Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.09.2019 11:04)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]RS:souhlasim, ja toho mrzaka nechal jen z duvodu "pokusu", jinak by byly uz davno vysypany.
Chose

Vysírit(event.iný sposob )a az potom vysypat
Letošní rok , zdá se úhynový neníCool

Jenže:

1) bylo mnoho rojů
2) melecitóza
3) nebude zejma

...to všechno zadělává na mnohem horší příští rokDodgy
Bude úhynový?Surprised
Zda se? Do jara hoodne daleko Sad
většina úhynu bývá již na podzim, dobře zakrmená včelstva pokud dožijí bez výrazného zeslábnutí do ledna, již většinou nepadnou
No ja myslím .že je ticho po pěšině z duvodu dotace d1.Jkmile přijdou penize tak se sem tam někdo přizna že ma prazdny ul.Ale pozor.Myslel jsem si že to mam pod kontrolou ale tak silne zamoření jsem nečekal.Takže znovu řikam pozor.kdo nebyl delší dobu u včel doporučuji urychlenou kontrolu a učiny zásah. Po zkušenosti z tohoto tydne očekavam značně uhynovy rok.alespon v naší oblasti.objel jsem 2 včelnice svych nejbližších sousedu a lita jim polovina.
Vcera jsem byl rozskrabat plod u jednoho vcelstva na 3VN, ktery ma nejvetsi spady proti ostatnim na stanovisti, dneska musim jeste jeho sousedy (zalitavani) a dodam na uterce KM. Plod byl oboustranne na 3 ramkach, tak na 70% plochy, krajni min. Vytahl jsem par plodu vidlickou, bez problemu. Ale na vaze mely zase prirustek, doufam ze rejovej z blizkych poli a ne z padlyho vcelstva varoazou. Ale diky spadu klestika to vypada na to druhy Undecided
Chose
Fakt se Vám tam vylíhne cca 15000 včel?? Co to máte za genetiku
S tim plodem mam to samé 3 ramky plodu.Faktem je ,že mi kvete tak 10hektaru hořčice 200 m od ulu
Je tam letosni vymenena matka (vcelama), plod byl vseho stari, okolo vyskrabanyho zavickovanyho plodu byly polozeny vajicka. Priste vyfotim. Nejspis se rozjely dal diky prinosu, at je jakykoliv. Vloni jsem mel na konci rijna 5-6 ramku splodem, to bylo ale teplejc nez ted.
Genetika pochazi od Chlumce na Cidlinou, od chovatele. Linie by to mela byt Singerovka. Na zakrmeni na zimu (vcetne proplodovanych zasob na zimni generaci) potrebujou tak 30kg celkem, ale zimujou jako 2kg vcelstva (dle pocitani delky meli v cm zimniho chomace).

Konkretne vloni jen 2 vcelstva ze 7 mely kolema vanoc skoro nulovou mel, tedy neplodovaly, ja nad nima lamal hul a ono no problem.

Chose
(27.08.2019 11:33)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(25.08.2019 19:55)Stonjek napsal(a): [ -> ]Prošel jsem si tím a tak vím o čem to je. Zdraví R. S.
Kdy to bylo? Čerstvá zkušenost?
Ptám se v souvislosti s kompletní výměnou díla, o které píšete.
Ještě jednou se připomenu s mojí otázkou na Rudolfa.
Procházím tím průběžně, ale začalo to přibližně před 10 lety, kdy jsem začal z Bond testy a stál jsem před uhynulými včelstvy jako největší pitomec pod sluncem. No a tak jsem se naučil snad trochu poslouchat včely, co mi naznačují. No když včelaříte poměrně úspěšně skoro 40 let a pak se dovíte že za úly hrajete roli zcela neschopného blba, kdo by se z toho radoval že? Zdraví R. S.
Poslednú zimu som nemal žiadne úhyny, ale neviem prečo. Niektoré včelstvá /20%/ boli zoslabnuté, ale prežili. Slovensko však nemá s úhynmi problem.
Skutočnosť:
https://www.facebook.com/spravy.rtvs/vid...276034644/
Poradcovia:
https://www.facebook.com/spravy.rtvs/vid...895594814/
Takže už vieme, že podľa sčítania zase máme ten istý počet včelstiev. Straty nie sú žiadne, naopak, počet včelstiev a včelárov neustále rastie a predpokladám, že na konci päťročnice súdruhovia nahlásia splnenie vytýčených úloh.
Za "správne" počty a utajovanie úhynov si z dotácie platíme AUVL =300 000 € =1€ na včelstvo = 25% dotáciiIdea Tieto podvody sú proti včelárom nielen preto, že ich okrádajú o štvrtinu dotácii, ale aj preto, že zatlkajú 30% úhyny, ktoré treba riešiť. Čo by sa dialo, ak by na Slovensku uhynulo 30% kráv, oviec, alebo svíň ???
My jsme taky dobrý, u nás se zvedne počet včelstev tím, že se zvýší členský příspěvek.
Kdyby si někdo myslel, že je těch včelstev pořád málo, stačí zase zvýšit členský příspěvek.
(25.09.2019 15:45)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Takže už vieme, že podľa sčítania zase máme ten istý počet včelstiev. Straty nie sú žiadne, naopak, počet včelstiev a včelárov neustále rastie a predpokladám, že na konci päťročnice súdruhovia nahlásia splnenie vytýčených úloh.
Za "správne" počty a utajovanie úhynov si z dotácie platíme AUVL =300 000 € =1€ na včelstvo = 25% dotáciiIdea Tieto podvody sú proti včelárom nielen preto, že ich okrádajú o štvrtinu dotácii, ale aj preto, že zatlkajú 30% úhyny, ktoré treba riešiť. Čo by sa dialo, ak by na Slovensku uhynulo 30% kráv, oviec, alebo svíň ???
Keď čosi uhynie tak domnožíme a zimujeme stále tak isto, alebo dokonca viac včelstiev. To porovnávanie s kravami nie je na mieste. Lebo keď uhynie krava, tak sa jedná okamžite o stratu. (cena mäsa , kože, ešte platiť kafilériu...). Keď uhynie v zime včelstvo, tak sa jedná o potenciálnu stratu na mednom výnose. Úľ zostane a cez leto chytí človek roj, alebo domnoží v rámci protirojových opatrení....
Straty by sa mali poctivo zaznamenať, klasifikovať príčiny a hľadať riešenia. Nie strkať hlavu do piesku. Tých 200 -300 tisíc €, ktoré sa vyhodia každý rok na fiktívne prehliadky už dlhé roky mohli slúžiť na výskum. Ale Tvoju logiku chápem a nebudem Ti oponovať.
Myslím že Albert má pravdu, tu sa pováčšinou nejedná o klasické úhyny na klieštika -ide prevažne o vírusové,vírové ochorenia včiel - až na pár jednotlivcov- prevažne z českých radov nikto poriadne nevie čo má proti tomu robiť,ako im predchádzať. Komentáre už po funuse, úhynoch na čo padli- viry ,pesticidy,imunita len dodávajú nič neriešiaciu bezmocnosť .
Jim,máš pravdu jsou letos pěkně zamoreny i u mě, kolem mě nikdo nemá problém oficiálně, ale od letního léčení do 12.8. jsem zjistil pěknej denní spad a jedny vcely zeslable s dwv. Spad byl po léčení 0-70 ks a nyní po varomedu kromě 4 že 14 ti vcelstev spad 400-600 ks. Odkud se VD bere nevím protože dle protokolu maj v zimě všichni kolem mě 0. A to prej v rojovem roce je míň VD. A to že nemaj VD oddelky to rovněž vyvracím.
Vždy, když si přečtu příspěvek, který vypovídá o bezradnosti, tak mám nutkání se ptát postiženého na několik zásadních věcí, které jsou v příspěvku nezmíněny. Mohou to být okolnosti zdánlivě malicherné, ale s problémem související. Obecně lze říci, že včely jsou už z přírody dnes natolik zatěžovány, že další stresování včelstev syntetickými akaricidy jim zajisté škodí (letní Gabony zvláště). Někteří odborníci tvrdí, že včela to má v genech, aby se s tím dokázala vypořádat sama. Dnešní včelaření zabere daleko více času a pozornosti včelaře, než řekněme v mých začátcích. A nejen to. Bez zasíťovaného dna bych přehled určitě ztratil. Na kočování jsem v poslední době také názor změnil, a to ze zdravotních důvodů svých včelstev. Myslím, že to nemusím dále rozvádět. To, že virózy se přehnaly střední Evropou a nyní jsou i Rusku, mě připomíná morovou epidemii ve středověku. Já se sní popasoval KM a bylo to v pohodě. Další problém, kterým je NC, čelím Pelyňkem (slov. – Palina). Jak jsem již napsal, nenechávám vše na včelách, a tak jim pomáhám tak, že chovám a vybírám to nejodolnější. Je to mé 50 ti leté snažení, nejen u mne ale i v okolí. Nechtěl bych to zakřiknout, ale v naší ZO ještě žádné hromadné úhyny nebyly. V sousedních, kde včelaří jinak úhyny několikrát proběhly. Jinak letos u mne letní ošetření Thymovarem po sundání medníků a nyní dávám KM, protože nastává virová sezona. Roztočů mám letos velice málo.
(25.09.2019 20:08)janR napsal(a): [ -> ]Myslím že Albert má pravdu, tu sa pováčšinou nejedná o klasické úhyny na klieštika -ide prevažne o vírusové,vírové ochorenia včiel - až na pár jednotlivcov- prevažne z českých radov nikto poriadne nevie čo má proti tomu robiť,ako im predchádzať. Komentáre už po funuse, úhynoch na čo padli- viry ,pesticidy,imunita len dodávajú nič neriešiaciu bezmocnosť .
O vírusoch sa tu už diskutovalo dosť. Iba niektoré vírusy pomáhajú prenášať klieštiky. My ale nevieme spoľahlivo rozlíšiť, na aké viry včelstvo uhynulo a nevieme laicky ani rozoznať, či príčinou nebola NC. Pri "liečení" strieľame od boku a pre istotu dlhými dávkami. Nedobrovolne sa brakuje a šľachtí prirodzenými úhynmi /30%/, ale to nestačí. Kto by to rátal a zapisoval Wink.
Jiří, do akej miery KM redukuje vírusy - je o tom nejaká správa ?
Referenční URL's