Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov a zimování silných včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Ja by som to trochu doplnil, nemyslím si, že sila včelstva je len o poriadnom zakŕmení na zimu, ale aj o dostatku peľu v skorej jari, napríklad mať vysadené krokusy, snežienky pred úľmi a za úľmi resp. v tesnej blízkosti liesky, keď sa oteplí cez deň na teplotu 10,2 stupňa už lietajú a idú priamo na tieto rastliny, hoci aj len na hodinu, niečo nazbierajú a zase sa ochladí..myslím si, že aj toto má vplyv na silu včelstva a hlavne jarného rozvoja..čo sa týka rojenia tak aktuálne mám obojstranne zaplodovaných 6 Béčkových plástov a začínajú sa liahnuť prví trubci, teda je to signál že treba niečo robiť a preto som ich minulý víkend nazebroval, t.j. plodové s vystavanými medzistienkami (tento rok už stihli vystavať krásne 4 kusy na včelstvo), plodujú v hornom nadstavku, teda majú dostatok priestoru dole a aj toto ochladenie čo prišlo by im nemalo ublížiť, jedine teraz musím dať pozor na dostatok zásob v úli, nevyleteli už druhý deň a dva dni ešte vyzerajú všelijako, preto ich mierne prikŕmim cukromedovým cestom, ale len asi pol kila na včelstvo, možno to ani nepotrebujú ale budem pokojnejšie spať, ak budú cukrové zásoby to nevadí, pretože cca na Veľkú noc chcem robiť prvé odložence, t.j. odoberiem 1 plodový plást zo včelstva..mám taký dojem že toto bude asi málo nato, aby sa nevyrojili preto im (podľa počasia a situácie, keď otvorím úľ) medzi 1.-9. májom spravím druhé odložence , ale to je všetko otázne podľa počasia. Zabudol som uviesť, že včelárim na Myjavských kopaniciach, akurát minulý týždeň sa začali rozvíjať prvé čerešňové kvety. Čo sa týka medného výnosu tak to je vždy relatívny pojem lebo pre mňa osobne je dôležitejší dobrý zdravotný stav včiel ako výnos, posledné dva roky neboli nič moc, 2017 bol mizerný lebo keď zakvitli ovocné stromy tak nasnežilo, potom prišlo teplo a včely nejak nemali čo poriadne nosiť, zamrzla aj lipa a agát, medovica skoro žiadna, 2018 bol o niečo lepší, avšak bol prudký jarný rozvoj rastlín takže síce včely robili čo mohli ale tiež to nebolo ono, lipa vyšla krásne (asi 30 metrov od včelnice mám 4 60+ ročné lipy), kým zbierali lipu tak ju aj zakalili medovicou, mám pocit že medovala práve lipa, takže asi toľko z mojej strany.Blush
Zdeněk, Slováci veľmi dobre poznajú rámkovú mieru 42x27,5. Včelári na nej väčšina Slovenska. Hovoria jej B-čko. Ty budeš mať pravdepodobne optimal. Máte tam o jeden rámik viac.
Ku vete, "Od nakrmení do jara se významná část zásob spotřebuje." len poznamenám,
že významná časť zásob by sa mala spotrebovať až počas jari, keď sa matka rozploduje. Nie do jari. Teda, pokiaľ Ti včelstvo neploduje aj v zime.
Optimal ma ramik 42x17... Bečko ma rozmer ramika ako spomina zdenek,42x27,5...a pouzivaju sa s touto mierou bezne ule 9,10,11 a aj 12 rámikové..
Optimal má rámek 42x17, 42x27,5 a 11 rámků v originálu ?
Optimal ma 11 rámikov so širšími bočnými latkami ako sa bežne používa..tak sa dosiahol štvorcový podorys nadstavku a moznost používat ho na teplú aj studenú stavbu..zachytil som par krat nazov že vysoky optimal,ale to je blbost,ramik 42x27,5 s plieckami 35 mm širokými je B ,nech je nadstavok kolkokolvek ramikovy..u nás je dost populárny aj rámik 42x17 (E) ,čo je síce optimal rozmer,ale ma oproti optimalu dlhši hornú latku,a užši bočné (35 namiesto 37mm )
nechcu se přít, vycházám enom z příručky o optimalu http://www.optimalklub.cz/DOWNLOAD/CLANK...IRUCKA.PDF.
Jan a gusto,
presne to bolo na mojej narážke najdôležitejšie Smile
... a ešte použité klince a mier na blízkom východe.
(11.04.2019 8:26)richard1 napsal(a): [ -> ]Jedná část otázky popsána pěkně, Jaro-Vigor se ještě ptal na výnosy a rojení, tam je to jak?

S rojením je to jednoduché mě se to prostě rojí mynimálně ,tak 5-10% a to starší matky. Matky v prvním produkčním roce se nerojí apsolutně vůbec. Vdruhém roce je to vzácné a třetím rokem tam už to může zlobit.
Kdybych jim ale do plodiště prozbroval mezistěny mohl bych se jít voběsit.
S výnosama se chlubit nemůžu mezi 15- 60kg přesto mám vždy víc než okolí. Čekám zas na dobrý rok s medovicí, bez medovice je to mizerný. Když je furt sucho Tak kytičky nadávají. Řepku prakticky nemám a lípy ojediněle a stejně nemedujou. Loky můžou medovat to je vyskoušený ale musej bejt mokrý. Po povodních medoval i starček slušně.

Peter Salaj připomíná i potřebu pylu na jaře, no jasně bez toho to nejde a při tom se apsolutně nedá čekat na jarní kytičky. Pokud udržujete celé léto plodiště na velkém prostoru tak máte v plástech pylu dostatek ,někdy i přebytek.
Jeden chytrák u nás zavře mřížkou na jaře matku do jednoho nástavku 39x24 ,tam jí dusí a ještě jí tam cpe mezistěny i když je zima a není snůška. Po vytočení nasadí vytočený nástavek a zakrmí ani né moc. Včelstva se přesunou na jaře na horu na většinou světlejší plásty zcela bez pylu. Takto chová furt do kola fakt žebráky. Ale je celej pyšnej že zimuje na dvou nástavcích. Co včely potřebují nikdy nepochopil.
Rojení řešíš výměnou matky, nebo to necháváš na nich?
(10.04.2019 21:19)VlastaM napsal(a): [ -> ]Metodou při tvorbě silných včelstev je spojování oddělků.

Také jsem zkoušel na jaře několikrát spojovat slabé oddělky, ale nikdy se nijak extra nerozjely. Důvodem bylo, že mi jako záložní dožily jara a chtěl jsem snížit stavy, ale jako řešení do snůšky mě to nějak nenadchlo.
Doc. Ptáček uvádí pro tvorbu silného včelstva v Optimalu, krom dostatku pylu, spojování oddělků v půlce srpna tak, aby součtem byly 4 NN plodu a doplnit zásoby na 30kg. Zimovat na 4NN.
(11.04.2019 12:36)richard1 napsal(a): [ -> ]Rojení řešíš výměnou matky, nebo to necháváš na nich?

Hlídam nyní na jaře jen matky narozené a přidané 2016, Jdou nyní tedy do třetího produkčního roku. Buď ta matka tam je a je vynikající nebo je tam třeba mladá a označím si ji a zapíšu na úl. Potom jsou často !! trochu slabší včelstva která už trochu zaostávají ve všech směrech. Síla ,plod ,pobělení plástů, stavba a přínos první sladiny. Tyto matky nutno vyměnit za mladou ještě před letní snůškou. Buď z oddělkú , časného vlastního chovu a nebo já budu mít 50 uplně nejprvnějších matek od zpřízněného chovatele. Problémová včelstva se starší matkou mám označena a jakmile matky budou ,vyměním je. Se starou matkou se dá udělat pidi odděleček a ony se přez léto rozjedou na záložní oddělek. Ve velkém prostoru si matku ve třetím roce často mění včely sami. Obzvlášť u Pekařovek je to skoro pravidlo že jsou třetím rokem stále dobré ,není třeba nic řešit a pak je tam najednou mladá veliká matka z tiché výměny. Takováto krásná kvalitní matka šlape zase i ve třetím roce a tak se to mnohdy povede s tichou víměnou ,několikrát za sebou.
Děkuji.
Můžeš se Zdeňku rozepsat jak měníš tak velké množství matek a kdy to provádíš?
Dyk to je na hoře napsaný , Řeším vždy jen asi třetinu matrek těch nejstarších. Něktrá tříletá je ještě vysloveně dobrá. Někde si vyměněj sami no a co se mi nelíbý vyměním. Zamáčknu starou a přidám v klícce mladou. Pro mne je nejjednodužší matky koupit za 250-300kč a snažím se i něco vychovat si sám.
takže přidáváš už kladoucí matky, žádné své z líhně
Většinu kupuji. Vychovám ročně oplozených 10-20 matek, ale chov matek mne nebaví. Pokouším se také transplantovat zralý matečník do včelstva se starší matkou uprostřed jarní snůšky. Při dobré snůšce se tam mladá matka uchytí a našel jsem pak klást obě matky. Každá v jiném nástavku. To mne láká ,to je jednoduchý a bezpracný. Ale musí se to trefit do snůšky. blahobytu a jen u starších matek.
(11.04.2019 7:01)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Kladení matky se určitě zvíší možná až o 40% proti proti Merkurimu plodišti na 10ti rámcích.

A to ste ako na to došli, veštecká guľa?
každých 10 dní vyložím do medníka 4 plne rámiky liahnuceho plodu a dole do plodiska matke dám 4 vystavené medzistienky. Žiadnych 40 % sa nekoná ani nahodou lebo za mesiac je to 12 rámikov plodu + v plodisku je 6 rámikov plodu, takže včely v B 10 + medník B 10 mali defakto za mesiac 18 plodových plástov B čo je 20 rámikov 39 x 24. Ja nepotrebujem 2 nástavky B 10 ako plodisko ale stačí jeden, med mám vždy hustý a včely majú kde nosiť med čo fakticky 3 x do mesiaca vytočím a načo tahať komíny kde sa narobím a pohúkam si kríže. To nech stavia Havelka Milan, vôbec mu v tom nezávidím.
Jako amater jsem to nezazil a jako pozorovatel jsem ani nevidel aby matka zakladla nejakych 13-14 KOMPLETNICH ramku 39x24 za 20 dni. V r.m. B10 jestli mate mesicne 18 zaplodovanych ramku nevim kam vam teda ukladaji med. Pokud tocite 3x do mesice 2 ramky ze vcelstva tak ok no.
Vytáčet třikrát do měsíce je pošahaný. Argumenty s převěšováním snad jo. Stejně to však není plnohodnotné vyzrálé včelstvo. A děláš to po svém jedině díky teplu a hlavně snůšce kterou máš. Tvé celoživotní skušenosti by tě těžce zklamali někde na visočině nebo u mne.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's