Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odhad počtu kleštíků ve včelstvu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Pepe, odpar by měl být, pokud je včelstvo dostatečně silném a to myslím u Zdeňka je. Ony fakt už docela "topí" a v dané lokalitě to určitě s tím ochlazením nebude tak zlé. Navíc v první fázi by mělo jít spíš o testovací operaci. Ale předtím bych fakt tu trubčinu nějak vyřezal a odstranil, pokud se prokáže takévé napadení, jak Zdeněk uvádí. A pak nasadil KM co test a se uvidí ... Dál pak podle výsledku testu.
Osobně bych použil koncentraci cca 75 % (chlazenou), už si ji právě jdu namíchat ...
Zdeňku, Yannicka dostaneš poštou za pár dní ... Liebiga taky (Vcest a asi i Lysá n. L.). Na něm můžeš sledovat denní odpar, protože má jasnou a čitelnou stupnici na lahvičce ...
Jiří
Táákže tu:
http://mikro-rc.rajce.idnes.cz/Varroa Urodilo se...
Podložku sem očistil, šup s ní pod dno. Vzal rámek po rámku a řezal, práce nic moc, funělo a začlo pěkně pršet. Ono nakonec té trubčiny zas tolik nebylo, respektive dost jí bylo ve stádiu ještě larvy. To vyříznu za pár dní, až bude buňka hezky vyplněná a ti malí hajzly tam budou nalezlý.
Na fotkách je část ze 2 rámků 3 a 7mej od česna (Tenhle čechoslovák je na teplou). Nahoru nad plod vrznutá deska formidolu na otvory.O teplo se nebojím, nad rámkama je příjemně teploučko. Fumigaci jsem dělal myslím kolem 18. Listopadu? ale jist si nejsem, bohužel v záznamech to nemám Sad Letos se budu muset polepšit.
Můj celkověj dojem je, že su nasratý.
Do Lysé sject problém není, poinformuju se etě.
DonPepe: jak jsem šmrdlal prstem po tabletu, tak ti to udělalo - bod. Jediny co s tím šlo, tak změnit na + . Tak protoSmile
Mám pocit, že toto včelstvo si někde nakoupilo,jinak to není možné.
Byl tu u mě předchvílí Milan. Nejdříve sem dostal zauši, jemné ponaučení. Udělali jsme jak to má být, dali Formidol. Zítra odpoledne spočtu spad. Je to určitě špatným podzimním léčením. Tudíž moje chyba. Jsem si tím skoro 100% jist. (Fumigace na dva čechoslováky jsem dal málo kapek varidolu) Spíš že v zimní měli nic a teď toto. Věřím že to zvládneme. Každopádně je opravdu nutné být ostražitý.
To rozškrabání by mělo stačit.
Uvádí to v návodu i veterinární správa - každý by měl (tedy dřív,poslední legislativní smršť nestíhám sledovat) při podzimní fumigaci zkontrolovat zda ve včelstvu není zavíčkovaný plod a pokud ano tak jej rozdrásat. Chtěl bych někoho kdo bazíruje na nařízeních vidět jak to dělá. Smile

Viděl jsem nějaká videa kde včely odvíčkovávají buňky a tam ten prevít velice velkou rychlostí opouštěl buňku do bezpečí.



A základní chybou je špatná terminologie

- správně se říká zimní ošetření - má probíhat v období bez plodu. Tak se vykašlete na zimní měl - jak vidíte je to k prdu a něco jim nastrouhejte do kelímku a místo toho si to sním jděte vyřídit když je nekrytý bez plodu.
Večerní počítání za cca 5hodin od vložení:
7 kusů.



Vjel sem aj do delničního a tam nic. Jinak na plástech chodili aj normální trubci. Ale to zamoření trubčího plodu je velké. No děj se vůle par kyseliny Big Grin
Dobrý den,stává se to u mladých matek později přidaných které kladou nepřetržitě přes léčení a nezastaví je ani KM. Jedná se většinou o jeden nebo dva rámky plodu které jim pro poslední léčení odeberu. Zkoušel jsem také rozdrásat ale druhý den některé bunky stále s víčkem.
Ráno sem napočítal 10ks. ALe jak vane slušný vítr, podložka mě přišla docela vyčištěná. Uvidím odpoledne.
Spočteno 21Ks. Podložka vyčištěna a uvidíme zítra.
přes noc 10ks. Udělal sme si na podložce rastr, daleko lépe se to počítá Wink
Čtverce v rastru neustále zmenšuju, teď cca 7, max. 9 cm. To přehlédnu jedním pohledem a nemusím "jezdit" očima. Je ve výsledku rychlejší i přesnější přejet to na jeden pohled, zejména je-li spad větší. Standardní podložka do Langa má čtverce 9 cm.
Jiří
Na 10 brouků není rastr potřeba. Ale jsem zvědavej, Zděndo, kolik ti jich do soboty popadá.....Dneska budeš sundávat igelit? Já včera nevydržel s nervama, když jsem viděl ty tvoje "mazlíky" na plodu, a rozkuchal jsem celej zavíčkovanej plást s trubčinou.....našel jsem dva. Takže u mě v poho.....zatím.Wink V Sobotu skouknu namátkově ještě další. Ale KM 85% mám už připravenou....kdyby něco.
Zapoměl sem ještě napsat že jsem včera nakoukl pod uteplivku a desku podložil 3mm latičkama. V odpařovacích dírách bylo zapíchaných žihadel na desítky Smile Ale deska nemoctmavá, takže jsem ji radši podložil, a dneska sundám igelit a uvidí se. V podmetu přibylo jak mrtvých včel tak dost vyházeného plodu-což je dobře, kyselina učinkuje. Každopádně zatím žadný další deformovaný trubec neviděn. Uvidím jestli bude trošku lépe dnes a půjdou ven.
Milane jinak vedle na podložce nebylo nic, u těch 24kovejch.
Mrtvý včely v podmetu, to budou asi ty bez žihadel Smile Jinak po KM to padá pomaleji maximum spadu může být i po týdnu
19 kusů. Obal odstraněn. Včelky pěěkněěě zahučely Wink
Moc pěkný.....Dodgy Hlavně že to funguje.
Pro ZdenekM,
Vyslovím jen svůj dojem po pročtení tvých příspěvků.
Nemyslím si, že spad je dostačující. Po shlédnutí obrázků a po výskytu foretických roztočů ve větší míře bych očekával při správné koncentraci KM v úlu masivnější spad (i když je hodně roztočů v plodu). A kde se ti roztoči vzali? Podle mne v posledním plodu před slunovratem. Takoví roztoči vzhledem k věku do zimní měli nepadají. Po odstranění obalu Formidolu asi bude padat více. Avšak jedno ošetření asi stačit nebude. Pozor na sousední včelstva.
Také si myslím, že jádro pudla je spíš v loňském létě kolem slunovratu než v onom zde tolik zmiňovaném podzimním ošetření. Ale pravda bude asi někde mezi. Pokud si ty roztoče ono silné včelstvo nepřineslo nyní na jaře, ale to na zminěných dvou variantách nic nemění, jen je posouvá místně jinam ... Wink
Jiří
Jiří,
já měl na mysli poslední loňský plod před vánoci po nařízených ošetřeních bez odstranění plodu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's