Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Oddělek - využití stavebního pudu pro výstavbu souší pro produkční včelstvo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Lenže cesto do včiel na posilnenie a rozplodovanie maky nesmie biť ani moc husté a ani riedke. Cesto také dokonca berie aj vlhkosť z úľa lebo je hydroskopické. Včely konbinujú cesto + medné zásoby. A rád by som videl že by lietali vo februári keď je zima za vodou keď v okolí môže biť sneh. Poznám takého čo krmil včely cestom od začiatku zimy v decembri aj keď mrzlo lebo nevytočil medovicu známu melicitozu čo stuhla ako betón, myslíte že včely padli? Ani náhodou a práve boli na jar v perfektnéj kondícii. Na jar keď keď začalo teplo tak zbytok medních zásob poukladal pred včelstvá a to bol taký frmol jak 100vka rojov lebo tam na stanovisku mal 100 včelstiev a ani jeden výpadok po zime.
Ano že sukrový sirup je lepší to nespochybňujem lebo je to pravda ale oddelky nemôžem krmiť cukrovím sirupom lebo je to bezmatečné a mohlo by dôjsť aj k rabovke, to nepotrebujem a preto im dám po 3 plásty z medom zimných zásob.
(06.05.2019 15:47)Kosta napsal(a): [ -> ]U produkčních včelstev vytáhni do medníku jeden, pokud jsou silné včely i dva zavíčkované plásty s plodem, dej je doprostřed ( v nástavku pod medníkem musíš dle toho upravit plodové těleso) a doplň mezistěnami, produkční včely si s tím poradí, bude to malinko na úkor první snůšky ale na druhou, případně na třetí už budou mít vlastní souše. Nepíšeš, kolik máš udělaných oddělků a jak moc jsi oslabil produkční včelstva.

Když je strčím do plodiště (na kraj. Dle pana Peška), tak je staví vcelku svižně, ale v tom medníku (ani když tam dám plod), vcelku pomalu i v době snůšky.
Rozšiřoval jsem snad včas, přesto jsem tam minulej tejden našel matečníky... Radši se chystaly rojit, než aby něco stavěly a nosily.
Třeba je chyba ve špatném načasování...
Oddělky jsem udělal dva, z každého jeden, takže jsem je oslabil asi dost. Ale na tohle nemám ještě odhad. Váhu nemám, takže jedu metodou "přiměřeně" a to může být zavádějící.

ing. Rostislav Pešek napsal(a):Krmení těstem je v tuto chvíli kontraproduktivní. Včely si MUSÍ!!!! i nepříznivém počasí, nebo v noci donášet vodu, jinak těsto nekonzumují. A Vy to jakýkoliv oddělek nutíte, aby vodu donášel…..
Proč jim jí nedat krmením v roztoku?

Těsto jsem dal do stropního krmítka, vodu do rámkového krmítka, něco se srazí na stěnách. Těsto berou, aniž by někam létaly (teď je zima).
Říkal jsem si, že to těsto nevyberou tak rychle a budou mít čas postavit...
A nechtěl jsem, aby mi to začalo kvasit - jedu na 10 dní pryč.

(06.05.2019 15:12)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Odebírat vystavěné dílo oddělku nejde, protože jej matka okamžitě zaklade a odběr plodu pro něj bude fatální.
Předpokládám, že staví i pro zásoby...?

jirka.marx napsal(a):Oddelek staví protože potřebuje plasty pro sebe a tím ze je krmen to vypadá jako když staví lip než velké vcely, u nichž musí nyt taky snůška. Nicméně je omezen množstvím včel a nevím jak dlouho by vydržel takové odebírání souši.

Ten oddělek začal bleskově stavět i když krmenej nebyl. Asi aby si udělal místo pro plod.
Taky mi vrtají hlavou názory typu: "nesmíš zakrmit moc, jinak ti zalejou plodiště a matka nebude mít kam klást" (což asi odpovídá tomu, co se píše např. o Sklenar).
Což by znamenalo, že si mezistěny za určitejch podmínek nevystavěj a raději to cpou kam se dá..?

To "kolik souší by vydržel" a jak moc se opotřebovává, to je ta otázka...
aneb, jak udělat z prdu kuličku...
Patlej na ty plastový mezistěny dostatek vosku, nestačí je jen tak lehce potřít. Pokud jsi ty včelstva oslabil oddělky a není snůška, a není úplně teplo a nekrmíš, tak se jim ten vosk produkuje hůř a do stavby se nehrnou. Asi se radši vyrojí, jak píšeš. Více rad nepíšu ostatní rady už jsi dostal.

Ta tvá otázka. No z těch oddělků něco postavených plástů dostaneš, kolik se z nich dá pumpnout nevím, ale pravda je, že oddělek když postaví a je krmený, tak hned nové dílo zaklade, nebo zanese zásobami. Když jim to budeš brát, tak si oddělek fakt vybrakuješ, protože jim bude chybět ten plod, nebo si nataháš do těch druhých včelstev cukr v zásobách. Pokud by ti ten cukr nevadil, tak jim můžeš za stálého krmení brát ty mezistěny co nezaplodovávají, ale zanáší zásobami.

Stejně bych ale nečekal, že jim sebereš více než 6 ks do konce sezony a zároveň je nebudeš podtrhávat. To je jen odhad, nezkoušel jsem to a jsem začátečník.

Dobrý den pane Pešku, nejprve bych Vám chtěl poděkovat za všechny příspěvky zde a všude jinde, velmi mi pomohly v začátcích. Ohledně těsta mám ale jiné zkušenosti. Vloni jsem dělal dva oddělky poprvé, kamarádovi zkušenému včelaři je často vyloupí a někde jsem se dočetl, že je láká cukerný roztok a tak jsem to raději zkusil pouze s těstem. Po celou sezonu jsem jim dával těsto a na začátku do jednorámkového krmítka vodu přímo do úlu. Vyrostly a přezimovaly mi krásná včelstva (letos je mám na 4NN + 1NN medník). Takže i s těstem to jde, letos to mám v plánu zopakovat tak uvidíme, jestli to nebylo štěstí začátečníka Smile
(07.05.2019 10:02)BOBC napsal(a): [ -> ]Patlej na ty plastový mezistěny dostatek vosku, nestačí je jen tak lehce potřít.

Jo, testuju to taky (znovu).
Kdysi jsem natřel štětcem mezistěny (tlustší vrstva) a neviděl jsem rozdíl mezi rychlostí stavby mezistěn s tlustší a tenčí vrstvou zastudena...
Teď jsem natřel další tři nástavky tlustší vrstvou (tak 2kg vosku?) a zkouším to znovu.

Díky všem za názory.
Mám takový dotaz,Udělal jsem si letos 2 oddělky na mezistěnach,39/24 krmim roztokem stavi dobře,ale začaly z jedné strany postavily 5 mezistěn matka 2 zakladla zbytek zanesly sladinou a dale sejim stavět nechce.Mám ty dalši mezistěny vložit mezi zakladené mezistěny a tím rozdělit plod.
Ano, ale jen po jedné a pořád přikrmovat.
No že sa im stavať nechce je asi tým,že ten odloženec má malo včieľ,inak by pod tlakom roztoku staval aj na kraji. A určite neprídávať medzistenu medzi plod,tam ju síce rýchlo vystavajú ale aj zanesú. Matky v odložencoch už nezačnú klásť viac vajíček a to plodové hniezdo čo majú, by už teraz malo zostať pokope. Ak dať medzistenu a tak si vynútiť stavbu,tak až za posledný plodový plást.
Stran: 1 2
Referenční URL's