Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
..napr.peľové zrná paulownie v pražskom mede ? Wink
Já myslel třeba to, když se nějaký med deklaruje jako český, ale evidentně jel přes moře ... Big Grin Nebo když se v medu objeví enzymy, které normálně nemůže obsahovat ...
Jiří
K tomu článku v MV. Na konci je je u autorů uvedeno že s inverty obchodují. Podle mě dostačující k tomu abych s tím neměl problém.
Obsah reklamy - nevidím spojitost.

Spíš je mi divné, že někomu komu to vadí není divné, že když někdo přednáší za peníze EU, propaguje své výrobky a hanobí metody které neprodává , případně v tom duchu publikuje odborné články. Byť v neziskovém časopise. A že je na prodeji produktů angažován finančně za žádným článkem uvedeno není.
Jak se toto nazývá?

A v případě invertů - podle mě se tady plynule přebíhá mezi 2 problémy a jejich kombinacemi. Směšují se inverty sacharozy a škroby, a nerozlišuje se problém škodlivosti pro včely a detekce zbytků v medu.

Nevím o co je zbytek cukru krystalu v medu méně špatný než zbytek invertu?
A škodlivost pro včely? Pokud jde o kvalitní invert - je nějaký důkaz nebo jen signál, že to škodí?

Tak to nemíchejme. Osobně mě zajímá jen ta škodlivost nebo prospěšnost pro včely. A tady je to zatím bez faktů.
Vzhledem k tomu že neyvtáčím jarní med atd tak nemám problém se zbytky krmení v medu.
(27.05.2014 15:34)KaJi napsal(a): [ -> ]Spíš je mi divné, že někomu komu to vadí není divné, že když někdo přednáší za peníze EU, propaguje své výrobky a hanobí metody které neprodává , případně v tom duchu publikuje odborné články. Byť v neziskovém časopise. A že je na prodeji produktů angažován finančně za žádným článkem uvedeno není.
Jak se toto nazývá?

Pokrytectví.
(27.05.2014 15:34)KaJi napsal(a): [ -> ]... Osobně mě zajímá jen ta škodlivost nebo prospěšnost pro včely...

Já to vidím podobně, jen s jistou odchylkou - vnímám zde dvě roviny:

A) škodlivost (případná) pro včely
B) falšování medu

Ad "A" dokud se někdo nerozhodne a neprovede řádnou vědeckou dlouhodobou studii, která bude prosta všech předpojatostí ale také finančních zájmů, tak nelze s jistotou tvrdit zda invert škodí či nikoli. A i v případě zmíněné studie by těžko vznikl nějaký obecný závěr, spíše by šlo o výsledky konkrétního invertu.

Ad "B" zde mi inverty vadí nejvíce. Nejde tak úplně o zbytky invertu (nebo cukru) pocházející z loňského krmení, jde o zvyšování si produkce medu za pomoci kýblu (cisterny) s invertem. A že se to děje, o tom není pochyb, stačí se zeptat prodejců kdy začíná první vlna objednávek. Jde o poměrně rozsáhlý a velmi široký problém (dokonce na tento fígl přišli i někteří podnikavci v zasloužilém důchodovém věku).

Jak z toho ven? Netuším...
Absolutní souhlas.
Řešením je levný test na invert. Zpravidla půjde o prokázání enzymů, které včely neumí vyrobit. A hned jakmile bude tento test snadno dostupný tak bude pro producenta přinejmenším jarního medu velké riziko invertem zakrmovat, protože zcela zabránit přenosu těchto zásob do rámků, které se vytáčí nelze.
Nebudu jmenovat profíka s hypotékou a stovkama včelstev, který říká, že krmení inverty je pro něho z uvedeného důvodu příliš velkým rizikem.
No jo, to je ale trochu jinak.
Díky invertům a jeich snadné detekci se nechtěli někteří hamižní nachytat.

Když tam lili cukr, nikdo to neodhalil. Protože jsou lidi šetřílkové a zjistili že škroby jsou o hodně lacinější jak cukr, tak lejí do včel škrob a ejhle, je z toho průser. Kdyby nešetřili a lili tam cukr jako dřív tak je vše OK a pověst českého medu není nadále ohrožena? Smile

Pokud je někdo tak hloupý že to leje ještě přímo do medu když má včely a může přes ně nekontrolavně prohnat krystal, tak je vše OK?

Falšování inverty obchodníky je další, věc ale myslím že v nedávných průserech byli i nevině. Vím o jedné exkurzi ve Staňkově kde zrovna viděli jak laborantky chodili po dodávklách a hledali kdo jim udělal průser. Detekce škrobů je prý i snadná. Notabene asi si k tomu pak nebudu zvát exkurze, když to míchám. Smile

Průmyslové falšování je trochu jiná liga a vede se na trochu jiném levelu. I na způsobu detekce. Navíc mě vždycky vadilo, že když se po nějkaém nálezu spustila kampaň o falšování, že nebyly detaily co a jak vlastně zjistili. Jestli významné množství, nebo nějakou stopu, protože dneska chemici najdou i molekuly v kýblech. Takže bez nějaké kvantifikace je to k ničemu, ale včelařům se to hodilo do krámu a spustili kampaň o sra....ách v suprákách.

A to za chvíli zakážeme jakékoli krmení včel, taktéž držení a propagaci nožů protože se zneužívají k vraždám?

Ještě k tomu, že články píší obchodníci a jiní zaangažovaní - obecně kdo jiný? Mně to neva, jen když to vím. Kdo by pak psal nakonec odborné články než lidi co s tím mají něco společného?
Nebo pak bude měřítkem nezávislosti neodbornost?

A některá témata úplně vynecháme? Já osobně už dlouho "požaduji" po redakci MV aby sehnala názory obchodníků s medem na situaci na trhu. (I dalších na ožehavá témata.) ALe to by pak byl řev, co?

(27.05.2014 10:55)Anatol napsal(a): [ -> ]To máš úplně pravdu. Jenže v tomle případě nevím o tom, že by nějakým invertem obchodovali a proto mě nenapadá vůbec proč by v tomhle měl být Kamler předpojatý. Vždyť z toho, že budou lidi zimovat na medu nebo na cukru nemá nic...

A co třeba přidělování medailí Český med, či jak se tak akce jmenuje?
A s medem asi obchodují taky, nebo z čeho vyrábějí medovinu?
taktéž držení a propagaci nožů protože se zneužívají k vraždám - v Německu, nebo Anglii už to platí. Řidiči kamionů by mohli povídat, jak je dusí s nožem na chleba.
já si myslím,že největší argument je cena invertu a množství včel a tím dané zjednodušené krmení a pokud nejsi hladový a na podzim nevyždímáš i nástavky v lisu a máš mednou komoru o který uvažuji Tongue tak ti invert může být ukradený.Big Grin
Co se týká falšování medu opět si hrajeme na policajty,je to věc státní zprávy at koná ale můžeme uspořádat demonstraci před ministerstvem zemědělství a ministra vyválet v invertu a peří Big Grin
Tak jsem se chtěl zeptat jestli už vám přišlo 6. číslo, protože já stále nakukuji do prázdné schránky a tady už jsou jedinci, kteří ho mají týden. Nezbývá než zavolat na svaz a zeptat se jestli na mně nezapomněli.
Já mám pocit, že přišlo v Pá 23.5.2014. Určitě v sobotu jsem si ho četl.
Tak asi opravdu zapomněli. V pondělí to posílají i s odbornými překlady, které jsem též neobdržel.
Mohu říct ,že známí v okolí dostali časopis v pondělí a nám ještě též nedorazil.Chybička se asi vloudila.F.V.
Vokovický včelín?
Když jsem si v posledním čísle časopisu přečetl článek pana Kulhánka (člena redakční rady) o nově vzniklém Vokovickém včelíně, tak mé srdce včelaře a rodáka z Prahy 6 poskočilo a řekl jsem si, že musím ten krásný včelín, jehož součástí je i prodejna včelích produktů, dílna a přednáškový sál, vidět na vlastní oči. Tedy vypravil jsem se v ta místa (auto jsem nechal u bývalé Aritmy) a očekával že mě navedou cedule či nějaká ta slibovaná naučná stezka. Bohužel nic takového jsem nenašel, naštěstí mám chytrý mobil s Internetem a GPSkou tak jsem se nechal vést jimi. Bohužel ani nejmodernější technika mě k tomuto skvostnému včelínu nedovedla, co jsem na místě našel jsem vyfotografoval (bohužel zase jen mobilem, omlouvám se za kvalitu). Na inzerovaném místě nestojí ani úl, natož rozsáhlý moderní včelín.
Tak jsem se snažil najít něco o tomto včelínu na Internetu a našel jsem že ty pěkné včelíny navrhli architekti z Artiklu a tyto vizualizace byly použity jak v časopisu Včelařství, tak i na stránkách Včelínu (které chvíli fungují a chvíli ne). Na stránkách Vokovického včelína bohužel kromě těch vizualizací také není jedna jediná skutečná fotografie zmiňovaného včelína. Také jsem se kouknul na FB prezentaci Vokovického včelína a opět tam nalezl fotografie postahované bez ladu a skladu z Internetu, ale nenašel jednu jedinou skutečnou fotografii Vokovického včelínu.
Tak nějak nevím co si o tom mám myslet. Přijde mě divné, že časopis Včelařství dělá reklamu na komerční subjekt, který pronajímá úl za 10 tisíc/ rok a účtuje se konzultace 250kč/hod (a včelaří na RM 29x32 Wink), a navíc tento včelín vůbec neexistuje... Soudruh Potěmkin by měl radost.
Hurá ja chci taky dotace! bez práce koláče a pečený holuby Tongue Big Grin Big Grin Big Grin
I POtěmkiáda dá práci, já nych to hned neodsuzoval. Asi si nikdo nechce najmout, tak zatím není potřeba mít úly a spíš máte čas na konzultace.

Pro ty co mi píšou dotazy na SZ sdělím číslo účtu. Je na čase jít s dobou. .-)

A pokud radí ne jak včelařit, ale jak přijít k dotacím, tak těch 250Kč je skoro zadarmo.
Pan Kulhánek v tom asi umí chodit, Včelařství za dotace a ještě virtuální prezentace k tomu a reklama na to za dotace.

To se nám to podniká, když to jiní platí Smile

Dobrý je ta cena léčení pro srovnání - 500Kč. Asi léčí veterinář, už je to tady. Smile
..ešte k tým invertom..práve som si našiel propagačný a obhajujúci mail od nejakého p.Húlku ohľadom krmiva apivital..prišlo vám to tiež?
Tady je zajímavý článek o INVERTU-APIVITAL

Vážení přátelé včelaři,

v této nadějné sezóně Vás zdravíme a přejeme, ať Vám v ní Vaše včely přinesou radost.
Abychom k tomu přispěli i my, pracujeme na kvalitě a dostupnosti našich krmiv pro včely APIVITAL®.

Máme pro Vás několik novinek:

S názvem APIVITAL® sirup jsme uvedli na trh špičkový produkt s garantovaným složením a v zaručené kvalitě. Pro letošní rok jsme jej ještě vylepšili, nyní má výraznou převahu fruktózy.
Složení je tedy 40% fruktózy, 30% glukózy, 30% sacharózy v sušině. Obsah HMF dle rozboru pouhých 1,8mg/kg.
To vše z něj dělá jedničku na trhu.

Ověřit si to můžete v laboratorních testech krmiva APIVITAL® sirup provedených letos na jaře jak nezávislou laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, tak laboratoří Výzkumného ústavu včelařského v Dole.
Zde nám, mimo jiné, u krmiva APIVITAL® sirup provedli zkoušku na škroby a škrobové deriváty. Odborníci z VÚVč v Dole po čtvrt roce práce konstatovali, že krmivo APIVITAL® sirup žádné škrobové zbytky neobsahuje.

Velice nás mrzí, že právě tito ODBORNÍCI z Dolu vždy nějakým záhadným způsobem zapomenou tyto skutečnosti zmínit v NAŠEM časopise Včelařství, kde se nás snaží již od první stránky tak OBJEKTIVNĚ a ODBORNĚ informovat o tom, co mají na srdci.

Pro rozbory klikněte zde: http://www.apivital.cz/rozbory

Jak sami vidíte, uvedené rozbory dokazují, že naše krmivo APIVITAL® sirup obsahuje přesně to, co říkáme že obsahuje a jeho správné podávání včelám tak nemůže v žádném případě negativně ovlivnit kvalitu medu. Taktéž není nebezpečné pro včely, ale naopak jim prospívá.

Proto také u našich odběrných míst dostanete na vyžádání potvrzení o tom, že krmivo APIVITAL® sirup neobsahuje žádný škrob ani škrobové zbytky.

I náš druhý produkt, APIVITAL® těsto, je dostupný na našich odběrných místech a doporučujeme Vám ho vyzkoušet právě v tomto období při tvorbě oddělků.

Tímto vám přejeme úspěšné medobraní a mnoho spokojených zákazníků při prodeji medu ze dvora.

Děkujeme za Vaši přízeň.

S pozdravem Petr Hůlek
a tým vynikajících partnerů
(01.06.2014 8:05)KaJi napsal(a): [ -> ]I Potěmkiáda dá práci, já nych to hned neodsuzoval. Asi si nikdo nechce najmout, tak zatím není potřeba mít úly a spíš máte čas na konzultace.
Bohužel mám pocit že většina včelařských "aktivit" je ve stavu Potěmkiády, to že to dá práci o tom žádná, ale co to přinese oboru? Někde se seženou dotace, pak se usilovně vymýšlí do jaké reklamní agentury či fiktivního projektu je přesunout a výsledek nula... A o nějakých konzultacích může být těžko řeč, když není ani úl a vysekaný plácek (nemluvě o slibovaném přednáškovém sále).

P.S.: admini omluva. Zase tu motáme témata asi by bylo dobré inverty přesunout sem a info o vokovickém včelíně asi sem...
Add Potěmkiáda. Když mi kolega plán líčil v nejrůžovějších barvách, prostě jsem čertovo kopýtko nepostřehl. Ba naopak jsem si myslel, že dokonce hrábli do země a něco tam stojí. Sice mi bylo divné, že včelín v Šárce už dávno spíše než včely neosídlili bezdomovci, ale zázraky se dějí. Navíc, při prodrobnějším prostudování na fotce byl jakýsi vojenský stan. Přiznám. Tak krásně jsem již dlouho nenalítnul a Zdenda asi také ne. Na druhé straně proč ne? Na plánech je přece krásné, že existují. Co když, snad, možná..........

Add europoslanci. Tady to byla opravdu jen a jen moje iniciativa. Myslím si, že oba dotyční si to zasloužili. Poc už jen díky tomu, že se mu podařilo zlidštit EU tzv. akátový zákon a smést pod stůl hrůzný tzv. semínkový zákon. (bude o tom něco v č. 8). Už jen to mě opravňuje k názoru, že jsme mu za něco vděční. Znám jeho kolegy, kteří si do Bruselu jezdí jen pro prachy a krásně se nadlábnout. Následně odkývají a podepíší, co jim nabidnou. Ale nepsalo se mi to snadno. Jsem totiž jiného ideologického zaměření.

Zdá se, že si mnozí, vč. funkcionářů, pletou pojmy. Dávají invert i hydrolyzát na jeden level. Invert je prostě rozložený cukr. Moderní technologie dokonce nepoužívají ani enzym, ale tuším elektrolýzu. Podle mne ho v medu neodhalíte. Snad jen podle velkého zůstatku sacharozy. Zlé jazyky tvrdí (bohužel je znám osobně), že jejich kompletně umělý med s medovým aroma získal v soutěži medů stříbro. Vůbec bych se nedivil. Lze ale udělat jedna primitivní zkouška. Dát dotyčný med zmrznout do mrazáku a následně nechat při pokojové teplotě rozmrznout. To několikrát opakovat. Glukoza se pak srazí do jakési nerozpustné ssedliny.
Hydrolyzát je enzymaticky štěpený škrob. Že by to byla pro včely pochoutka, to nevím, ale viděl jsem v bývalé škrobárně kousek od Jičína, jak jim o trochu více odbouraný maltodextrin chutná. Kam se hrabalo kvetoucí stromoví. Škrob má v sobě amylozu a amylopektin. Právě amyloza po rozkladu stojí za většinou složitých cukrů tzv. nestravitelných dextrinů. U nás i jinde v EU se škrob, plný amylozy, dělá většinou z brambor nebo obilí a z něho následně syrup (Ronov), takže se nedivme, že to včely někdy nepřežijí. Pokud je ovšem syrup vyrobený z kukuřice voskové, která je (hehe) geneticky upravená tak, že její škrob neobsahuje amylozu, pak je krmení s ním vcelku bezpečné. Když se zahřeje na určitou teplotu, kdy se likviduje enzym, ani v Německu ho v medu nezjistí. Ale zase stojí trochu více. Tento syrup versus řepný cukr. On totiž ani řepný cukr není nic zvlášť čistého. Kolik vápníku se asi do něj dostane při rafinaci, kolik je v něm popelovin atd, atd. Takže opět nevím, neznám, školy nemám. Vzhledem k faktu, že chovám své šestery včely pro radost a na ochranu teritoria před hamižnými sousedy, se prostě jako staromilec od cukru nehnu(navíc už mám stejně nakoupenou zásobu). Dělat to však ve velkém, budu mít dilema.
Referenční URL's