem to zkoušel a ptal jsem se kdy to bude fungovat. Dostal jsem odpověď že stránky jsou nové a do pár dní to zprovozní. Nefunguje to doposud (zkoušel jsem to právě před chvílí). Třetí rok nejsou stránky dotaženy, takže asi tak...
„ nové Včelařství“
Včelařství 7/2013 mile překvapilo. Změna šéfredaktora pomohla. Převažuje odbornost a zatím jsem nenašel žádné PR. Doufám, že to bude nastálo.
Vzhledem k předstihu se kterým se časopis připravuje, ho asi ještě dělal Karoch.
Dělala ho nová redaktorka, stačí číst úvodník a počítat Wink Taky mě příjemně překvapilo, začíná to mít nějakou koncepci.
Proč by se nová šefredaktorka omlouvala J.Jindrovi, když nic nezavinila. .
Spíš Karoch připravil omluvu do dalšího čísla. Navíc většina článků se nakumulovala s předstihem.
A úvodník je jejím prvním počinem. Čas ukáže, zda "nové koště lépe mete".Big GrinBig Grin
Jednou jsem chtěl reagovat na jeden text a tak zjistil, že v době distribuce čísla je již uzávěrka příštího. Takže pokud tento systém přetrval, tak zde bude určitá kontinuita. Navíc články i kdyby si je dojednala sama by měly procházet určitým schvalovacím procesem, takže to asi taky nejde během měsíce stihnout.
Akorát bude mít p.Smělý více prostoru na publikování svých pravd,jelikož mu bude dlužna do konce života za souše,které ji věnovalSmile
Á úplateček.Smile Aby nám za takový běžný DEAl nepadla redakce. Smile A místo ve včelařských kuklách tam neběhali v módních černých. Smile
(22.06.2013 21:51)Martin z Toho Lesa napsal(a): [ -> ]Dělala ho nová redaktorka, stačí číst úvodník a počítat Wink Taky mě příjemně překvapilo, začíná to mít nějakou koncepci.

Úvodník jsem četl pozorně a nemám velká očekávání od budoucích čísel Včelařství. Pokud paní redaktorka nastoupila k 1.6. tak toho do sedmičky už moc neudělala. Také jsem četl na 21. straně přílohy v kapitole vydavatelská činnost postesknutí RR, že jim pan Karoch nedal nějaké články k "provedení adekvátní korekce" ( čti cenzury ) asi bychom si leccos nepřečetli. To už teď ale asi nehrozí.
Pokud si ještě někdy přečtu, že je dřevo pro úly fuj,(Ing. V.S.) tak jim časopis pošlu zpátky. Také doufám, že paní redaktorka čte toto výživné fórum a má tak kde čerpat.
Snažil jsem se o paní redaktorce zjsitit něco více. Tedy paní redaktorka je profesionální cvičitelkou jógy (viz zde, nebo zde). Když jsem se snažil najít nějakou publikační činnost z oboru, tak jsem našel jedině článek na iReceptáři o chovu slepic (což ze včelařstvím nemá zas tak společného). Nechci být zbytečně náročný, ale nemyslím si že cvičitelka jógy a chovatelka slepic jsou ty nejlepší předpoklady pro radaktora včelařského časopisu. Čekal jsem někoho, kdo se dlouhodoběji včelařstvím zabývá, má v oboru přiměřené vzdělání, alespoň rámcově ví jak dnes vypadá obor u nás a zná dění v cizině. Tož hledal jsem dále jaké že předpoklady paní redaktorka pro svoji práci má.
Tak jsem se kouknul do Obchodního rejstříku a zjistil, že Radka Ingrová, dat. nar. 20. dubna 1963 spolu se svým manželem (Lubor Ingr, dat. nar. 27. srpna 1961) vlastní firmu NVT Repro, s.r.o. Předmět podnikání: poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti jógy. Dále paní redaktorka figuruje (či figurovala) ve firmách Typo 6, s.r.o.; QUINSON s.r.o.; POLSET s.r.o., Předmět podnikání: polygrafická výroba.
Když se koukneme na 21 stránku přílohy Včelařství tak se dočteme - cituji "Zpracování časopisu i nadále zajišťuje k plné spokojenosti redakce společnost NVT Repro, s.r.o."

Toť holá a strohá fakta. A hned na první pohled to zase smrdí jak Cafourkovo REKLAMAX, s.r.o. To v téhle banánové republice nemůže být jedna věc bez všudypřítomné korupce, kmotrů a klientelismu? To si zase Ingrovi udělali rodinný podnik a dojnou krávu z časopisu Včelařství podobně jako Carourkovci z projektu Bez medu to nejde?

Na základě výše uvedeného mi zapadl poslední kamínek do mozaiky, slyšel jsem že Mgr. Antonín Karoch musel odejít ne proto že pustil do Včelařstí pár článků Leoše Dvorského (nota bene v té době člena redakční rady), ale proto, že si nechal zpracovat pár konkurenčních nabídek na typografické služby a zjistil, že by se to dalo dělat 3x levněji. A pak se hloupě zeptal, proč má platit víc... Nojo takovéhle věci se ale kmotrům neříkají, že... Ale teď už to mají v suchu, už je to všechno v rodině, kmotři se pevně přisáli ke korýtkům a všichni si mlaskají.
Často je v této podivné době dilema mezi loajalitou a odborností, což je, zvláště u odborného časopisu (byť jde v podstatě o spolkový měšíčník), smtný, avšak (a žel) zásadní problém. Obávám se, že zde byla kritéria zvrácena k loajalitě a navíc ke směru jistých "toků", čímž nemyslím tokání ptactva a mávání peroutkami ...Big Grin
Jiří
Jestli je to pravda, tak je to nehorázné! Napadá mně minimálně petice za odvolání a nové poctivé výběrové řízení.
Referenční URL's