Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To máš asi starší číslo. Koukni do říjnového.



(01.10.2013 8:38)climax napsal(a): [ -> ]Až budete příště vybírat fotografie do časopisu, pohlídejte si, aby například přítel Švamberk neměl na každé fotografii stejný outfit (minimálně výše zmíněnou kravatu). Výtváříte tím tak totiž dojem, že buď předseda všechny akce stihl v jeden den ...

No jo, ten počet, kde JE je nezvykle vysoký. Prostě princip prezidenta nad učitelským stolem.
Vzhlížet k někomu je potřeba. Tak je to dobře.
Dovolte i můj komentář k poslednímu číslu Včelařství.
V dnešní době až neuvěřitelné, obsah řady článků jak někdy z před čtyřiceti let za dob tuhého socialismu a normalizace. Propagandistická hesla, fráze a plky a do toho ta hrozná politická agitka s Ba...... Opravdu k pláči nebo velkému nasr.....
A já, jako řadový člen ČSV, se bohužel cítím jako rukojmí.
Toto číslo hodnotím jako největší paskvil za letošní rok Angry

Kromě již zmiňovaných 2 úvodních článků + měsíc říjen + Babiš (to je opravdu hodně fest mimo mísu i v tomto rádoby odborném periodiku Angry ) + Živitelka . Nějak jsem zatím nestačil nepochopit proč tam ty články jsou.

Osobně mě zaujaly články Základy genetiky a Inseminace včelích matek. Co ale zatím postrádám v každém čísle je aktuální cena za 1 kg másla, aby Ti pravověrní věděli alespoň orientačně za kolik mají prodávat med.
Zdravím všechny a vkládám sem svůj dopis předsedovi ČSV. Psaní dopisů není moje hobby, ale pokud budu nadávat jen sám doma, uslyší mě jen manželka Smile.

Dobrý den,

rád bych se zeptal, zda na stránky "odborného" časopisu patří z odborného hlediska nic neříkající rozhovor s jedním z lídrů hnutí do Poslanecké sněmovny a zda tato propagace politických stran a hnutí bude pokračovat i v následujících číslech časopisu.

Ve stanovách ČSV jsem nenašel zmínku o podpoře určité polické strany či hnutí, nebo se mýlím?

Členem ČSV jsem jako začínající včelař pouze krátce, cca 3 roky, ale zatím jsem hluboce zklamán. Za mé příspěvky dostávám léčivo (dotované a placené), organizovaný sběr měli, každoroční přednášku na schůzi a časopis, ve kterém v lepším případě naleznu 2 alespoň trochu přínosné články.

Výrazně lepší a užitečnější informace i o nových postupech při péči o včelstva naleznu v odborných publikacích nebo na internetu, ať již na diskuzích, nebo na soukromých stránkách včelařů, léčivo není problém sehnat u veterináře (přípravky na předpis), nebo u dodavatelů (Apiguard), kteří nabízejí i možnost okamžitého čerpání dotace na léčivo, měl se dá bez problému vyřešit vyšetřením u veterináře / v Dole.

Z těchto důvodů silně zvažuji odchod z ČSV, poslední vydání Včelařství (i s ohledem na ostatní články - retra z dob normalizace) bylo asi tou poslední kapkou.

S pozdravem

Ing. Martin Fořt
mfort@centrum.cz
tak jako p. Babiš i já jsem muž činu a proto jsem soudruhům posall následující elaborát:

Bobr napsal(a):Dobrý den

včera mě přišel časopis Včelařství 10/2013 a při jeho otevření a pročítání jsem se nestačil divit. Dlouhodobě považuji tento časopis za odborně zastaralý a nedůstojný své členské základny. Zde by se dalo polemizovat jestli časopis odráží kvalitu členské základny nebo členská základna kvalitu časopisu. Příchodem nové šefradaktorky jsem očekával, že se úroveň časopisu bude zvedat. Zatím se tak neděje a na rovinu si dovolím tvrdit, že číslo 10 je zatím to nejhorší co redakce za letošní rok vyproduktovala.

Lehce zkonkretizuji články které mě vadí:

1. Úvodník - tolik nepravd v jenom článku se obtížně hledá
2. 3 sloupy včelařství - kdy už konečně všichni pochopíme, že posun vpřed nám nezajistí plácání se navzájem po zádech jak jsme dobří, ale na rovinu z očí do očí si vyříkat to co nám vadí?
3. Říjen - jak je možné, že se k učiteli včelařství nedostaly informace z letošních MVO místně příslušných KVS ohledně podzimního ošetřování včelstev? Co si myslet o takovémto včelaři, když není schopen informaci alespoň odprezentovat, když už s ní názorově nesouhlasí?
4. Setkání na Živitelce - každý se rád pochlubí tím s kým se zná, ale proč takto a ve spolkovém časopise ?
5. Rozhovor s p. Babišem - naivně jsem si myslel, že do rádoby odborného časopisu se politika a předvolební boj tahat nebude. Jak moc jsem se mýlil. Kdyby uvedený článek byl alespoň o včelách a včelaření. Jediné co mělo v uvedeném článku souvislost se včelařením bylo zjištění, že si p. Babiš i p. Švamberka objednal oddělky pro svoji farmu. Trošku málo na tolik prostoru v uvedeném čísle časoipisu.

Nebýt článků o Základech genetiky a Inseminování matek šlo by uvedené číslo Včelařtví rovnou na recyklaci do kotelny, aby alespoň zde při rozdělávání ohně prokázalo nějakou službu.


Tento e-mail je zaslán:

redakci časopisu Včelařství
sekretariátu ČSV
RR časopisu včelařství
jednotlivým členům RR na adresy dostupné z www stránek ČSV





Ludvík Marek
Neměli bychom se nad takovým jednáním (agitace, zneužívání časopisu,...) rozhořčovat, spíše bychom měli jednat a správně se rozhodovat. I tyto informace jsou cenné. Nepokrytě nás informují o úmyslech, etice chování a skryté síti klientelismu. Pisatel si neuvědomuje, že každá mince má dvě strany, že takové agitky mohou primární úmysl zhatit. Svéprávný, trochu inteligentní člověk mající pět pohromadě pochopí, že tu jde o protislužby. Ty se ale zhola netýkají té masy, ale té špičky.
Pozitivní na tom vidím to, že už vím, kdo je kdo a koho volit nebudu, s kým se spolčovat nebudu.
Šak prý byla v roce 1989 nějaká revoluce, nebo co to bylo. Nebo ne? No, já už ani nevím.
To jsem Bobře zvědav, co Ti na takový dopis zodpovědné osoby odpoví.
I když asi tuším, že něco na způsob: "Nedobře se na to Bobře díváš..."
Jo, a taky, že lži nejsou lži Sad
Ale máš pravdu, tohle číslo byla síla. Už vím, proč mi jej poslali, i když už nejsem členem: Abych svého rozhodnutí nelitoval! Tongue
Naopak si myslím, že při překročení určité hranice úrovně a vkusu je potřeba se ozvat. Já jakožto řadový člen můžu udělat pouze to, nebo odejít.
Nezáleží na politických preferencích (myslím, že jsou i výrazně horší možnosti volby než Babiš), ale pokud odborný časopis vydávaný z rozpočtu svazu otevřeně propaguje jednu stranu, tak se dostal za (mojí) hranici i s velkou tolerancí. A je pro mne otázkou, zda se na tom i s ohledem na stávající fungování svazu a úroveň svazového časopisu budu podílet.
Myslím, že nyní už začnou i ostatní ZO i OO chápat, proč si někteří chtějí zachránit svůj majetek a vystoupí ze svazu nebo alespoň nepošlou příspěvky (jak to chtějí udělat některé OO). Nakonec do dnes nejsou veškeré členské píspěvky za rok 2012 vybrány. Je toho více, co se letos mělo napravit a není. Inu nikomu za to netečou někam penízky ani mu nikdo neplatí dovolenou v Kyjevě a pod.. To bude zase veselý RV v listopadu. Možná, že je škoda, když na KKV Moravskoslezského kraje velmi razantně zaznělo, že by se měl kraj rozhodně od ČSV oddělit, tak V. Sciskala toto odmítl (možná jen oddálíl) s tím, že se budeme pokušet stav věcí zmněnit, aby oddšli ti, kteří za tento stav mohou. Zapomněl přitom, co se proti němu podnikalo, podniká a podniakt bude. Přitom tento kraj přispívá do pokladny cca 1 mil Kč. To už by nikdo pominout nemohl nebo že by všechny vyloučili ze svazu?. To by byla pěkná vizitka se kterou by asi nikdo na MZe nechlubil. Na SVS ČSV už stejně ani nemůže jít , resp. uřčití lidé z vedení svazu. Stará parta z Předboje asi ale úřaduje.
Práci paní redaktorky nemá smysl komentovat, musí svou mzdu (tedy pokud jí následně někomu nemusí odevzdávat) zasloužit. Krom papíru a zlepšení grafiky na tom časopise zajímavého není celkem nic. To ale ona, jako včelařský začátečník a pokročilý jogín ,nemůže posoudit, tak se na ní nezlobte, nemůže za to.
LD
Já jsem s obsahem Včelařství vcelku spokojený. Dokonce tak, že si dobré články vytrhávám a archivuji. Ze sedmi ročníků už jich mám tolik, že by to možná dalo na jedno číslo MV.
(01.10.2013 12:54)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]... když na KKV Moravskoslezského kraje velmi razantně zaznělo, že by se měl kraj rozhodně od ČSV oddělit

No přece si nebudou včelaři brát příklad z pošťáků. Taková rebélie, to by tak hráloExclamation

Takový technický dotaz - jak by po takovém oddělení celé okresní nebo krajské O mohl ČSV administrovat 1D - to by pověřenci dojížděli ze vzdálených krajin nebo by byl snad pověřen jiný subjekt či by 1D úplně padla?
Konečně by se musel svaz podělit o prebendy z administrace.
(01.10.2013 12:10)martin_fo napsal(a): [ -> ]odborný časopis vydávaný z rozpočtu svazu

Doufám, že se nemýlím, ale Včelařství je ale vydáváno z rozpočtu dotací, proto v něm nesmí být reklamy a i pan Antonín Karoch byl obviňován z tolerování skryté reklamy, což prý být nesmí.
(01.10.2013 14:44)JKL napsal(a): [ -> ]Takový technický dotaz - jak by po takovém oddělení celé okresní nebo krajské O mohl ČSV administrovat 1D - to by pověřenci dojížděli ze vzdálených krajin nebo by byl snad pověřen jiný subjekt či by 1D úplně padla?

No probíhat to bude stejně jako nyní. Pověřený je ČSV. Tedy dají se mu seznamy počtů včelstev jako nyní a 1D ČSV pošle na účet, zase jako nyní. Samozejmě to pošleme i na MZe a pokud by se to povedlo a probíhalo to přímo, byl bych rád. Ale nyní některé samostatné včelařské subjekty jak třeba Zlatníky peníze dostávají stejnou cestou, Zlatníky si pro to skutečně chodí /pan Kodoň, před, předbývalý tajemník ČSV/. Stejně by to probíhalo i s evropskými dotacemi i léčivy. Žádný velký problém to není. To si jen lidé myslí, že to nejde. Nebo si myslíte, že by si ČSV dovolil dotaci nezúřadovat? Zaměstnanci na svazu jsou normální. LD



(01.10.2013 17:43)Mlha napsal(a): [ -> ]Doufám, že se nemýlím, ale Včelařství je ale vydáváno z rozpočtu dotací, proto v něm nesmí být reklamy a i pan Antonín Karoch byl obviňován z tolerování skryté reklamy, což prý být nesmí.

Tak ono to je trochu jinak. Časopis je skutečně financován jen z dotace. Tedy žádné 200,-- na člena na něj nejdou, je to normální členský příspěvek. I u dotovaného časopisu smí být reklama, jen to nesmí přesáhnut určité procento obsahu časopisu.
Nakonec i MV dostává dotaci a není financovám jen z předplatného /i když převážně asi ještě ano, před rokem, dvěmi to bylo kolem 100 tis./ a je tam dost inzerce. To je snad dnes normální, když se dodržují regule......
Kdysi jsem navrhoval, aby se časopis i spolufinancoval z reklam, což by v tomto přídadě nebyl velký problém. Jen by se to muselo hlídat a zjistit, jaké procento z obsahu to je. Tím se ale nikdo neobtěžoval zabývat, je to prostě práce a na to někteří lidé na svazu prostě nejsou stavění, to je celé. Skrytá reklama je v časopise i nyní za nové redaktorky. Ta hloupá reklama na AN0 je i vrozporu s ustanovením, které RR přijala, že se před volbami nebude dělat propagace jedné politkcké straně, resp. žádné. Pan Švamberk to moc dobře ví a znovu takto poškodil svaz i když to sám navrhoval. Už vidím, jak vítězná ČSSD nebo jiná strana jsou tímto nadšeni. Nejspíš ho při jednání pošlou za panem Babišem. Možná, že si takto u něj pan Švamberk zajišťuje své nové místo /co kdyby mu náhodou nedopadlo doživotní funkcionaření na svazu/. Komu by se chtělo dělat doživotně dealera, že. V tom ho chápu. Jenže takto moc nám ani jemu neposloužil. Je to další příklad systémové korupce, kdy jsou upřednostňovány sobní zájmy před zájmě těch, které by měl předseda zastupovat, tedy členů ČSV. Ono to ale v důsledcích může poškodit třeba VÚD, nevím jestli si to uvědomjí, asi ještě ne. LD
Já z posledního čísla "přečetl" jen ten už výše zmiňovaný úvod (ale jen půlku, proto ty úvozovky, dál už mi to nebavilo číst) a pak ještě článek o Medomatu z Plzeňska a zbytek časopisu jsem mít ani nemusel Sad
Ale to jste udělal velkou chybu, že jste si toto číslo Včelařství neprohlédl celé. Byl byste na osmi stránkách v jediném čísle našel 12 fotografií s naším váženým panem předsedou.
Tolik fotek jednoho člověka bývá snad jen v biografiích.
(02.10.2013 10:28)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ] Byl byste na osmi stránkách v jediném čísle našel 12 fotografií s naším váženým panem předsedou.

Také jsem se podivoval, kolik fotografií tam náš milý předseda má. Asi aby každý viděl, jak moc se stará a angažuje.
No a to ještě nevíte, že včera vyrazil pan předseda s paní redaktorkou po vlastní ose do Kyjeva. Tak tam ČSV nebude mít 5 zástupců za cca 500 tis., ale asi o 1 navíc. Možná si to bude platit ze svého? Čekám jen kdy se někdo vydá na cestu kolem Zeměkoule. Dnes na svazu již není nic nemožné. LD
Proto paní redaktorka u sebe v kanceláři již dva dny nezvedá telefon...
Referenční URL's