Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Také si myslím, že zde nejde o střet zájmů (ekonomicky samozřejmě ano a jde i o naše peníze z našich příspěvků!), teď myslím na odbornou, myšlenkovou rovinu. Ale tu vidím "díky" zkušenosti se Včelařstvím z posledních let onen zásadní problém. Nejde tedy (ale jen v tomto kontextu!) o to, kdo komu co přihrál, ale o to, zda bude časopis už konečně svobodným mediem, v němž se objeví i takové texty, které "nevoní" současné věrchušce. Představme si to třeba tak: ve Včelařství vyjde článek o tom, jak je problematické (já bych řekl nesmyslné!) vycházet při posuzování urovně napadení roztočem VD v běžném roce z výsledků zimní měli, o tom, jak tlumí varroózu v zahraničí, jakými prostředky a jaké mají výsledky a jak tam o tom debatují. Nebo že tam třeba budou psát o včelích nemocech ti, kteří o nich na svazových akcích zatím nemohou ani přednášet ... MVP budiž tím pravým tématem ...
Problémem je ona vyžadovaná a námi všemi cítěná (a to věru nepříliš positivně) loajalita a k ní se nová paní redaktorka nevyjádřila. Tohle je, myslím, jádro pudla ...
Jiří
Kolegové kolegové kolegové. Já bych tím kamením zas až tak neházel. Co když je to všechno trochu jinak. Pojďme tomu dát šanci a pak až to bude loji na to kydat hnůj. Naše nová redaktorka je dáma a zaslouží si dostat šanci. Je pod vlivem vlivných schopných mužů a zároveň jistě ctí svobodu a pravdu. Nějak to je cítit i na dálku. Možná se nejedná o útočníka, ale o oběť. Pojďem jí pomáhat a ochránit. Co vy na to? Já osobně jsem si za kolegou Karochem zašel abych zjistil co je zač. Totéž udělám u naší novopečené kolegyně. Odvyprávím jí svůj příběh a přinesu text. Pevně věřím že po ǔpravách ho ráda otiskne v zájmu rovnováhy světa. Protože pro jogína je rovnováha a poměr sil ve vesmíru opravdu vážná věc. Pak se teprv ukáže zda se jedná o útočníka nebo o oběť. S omluvou za gramatiku dyslektika věrně

Vašek Smolík http://www.mamevcely.cz
Paní Ingrová, děkuji za odpověď. Vám nepřijde divné pracovat ve vedoucí pozici pro dodavatele své firmy? Přesto, že zde zaznělo, že Vaše firma účtuje ČSV přemrštěné částky a díky klientelismu a kmotrům nebylo doposud vypsáno výběrové řízení? Podle toho co napsal pan Dvorský tu střet zájmů minimálně z morálního hlediska je. Pokud redaktor přímo nepíše faktury, tak má ale možnost bojkotovat zmíněné výběrové řízení. Pokud je to vše tak "čisté" proč vlastně tyto informace nebyly zveřejněny v časopise Včelařství?
Nejdříve uvádíte, že Vás na pozici redaktora dotlačil Váš manžel, protože chtěl jako dodavatel mít na tomto postu loajální osobu, a pak píšete něco o "nezjištné bratrské jogínské soudružské pomoci" všem pomýleným. Směrodatná informace, zdali firmu vlastníte, nebo ne je zápis v Obchodním rejstříku (oblečená - nebolečená, vlastnit - nevlastnit uměla jen Chytrá horákyně). A když si dodavatel (Vy a Váš manžel) diktuje, kdo bude ve vedoucích pozicích odběratelovy firmy a veřejně uvádí, že pokud to nebude Prokeš nebo Tamchina, tak tam dosadíme někoho z rodiny... to by si nedovalili snad ani v banánové republice. Jen tak mimochodem v časopise uvádíte o Vašem včelaření něco jiného než v životopise. Část CV k ověření zde.
Říká se, že do mrtvol se nekope, nazývat zde pana Mgr. Antonína Karocha nepříčetným, nesvědčí o jogínském klidu. To jak mluvíte o manželovi je Vaše věc tedy větu cituji "...můj 130 kilový manžel natáhl brka..." radši nechám bez komentáře.
Možná by stálo za to zveřejnit více o výběrovém řízení na redaktora Včelařství, tedy kolik kandidátů bylo, jaká měli CVčka, kdo byl vyřazen a proč...
Kolegové přátelé. Pokud někdo máte skutečně podložený právní argument že ČSV jedná v rozporu se zákony dejte mi to prosím vědět na email. Jsem totiž povoláním kameraman zpravodajství České televize a podobné neřády nás živí. Pokud je to skutečně právně v nepořádku tak tomu pomůžeme do Událostí. Pište prosím jen pokud takový právní názor řeknete na kameru byť i zády. Vy kdož o všem víte a slyšeli jste, ale raději se nechcete zůčastnit nepište. Nesnáším zbabělé přechytralé ubožáky kteří trousí a trousí a nic z toho. Můj email je vasekismolik@gmail.com moc děkuju za pomoc očistit jméno a čest ČSV.

P.s. Jednou bych tam chtě dělat předsedu. To by se mi líbylo. Byl by to punkovej včelařskej klub. Kdo by neměl číro ten by si neškrt. Smile

Věrně Vašek
Václave, a co se třeba věnovat problému těch miliónů, co se našly na účtu v NASA a dodnes není jasné, čí je to odpovědnost? Tohle by byl materiál na investigativní reportáž jako hrom, ne? Jistě by se Vám vyjádřily ty nejdůležitější osoby, které v tom figurují či mají relevantní informace, nebo ti, kteří to kontrolovali. I s těmi konsekvencemi následných pokut a jak ty dopadly na rozpočet Svazu a na členy. O Bez medu to nejde nemluvě ...
Nebo že by nám o tom přineslo informace některé z dalších čísel Včelařství?
Jiří
A nebo třeba reportáž jak se vyplatila dotace na 500 000 včelstev a v registru jich byl jen zlomek.

Tam jsou fakta přímo na stole.
Já si myslím, že tato diskuse je zcela bezpředmětná. Myslíte, že stovky uživatelů toho to fóra někoho zajímá? Vždyť jsou tisíce včelařů, kteří si časopis budou odebírat a budou vděční co dostanou. Pane Smolík je krásné, až úsměvné jak se zastáváte paní Ingrové, ale nikdo z uživatelů se nesnaží pošpinit její jméno či čest. Příteli a pane kolego, paní Ingrová zatím neukázala žádnou zkušenost s problematikou včelařství.
Příteli, představte si, že bych měl zkušenosti s aerobikem a byl bych redaktorem stavebního časopisu. Psal bych taky do toho časopisu, že přeci bydlím v baráku, tak snad moje odbornost je vyoká.

Vyjadřovací shopnosti paní Ingorové jsou taky zajímavé o svém manželovi či že je to zcela normální, že pracuje pro časopis. Toto samozřejmě funguje všude, tak proč se divíme. A jestli si myslíte, že to nějaké fórum změní, tak jste hodně naivní. Sad
Ono kdyby to nikoho nezajímalo, tak se ta diskuse nerozjede vůbec ... Za další, kdyby se toho chytl i byť jediný schopný člověk, který by byl schopen zjistit skutečný stav, tak je to k užitku. Za další - typická česká vlastnost, vždyť to nikoho nezajímá, já to neovlivním, takže tak určitě uvažují i ostatní, tak to sbalím a půjdu si zase po svém ... Paušalizovaní. Tak buďme raději ovcemi, to by nám šlo ... To jsem odbočil a vyjádřil jenom svůj názor, na který má ostatně každý právo.
Faktem je, že něco je špatně a svým malým přispěním to může ovlivnit každý jedinec už sám u sebe, svými myšlenkami a chováním. Ať se to týká časopisu nebo jiných oblastí života.
Na webu PSNV a VF diskutujete o časopisu Včelařství. Jinde tu možnost nemáte. Ani Rudé právo nemuseli členové KSČ povinně odebírat a mohl si jej objednat každý občan. Tak se jedině správná ideologie strany šířila mezi lid. Včelařství je určeno jenom členům a nikdo jiný nemá šanci si jej předplatit.

Funkce šéfredaktora Včelařství je vyjímečná v tom, že nemusí bojovat o každého čtenáře, či předplatitele. Kolegové v jiných mediích musí svádět konkurenční boj a jejich úspěšnost se porovnává počtem prodaných výtisků. Tržní princip zde není a to je škoda.

Ještě malou připomínku :
Zápis ze zasedání ÚKRK ČSV ze dne 24. 3. 2007
Ústřední kontrolní a revizní komise se sešla v plném počtu na svém pravidelném zasedání a projednávala následující problematiku:
3. Různé:
a) př. Rousek podal informaci o „dění“ v časopise Moderní včelař. Konstatoval, že úroveň tohoto časopisu se velmi zlepšila a neshledal nic, co by bylo v rozporu se zájmy a potřebami včelařství u nás. ÚKRK uložila i nadále sledovat obsah tohoto časopisu;
Zapsal: Mgr. Václav SCISKALA

Tak vlastně "péčí" ÚKRK ČSV před šesti léty, máme Moderního včelaře Jane Vondráku na velmi dobré úrovni a hlavně volně prodejný pro všechny zájemce o včelaření.
(11.07.2013 20:59)Karel Mišoň napsal(a): [ -> ]a) př. Rousek podal informaci o „dění“ v časopise Moderní včelař. Konstatoval, že úroveň tohoto časopisu se velmi zlepšila a neshledal nic, co by bylo v rozporu se zájmy a potřebami včelařství u nás. ÚKRK uložila i nadále sledovat obsah tohoto časopisu;

Tato formulace mi připomíná dokumenty z ÚV KSČ, jimiž jsem listoval před pár lety v archivu Smile
(11.07.2013 20:59)Karel Mišoň napsal(a): [ -> ]Tak vlastně "péčí" ÚKRK ČSV před šesti léty, máme Moderního včelaře Jane Vondráku na velmi dobré úrovni a hlavně volně prodejný pro všechny zájemce o včelaření.

Kde bychom my chudáci byli, kdyby o nás nebylo takhle "pečováno"? Tongue

Teď ale vážně: Za to, že Moderního včelaře vůbec máme, patří obrovský dík panu Protivínskému a dalším lidem kolem něj, kteří se před deseti lety nebáli tenhle nesmírně nejistý počin v prostředí normalizovaného českého včelařství rozjet, ačkoli měli jen odvahu, touhu měnit zažité pořádky a odhodlání tvrdě na tom pracovat. Dýchá to na mě z každé stránky tehdejších čísel. Tady jsou v archivu jejich pdf.

A to, že Moderního včelaře máme na současné úrovni, je Karle zásluha vás všech včelařů, kteří ho děláte. Dokud se nám totiž v časopise podaří zachovat princip "Včelaři sobě", nemůže nebýt dobrý.

Adminovi se omlouvám za odklon od tématu.
Jen malá poznámka, mám za to, že před mnoha lety šlo Včelařství "normálně" koupit v trafice, proč to tedy nemůže fungovat i nyní??
Děkuji za odpověď paní šéfredaktorko...
Honza
PS: Takový slovní počin, jakým jste uvedla stav a vztah k Vašemu manželovi, je tedy vážně síla! Brr!! Ale třeba to mají jogini s láskou k bližnímu svému jinak, tohle neposoudím. Já bych se takhle o své milované ženě nevyjádřil ani po dvou pivech, které někdy ani nedopiju... smutná část Vašeho představení Sad...
Kdysi jsem slyšel vysvětlení (neoficiální), že to co je vydáváno za dotace se nesmí prodávat. Včelařství se zřejmě netiskne za těch 200Kč, ale z dotací a proto taky prý nikoho nebolí kolik stojí výroba.
(14.07.2013 9:34)KaJi napsal(a): [ -> ]Kdysi jsem slyšel vysvětlení (neoficiální), že to co je vydáváno za dotace se nesmí prodávat. Včelařství se zřejmě netiskne za těch 200Kč, ale z dotací a proto taky prý nikoho nebolí kolik stojí výroba.

Hlavně kdyby se prodávalo, tak by se muselo vést úplně jiné účetnictví ...
Jiří
Tak a je tu nové číslo Včelařství a je to hoší než jsem si myslel:
  1. hned v úvodníku nová šéfradaktorka uvádí nesčetná přání, které dostala ke svému jmenování, je zajímavé, že nespoměla třeba dizkusi a názory uvedené zde na tomto fóru, které navštívila
  2. první větší článek-skrytá reklama na nákup matek, pzor, pozor!!! máte 2leté matky, ihned je vyměntě, a kupujte od chovatelů, já jsem jeden z nich, bude nám dobře
  3. str. 258 -další báchorka od Báchora
  4. str. 274- skrytá reklama na knihu autora nenápadně uvedená v sekci nápady a zkušenosti
  5. na téže straně skrytá reklama na ležany
  6. na další sraně č 276 jasná reklama na nákup barev a dalších věcí k renovaci medometu od firmy Sincolor, opět v rubrice Nápady a zkušenosti
  7. str. 278- kráké sdělení o včelaření v Maroku, kde se ale nic nedovíte, jen jsou tam 3 fotky hliněného úlu
  8. pak jubilanti a 2 strany inzerce
pozitivní jsou snad jen článek o varoamonitoringu práškovým cukrem, falšování medu, a článek o včelaření v čr od zlínských autorů

Nevím, zdali má redakce tak málo hodnotných příspěvků, ale nemám zájem o časopis, kterého minimálně 1/2 tvoří v podstatě reklama+příloha a ze zvyšku 2-3 zajímavé články.
Zajímá mně též, jestli časopis za ty skryté reklamy účtuje peníze nebo jsou to jen kamarádské kšefty.
Ale ten článek o práškovém cukru se dost podobá článku z Včelařství 8/2012 (kdo na fotografiích publikovaných ve Včelařství 8/2012 a Včelařství 8/2013 najde 7 rozdílů má u mě lahev medoviny). Včelařství 8/2012 mi docela utkvělo v paměti, protože po přečtení článku ze strany 265 jsem si googlil co je to vlastně ten Kunerol. A pak že se člověk z časopisu nic nepřiučí. Smile
Tak jsem si včera přečetl nové číslo. Ty úvodní články raději nekomentuji.
Článek o tom co je třeba dělat v říjnu taktně pomlčel o tom, že nová nařízení veteriny umožňují alternativu (schválené KM a thymol) k léčení fumigací a aerosolem a o komisionálním léčení již není zmínka. Uvádí se interval 11 dní a ve vyhláškách je "14 – 21 dnů mezi jednotlivými ošetřeními".

Do háje. Proč se mi při čtení těch úvodníků vynořují chmurné vzpomínky: "protože pak jsme my na Ústředním výboru ... jako kůl v plotě.“ , "... si rozvrátit nenecháme!!!"

Pár nezaujatých článků je ale docela dobrých.
JEDINÁ KRAVATA V. ŠVAMBERKA

To by byl docela příhodný podtitul posledního čísla časopisu Včelařství. Jsem přesvědčen, že paní redaktorka Ingrová si v rámci zkvalitnění své práce najde chvilku času a nahlédne do vlákna, které se jí bezprostředně týká. Ostatně nedávná minulost mi dává za pravdu. Proto bych se chtěl krátce vyjádřit k jejímu výtvoru.

Pokud bych měl začít s úvodníkem, pak musím souhlasit s první větou paní redaktorky. Ano, ČSV je opravdu jedinečný! Ovšem já tu jedinečnost spatřuji v trochu jiných věcech, než paní Irglová. Neskutečně mě štve to, že jsou včelařům podsouvány takové nesmysly, jako že "máme mnohem zdravější včelstva než většina ostatních zemí Evropy". Nemáme! Právě probíhá Apimondia a opravdu strašně moc bych si přál vidět ten trapas a reakce ostatních účastníků, kdyby například předseda Švamberk vystoupil a v pléno by tento nesmysl pronesl. To se ale nikdy nestane, protože takovou lež by si ani Václav Švamberk nedovolil vyslovit. Proto Vás, paní redaktorko, vyzývám, abyste napříště upustila od zveřejňování takových bludů. Toto klišé totiž nikomu nepomůže. Ti, kterým bylo systematicky vtloukáno do hlavy, si to opravdu myslí a když přijdou o včely, pak nevědí proč a jen nevěřícně zírají. Ta mladší generace by takových hesel měla být ušetřena! Jedinečnost ČSV pravděpodobně spočívá v tom, že si sám o sobě myslí, že jej jedinečný, to je ale asi tak vše.

To, že (podotýkám možná!!!!) neznáme CCD rozhodně není zásluhou ČSV. Zimní úhyny v řádu 10% - o tomto si dovolím pochybovat. Je to jen můj subjektivní dojem a nemám jej podložený čísly, nicméně když se rozhlédnu kolem sebe, pak mi těch deset procent připadá málo. Ale je pravdou, že zde se zmiňují zimní úhyny a na ty ostatní v průběhu roku se jaksi nebere zřetel. V tom případě by to možná mohla být pravda...

Nakolik je uznávaný a vážený "náš velký padesátitisícový spolek" opravdu nevím. Uznávaný kde a kým? V zahraničí? Pak jistě nejde o to, aby byl uznávaný ČSV, ale aby měli respekt čeští včelaři a český med. Zkuste svůj med prodat zákazníkovi do Německa, třeba zjistíte něco zajímavého. Uznávaný v ČR? Zeptala jste se někdy například samotných včelařů, nakolik jsou spokojení s ČSV? Rozdíl, paní redaktorko, bude v tom, kde takovou otázku položíte. Sama jistě víte, jak to myslím...

Stejně jako kolegu výše, i mě zarazila hesla, na které poukázal. Je to holt dědictví, které se s námi (s Vámi?) stále táhne. A stejně jako kolega si myslím, že časopis obsahuje pár nezávislých článků, které jsou docela dobré.

Bohužel mě tlačí čas a tak nemohu zformulovat vše, co jsem původně chtěl. Nicméně mám pro Vás jednu radu. Až budete příště vybírat fotografie do časopisu, pohlídejte si, aby například přítel Švamberk neměl na každé fotografii stejný outfit (minimálně výše zmíněnou kravatu). Výtváříte tím tak totiž dojem, že buď předseda všechny akce stihl v jeden den a nebo, že má pouze jednu kravatu. Závěrem, pokud bych měl vybrat článek, který na mě nejvíce zapůsobil, pak by to byl Váš rozhovor s panem Babišem. S takovou předvolební agitací jděte k šípku! Politika (nebo lépe řečeno předvolební rétorika) by do časopisu Včelařství patřit neměla, ty časy jsou snad již minulostí! Dle mého to byl přešlap jako hrom!
Nechcem znevažovať prácu redakčnej rady slovenského "odborného" časopisu Včelár, ale je to asi podobný včelársky bulvár. Ak by každý rok vydali čísla spôsobom Ctrl C, tak si to nikto nevšimne. Pamätné vence, výlety, slávnostné príhovory, jarmoky a jubileá. Keby som neodoberal MV, tak si myslím, že to tak má byť. Asi by mal mať viac strán, aby vznikol priestor aj pre odborné články. Ale možno som rozmaznanýSmile. Plusom tohto časopisu je, že jeho odber nie je povinný.
(01.10.2013 7:34)JKL napsal(a): [ -> ]Pár nezaujatých článků je ale docela dobrých.

To je divný, v tom výtisku co přišel mě je asi vymazali...nemůžu je najít.. Big Grin
Snad jen ten nákres madla by se mohl někomu hodit!
Referenční URL's