Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A čo ti přináší časopis se ptát budeš, nebo už můžu vypnout počítač?
Neblafuj. Vzdyt ty ho nikdy nevypinas.Big Grin
Jak může tenhle časopis přinášet něco nového o léčení včel, když tu u nás existuje jen jedna správná metoda a jen několik uznaných VLP? ... A zahraničí "není" ... A stejně žádná Vídeň není ...
Jiří
Jo, proto to taky každý rok píšou stejně i když se změnily MVO SVS. Smile
Ani autoři je nečtou.
Otisk kauzy Čapí hnízdo v časopisu Včelařství:
http://denikreferendum.cz/clanek/22533-c...vcelarstvi
Chtěl jsem se zeptat pamětníků, co to znamenalo "zavázat se k odběru časopisu Včelařství". Když jsem se probíral starou kartotékou, tak jsem narazil na kartičky které měly natisknuto "Zavazuji se k odběru časopisu Včelařství".

[Obrázky: odber.jpg]

zajímavé je, že jsem např. dohledal i kartičku svého otce, který tam toto razítko neměl a jsem si jist, že časopis Včelařství odebíral.

[Obrázky: tata.jpg]

proto by mě zajímalo, co to obnášelo "zavázat" se k odběru časopisu a proč ten závazek učinilo tak málo včelařů (asi jen 10% včelařů má takovéto výše uvedené razítko).
Ono to s tím vzděláváním nebylo nikdy slavné, Včelařství četlo málo včelařů i když bylo dobré - pro mě 1985 - optimal, nástavky atd, - ke konci už skoro nikdo. Tak se sehnala dotace a bylo zadarmo pro všechny, tedy za 200 jak se vysvětlilo včelařům.
Karle to vím od Vlčka, že Včelařství bylo nejdříve za 2,50Kč a pak se postupně zdražovalo až asi na 25Kč, až na to museli sehnat dotaci, aby se vůbec takový časopis mohl dále vydávat. A jakmile bylo vše na dotace, tak tento časopis soužil jakožto dojná kravička, občas se zakázky na grafickou úpravu zadaly "kamarádíčkům" bez výběrového řízení (dodnes se svaz hádá o výši pokuty), občas se na post redaktoa schovala nějaká servilní osůbka (stačilo, že přislíbila uveřejnění minimálě 50. narcistických fotek v každém čísle), občas podkouřili nějakému politikovi (i když v tomto případě udělala paní redaktorka spíše medvědí službu jak sobě tak Burešovi, tak nejmenované člence ANO z Prahy 4, od které to pravděpodobně dostala jako stanický úkol) Smile
Ale zpět k mému dotazu. Mě šlo vážně jen o to, proč se tenkrát lidé k odběru časopisu zavazovali a jak důežitý akt to byl - vzhledem k tomu, že na to bylo vyrobeno speciální razítko, tak to asi svojí důležitost a vážnost mělo. Jaké výhody (či nevýhody) plynuly zo toho, že jsem se zavázal odebírat časopis Včelařství. V té době ještě žádná konkurence nebyla (MV začal vycházet až v roce 2004), tak proč tenkrát někdo přemlouval včelaře k závazkům, a když je ukecal, takjim dal "berana" do svazové knížky aby věděli, že již není cesta zpět.
A protože to lidi nečetli stejně jako Rudé právo, a nahoře chtěli aby to četli, tak se zavazovali to odbírat.
Předpokládám, že důvěrník měl za úkol sehnat několik lístečků jako dneska pošťačka pojistek.
Distribuci prováděla PSNV, takže to ČSv nemohlo kontrolovat, tak byly ty závazky stejně jako u RP.
Prostě jsi se zavázal to odbírat a případně jsi jim přinesl lísteček od inkasa jako doklad.
Co jiného by jsi dělal na schůzi, než uzavíral závazky, že víc, hustěji a lépe. A kolik medu do výkupu atd. Smile
Kaji kouzelnej překlep, distribuci prováděla PNS, ne PSNV.
(15.03.2016 14:17)Mlha napsal(a): [ -> ]...Ale zpět k mému dotazu. Mně šlo vážně jen o to, proč se tenkrát lidé k odběru časopisu zavazovali a jak důežitý akt to byl - ...

Mlhoši, byl to prostě takový malý "vázací akt" ... AngelBig Grin
Jiří
Jako všady se jednalo o závazky.Neberte mne doslova,vše si nepamatuji.
V tom závazku bylo - odprodat X medu na včelstvo /to je ještě 80 léta,aby jste se nepletli/
odprodat X vosku
Stanoveno kolik členů bude odebírat časopis Včelařství
Tohle se dalo ještě pochopit,ale bylo toho víc...............
Kolik brigádnických hodin /zadara/pro Národní frontu
Zbytek jenom co si vzpomenu ,Kolik železa,papíru,sena,co kde vysadí.Pomoc JZD při /okopávání řepy...................../
Papír snesl vše i když byli lidé kteří to brali docela vážně. F.V.
Jo tak to bylo. Jediné co bylo lepší byla funkce pastevního referenta. Dřív si nikdo nedovolil kácet vrby jako teď. To včelaři řádili. Med byly devizy a program NF atd. Dneska se kácí jak o život a každý vás pošle někam.
Dneska sběrné dvory mají výhledový plán kolik shromáždi plastu , papíru , skla či plechovek.
Podnikatel musí roky dopředu definovat svůj podnikatelský záměr. ( v případě bankovního úvěru , pikantní to bylo u pohřební služby kde se kalkulovalo z počtem mrtvých )
Dneska firmy se zavazují ve smlouvě o množství dodaného zboží pod pokutou sankci.
A brigádnické hodiny ?
Postavil se u nás kulturní dům, koupaliště , odpadní kanál atd. ( vše pak úspěšně zprivatizovali )
Je taková pomatená doba , že dobrovolnost se považuje u nás za něco překonaného, špatného. Stejní lidé jsou unesení či nadšení z dobrovolných pracovníků na různých sportovních akcích "západních " států. ( ta falešnost lidi..... jsou to lidé ? )
Josef
Jo, a deset deka salámu tenkrát, to bylo ňákýho salámu.Big Grin
Pánové ja když to čtu, tak snad zpoza skříně rudý šátek vytáhnu a modrou košilku obleknu.....


Brrrrrr
(15.03.2016 21:39)josef napsal(a): [ -> ]Postavil se u nás kulturní dům, koupaliště , odpadní kanál atd. ( vše pak úspěšně zprivatizovali )

Já tomu i to co psal Vermut nerozumím, nechápu - ono se stavělo jen tenkrát?
I kdyby se u nás něco postavilo, jako že ne, pokud jsme svépomocí rekonstruovali byty, museli se dát k dispozici fabrice v sousedním městě, obecní hospodu jsme museli pronajmout Jednotě a ta musela brát od pivovaru co neměl dobrý pivo, ale na druhé straně řeky už měli nárok na závoz z lepšího pivovaru. Smile
Takže "u nás" (ono je to o sousedních obcích) nyní platíme daně, o sobotách jsme doma a postavilo se bez subotniků profesionálně a ne jako když jsme to šmudlali svépomocí s nouzí o materiál:
Oprava a zateplení MŠ,
Oprava a zateplení ZŠ,
Kanalizace
Chodníky, opravili silnice, dokonce postavily i tam, kam by to tehd ynikoho nenapadlo.
Hospoda je taky rekonstruovaná
A máme tady v ní i farmářskou prodejnu, takže maso a další bez problému a front, mléko sýry jogurty nám vozí jiná farma až domů.
Takže jen platíme daně a volný čas věnujeme koníčkům nebo se jdeme společně bavit i mimo akci "Z" a pokud tak tady udělají dobrovolníci akci pro lidi. Ale taky dobrovolníci chodí makat do školy atd atd. to nezaniklo. Vedou skauta, mladé hasiče, . . .

Nějak stále nevidím to po čem plakat - tedy že nebyly kapacity ani na výstavbu zastávky na autobus a stavěli jsme je se svépomocí aby děti nestáli na autobus na dešti? Nebo že jsme pětiletku čekali na výbojky a pak je tady s dřevěným žebříkem měnili?
Karle já odpovídal na otázku ohledně závazku odběru časopisu.A jen k tomu připsal,abych to nevytrhl z kontekstu,další závazky které v té
době byli.A sám dobře výš ,že jich bylo daleko více.
To byl jen nástin pro ty mladší aby pochopili dobu................F.V.
Myslím, že Josef chtěl v souvislosti s razítky ve Včelařství poukázat na to, že spousta věcí, které byly kritizovány se praktikují i dnes, byť se jinak jmenují. A že na ochotě udělat něco navíc a zadarmo pro blaho celku, není nic trestuhodného nebo šťítivého, naopak..

A co se týče těch vymožeností demokracie, které Kaji popisuješ, není toho mnoho. Dotace, které vychvaluješ přesunuly vládu do Brusele. Podívej se, co se stihlo vybudovat za 20let demokracie a co za komoušů. Kam dospěla morálka lidí, vlastní kultura, rozvodovost, úroveň vzdělání, zdravotnictví, práva, integrace menšin, imigranti. Co se stalo se střední třídou, důchodovým systémem, garantovanou bytovou výstavbou pro mladé atd..

I komunistický zlo bylo v konečným důsledku lepší než to co nás čeká...
Každému co jeho jest, vždy byla možnost volby..
Referenční URL's