Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(04.05.2014 15:13)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Já myslím, že př. Karochovi můžeme k k Včelařství č. 5 gratulovat, neboť se povedlo.
Myslím, že k číslu 6 taky. Pokud to vydrží, bude ze Včelařství opravdu čtivý časopis.
Za mě je číslo povedené.
Pouze mě sklamal na třetí straně článek od přítele Kamlera "Rizika používání tekutých krmiv".
Je to pro mě,jako by loboval za nějaký cukrářský koncern a to dost.
Za mně také chvála - velmi povedené číslo.

(24.05.2014 19:41)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Za mě je číslo povedené.
Pouze mě sklamal na třetí straně článek od přítele Kamlera "Rizika používání tekutých krmiv".
Je to pro mě,jako by loboval za nějaký cukrářský koncern a to dost.

Rosťo tady s tebou nesouhlasím. Dr. Kamler jen kladl důraz na kvalitu invertů, na to, že není invert jako invert. To, že škroby v medu začínají být problem se řeší třeba i v Německu, kde si na toto začínají dávat velký pozor, protože se výskyt těchto škrobů v medu začíná objevovat ve větší míře. Mám to mimo jiné potvrzené od profi farmáře, který na německý trh dodává hodně medu a sám mi říkal, že kontroly na přítomnost škrobu v medu tam velmi vystoupili do popředí a Němci se nerozpakují takovýto med vracet. Samozřejmě je s tím potom spojená i otázka důvěryhodnosti takových dodavatelů medů. A jsme opět u kvality medu a jeho "pančování". Ale to by bylo do jiného tematu.
Nesouhlas Dolu (spíš vedení) s inverty a škroby je dlouhodobý. Tedy pro krmení včel, u medoviny je zřejmě názor jiný, dle svědectví z kurzů vaření medoviny (mylsím i tady na VF).
Můžete s i to dohledat ve zpravdoajích Cechu atd. V tomhle jsou stále konzistentní stejně jako u organických kyselin.
Takže nic nového. Ale podle všeho jde jen o názor. Že by udělali pokus a dle jeho výsledků k tomu došli jsem neslyšel.

Takže to bude jako s tím varováním autorit aby včelaři nekrmili 3,5litrovými sklenicemi. Před tím bylo taky důrazně varováno.
Bude třeba sehnat i zde informace od těch co to mají vyzkoušené.
Přesně tak.
Taky bych rád viděl podložené výsledky skutečným porovnáním zakrmení včel různými druhy invertu a cukrem přes zimu.
Bude to určitě věrohodnější než ukázat tabulky s popisy,co jednotlivé krmiva ukazují.
Pokud někoho zklamal příspěvek od Dr. Kamlera, může napsat příspěvek svůj.
Ve Včelařství je tedy nemístná politika - rozhovory s Babišem (minule nebo kdy) a teď znovu další oslavné články na kandidáty do europarlamentu... to je pro mě za čárou.
(25.05.2014 14:36)František Němec napsal(a): [ -> ]Pokud někoho zklamal příspěvek od Dr. Kamlera, může napsat příspěvek svůj.
Proč bych to psal, nemám potřebu něco pomlouvat aniž bych to měl experimentem podložené.
(25.05.2014 10:05)KaJi napsal(a): [ -> ]Nesouhlas Dolu (spíš vedení) s inverty a škroby je dlouhodobý. Tedy pro krmení včel, u medoviny je zřejmě názor jiný, dle svědectví z kurzů vaření medoviny (mylsím i tady na VF).
Můžete s i to dohledat ve zpravdoajích Cechu atd. V tomhle jsou stále konzistentní stejně jako u organických kyselin.
Takže nic nového. Ale podle všeho jde jen o názor. Že by udělali pokus a dle jeho výsledků k tomu došli jsem neslyšel.

Takže to bude jako s tím varováním autorit aby včelaři nekrmili 3,5litrovými sklenicemi. Před tím bylo taky důrazně varováno.
Bude třeba sehnat i zde informace od těch co to mají vyzkoušené.

Karle, sbíral jsem informace o invertovaných krmivech, příležitostně od roku 1987. Z napaběrkovaných informací jsem přesvědčen o tom, že Kamlerův článek v posledním čísle časopisu Včelařství o těch náhražkových krmivech vydávaných u nás za "vysoce efektivní a levná invertovaná krmiva" pro včely, je skutečně objektivní. S názorem VÚVč nemám v tomto názoru problém. Pokud by však cena nepřevyšovala cenu cukru, použil bych to pouze na přikrmování oddělků. Takto děkuji, tato krmiva nechci.
JK
Myslím, že by bylo užitečné prozkoumat každou z těch napaběrkovaných informací zvlášť a porovnat produkt, kterého se informace týká, s dnešní nabídkou na trhu. Některé ty informace se mohou týkat produktů dávno překonaných. Třeba jsou to informace správné, ale prakticky použitelné asi tak jako informace o autech nebo počítačích z minulých dekád.
Ivan Černý
Pepo já ty informace taky sbíral, tehdy ale neměl nikdo potřebu nějaké- byť negativní informace publikovat.
Mám pocit že současná vlna negativní kampaně je důsledkem nástupu prvních dvou prodejců do ČR. (A něco se povídá že se nějak ohrozila pověst českého medu.)

Takže jsem to prostě vyzkoušel. Několik dodavatelů kde jsem si mohl být jakž takž jistý reprodukovatelností dodávek. První se bohužel po negativní kampani z ČR stáhl. A kdybych mohl, tak od něj beru i nadále.

Samozřejmě je to i o ceně, já si spoočítal že cena cukru v kilovkách *1,5 a pak porovnávám s cenou sstravitelné sušiny v inevrtu a sleduji podíl sacharozy v té sušině.

Na tomto poli oceňuji práci VUD kdy publikoval analýzy vzorků co udělal a takové argumenty oceňuji a beru na ně ohled.

Ostatní je stejné povídání jako když přednášející "odborníci" popisují nevýhody hřebenů a dalších technologií aniž by je měli vyzkoušené. naprosto přesně znají neúčinnost nelegálních ošetření a nevhodnost cizích kmenů včely pro naše púodmínky. O cizí rámkové míře nemluvě a neizolovaných úlech obzvlášť.. Samozřejmě a logicky nic takového nevyzkoušeli, je předem jasné že to nefunguje .... Smile
Napadla mě taková věc: Ivan Černý tady vystoupil ohledně invertů. Ve Včelařství (svazovém neziskovém) Kamler píše článek jakoby varující a budící opatrnost ve věci invertů, naproti tomu v MV (komerčním časopise) dostaly právě nyní výrobci invertů prostor ke komerční prezentaci invertů (zahalené do odborného článku). Napadá mě, že to může vypadat, že je to střet idejí a peněz. Střet potřeb včel a včelařů vs byznysu. Možná je super, že je Včelařství placeno z dotací či přízpěvků a nemusí si vydělávat zakuklenou reklamou na svoji činnost (samozřejmě nic proti otevřené reklamě, kde čtenář rovnou ví že zájem inzerujícího není primárně zájmem včel a včelařů, ale zájem vlastní, finanční).
Že by byl zrovna VUD zářný příklad nekomerčního výzkumu, to bych neřekl.
To máš úplně pravdu. Jenže v tomle případě nevím o tom, že by nějakým invertem obchodovali a proto mě nenapadá vůbec proč by v tomhle měl být Kamler předpojatý. Vždyť z toho, že budou lidi zimovat na medu nebo na cukru nemá nic...
Zůstávám u cukru, ale článek v MV mi nepřipadá, jako zakuklená reklama. Jsou v něm zmíněny nejen klady, ale i zápory a možná nebezpečí invertů. Pak ať si na ně každý udělá názor sám.
PS: Kdyby Dol vyráběl nějaký invert, tak to třebas Kamler napíše v jiném duchu.. Wink
Anatole, přání otcem myšlenky? Já ten článek, podobně jako Ivo, vidím jako vyvážený. To nemá nic společného se skrytou reklamou.
Reaguje prostě na problém, který momentálně (ač tak trochu pod povrchem či pod hladinou) hýbe naším oborem. Je to aktuální téma nevyhneme se mu. To téma tu prostě je, je tu imasivní kampaň výrobců. A jsou tu i první průšvihy, ač se o nich nemluví ...
A v té chvíli je třeba téma na veřejnosti otevřít, začít o tom psát a přinášet informace z různých úhlů pohledu a z různých zdrojů. Vyhodnocovat a srovnávat. A hlavně informovat o tom, jak se v té masivní kampani vyznat. Co sledovat, co zvažovat. Jak požadovat od výrobců informace a hlavně jaké informace po nich chtít.
No a taky jak postupovat, abychom to neměli v medu ... Protože až ho budeme vyvážet do Teutonie a oni nám to tam najdou a s ostudou vrátí, tak to bude, jak pravíval legendární Gabo Zelenay, nepekná situácia ... Big Grin
Jiří
Citace:Protože až ho budeme vyvážet do Teutonie a oni nám to tam najdou a s ostudou vrátí

A není to třeba někdy také tak, že se vyveze bezproblémový med a tamnější obchodník, který se nechal někdy předtím "napálit" vrátí cisternu jiného medu ?

Osobně si vzpomínám, když jsme v raných devadesátých vítali první zástupce germánské kapitalistické ciziny za účelem obchodu, tak potkat seriózního obchodníka, to bylo unikum. Ani kvalita, ani platební morálka. Nemyslím, že by to dnes bylo významně jiné.

Existují nějaké metody jak zjistit, že tenhle med není identický s tamtím medem ?
Tak v těchle hrách, Ozi, nejedu. Je to ostatně mimo téma.
Moje zkušenosti jsou takové, že u sousedů panuje celkem přijatelný řád a navíc mají metody, jak vše, co do medu nepatří, detekovat. A taky je používají ...
To téma invertů u nás vlastně otevřeli právě oni ...
Samozřejmě jde zjistit třeba analýzou pylových zrn, odkud med pochází. Proto také jisté kruhy prosazují onu absolutní filtraci ... Sad
Jsem asi naivní, ale a priori předpokládám něco jako fair trade ... Protože přece jde o dlouhodobou záležitost a vlatně i o oboustraně výhodnou spolupráci. Vím od kolegy, jenž vyvážel med, jak přísná jsou kritéria ... Tu u nás by se hned hysterčilo o omezení osobnostních práv a pod.
Zpět k tématu textů v časopisech: je to o věci a o faktech, nikoli o tom, který z obou časopisů je komerční či někde zahákovaný. To se totiž ukáže vlastně samo.
Ptejme se pana Kamlera podrobněji na důvody jeho již po léta prakticky stejných stanovisek, požadujme i od MV či dalších zdrojů co nejpodrobnější informace. Věc sama i téma se vyvíjejí velmi dynamicky a já chtěl vlastně jen napsat, že je moc dobře, že se to téma otevřelo.
Jiří
OT: To mě ani nenapadlo. Spíš mi šlo o to, jestli existuje něco jako "daktyloskopický otisk medu"
Existuje. Pylová zrna vázaná jen na něteré lokality či rostliny v nich. Enzymy ...
Tu se právě dá zjistit ten podvod ... Když se chce ... Wink
Jiří
Referenční URL's