Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Webové stránky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Zdravím všechny ajťáky...
Všimnul jsem si, že řada z Vás diskutujících má moc pěkně zpracované www stránky, rád bych si také vytvořil nějakou svojí zpovědnici, a tak budu rád za jakékoliv rady ohledně tohoto skutku.
Předem upozorňuju, že jsem v těchto věcech téměř naprostý lajk a tak na mě prosím nechoďte s žádnýma html a podobně (nebo vysvětlete co to je). Má vůbec cenu se do toho pouštět sám, nebo mám schánět nejakého "mooooc" trpělivýho člověka, který to se mnou probere, případně mě zasvětí. Na druhou stranu bych rád něco o tom věděl abych případné své stránky mohl i operativně poupravovat a doplňovat a nebyl tak furt na někoho odkázán.
Předem děkuji za jakékoliv rady a pomoc...
zkuste nějaký server kde je zdarma tvorba stránek přes prohlížeč, např já mám stránky na http://www.websnadno.cz, ale netvrdím, že je nejlepší

může to ale dělat skoro kdokoli, je to něco jako textový editor

moje dílko http://www.harcky-kanar.websnadno.cz/
Případně www.webnode.cz
Tady se dozvíš vše, jak začít, co to je html, webový server, jak stránky psát, jak pokračovat, když tě to baví atd. Když ti něco nebude jasné, je tu i diskuze. Já taky takhle kdysi začínal.
Ahoj Martine, v podstatě máš víc možností:
  • Najít někoho, kdo Ti stránky udělá a bude dál spravovat (za úplatu finanční či jinou) - což asi nechceš.
  • Najít si server, který poskytuje webovou aplikaci pro tvorbu stránek a pomocí něj si je vytvářet a spravovat sám (viz odkazy v ostatních příspěvcích). Nemusíš k tomu nic zvláštního umět, na druhou stranu jsi limitován tím, co Ti provozovatel aplikace dovolí. A dost často musíš strpět jeho reklamu na svých stránkách - nějak se mu to zaplatit musí...
  • Naučit se dělat stránky sám - buď pomocí nějakého programu nebo v obyčejném textovém editoru. Tam už je potřeba trochu víc pochopit strukturu tvorby stránek - jakpsatweb.cz je asi nejsrozumitelnější a přitom kompletní návod.

Pokud zvolíš poslední zmíněnou variantu (tvorba v obyčejném textovém editoru), tak tím získáš nejvíc kontroly nad svými stránkami. Stojí to ale ze všech zmíněných variant nejvíce úsilí a času.

Kromě toho jak stránky tvořit je ještě dobré pořešit si doménu a hosting. Oboje je možné mít zadarmo, přesněji spíš "zadarmo" (reklama apod.). Nebo si můžeš koupit vlastní doménu a hosting - cena je tuším cca 280 Kč za .cz doménu na rok, fungující hostingy jsou od 40 Kč za měsíc. Za ty peníze opět získáš více kontroly nad svými stránkami a navíc i lépe vypadající adresu (třeba http://www.martin.cz namísto http://www.martin.webzdarma.cz).

"Předposlední" věc k řešení je vzhled stránek a "poslední" jejich obsah.

Kdyžtak se ptej víc konkrétně - jde o to, kolik na to budeš mít času a chuti.


Doplněno: Teď koukám, že moje příklady s martin.cz a martin.webzdarma.cz se staly aktivními odkazy, i když jsem je tak nezadal... Nevím, co na těch doménách je - mínil jsem to jen jako příklad doménového jména.
(11.01.2011 20:13)jdjd napsal(a): [ -> ]. . .
Pokud zvolíš poslední zmíněnou variantu (tvorba v obyčejném textovém editoru), tak tím získáš nejvíc kontroly nad svými stránkami. Stojí to ale ze všech zmíněných variant nejvíce úsilí a času.
. . .

K tomuto bych doplnil, že je to pro ty, koho tato problematika zajímá nejvhodnější cesta. Ale stránky se nemusí psát jen v "obyčejném" textovém editoru, existuje např. český sw PSPad, který je k tomu přímo určený, je free (zadarmo), plně v češtině a práci webu neskutečně ulehčuje, dovoluje takové věci, které by jsi v textovém editoru těžko zvládal, např. používání php kódu, práci s databázemi, přímé zobrazování ve webovém prohlížeči, přehledné členění kódu, zvýrazňování syntaxí a mnohé další. Léta jej pro psaní webů používám a mohu vřele doporučit. Ale samozřejmě existují mnohé další, některé zdarma, jiné za peníze. Je potřeba se jen rozhodnout, jakou cestou se vydat.
Také bych si chtěl nějaké www vytvořit. Stáhl jsem si program NVU. Jaký je v porovnání s PSPad?
NVU neznám a tudíž nemohu porovnávat. Na tohle by jsi mohl dostat odpověď ve fóru na toto specializovaném. Já začínal ve FronPage, ale velice rychle jsem ho opustil, došlo mi, že bez kontroly nad zdrojovým kódem to nebude ono. Přešel jsem na PSPad a dělám v něm doteď. Dají se v něm zvládnout opravdu složité weby, stačí jen vydržet. Ale je to o tom, naučit se vyznat ve zdrojovém kódu, pochopit jeho logiku a zákonitosti a hlavně vydržet. Svoji první zakázku jsem psal po nocích téměř rok, ale byla to škola, která mi v dalších projektech ulehčila práci. Jedna programátorská poučka říká: na jeden řádek napsaného zdrojového kódu připadá sto smazaných. Něco na tom bude, alespoň v začátcích, ale zas tak divoké to není Tongue .
...díky, diky, diky, ... jen dál do mě!
Technické věci myslím nejlíp vysvětlí Vaše odkazy - ty stránky "jak psát web" vypadají velice dobře a myslím že podle nich bych to mohl zvládnout. Již mi vyvstávají první otázky spíš charakteru Vašich zkušeností.

1. Kde registrovat doménu a kde mít hosting - jsou u firem co to nabízejí nějaké rozdíly např. v ceně kvalitě služeb, možnostech aj. Kolik je tak potřeba velikost v GB pro běžné stránky s pár desítkama fotek, třeba i nějakým videem.

2. Co je to obyčejný textový editor (to je World), kde je například ke stažení ten zmiňovaný PSPad, je kněmu například taky nějaká příručka na ovládání

3. Co má za nevýhody krom krkolomějšího názvu a reklamy na svých stránkách mít www pod nějakám serverem - jsou tam třeba nějaké omezení grafiky oproti "klasice" nebo hrozí třeba možnost zániku stránky z nějakých důvodů.

4. Chtěl bych se taky zeptat zda Vám stránky pomohly například v prodeji medu, resp. co Vám přinesly.

Co se času týče, toho mám jako vždy málo ale po večerech si myslím že pár hodin týdně tomu věnovat můžu a chci. Ten téměř rok od Jana mě ale dost vyděsil...
Hlavní je rozhodnutí, co od toho očekáváš a kolik času tomu hodláš věnovat. Asi je zbytečné se učit HTML, pokud to bude tvůj jediný počin.
Např. Jirka Danihlík má web na adrese www.mojevcely.eu. A pokud vím, tak si platí jen doménu - 250 Kč ročně. Hosting je zdarma, také typové vzory designu v nabídce. A celá reklama se skládá z textového odkazu na spodním okraji ve znění "Vytvořeno službou Webnode".
PetrM mě předběhl, pokud chceš vytvořit jenom svoji webovou prezentaci, zapomeň na učení programovacího jazyka, kvůli tomu, že máš chuť na chleba s medem si taky nepořizuješ včelstvo. Najdi si nějakou službu, kde si vytvoříš ze základní šablony svoji prezentaci a hotovo. Horší to možná trošku bude zpočátku s optimalizací pro vyhledávací roboty ( seznam, google . . . ), ale to se časem podá díky kvalitnímu obsahu a zpětným odkazům. Pokud se psaní webu chceš věnovat a zajímá tě programování, klidně pokračuj, rád ti poskytnu další informace.
(12.01.2011 9:24)Martin R. napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se taky zeptat zda Vám stránky pomohly například v prodeji medu, resp. co Vám přinesly.

Jestli mi pomohly to je zatím předčasné. Své stránky mám cca 2měsíce. Dělal jsem si je sám a nikdy předtím jsem to neviděl. Webzdarma Vás k tomu jednoduše dovede. Je to jednoduché.
Zatím je navštěvují (teda domnívám se) účastníci tohoto fóra a zabloudilci na seznamu či googlu.
Za jakým účelem jsem si je vytvořil?
Hlavní cílovou skupinou budou zákazníci v mém okolí. Plánuji také reklamu (těchto stránek) na auto + pěknou ceduli na plotě s vitrínkou. Vlastně chci, aby zákazníci si mohli něco zajímavého přečíst, podívat se na fotky včeliček, podívat se v jakém stavu jsou úly a pomůcky které používám, chci aby viděli novou medárnu (zatím ve výstavbě 95%), kde v čistotě a nerezu vytáčím potravinu (med), kterou si kupují.
Stránky budou sloužit defacto jako moje presentace.
V neposlední řadě mohou (až budou z mého pohledu kompletní) pomoci začínajícím včelařům. Najdou tam informace a postupy, které jsem hledal před pár lety já...

(12.01.2011 9:24)Martin R. napsal(a): [ -> ]Co se času týče, toho mám jako vždy málo ale po večerech si myslím že pár hodin týdně tomu věnovat můžu a chci. Ten téměř rok od Jana mě ale dost vyděsil...

Nejvíce vám, co se týče času, zabere vytváření stránek. Jak budou hotové (hrubý základ), tak budete jen vkládat pro Vás postatné věci (otázka pár minutek)...

Přeji Vám hodně štěstí
Honza
Já ty "svoje" první stránky psal skoro rok ( po nocích ), protože jsem nic neuměl, psal jsem to kompletně "pěšky", každý řádek zdrojáků detailně znám a vím, co má za funkci. Navíc zákazník byl docela puntíčkář a řešil každý pixel, to pak byla prácička. Výsledný produkt obsahuje více než 100 samostatných stránek, což je poměrně rozsáhlý projekt. Pro medovou prezentaci bych si vybral nějakou hotovou šablonu a dál to neřešil.
(12.01.2011 10:10)PetrM napsal(a): [ -> ]Např. Jirka Danihlík má web na adrese www.mojevcely.eu. A pokud vím, tak si platí jen doménu - 250 Kč ročně. Hosting je zdarma, také typové vzory designu v nabídce. A celá reklama se skládá z textového odkazu na spodním okraji ve znění "Vytvořeno službou Webnode".

To je tak nějak přesně jak bych si to představoval - mít stránky s doménou bez přípony, neplatit ročně závratné částky-nějakou tu stovku obětuji, využít nějakou šablonu, kterou bych si pouze poupravil a doplnil své věci - konkrétně stránka Jirky Dináhlíka je graficky přesně to co se mi líbí - jednoduché, přehledné. Jen se mi moc nezdá že neplatí žádný hosting.
Kde se dají tyto šablony stáhnout nebo sehnat.?
Jirka Danihlík má v patičce link na službu, přes kterou to udělal. Pro tebe by byla vhodná tato varianta.
Zdravím všechny,

procházím témata, které jsem zatím nečetl a vidím, že o nás bez nás Big Grin

Pro web se velmi hodí služba http://www.webnode.cz je to jednoduché na obsluhu a není potřeba se učit HTML jazyk.

Jsou dvě varianty:
1) Zdarma, adresa bude ve tvaru xxxxx.webnode.cz, volné místo dávají 100 MB a 1GB přenesených dat za měsíc

2) Placená: adresa např. jako v mém případě http://www.mojevcely.eu; je potřeba zaplatit doménu, cena se liší dle koncovky (.eu,. .cz, .com atp). Vychází to kolem 800 - 900Kč za dva roky.
Je možné si také přenést existující doménu.
Platí se jen za doménu, hosting je zdarma (limity stejně jako ve verzi 1 - zdarma), lze ale i rozšířit, ale to už jsou placené služby, ceny dle požadavků, ale to už viz. http://www.webnode.cz

Jinak celou aplikaci vymysleli borci z Brna Tongue
Díky za info z první ruky.
Chci se zeptat zda ten limit 100MB je dostatečný - jestli by třeba bylo možné říct z kolika procent máš tvůj web zaplněn - abych si udělal představu - nevím kolik třeba schramstne samotná šablona? Stejně tak ta hodnota 1GB, jestli se dá běžně překročit a co pak.
Na stránkách webnode nabízejí pro registraci pouze verzi s koncovkou ...webnode.cz - to se pak teda dá nějak poupravit? Za svojí doménu se platí dva roky dopředu?
(12.01.2011 17:36)Martin R. napsal(a): [ -> ]Chci se zeptat zda ten limit 100MB je dostatečný

To zálěží na tom, co chceš na webu mít. Já ho mám nyný zaplněn hlavně fotkama, ty zaberou nejvíce, text lze skoro zanedbat. Zatím mi těch 100MB stačí.

Pokdu překročíš ten 1GB, tak se s webem nestane nic, jen jako "pokutu" ho nebudeš moci spravovat do začátku nového měsíce. Co je ten limit dat, vysvětlí fundovaněji PetrM, já to jen shrnu: jsou to stažená data z tvojeho webu (fotky, texty, videa...) čím více návštěv, tím více stahování. Pro začátek ale stačí ten 1GB


(12.01.2011 17:36)Martin R. napsal(a): [ -> ]nabízejí pro registraci pouze verzi s koncovkou ...webnode.cz

nejdříve si zaregistruješ web xxxx.webnode.cz a pak lze tuto adresu přenést pod novou např. http://www.mujweb.cz

Nemusí se platit dopředu, ale je to levnější než jen na rok.
Tak jsem po nekonečném boji s časem vypotil web naší ZO ČSV Zábřeh. Psal jsem to kompletně ručně, bez využívání šablon a webových služeb. Grafiku jsem získal za děkuji od spolupracující grafičky, to samé fotografie od profi studia, vše za odkaz díky nekomerční povaze webu.
Na web jsem umístil informace o ZO, ale i obecné o včelaření. Hlavní myšlenkou při stavbě webu bylo zpřístupnit informace důvěrníkům a zjednodušit vzájemnou komunikaci, bylo mi ale líto je psát jen jako jednoduchý informační web, tak jsem je pojal trochu obecněji.
Povedlo se ti to. Co takhle dát z enciklopedie, sem na Fórum, barvy pylových rousků?
Stran: 1 2 3
Referenční URL's