Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: tom.50
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Tome, děkuji za vysvětlení. Teplá stavba je mi také z důvodu manipulace sympatická. Vyzkouším. Jakým způsobem řešíte zužování česna? Máte možnost variabilní nebo máte dva rozměry a otáčíte? Ta menší míra (11) mě moc zajímá, raději budu podsazovat 6 takových nástavků než čtyři větší. Jsem zvědavý na Vaši zkušenost po určité době.
Jinak, co se ED týče, výnosy více než dobré, ale ta manipulace...
Ano. V DK se nafoukli, když jsem odmítnul vyhodit přes 150 nástavků a pořídit si atypické, ještě těžší! Tehdy nová předsedkyně mi napsala, že pokud nebudu vyznávat ortodoxní modlu = třináctirámkové čudo, nebudu ten správný eurodadantista, tak jsem vystoupil abych jim to nekazil.

Obávám se ale pane Plačku, že jste něco nepochopil. Já v žádném případě neopustím NN 39x15. Jen na první jarní využití medu třeba ze špendlíků chci nizoučký jedenácticentimetrový, počítám tak pro začátek pro asi třetinu včelstev po jednom. Mě nevadí mít v jednom úle třeba 4 míry když mají stejně dlouhou horní loučku ( a i kdyby neměly viz následující). A zjara jsem tu psal, že si chci splnit sen a postavit si originální VN Dadant-Blatt na dvanáct rámků 43,5x30, ale NN k němu bude pořád můj NN 39x15x11. Ten VN Ddant-Blatt (Mnogokorpusnoj) je tak velký, že se nebude muset používat POL a tudíž to monstrum nebudu nikdy zvedat. (může mít klidně pevné neoddělitelné dno - mám v provozu 4 prastaré úly s pevným dnem 39x30x12 a jednu 24 a v nástavkáčích je medu méně)
Ale to jsem odbočil.

Nemám otáčecí česnové vložky. Mám česno přes celou šířku 405 a na výšku 18 mm, což je jediné česno v úle a jediný přívod vzduchu. To je letní česno. Na zimu vkládám vložku, která po celé délce sníží na 6 mm aby nemohli vnikat hlodavci. Obojí je od jedné strany zužováno položeným hranolkem, když je potřeba toto nízké česno ještě zmenšit, třeba u oddělku kde by hrozilo vykrádání. Třeba teď mají vč buď ještě 350x6 a nebo je už vyndaná vložka a je to (to častěji, někde jsem prostě zimní vložky zapomněl vyndat) asi 150-180x18, podle síly včelstva (a taky jaký zrovna najdu "trámek" na zúžení vysokého česna, ten tam jen leží na letáku vlastní vahou). Moc se s tím nepářu, v tom to nespočívá. Když vidím, že je na česně při snůšce tlačenice a některé by musely čekat ve frontě, zvětším česno. Jak jsou jabloně tak v půlce, všude zvětším česno na max = 405x18.

Vlastně to česno zvětšuju nějak intuitivně podle vnějších okolností a až když se ptáte lovím v paměti kdy a jak ho zvětšuju.
Pan tom.50, prosim, skuste sa inspirovat u pana Peska. Mal tu oblubeny prispevok, v ktorom viac-menej kompletne popisal starostlinovst o oddelok pre zaciatocnikov. Potom vzdy, ked sa znova niekto opytal na to iste, stacilo iba dat odkaz na tento prispevok. To bol dobry system. Skuste Vy napisat ultimatny prispevok o ockach, prievane, kliestikoch, starych knihach, vatickach, zahadnych uhynoch, kyselinach, zbytocnych colossoch a vsetkom ostatnom, co s tym suvisi. Potom uz mozete vsade vkladat iba odkaz. Mozem Vam ponuknut aj svoje profesionalne sluzby: automat, ktory tento odkaz vlozi na forum dvakrat denne do Vaseho vlakna. Bezudrzbovo. Usetrite si pisanie a hlavne stovkam ludi usetrite citanie.
Jak už tu jednou psal KTM. Když vás obtěžuju, dejte si mě do ignorance a nebo ze zásady, jste přece chlap, nečtěte nic, co já píšu a ušetříte si se stovkami dalších čtení o tom, že to děláte nějak a že by se to dalo dělat jinak. Vy se vlastně nechcete nic dozvědět a ani nechcete nic dát mě, rozumím vám. A rozumím vám i v tom, že posly špatných zpráv nemá nikdo rád a něco se učit dělat jinak? Něco měnit? Nedej Bože!!!! Kdyby se nikdy nenašel nikdo, schopný kreativity, ještě bychom byli v jeskyních milý zlatý rudohor.

Úsměvné je, že všichni začátečníci, kteří mi píšou SZ a všichni, kdo ke mě dochází v reálu si stěžují, že jim nikdo starý a zkušený nechce nic říct. Asi jsou ti staří zkušení moudřejší než já a vědí, že stovky lidí se vlastně nic dovědět nechtějí, že cvhtějí pochválit svoje špatné rozhodnutí a špatné včelaření s úhyny v desítkách %. A já měl za to, že po systému jak nemít úhyn nikdy žádný každý skočí všema deseti!

Mohlo být jiné téma, založil jsem ho, ale moderátor to nacpal sem přes můj odpor a tak vás a stovky dalších obtěžuje moderátor, ne já, mohli jste se stovkami ostatních prostě vynechávat vlákno o škodlivosti oček a zdůvodnění proč je nepoužívat nikdy.
Ne moderátor. Vlastník fóra.
Citace:Úsměvné je, že všichni začátečníci, kteří mi píšou SZ a všichni, kdo ke mě dochází v reálu si stěžují, že jim nikdo starý a zkušený nechce nic říct.

Mohlo být jiné téma, založil jsem ho, ale moderátor to nacpal sem přes můj odpor...

Tak si založ téma "Jak to dělám já" tam se můžeš podělit a filozofovat o včelaření. Každý den tam můžeš psát moudra pro začátečníci.
(Prosim moderatora ci administratora o presunutie prispevku 149 a dalsich do "jen tak" alebo do podobneho odpadkoveho kosa. Pri pisani som citil nadej, ze to bude mat dopad na temu o ockach. Chybne. Podarilo sa mi vlakno zahnusit este viac.)
(25.04.2020 22:23)tom.50 napsal(a): [ -> ]. . .
Mohlo být jiné téma, založil jsem ho, ale moderátor to nacpal sem přes můj odpor a tak vás a stovky dalších obtěžuje moderátor, ne já, mohli jste se stovkami ostatních prostě vynechávat vlákno o škodlivosti oček a zdůvodnění proč je nepoužívat nikdy.

Toto je právo vlastníka fóra, on ho založil, věnoval mu svůj čas a úsilí a on určuje pravida, ne Vy !!!!
Moderátoři také věnují svůj čas a snaží se zde udržet alespoň rámcový pořádek, toto dělají zdarma a ve vlastním volném čase.
Pokud se Vám to nelíbí nebo Vás to obtěžuje, máte možnost toto fórum opustit, popřípadě si založit vlastní a mít právo určovat pravidla.
(25.04.2020 22:23)tom.50 napsal(a): [ -> ]..... A já měl za to, že po systému jak nemít úhyn nikdy žádný každý skočí všema deseti!
Toto môže napísať len človek zahľadený na svoje božstvo!!!Taky systém NEEXISTUJE!!!Aspoň občas sa vyskytne nejaký úhyn.WinkWink
Krško nastal čas abys mi co tu o mně opakovaně píšeš řekl do očí.
Postarám se o to.
Dufam ze po konzultacii na urovni dvoch postarsich rozumnych panov si podate ruky a s prianim vsetkeho dobreho sa rozidete.
Myslíš že mě hned vezme holí po kebuli?
Myslim a dufam ze clovek ktory ma rad vcely ma rad aj ludi nikomu nema dovod ublizit. Skuste prist na navstevu s uprimnym usmevom a flasou vina a nie so zatatymi pastami. S usměvem jde všechno lip.
Někdy není špatné, rozbít si huby a pak si na usmíření podat ruce Big Grin
Co to je za změnu,já měl za to že jsi spis přes žaloby...
Půjdeš za sekundanta? Smile
Proč, máš pocit že se budou prát??
Keď´s použil spojenie "nastal čas".
(03.05.2020 21:54)KTM napsal(a): [ -> ]Proč, máš pocit že se budou prát??

To nevím. Pro Kohouta by to bylo asi výhodnější. V žalování by nejspíš prohrál.
Téma zamykám z důvodu naprosto zbytečné debaty o ničem.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's