Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na druhou stranu je třeba uznat a pochválit grafiku a fotografie. Konečně se z toho stal časopis graficky srovnatelný s konkurencí. Musím vyslovit velký dík a pochvalu, protože fotky jsou kvalitou ostrosti a rozlišení někde jinde. Dizajn stránek je taky hezčí a působivější.
V minulých číslech jsem četl články i od místních praktiků, kteří do včelařství napsali. Píše se tam dost i o metodě rašovské.
Jsem taky rád, že se nemusim prodírat tematem "co nového na výboru", to jsou prostě plky, které mě jako včelaři nic neřeknou. Dále bych zmínil poslední stranu, která se zabívá trošku detailněji snůškovými zdroji. (takové informace jsou pro mě nejdůležitější, abych měl představu, na co včely asi létají)

Je pravda, že mě články také extra nelákali, bylo tam hodně ciziny a takové ty obecné věci, které člověka moc nebaví.
Co se týká aktuálnosti, nemá časopis na internet šanci. A navíc je dost pravděpodobné, že aktivní včelaři kteří měli zájem o to, aby se jejich článek vytiskl a nebyli několikrát vyslyšeni už ztratili motivaci a vadavatel nyní nemá moc z čeho vybírat.

Ono i na internetu toho taky moc není. Pravidelně zveřejňuje korespondici s kolegy jenom pan Dvorský, a to je asi všechno. Ostatní mlčí a informace zdělují asi jen na přednáškách.
Je to podle mě trošku začarovaný kruh. Za sebe jsem rád, že se alespoň trochu ledy pohnuly. Věřím, že máme možnost přispět k větší kvalitě časopisu, navíc nyní je ta nejvhodnější doba.
(26.10.2011 12:31)StandaS napsal(a): [ -> ]Takze je" vhozena rukavicka" . Jen ji zvednout Smile

Na to nikdo reagovat nebude, někdo to připisuje aroganci, ale Já jsem přesvědčen, že je to obyčejná zbabělost. Na to aby se tu nebo někde jinde, kdokoliv ze svazu pustil do otevřené diskuze, nikdo ze svazu nemá.
Buďme objektivní, tady na fóru se schází skupina nadšenců, která chce víc, než jen vytáčet med. Velká skupina včelařů navštěvující toto fórum není registrovaná, nepřispívá a čte anonymně. A nejen tady, všude možně po internetu čerpáme informace, protože chceme, zajímá nás hlubší zákonitosti včelařství. Netroufám si odhadnout, jak velké % včelařů takto shání informace, ale je zde další velká skupina, která včelaří jaksi setrvačností a časopis jim nabízí nové pohledy, prezentuje novinky, vyzkoušené metody . . . Je to pro ně jediné spojení se zbytkem včelařského světa. My, co hledáme, často dávno před zveřejněním nějaké informace v časopise už ji máme zpracovanou, ale ostatní včelaři neměli možnost se k ní jiným způsobem dostat. Takže buďme rádi, že se takové informace dostávají dále, než jen na internet.
(27.10.2011 6:58)Guliver napsal(a): [ -> ]Na to nikdo reagovat nebude, někdo to připisuje aroganci, ale Já jsem přesvědčen, že je to obyčejná zbabělost.

Ono je veľmi ťažko reagovať, keď emócie prevládajú nad zdravým rozumom a najpádnejším argumentom je krik.

Tiež musím v práci odpovedať a reagovať na tie najhlúpešie argumenty a neúplné informácie a niekedy je to veľmi zložité. A naozaj, krik a ignorácia alebo autoritatívne rozhodnutie je "to rozhodujúce". Nie som tým nadšený, ale inak by sme sa ďalej nedostali.

Treba si uvedomiť, internet dnes už nie je len zdrojom informácii, ale aj dezinfomácii, ktoré majú niekomu poslúžiť. Angry
Pochybuji o tom, že by v internetové diskuzi platilo, že hlasitější názor vyhrává. Jednak není slyšet a jednak na otázku nebo odpověď máte čas, který si určuje každý sám.
Mě by zajímalo, jak ČSV v letošním roce zajistilo monitoring spadu a napadení trubčích larev roztočem? Nařízení SVS. A pokud je napsáno, že tyhle informace veterina vyžaduje, tak by mě jako druhá věc zajímala, jak ČSV naplní tohle nařízení? A to má ČSV s SVS uzavřenou písemnou smluvu o spolupráci už několik let. Tady jde jednak o plnění toho co nařídí veterina, ale jde hlavně o náplň účelu vzniku včelařských spolků. A tahle náplň se svazem vytratila.
Dobré jitro. Normálně na některé věci nereaguji, ale když už jsem byl k tomu nepřímo vyzván a mám chvilku času, něco napíši, pokud možno krátce.
K časopisu. Myslím, že vaše kritika je oprávněná. Ani já a ani ostatní členové RR spokojeni nejsme. Proto došlo k organzační změně, která vyústila i v odchod starého šéfredaktora, ačkoli to nebyla priorita. Ten byl dříve hodně kritizován členy pro nekomunikativnost. Touto nemocí nynější redaktor netrpí.Nebudu popisovat v jaké byl situaci, když nastoupil. Výstižné by asi bylo, že měl čistý stůl, doslova.Na štěstí jsou nyní v RR lidé, kteří jsou schopni časopis dělat. Mgr. Karoch má i tu přednost, že je včelař. Od příštího roku by se měly uskutečňovat určité změny týkající se grafiky i obsahu. Letos redakce něco vyzkoušela s různými výsledky.Tak nám držte palce. Současný stav redakce osobně považuji za poloviční řešení. Je to ale i o penězích a hlavně vůli. Myslím si ale, že stávajícíi obsah časopisu má do nějakého předlistopadového polátku daleko. Tomu se spíše mohl podobat třeba v roce minulém, kdy to bylo více o uričtých funcionářích, než o včelách a včelařích, stačí jen zalistovat. Včelařství by ale vždy mělo být spolkový časopis. Chceme najít určitou rovnováhu mezi odbornými texty a dalšími potřebnými informacemi pro naše členy. Vyslověně odborné články ale v posledních 3 číslech již byly (MVP, nosemóza, genetrika). Možná, že byly příliš odborné, proto si jich někteří nevšimli. ČSV ale vydává vysloveně oborné periodikum OVP (Odborné včelařské překlady), které mohou být zdrojem cenných informací. Jsou k dispozici na každé ZO. Je možnost je i odebírat místo časopisu. S připomínkami se může kdokoliv obrátit na nynějšího redaktora, nemá to ale jednoduché, protože 2 členy sekretaritátu, se kterými spolupracuje, má v nemocnici a trochu supluje i jejich práci. Proto tak trochu reaguji i za něj.
Další velkou změnou na ČSV byla změna tajemníka. Krom toho, že ovládá plynně 4 světové jazyky je i dobrý organizátor a dovede si udělat sám i personální audit. Věřím, že se jeho nasazení i zkušenostiv této oblasti postupně projeví.I on je komunikativní a vaše náměty nezahodí do koše. Nechci o připravovaných záměrech mluvit, protože nevím, do jaké míry se je podaří zrealizovat. Chlubení přenechám jiným.
K té kritice informovanosti (a nemyslím jen monitoring a spolupráci ČSV s SVS . Něco mělo být již hotovo, tak snad od příštího roku. Návrhy jsem dal již dávno, nyní jen zrealizovat. Za své včely si ale je zodpovědný každýá včelař sám.
Pokud jde ale o spolkovou činnost v tomto směru, uvedu příklad naší ZO Mladá Boleslav. Již v zimě 2008 jsme začali organizovat monitoring V.d. Zajišťuje ho 25 včelařských důvěrníků pro cca 110 členů organizace. Samozřejmě někdo je téměř bezchybný, jiný jej provádí s rezervami. Jenže my to neděláme kvůli propagaci, ale pro sebe a naše včely. Proto jsme současně zřídíli i tzv. varroalinku. Její činnost spočívá v tom, že na základě výsledků monitoringu a i podnětů našich členů její členové vyhodnotí situaci přímo na stanovišti, vezmou na sebu tu zodpovědnost a dají doporučení. Žádné čáry v tom nejsou, jen chtění , zodpovědnost a pocit sounáležitosti. V některých létech je využívána více , jindy méně. Letos jsme takto zachránili 4 stanoviště. Na to, že je V.d. (a sním spojená další onemocnění) na vzestupu jsme upozornili naše členy již v červnu a hlavně v červenci. Tehdy to byla relevantní informace, kdy se včelstva dala přes toto kritické obdobé převést bez úhony. Co brání ostatním organizacím, aby nás následovaly a nečekalyi nanějaký befel? Mluvím o tom celé ty 4 roky. Osobně jsem dával na takovéto upozornění návrh na svazový web začátkem srpna. Nepodařilo se mi zveřejnění prosadit, moje chyba. Zveřejnil jsem to tedy na svém webu. Jsem si vědom, že taková informace v srpnu je již v hodinu dvanáctou,spíše ale 5 miut po. Po návrzich na opatření si to snad uvědomí i ostatní.
Chci tím jen naznačit, že to mají včelaři ve svých rukou. Funkconáři budou takoví, jaké si zvolí. Žádejte po nich práci na všech úrovních, ale také jim pomozte, protože spolková činnost je o vzájemné spolupráci. Štěstí pomůže někdy práce vždycky. Osobně veškeré vaše náměty vítám, můj mejl znáte a kontakty na ostatní funkcionáře svazu najdete na svazovém webu. Doufám, že jsem tak trochu mluvil i za ně.
Ještě jednou dobré ráno přeje Leoš Dvorský
Neviem posúdiť kvalitu Včelařství, neobjednávam ho, tak isto ani náš Včelár-a, ale v každom sa nájde niečo dobré, kto vidí a vie čítať. Chcem poukázať na jednu Dvorského vetu "Za své včely si ale je zodpovědný každýá včelař sám", tá sa mi páči najviac, pretože i ja ju preferujem, práve včera som napísal na Fórum, že za včely si je zodpovedný každý sám. Preto ba som nečakal na nejakého "dědulu", ktorý mi príde fumigovať alebo aerosolovať, vkladať Gabon do včelstiev i keď už ja sám patrím do tejto skupiny.

P.s. Prepáčte, došlo k omylu, ktorý som nezbadal a ani znovu nečítal, príspevok tým stratil celkový význam. Anton
Líbí se mi, co napsal Leoš Dvorský. Můj názor je:snadno lze takřka o čemkoli říct, že to může být lepší...těžší je něco udělat ke zlepšení, nebo aspň konkréntě navrhnout, co by tam mělo být a jak to zařídit, aby to bylo. Antonín Karoch, s kterým jsem se osobně 2x setkal (mimochodem, večer když vysloveně nevydržel, půjčil si kytaru od mladejch a hrábl do strun, byl to hukot:- ), je skutečně vstřícný a určitě chce mít časopis, který se nám bude líbit. Dávejme návrhy, přispívejme, volme takové funkcionáře, kteří "nebafuňaří" a tlačme na ně, aby dělali věci rozumné. Všichni víme, že to není lehké (jinak by tam takoví nebyli), ale nezbývá, než to pořád dělat. A jelikož hodně z nás je i v psnv, buďmě konkurencí, kde je třeba, ale spolupracujme, kde to pomůže. Mimochodem věta, kterou jsem někde zaslechl, že Mandík je stejně zničí, zamrazila. Ale to jsem už jinde. Společné to je v tom, že je to o nás.
Příspěvky týkající se členství a otázek kolem ČSV jsem přesunul do tématu Členství.
(28.10.2011 6:08)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]K časopisu. Myslím, že vaše kritika je oprávněná. Ani já a ani ostatní členové RR spokojeni nejsme. Proto došlo k organzační změně, která vyústila i v odchod starého šéfredaktora, ačkoli to nebyla priorita. Ten byl dříve hodně kritizován členy pro nekomunikativnost. Touto nemocí nynější redaktor netrpí.

Pane Dvorský, když je konečně v čas. včelařství nový redaktor a máte tam tak silnou pozici,mám návrh: Místo bolševických přežitků ze str.9-10 vnitřní přílohy časopisu 11/2011 nebylo by odškody a padlo by to i na úrodnou půdu,aby se zřídila dvoustrana i více např. v příloze pro nový článek s názvem : Včelař se ptá, předseda odpovídá (ovšem bez cenzury ! ne jen to co se hodí ČSV do krámu)
Otázky včelařů na všechny možná témata s kuolárů a dalších včelařských témat...
Jestli k tomuto ČSV dostane odvahu ,tak smeknu svoji leninovku (klobouk) a přehodnotím i své negativní stanoviska k ČSV.
Ostatně ... jako minimum bych viděl tuto možnost na webu (třeba i tady - je to hotové:- ) a vybrané (ne cenzurované!) do časopisu i pro ty, co s počítači tolik nekamarádí. Takové vlákno Mandík ( Karoch, Peroutka, Kamler, Texl, ...) odpovídá. To by byl trhák -) PetřeM - to bys jim mohl nabídnout, ne?
Souhlasím, komunikace mezi širokou veřejností a "špičkou v oboru" je velmi slabá. Taková rubrika v časopise by byla opravdu zajímavá. Velmi se mě líbí internetový projekt pana Dvorského - dotazy a odpovědi ( http://dvorsky.leos.sweb.cz/OTAZKY/odpovedi2.htm )
Nebo videa an youtube, kde pan Havlín prezentuje svoji práci....cením si toho.
(11.11.2011 18:27)petrmachac napsal(a): [ -> ]Ostatně ... jako minimum bych viděl tuto možnost na webu (třeba i tady - je to hotové:- ) a vybrané (ne cenzurované!) do časopisu i pro ty, co s počítači tolik nekamarádí. Takové vlákno Mandík ( Karoch, Peroutka, Kamler, Texl, ...) odpovídá. To by byl trhák -) PetřeM - to bys jim mohl nabídnout, ne?

Nabídnout mohl, ale je otázka, zda by to někdo přijal.
O fóru "nahoře" ví, ale nevím o nikom z nich, kdo by tu byl registrován, kromě pana Dvorského.
Ale nabídku mohu učinit.
No...asi nebudou mít čas Smile Ale pak by mohlo vzniknout spontáně něco o nichSmile Např.. co prospěšného udělal Mandík (Karoch, Peroutka, Texl,..atd) a co se mu vysloveně nepovedlo, nebo co zařízl. Konkrétní fakta bez emocí. Aspoň by bylo ke čerpat před volbami.
Pánové to je prd, ale jak krásne pokakaly uvedení letošních učitelů včelařství, to je dokonalé, dokonce jsem četl dopis od Břéti Pravdy co posílal několika lidem z vedení svazu a ty mu ani nedokázaly pořádně odpovědět a prokázali dokonce těžkou neznalost vlastních směrnic co sami vydávají a podepisují, kdyby to nebylo k pláči bylo by to k smíchu..... Jo a když se kouknete do seznamu učitelů, tak zjistíte, že Kolín je v Praze.....
Možná mi to po ránu ještě nepálí ... trochu tomu tvému příspěvku nerozumím. Co je prd? Co a jak vlastně pokakaly? Smile Mohl by jsi to upřesnit?
(12.11.2011 8:25)petrmachac napsal(a): [ -> ]No...asi nebudou mít čas Smile Ale pak by mohlo vzniknout spontáně něco o nichSmile Např.. co prospěšného udělal Mandík (Karoch, Peroutka, Texl,..atd) a co se mu vysloveně nepovedlo, nebo co zařízl. Konkrétní fakta bez emocí. Aspoň by bylo ke čerpat před volbami.

Big Grin Vsadím se,že pak by si určitě čas na reakci v tomto foru našli.Big Grin
Přátelé, v nedávném příspěvku na tomto fóru jsem věnoval "několik vět" problematice pomůcek používaných,nebo v budoucnu možná používaných (včelářské krmítko z Jakubova) a moje poznatky a zkušenosti z různých včelařských výstav,ale i těch,které nebylo možno využít k propagaci,v té době ještě nešlo o business ve smyslu prodeje,ale šlo pouze o možnost krmítko prezentovat na některé včelařské akci pořádané pod hlavičkou ČSV, by psáno rukou literáta mohlo zaujmout ne jednoho čtenáře i mimo rámec tohoto fóra.
Neodbíhám od tématu,jenom se rozjíždím a uvažuji,jak moc mám při jízdě z kopce brzdit.Možná jindy se zmíním o praktikách "mocných,"(možná nemocných) jak se v Česku podporují rodíci se včelařské pomůcky,jaký zájem projevuje "vrchnost" ze svazu o novinku,kterou ještě nemohli vidět,jak se rodí ignorace atd.
Časopis,který se zde může propírat bez následků,tedy Včelařství,je dle mého pohledu na dobré cestě se zotavit, zbavit se nedobré pověsti,kterou si po právu jistě zasloužil a nikdo z nás nezná poměry,které panovaly na místech vzniku jednotlivých vydání před příchodem nového redaktora pana Karocha.Bude-li mít "volné ruce"v rozhodování jako zodpovědný redaktor,na kvalitě se tento stav jistě promítne.Některé kroky k lepšímu jsou patrné již dnes (grafická úprava) a na opravdovou změnu je asi ještě vzhledem ke krátkému působení nového redaktora brzy.
Na včelařské výstavě v Litoměřicích jsem oslovil stovky včelařů otázkou.Znáte Jakubovské krmítko ze Včelařství č.7/2011?K mému překvapení bylo mnoho odpovědí:ještě jsem to nečetl,nečtu jej,nic tam není,nechávám to na zimu,čtu jenom něco a podobných "vyznání" bylo odhadem70%.(č.7 vyšlo v červnu,výstava byla v druhé polovině září)Položme si otázku,co je hlavní příčinou takového stavu.Mnoho možností to nebude a kdo si myslí, že tento stav je kombinací časopisu a včelařské veřejnosti,tedy kolik procent mají "na svědomí"čtenáři a kolik ti "druzí"nechávám na posouzení.Jistě se najdou kritici,kteří označí za hlavní a žádnou jinou příčinu malého zájmu o měsíčník Včelařství jeho tvůrce, potažmo kvalitu a malou čtenářskou přitažlivost.Také bych se možná přikláněl k takovému vysvětlení,ale díky účasti na výstavě koncem září v Ostravě,což byla "jenom"regionální záležitost, jsem byl velice překvapen odpověďmi včelařů na stejnou otázku v rozmezí jednoho týdne v porovnání se Zahradou Čech.Troufnu si tvrdit,že, vyjádřeno v číslech 90% oslovených včelařů na Moravě vědělo o příspěvku na stránce 245 již zmíněného časopisu a 80% veškeré naší obchodní aktivity je směřováno do moravských krajů.
Nedomnívám se,že se jedná o náhodu a zajem o informace,o chtění být "v obraze" se nadal přehlédnout.A s tímto velice potěšujícím stavem koresponduje návštěva doprovodné akce při příležitosti konání ostravského setkání včelařů i návštěva "fojtství" v Chlebovicích,kde se nemusí obávat o osud chovu včel z důvodu přestárlé včelařské populace.
Paradoxem asi osudu je skutečnost,že Jakubovské krmítko spatřilo světlo světa v kraji,kde ještě nebyl založen ani jeden(snad letos vznikl při z.o.Kynšperk n.O.) včelařský kroužek pro mládež a náš kraj "vede"v nezájmu o Jakubovskou novinku.V žádném případě si na stav k výše popsanému nastěžuji,neboť vím,že může být i hůř,berte prosím tyto řádky jako konstatování nějakého stavu,ať je jakýkoli.
Ech čím to bude, aha už vím, také mám v okolí pár včelařů, co včelařství ani nečtou, bud proto že včelaří desítky let a popravdě věda včelařská prodělala za staletí tak nepatrný pokrok, že to už četly, nebo se tam neprobírá včelaření v univerzálech, nebo prostě včelaří tak dlouho a několik generací za sebou, že už mají pocit, že se nic nového nedozví.
80-letý děda co včelaří v univerzálech stejnou metodou po desítky let, nemá potřebu se vzdělávat, popravdě už ani na ten časopis nevidí, pak tu mám jednoho a tam včelaří již pátá generace a zaučuje ve svých 70 letech šestou generaci včelařů.

Oni si pokud časopis rozbalí přečtou titulky a pokud je něco zaujme, tak zahloubají, ale většinou to strčí do rohu... Ono pokud mám přístup ke starším ročníkům, tak se tam řeší obdobné problémy co dnes, dokola a dokola, vyváření vosku, včelařské praktikum... včelařuv rok, dnes Slama, předtim Kurtin a předtim ja nevim kdo...

Nejdříve člověk zhltne celý časopis, to dělá nějaký rok, pak když se vytříbí, to co by chtěl, tak se zaměří jen na svojí technologii, to je to naše hádání, adamec, langstroth, univerzál, tepla stavba, studená stavba, nízký nástavek, vysoky nástavek, kombinovaný úl, zateplený, nezateplený, už je toto dává tak širokou paletu možností, že nelze pokrýt vše... Ale pak se stává, že když se píše o jedné metodice a mne nezajimá, přečtu si ji pro zajimavost, ale pak ji uložím do svého kapsáře zapomění...
(14.11.2011 21:38)Madra napsal(a): [ -> ]... a popravdě věda včelařská prodělala za staletí tak nepatrný pokrok ...

Jo, jo, Honzo, v podstatě je to tak, jak píšeš, ale tuhle větu bych trochu rozporoval. Včelařská věda myslím v leccčem a řadě oblastí udělala značný pokrok, jenom by bylo důležité, aby se o něm psalo přístupnou formou ve Včelařství a aby byl zájem (z druhé strany) si o tom přečíst. Někdy je ale výsledek toho pokroku zjištění, že platí to, co říkali a psali předkové třeba před 150 lety, což je hodně zajímavé (viz třeba Mendel, L. L. Langstroth etc.). Za sebe pravím, že ti staří rutinéři, co už "všechno znají a nic číst nepotřebují", nejsou můj šálek čaje. Vždyť včelaření přináší tolik překvapení! (jasně: můžu si to dovolit napsat, včelařím teprve 6. rok, ne těch 50 ... Big Grin) Jeden německý kolega má na Bienenforum zajímavé heslo:
Wer aufhört, besser werden zu wollen, hört auf, gut zu sein. Marie von Ebner-Eschenbach oder Oliver Cromwell (volně snad: Kdo netouží stát se lepším, nechce ani být dobrým.)

No a právě o tom byl ten článek kol. Smetany o krmítkách. I pro staré rutinéry to dle mého byla zajímavá informace. Ale zdá se, že o ty stojí víc na Moravě. Není to půvabné?
Jiří
Referenční URL's