Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.12.2019 19:59)Frey napsal(a): [ -> ]Co kdyz branou pro viry neni jen vpich VD a pesticidy narusujici travici trakt, ale i kyseliny (zejmena stavelka) o kterych vime, ze leptaji vcelam vnitrnosti. Na kyselinach meli plosne uhyny Madari a Rakusaci.

Tak to by možná včely uléčil ji JiříV a ten má včely OK. Tím to není. Určitě to tam člověk nesmí dávat bez důvodu, ale Maďaři a Rakušáci je široký pojem. Pokud je to v teplejších oblastech, tak asi podcenili brzké plodování a rychlejší nástup VD a dál to jede. Přidáme prostředí - chemie, převčelení - hlad, genetika ............. Včela není plechová kavalérie.
PN.
Madari vratane tych co ziju u nas na juznom slovensku su extrémisti co sa týka mnozstva a koncentrácie lieciv proti kliestikovi..nechcem sa nikoho dotknút,najdu sa asi aj vynimky,ale poznam viacerých,a bezna prax ze uz v októbri maju 8 fumigacii od leta za sebou..a pre istotu 4kvapky.. Cool
Když už je tu o mě zmínka. - Já včely neléčím, jen redukuji VD a snažím se bránit přísunu nákazy z okolí a zatím - úspěšně kyselinovou clonou.
Nejpravděpodobnější a prvotní příčinou letošních úhynů jsou vyšší počty roztočů na začátku února u některých včelařů, což nemuselo být zrovna na vaší včelnici, ale u souseda, kde došlo k velkému přemnožení populace VD. Mohlo a nemuselo dojít k rozvoji patogenů, z toho se dá odvodit následující:
1) Včelstvo mohlo být zdrojem nákazy i pro včelstva, ve kterých nebyl VD přemnožen, avšak do vašeho včelstva došlo k zavlečení patogenů zalétáváním nebo vykrádáním infikovaných včelstev. (případ, kdy nemusí být mnoho roztočů při kolapsu)
2) Další možností mohla být nákaza houbou NC v podobě přínosu kontaminované vody nebo medovice z přírody.
3) Kombinace bodu 1. i 2. za přispění pesticidů jak z okolí, tak vložených do úlů (zhoršení kvality ovzduší) zásahy včelaře (přerovnávání hnízda).
4) Nepřesouvání včelstev blíž k lánům ošetřovaných pesticidy.
Zjevně každé včelstvo se jeví během roku jinak, avšak bez vhodného opatření včelaře nemusí tuto intenzivní nákazu zvládnout. A že se taková situace zvládnout dá o tom jsem přesvědčen.
Já to vztahoval k těm kyselinám, co naznačil Frey. Za jiné léčení nemuhu mluvit, ale věřím že to změní prostředí v úlu (i kyselina) a včelky si neporadí. Asi se bude muset využívat více zootechnických opatření ve vztahu k VD, ale to již déle zmiňuje Jiří Marx, jen si na to musí včelaři zvyknout a provádět.
PN.
Na loupež žádné zootechnické opatření, vyjma odvozu někam pryč, nefunguje. Mohu se snažit sebevíce a když okolo mne začnou zuřit kolapsy, snadno a rychle mohu přijít o všechna včelstva.
Pavle až vyzkoušíš, tak změníš názor. Jen je třeba reagovat zavčas, ne až již tvoje včely kolabují.
Vždyť píšu, že mohu. Já to mám pod kontrolou, a tak dobře vidím, cose děje a co se může stát. Je tu spousta lidí, co si myslí, že kontinuální monitoring je zbytečný a ti se mohou dost divit.
Bylo by zajímavé nakreslit pavouka, kterého známe z rozlosování sportovních akcí.
Vítězem finále by byl vždy a jen úhyn. Jednotlivé větvě by tvořily názory a pozorování včelařů, jak s vlastní zkušeností, tak bez ní.

Jedna větev by byla prostá, podle Z. Barnata - varroáza a rovnou finále. Jiný by napsal "otrava" a taky rovnou finále. Ty další už ne, u někoho by bylo rozvětvení významné (ing Peterek)

Všichni vidíme stejné úhyny a přesto je mnoho pohledů na ně. Jsou to jednotlivá vlákna skládačky. S některými bezvýhradně souhlasím a s jinými ne, jako v případě Pavla Holuba a dalších. Někdy mu dám zelený palec, jindy bych máčknul červený. (raději s červenou šetřím) Tato vlákna se někdy protnou, seběhnou a pak zase extrémně vzdálí. Uvidíme, jak to dopadne, jak dlouho budeme doufat, že ten náš způsob včelaření na základě pohledu na úhyny, bezpečně funguje a naše včely ochrání. Jistota by byla příjemnější.
Demokraticky si zvolíme příčinu.
To mi připomíná jednání s ČSV.
příčinu Smile ..... následek známe tak ještě ten trest..
(05.12.2019 20:02)milan.hula napsal(a): [ -> ]Přátelé už je někde zveřejněna alespoň přibližná statistika letošních úhynů?
A nejvíce postižené regiony...?


...někde jsem zaznamenal rozhovor v rádiu doktora Peroutky, kde zaznělo, že úhyny jsou na západě Čech a na severní Moravě?!?
Jenže nevím, jestli to nebyl nějaký starší záznam z předchozích let.....

Já jsem ze západu Čech a taky občas čtu, jak jsou na západě velké úhyny, ale okolo mně o žádných úhynech nic nevím. Pravdou je, že se tím nikdo nechlubí a pokud je má, tak je přizná až někdy později (hold ze strachu, aby mu náhodou nevzali dotaci 1.D.).
Jsem ze severu a já i kolem mě 20-50%,někdo ale i bez uhynu. Ti starší to nikdy oficiálně nepřiznaj, byly by za pitomce a maj strach o stokorunu za vcelstvo. A taky je to tak že na uhyny typu na podzim prazdnej ul nejsou zvyklý a o uhynech se dozví az na jaře.
Preto je potrebné hodnoverne spočítať na jar včelstvá, ktoré prežili = úle so včelami. Najlepšie ku 1.5.2020. Je to základná informácia pre rozhýbanie ministerstva a SVS. Nájdu sa dobrovolníci ?
1.5 už mám kopec odložencovBig Grin
OK, ja ešte len štartujem. Tak potom do 1.4.2020 ?
mno to je lepší dátum, to hádam ani Merkuri ešte nemá odložence Big GrinBig GrinBig Grin
Ale u Merkuriho nikdy nevis Smile
Největší počet včelstev byl v ČR v roce 1990 - cca 807 000 včelstevRolleyes

Letošní rok 2019 je zazimováno cca 738 000 včelstevConfused

úhyny jsou poslední cca 3 roky cca 20 až 30%, tj. 147 tis. - 221 tis.Shy

..bude na jaře 516 000 - 591 000 včelstev nebo bude letošní úhyn rekordní?Surprised
Jo,to se nikdy nedovime..Jarni pocty jak se zda nikoho netrapi,pritom je to pocet vcelstev,ktery se bude venovat opylovaci cinnosti.Misto toho je cela statistika( a nestastne dotace)postavena na oddelcich a rojich z toho,co vcelari dokazi rok od roku prezimovat.Podivne pocty,pocitat vcelstva az jsou prirode k nicemu....
(06.12.2019 11:48)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Vždyť píšu, že mohu. Já to mám pod kontrolou, a tak dobře vidím, cose děje a co se může stát. Je tu spousta lidí, co si myslí, že kontinuální monitoring je zbytečný a ti se mohou dost divit.

Problém je, že víc než podstatná většina z 55.000 včelařů kontiniální monitoring nedělá a nikdy dělat nebude, tudíž to pod kontrolou mít nikdy nebudou, a když připouštíš, že při loupežích se s tím nedá nic dělat, tak úhyny nikdy nepřestanou. Idea
Referenční URL's