Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No to ti nevím,nějak ho nepoužívám,spíš je nutný si uvědomit že každá mince má dvě strany a doposavad se ukazuje co funguje u jednoho jinde nemusí,tak křehké to je.
A ty bys dal všanc všechny svoje včely a nechal bys to na přírodě???Mám z toho pocit že přehlížíte notnou řadu lidí co to dělají jinak a prostě bond testy podle nich nejsou cestou a zkouší dál,takhle se nastolí jedna cesta a bud to vyjde nebo ne.
Zjisti si něco o matkách co to vždy dávaly a pak už už to vypadalo ok a stejně to nevyšlo......Neni to tak jednoduchy jak se zdá.....
Není to jednoduché, ale která cesta je ta správná? Babo raď.
Já si myslím, že příliš někomu ulehčovat žití (obecně), nikam nevede. Příroda to protřídí, pokud to dříve nedokáže člověk svými zásahy.
Jan Peterek:
Důvody zkolabování:
2) Všechna včelstva mám vzájemně vysoce příbuzná (častý obrázek českého včelaření, kdy si koupím jednu matku a její dcery cpu naprosto všude)

V roku 1968 daroval mi hajný dva Budečáky i s matkami. Jakými, nevím. A od té doby selské včelaření. Stále matky jen z tiché výměny nebo z oddělků. Se kterými čerty se páří, nevím. Maximum 10 úlů, nyní jen 7. Možná ale, že ještě nenadešel čas na zkolabování.
(02.12.2019 19:26)janR napsal(a): [ -> ]Ano pekne sa to číta- len by ma zaujímalo či pán Peterek toto uskutočnil na svojich včelách,ak nie tak to nemá žiadnu výpovednú hodnotu,Skôr by som veril a verím R. Stonjekovi že bond testy je slepá ulička.. Len toľko... veľa druhov živočíchov už nezvládlo túto našu modernú evolučnú dobu povedzme za 50-100 rokov- proste skoro alebo vyhynuli..a evolučná rovnica je v prdeli.. musel som reagovať.

(02.12.2019 19:27)KTM napsal(a): [ -> ]Pane Peterku,píšete zajímavě i poučně,ale proč tedy podle vaší jednoduché rovnice evoluce stovky druhů jak rostliných tak živočišným uplně vyhynou a nezůstane oněch 10% odolných??Jak jistě víte vliv prostředí je na 40% druhů přesto to nedají a nenávratně zmizí,už jsem se tu ptal ale kde stále berete tu jistotu,že včely ponechané na pospas evoluci nevyhynou zcela???
Proč má být včela na tom jinak,ten důvod mně zajímá.

janR byl jsi rychlejší

Sám v to věřím, protože tady mám Daniela Weavera z Texasu a dále české včelaře, které nejmenuji, pokud sami nevystoupí s tím, jak to u nich bylo, kteří neošetřují a přes tvrdou selekci to funguje a není tam jediný náznak toho, že by se u nich schylovalo k vyhynutí včely.

Pakliže se u těchto včelařů začnou objevovat neřízené 100% úhyny, potom je opravdu konec a klidně přiznám vyhynutí včely medonosné, ale zatím tady mám nejeden pozitivní příklad, kterému to funguje, ale bez zásahů do včelí evoluce.

V tuto chvíli vnímám to, že lidé svým neuváženým zachraňováním všech včelstev, kdy se prakticky 40 let přednáší jen o tom, jak a co nejlépe zachránit co nejvější množství včelstev, postupně odepisuje včelí populace, protože včelí populace rok od roku chřadne.

Osobně se nezabývám tím, kolik kdo má včelstev, kolik je včelstev republice, ale zajímám se o to, kolik včelstev je schopných přežít bez vnějších umělých zásahů.
Když se včelstva nechala napospas, tak do roku 2007 bylo přežití 10%, mezi lety 2007-2016 okolo 3% a po roce 2016 se hojně objevují 100% úhyny, pokud nebylo proselektováno dříve už aspoň něco. Tato data mám především od českých včelařů.

To znamená, že včelí populace neustále chřadne. Pokud se podíváme na obecně uznávané úhynové roky, tak to máme 02-07-12-14-16-17-18-19
Neustále postupné zhoršování stavu, čím dál častější úhynové roky až odvčelující rok 2019.

Tady není problém dnes a nyní, tady se k problému roku 2019 už schylovalo daleko před letošním rokem.

Počet včelstev schopných přežít bez umělých zásahů neustále klesá - dochází ke sčítání nemocí - toto se v přírodě neděje, v přírodě se hnedka všechno řeší. Včela nemá tisíce let na to, aby se s varoózou srovnala, musí se srovnat okamžitě, tak jak by se to stalo v přírodě a tak, jak se to stalo v zaostalých částech světa.

Problémy se včelařskou neudržitelností a 100% úhyny se dějí především ve vyspělých zemích, které mají řadu dostupných léčiv, protože jak jsem už psal, léčení včel je bránou ke 100% úhynům. Kdyby žádné léčiva nebyla, tak ke 100% úhynům nikdy nedojde, protože bez léčiv by na jaře 2019 tady byly pouze plně varroatolerantní včelstva a včelstva plně odolná na DWV a na takových naboostovaných včelách aktuální infekce způsobí jen částečné úhyny. A věřte, že by to tak opravdu bylo.

Jinak mé první selekční výsledky jsou popsané v mé knížce. Samozřejmě pokračuji dále.

Situaci vnímám jako kritickou, ale pokud se změní přístup včelařů, že začnou rozchovávat svá přeživší včelstva nebo přeživší od souseda (pokud mám 100% úhyn), tak věřím, že to zvládneme. Chce jen trošku selského, přirozeného uvažování.
Ale prdlajs.

Bond testy môžete robiť, ak ste si istý, že včelstvá v určitej oblasti kolabujú len na jeden druh patogénu. Lenže tu vám jeden rok odídu na varoázu, nejak to ustojíte, rozchováte a za dva roky bum NC, o dva roky bum akútna paralýza, o tri roky, .... Kto si myslí, že bude každý druhý tretí rok rozchovávať z 5 na čo ja viem 30, nech sa páči. K tomu sa tu premieša množstvo dovezeného materiálu a ste so svojou selekciou v .... .

Nie je lepšie brakovať včelstvá bez iskry a nahrádzať ich perspektívnymi? Ja som rozhodnutý matky už nekupovať, vždy som menil krv, ale po slovinkách a dnes už aj vigorkách ma to prešlo. Janko má s nimi dobré skúsenosti, včelári bez kočovania. U mňa to vždy boli pri kočovaní najslabšie včelstvá.
Nechcem provokovať- len jedno- od zavlečenia klieštika v 80 rokoch ušlo včelárom do prírody strašne veľa rojov,neskutočné množstvo po teraz-podla evolučnej rovnice,či ako to nazvať- by sme mali mať prirodne ,,vyšlachtené,,včely na všetko, klieštika, virózy,nosema-apis, cerana-pýtam sa, kde sú -kam sa podeli, včelstvá bez ošetrovania....ponechať to všetko na prírode..Len toľko..
(02.12.2019 20:59)Jan Peterek napsal(a): [ -> ]Problémy se včelařskou neudržitelností a 100% úhyny se dějí především ve vyspělých zemích, které mají řadu dostupných léčiv, protože jak jsem už psal, léčení včel je bránou ke 100% úhynům. Kdyby žádné léčiva nebyla, tak ke 100% úhynům nikdy nedojde, protože bez léčiv by na jaře 2019 tady byly pouze plně varroatolerantní včelstva a včelstva plně odolná na DWV a na takových naboostovaných včelách aktuální infekce způsobí jen částečné úhyny. A věřte, že by to tak opravdu bylo.
Myslím si, že ani sám tomu neveríte, že by k takejto dramatickej zmene za tých niekoľko desaťročí v plemenách a ich líniách- krížencoch v európskom priestore mohlo vôbec dôjsť. Prečo? Lebo to z pohľadu rýchlosti týchto "revolučných" evolučných zmien nie je možné- ale to predsa musíte vedieť. Odporuje to základným evolučným princípom. Včela nie je robot , ktorému stačí len podľa požiadaviek doby upravovať softvér, chce to rádovo omnoho dlhší časový interval, pretože ide génomové korekcie. Celé mi to pripadá z vašej strany za pomoci "selského rozumu" hodne zjednodušené. Plemená a línie, ktoré používame, zdá sa, že toto jednoducho "nedajú". Klíma sa mení, agresorov z vonkajšieho prostredia z roka na rok pribúda, kvalita výživy rapídne klesá a tu nejaká "rapid" selekcia ako "záchrana" nemá šancu situáciu v úhynoch zvrátiť. Pri plošných úhynoch, ak nejaké včelstvá prežijú je hodne prestrelené hovoriť a pozitívnej selekcii, v skutočnosti je to vo veľkej väčšine prípadov len vecou náhody...Smeruje to k tomu, ako to je u mnohých ďalších živočísnych druhoch. Buď vyhynuli, alebo ešte prežívajú tam, kde sú ešte aspoň aké- také podmienky, pre aké boli "stvorené". V preklade: takú včelu, akú máme, dolu, v prostredí kde dominuje veľkoplošný agrobiznis a jeho chémia, s otráveným nektárom, peľom a jeho jednotvárnosťou, otráveným ovzduším a dramaticky sa meniacou klímou budeme vídať čoraz menej.
Nech sa tvárime že selektujeme a "boostujeme /ozaj, čo to presne znamenáHuh/"
hoci i presne tak, ako nám prikazujete...v pozdravom, D.Š.
(02.12.2019 20:59)Jan Peterek napsal(a): [ -> ].....To znamená, že včelí populace neustále chřadne. Pokud se podíváme na obecně uznávané úhynové roky, tak to máme 02-07-12-14-16-17-18-19.....

Počet včelstev schopných přežít bez umělých zásahů neustále klesá - dochází ke sčítání nemocí - toto se v přírodě neděje, v přírodě se hnedka všechno řeší. Včela nemá tisíce let na to, aby se s varoózou srovnala, musí se srovnat okamžitě, tak jak by se to stalo v přírodě a tak, jak se to stalo v zaostalých částech světa.

Honzo, zapoměls první úhynový rok 1997.
Sčítání nemocí? Problém včely je člověk...nebo si snad myslíš, že se o to nepřičinil?
Pokud budeme mluvit o VD. Přirozeně by se sem nikdy nedostal. Pokud si myslíš, že si to včela vyřeší sama, tak by se mohla zkusit taky vypořádat s neonikotinoidama....ne?....jak se už v zaostalých částech světa určitě stalo. Nemluvme o nemocech....až odstraníme kontaminaci včelí potravy jedama, můžeme se zabývat viry, pokud to ještě bude aktuální.


Mimochdem za poslední tři dny mi volalo asi pět včelařů, že se povídá, že jsem přišel letos o včely.....Dodgy Musím člověka který to vypustil zklamat....až na ty jedny ( o kterých jsem psal) mám všechno. Dokonce není problém ani se záložníma včelstvama na 4-7r. a ani s miniplusama.Big Grin Všechno, jak na potvoru, žije.
Ty sečtený nemoci mi nedají spát.
Naprosto geniální. Nejdřív vyjmenovat všechny vlivy světa a když už není o čem, tak je sečíst.
Další krok bude násobení ?
Ač to možná ani nevíš, tak asi máš pravdu, že v některých synergických vazbách dojde k násobnému efektu.
Dík
Co je to synergický?
(02.12.2019 21:39)patko79 napsal(a): [ -> ]Ale prdlajs.

Bond testy môžete robiť, ak ste si istý, že včelstvá v určitej oblasti kolabujú len na jeden druh patogénu. Lenže tu vám jeden rok odídu na varoázu, nejak to ustojíte, rozchováte a za dva roky bum NC, o dva roky bum akútna paralýza, o tri roky, .... Kto si myslí, že bude každý druhý tretí rok rozchovávať z 5 na čo ja viem 30, nech sa páči. K tomu sa tu premieša množstvo dovezeného materiálu a ste so svojou selekciou v ....

Přesně tak, je tady už více vlivů najednou a ty způsobují 100% úhyny.
Mělo se všechno nechat na přírodě, to znamená, že varoóza se měla řešit v 80. letech, ne až nyní.

Nyní se to všechno nabalilo a zdravotní situace tedy výrazně zhoršila.
V mých komentářích, článcích a tuším i knížce najdete slova: "včelaření na dluh" a právě od 80. let se na dluh včelařilo, na takový dluh, že lidé měli hromadu medu skoro každý rok, jenže na dluh, čím dál více včelstev se udržovalo při životě na vnějších umělých "ozdravných" zásazích. Nyní se včelaři svým předešlým chováním dostali do situace, o které tady píšeš, řada patogenů ... a co teď s tím? Má smysl něco selektovat? Když se tady valí na včelu řada nemocí?
Bude se muset selektovat, pokud chceme, aby naše včela přežila, včela se od roku 2016 přehoupla do přímého funkčního vymření až druhového ohrožení.

Testační stanoviště se měly udělat už dávno a měla jich být celá řada, ne jen jedna nebo dvě.
Ano, rok 97 se uvádí jako první úhynový.
97-02-07-12 - co 5 let.
12-14-16 - co 2 roky.
16-17-18 - každý rok (viz Coloss)
19 - finále
Ano, postřiky polí vadí, ale domnívám se, že postřiky polí nedokáží včelu ohrozit na druhové úrovni, protože ne všude je zemědělská činnost a úhyny tam jsou stejné, nevidím tam korelaci mezi úhyny a pesticidy, byť samozřejmě souhlasím, že jsou postřiky polí problémem.

Nehledejte způsoby, jak příště včelstva lépe oléčit, ale zeptejte se ve svém okolí, kde včelstva prošla tvrdou selekci a pokud přeživší vypadají dobře, tak to namnožte a tak pořád dokola. Tady jde už čistě o přežití včely jako druhu.
Hypotézy sú na to, aby sa buď potvrdili, alebo vyvrátili a tu sa neustále generujú nové a nové.
V sobotu jsem se bavil s jedním včelařem ze sousední vesnice, co měl loni dost velké úhyny. Letos již "léčil" včely 16x, má prý strach, aby mu zase neuhynuly.
A jeho kamarád, co měl asi 200včelstev a také mu loni uhynuly včely, je na tom s léčením podobně. Jakmile slyší slovo varroa, prý se celý rozklepe.
Takoví včelaři také provádí nějakou selekci Wink?
(03.12.2019 1:40)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Mimochdem za poslední tři dny mi volalo asi pět včelařů, že se povídá, že jsem přišel letos o včely.....Dodgy Musím člověka který to vypustil zklamat....až na ty jedny ( o kterých jsem psal) mám všechno. Dokonce není problém ani se záložníma včelstvama na 4-7r. a ani s miniplusama.Big Grin Všechno, jak na potvoru, žije.

Milane, když Ty jsi u včel pořád, to jim pak blbě hyne Smile
Ještě k mému předešlému příspěvku.
Jde o "moderní včelaře" léčí převážně kyselinami, jde přeci o přírodní produkt, není to nic špatného!
(03.12.2019 11:24)joseff napsal(a): [ -> ]Takoví včelaři také provádí nějakou selekci Wink?

Ano, důkladnou selekci kleštíka, abychom se my ostatní nenudili.
Klepe se? 200vcl x 4500=900.000,- + x let driny
A neudělá nic pro to, aby se z toho za deset let neuklepal?
Na to teď mají Apitraz, to aby se dříve dočkali rezistence na amitraz.
To velké teprve přijde, to co se děje jsou jen náznaky.
Jak nic neudělá, vždyť přece celý rok nepřetržitě léčí! To je snad málo Big Grin?
Referenční URL's