Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Doba je prostě dynamická ... Surprised
Jiří
už se není potřeba ptát co je v květnovém čísle - je dostupné na ulož.to
Buhehehe, soudnost redaktora!!!Big Grin Ta může být jakákoliv, ale befel je befel.
Tak jsem si dnes přečetl nové číslo časopisu a za sebe dávám známku 3. Moc se mi líbilo úvodní slovo Holienčina, přirovnání s chovem psů, a článek o diagnóze cukrováním (metodu znám, ale graficky je to velmi dobře vysvětleno). Ale jinak mi časopis moc duševna nepředal. Dozvěděl jsem se o vzniku nové lehce zneužitelné samolepce "med jak má být", kterou dostanu za pouhých 13 stovek za rozbor a za korunu samolepku (co se bude dít s tunami zaslaného medu ani nemluvím). Jako zbytečné zaplnění časopisu textem je článek o Yetti úlu ze strany 195. Autor po provedeném léčení neléčení našel jednoho roztoče a do závěru uvedl, že nemůže objektivně posoudit účinnost léčby...tvl. tak proč nenapíše článek až po zkušenostech Undecided . Časopisu fandím, sám se chystám napsat jeden článek se svou zkušeností se zemědělstvím a svazenkou, ale určitě jej zašlu do moderního včelaře. Ten vnímám jako nadstavbu pro včelaře s nějakou mírou zkušeností a s aktivním zájmem se sebevzdělávat. Toť můj osobní názor.
Takže efekt úlu neprokázán? Když to shrnu do jedné věty. I to je hodnotný výsledek experimentu.
Ano, neprokázal se, protože nebyla dosažena potřebná doba léčení - zatáhlo se. Kdyby napsal, že se efekt neprokázal vůbec, tak to pochopím, ale tohle je opravdu nic neříkající. Snad jen, že nemá smysl léčbu začít provádět při nestálém počasí.
Nerozumím tomu, dám tam termostat a el. topné těleso. Připadám si s tím vynálezem jako v 19 století, i když to už bylo století páry Smile

Možná by se pak zjistilo, že vytápění úlů, plástů přímo v úle, s převěšováním do termokomory už zkoušeli mnozí jiní. I v ČR.

Ale zase by nebylo o čem psát.
Já jsem se ve Včelařství dozvěděl, že v Máslovicích vychází obecní zpravodaj 6x ročně, Máslovice mají 280 obyvatel s průměrným věkem 45 let a vodovod Smile
To já se tam dočetl od poctivě léčícího na VD, že mu vyzimovali slaboši nebo mrtvolky a domnívá se, že problém bude jinde než v destruktorovi. Poprvé tedy článek ve Včelařství, který připouští, že VD nemůže za vše.
Jinak tedy ten úvodník, tak nějak hanící svobodu internetu a sociálních sítí - tedy ty "polopravdy" - je sice neutrálně pravdivý, byť z něj čiší tak trochu odpor nebo obava, že je nad informacemi podávanými ve Včelařství jakýsi veřejný bič, který je navíc necenzurovatelný a tedy potenciálně ohrožující teze oficiálně schválené a vydávané časopisem.
Tady bych jen podotkl, že veřejná kontrola a veřejné mínění pomocí právě internetu (diskuzních fór, sociálních sítí) je jednak pro redaktory a vlastně i vedení svazu a SVS dobrým pomocníkem, neboť vzhledem k neaktivní mlčící většině členů svazu, od kterých se toho moc nedozvědí, je tento zdroj informací (nálady včelařů, aktuální problémy ... ) a zpětná vazba nedocenitelná.
Jinak bych si ve Včelařství docela rád přečetl na čem dělá DOL - jaké výzkumy v oblasti nemocí včel, jaké závěry - abych se nedomníval, že jen ladí kvasinky a medovinu.Sice tam bylo něco o probiotikách. Ovšem taky tak nějak nemastně a neurčité výsledky.
(27.05.2015 9:12)JKL napsal(a): [ -> ]To já se tam dočetl od poctivě léčícího na VD, že mu vyzimovali slaboši nebo mrtvolky a domnívá se, že problém bude jinde než v destruktorovi. Poprvé tedy článek ve Včelařství, který připouští, že VD nemůže za vše.


To už jsem taky zaslechl, ale nebyly v tom časopise v nějakém komentáři ty správné otázky co znám? To nechali bez nějkaého komentáře odborníků.
Třeba jak si může být jistý že tam ti roztoči nebyli a nezmizeli někam jinam, monitoring ovlivnili mravenci, aerosol nebyl seřízený a určitě ten včelař udělal při léčení nějakou chybu, nebo spíš chyby a nechcesi to přiznat.
Jako já. Smile

Tady na Vf by taky našli spoustu podnětů, co mohl udělat blbě a nebo neudělal.Cool
Nechali to na květen - koho teď zajímají zimní úhyny ? Cool
(27.05.2015 9:12)JKL napsal(a): [ -> ]Jinak tedy ten úvodník, tak nějak hanící svobodu internetu a sociálních sítí - tedy ty "polopravdy" - je sice neutrálně pravdivý, byť z něj čiší tak trochu odpor nebo obava, že je nad informacemi podávanými ve Včelařství jakýsi veřejný bič, který je navíc necenzurovatelný a tedy potenciálně ohrožující teze oficiálně schválené a vydávané časopisem.

Holt autor neunesl, že existuje svoboda vyjádřování a hledá polopravdy jen někde, ale hlavně u jiných, aby se nehledali u nich.
(26.05.2015 20:07)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Tak jsem si dnes přečetl nové číslo časopisu a za sebe dávám známku 3. Moc se mi líbilo úvodní slovo Holienčina, přirovnání s chovem psů, ...

Nevím proč se musí přirovnávat nepřirovnatelné aby si získal názorové zastánce. Přirovnávat amitraz k acylpyrinu a vnějšího parazita v podobě varoózy na hmyzu s vnitřní virózou v pododě chřipkového viru v těle savce? Tak měl autor taky dát radu aby se všichni lidé třikrát preventivně povinně přeléčili acylpyrinem a na jaře se jím ještě natřeli. A přirovnání ke psům ohrožujícím člověka? Jak víc ohrozí včela člověka tím, že pocházela od včelaře z ilegality?
Ale pozitivní je, že PSNV nebyla nijak napadána! Smile
Vážení a milí oponenti časopisu včelařství. Pokud se Vám nelibí obsah časopisu. Nehaňte a raději nabídněte redaktorům pomoc, odborné články, fotky a podobně. Včelařství je časopisem našim(mimo NB1 - shodou okolnosti nenašel jsem jeho příspěvek ,který by něco nehanilSmile) a jako takový máme možnost zlepšit.
Obráceně k Modernímu včelaři - za ty peníze tedy taky nic moc.

NB1 děkuji za palec dolu, který jistě dostanu.
Ale proč bych ti měl dát palec dolu? Já třeba v úvodníku vidím autorovu nepravdu v tom, že svaz je sto let staré profesní sdružení. Je to jak v tvrzení, že jen naše kraňka je ta správná volba. Ať si hledají polopravdy ve Včelařství a pak HANÍ sociální sítě a diskuzní fóra. Big Grin
(27.05.2015 18:31)NB1 napsal(a): [ -> ]
(27.05.2015 9:12)JKL napsal(a): [ -> ]Jinak tedy ten úvodník, tak nějak hanící svobodu internetu a sociálních sítí - tedy ty "polopravdy" - je sice neutrálně pravdivý, byť z něj čiší tak trochu odpor nebo obava, že je nad informacemi podávanými ve Včelařství jakýsi veřejný bič, který je navíc necenzurovatelný a tedy potenciálně ohrožující teze oficiálně schválené a vydávané časopisem.

Holt autor neunesl, že existuje svoboda vyjádřování a hledá polopravdy jen někde, ale hlavně u jiných, aby se nehledali u nich.

Autor má též svobodu vyjadřování.
V prvotních začátcích mě tento časopis dával mnoho. A věřím, že mnohým začínajícím taky dává spousty rad na co nezapomenout, a co kdy udělat. Jenže pak se člověk, pokud se dál sebevzdělává a projevuje aktivní zájem o obor dostane do stadia, kdy prožívá čtením malé dejavu. A v ten okamžik jsem třeba já začal odebírat moderního včelaře. Také mi chodí odborné včelařské překlady... a jsem zde na fóru. No jak to říct a vykecat se z monologu...autoři časopisu mně sami odhánějí svým neposouváním se do moderní doby ke konkurenci a k pomluvám zde na fóru. I tak jim držím palce a číst to na WC budu i nadále.
Tak jsem si to přečetl a v podstatě jediné co mě zaujalo je ten úvodník.

To o cukrování je perla. I když nechápu jak někdo mohl v roce 1977 spojovat něco s roztoči VD. Možná s těmi samozvanci nebo VB. Smile

Když napíši že jsem něco objevil na nějakém semináři tak snad nemyslím, že jsme na semináři prováděli základní výzkum a něco vynalezli.

Takže mně to přijde trochu divné, proč se s něčím co je známo tak dávno museli seznámit na semináři Smolíka a ne před deseti lety či dříve v tomto časopise s tak odborným zázemím jak je uvnitř představeno. To je druhý nejzajímavější článek.

Každá forma letního monitoringu je dobrá, škoda že to Včelařství a Dol objevilo až před cca třemi lety.

Ve světě je známa dávno a na zatracovaném českém včelařském internetu nejméně od 2008: A citovaná literatura ze světa nejméně od 2002. Smile

http://ovcsvpardubice.blog.cz/0811/varro...ont-cast-3
Zajímavá část:
Aktualizace
Zjistil jsem, že nejrychlejší, nejsnadnější a nejpřesnější vzorkovací metoda je zrychlený spad roztočů s práškovým cukrem přes suché (bez vazelíny) dno (nejsnadnější je to když máte zamřížovaná dna). Jedno hodinové počítání je celkem přesné, potom 10-minutové počítání je přijatelné a to já zrovna používám.
Ve světle současných problémů s viry bych nebral na vědomí největší prahové hodnoty uvedené shora. Současná úroveň virů ve včelách bude často vést ke kolapsu včelstva při celkové úrovni roztočů 1000. Obecně komerční včelaři zjišťují, že musíte dostat úrovně roztočů dolů celkem nízko od 15. srpna dále aby včely měly dobrou šanci přežít zimu.
Na základě faktu, že rasy včel tolerantní na roztoče umožní varroa převýšit 2% zamoření, moje současné doporučení je:

Jako celkový cíl se pokuste udržet úroveň roztočů na 1% zamoření dospělých včel v kteroukoli dobu --
24-hodinový přirozený spad na varrolapku - asi 10 roztočů
Ether válení nebo cukrové prosypání 300 včel - asi 3 roztoči
10-minut cukrový práškový posyp - asi 5-10 roztočů

Srovnej s článkem na str. 200
Neni možné každý měsíc přinášet nové a nové poznatky. Komu se nelíbí ať těmi poznatky přispívá.
(27.05.2015 19:47)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Vážení a milí oponenti časopisu včelařství. Pokud se Vám nelibí obsah časopisu. Nehaňte a raději nabídněte redaktorům pomoc, odborné články, fotky a podobně.
Ano toto řešení by bylo možné, kdyby dotovaný časopis Včelařství byl alespoň trochu odborným časopisem a ne politickou troubou těch co se právě chopili moci. Jistě si všichni vzpomenete jak tento plátek vypadal za bývalé redaktorky, která budovala kult osobnosti VŠ a kolik desítek Švamberků jsme napočítali v každém čísle o předvolebních Babiších nemluvě. Minulé pondělí byla městská konference ČSV a na této konferenci si zase pan Cafourek a pan Uváčik posteskli, že za současného rozložení sil nemají možnost v časopise Včelařství publikovat. A to vše jsou v podstatě lidé, kteří na tlumení varroózy a včelařské postupy mají shodný názor. Tedy rada aby někdo z "opačného konce barikády" nabídl svůj článek za současné konstelace hvězd mě přijde velmi naivní.
Referenční URL's