Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
žádná varooáza ,pouze deformovaný plod /křídla/

A to mi je záhadou. já vždy nacházel na dně buněk vývojová stádyja roztoče. Na poškozené včelce není ale na dně buňky bívají ještě bílí malí nedovivinutí rortoči. A HLAVNÍ OTÁZKA JE : nepitval jsi plod včelstva které bylo před tím už několikrát léčeno?To je pravidlo že včelsva jsou léčena a po úhynu brouci nejsou a včelaři tvrdí že to broukama nebylo že tam žádní nebyli. Jak je poškozen červencový plod včelstvo se vyztrácí i když pak ještě léčíte

Otázka je kolik bylo roztočú v červencovém plodu a ti tam rozpoutali vyrozu.Virus deformovaných křídel je přímo vázán na roztoče a žije s ním v simbioze. Znovu už to neprihlídnem tak že to to nebudem řešit.

U těch nových matek je to pravidlo že plodují hodně a dlouho do podzimu. Při léčení se tam schová více roztočů než v jiném včelstvu no a neštěstí je na světě.
Jak Zdenku píšeš,

Gabon PF a aerosol M1 - kdybys tohle použil u nás, tak si v srpnu bez včel.

U nás Fluvalinat jede tak možná na 50 % a možná už ani to ne.

P.

u nás ze syntetiky funguje ještě snad varidol, ale i zde už je velká otázka účinnosti.
Již před lety jsem dělal křížové pokusy se sublimaci šťavelky, bylo vidět že to až śťavelka dorazila na minimum.
Zdenku,ty stále jsi nepochopil co jsem napsal.
V buňkách žádní roztoči.
Ani zbytky výkalů od nich na stěnách.
Matky padlé byly letošní.
Varroáza v červenci zjištěna pouze u jednoho včelstva / na podložce 3 brouci , kontrola - smyv cukrem 10brouků / včelstvo zrušeno.
V okolí žádná svazenka.
Neviděl jsem potřebu likvidace brouka tak byl podán v srpnu 1X Ekopol kdy jsem zjistil loupeže. Moje loupila v cizině.
Snůška ještě v září i když mírná.
Včelstva, když jsem chtěl zazimovat, tak jsem je nedokázal stlačit pod 3 nástavky. Jinak brady až na zem.
Ono je již dokázán ten přenos viróz mezi matkou ,trubcem .........
Pak se to může vyvrbit kdykoli. A brouk nemusí být spouštěč!!!!!!
Zatím přežívají pouze matky tříleté , které jsem testoval na chov.Normální síla včelstev a nejsou vedle sebe. A jsou na dvou
stanovištích.
Ale nevím ,ještě není jaro. F.V.
Zo susednej diskusie...


[Obrázky: image.png]
Pro Vlčka a Zdeňka,

U nás se na genetiku nehraje, protože je to tak vysoce odborná záležitost, no a na to nemáme. Žádný z nás nechce na včelíně masakr, tak postupujeme tak, abychom redukovali roztoče a likvidovali případnou NC a další. Musím poopravit Zdeňka v tom, že včelstvo, které by lehce přežilo do podzimu varroázu, tak při nakažení NC (to jsou ty bez jiskry v oku), varroáza - nevaroáza, bude mít včelstvo bez léčení obojího, rychlý konec. Pak tam nenajdete ani hodně VD. Viry je jiná kapitola zdála se strašákem, ale už snad není. Tam hraje významnou roli větší počet VD, (zdroj nákazy) tehdy, když byly virózami nakaženy v aktuálním roce, nebo vylupování nemocných. Jen je třeba umět tato onemocnění včas poznat.

Nebo chcete jen přihlížet jak pracuje genetika?
U nás v dědině a okolí úhyny 50-100%, akorát jeden klučina se 4 včelstvy zatím bez úhynu. Má optimaly, léčí kyselinama a zimuje silná včelstva s 30 kilama zásob. Do 300 metrů od něj 3 padlá a vyloupená stanoviště. A teď čím to je že jemu přežily a ostatním padly?
Vlasta.
Pravděpodobně vytvořil clonu podle Jiřího V. v ten pravý čas, možná jeho včely brzy ukončily plodování, možná neloupí a kdo ví, třeba jeho včely všechno vydrží. To by chtělo jeho záznamy o spadu, pokud nějaké dělal.
To by chtelo vedet jak včelaři kdy vytaci jak krmí a hlavně ta jeho včelstva namnozit
Nyní vyskočila na Seznamu zpráva o úhynech včelstev. Autor Přidal. Nic nového pro nás co tady diskutujem. Pro lajckou veřejnost asi dobrý a mi můžem trochu zdražit medBig Grin
Pravděpodobně včely zachránil, jak říká Pavel Holub Kyselinovou clonou ale nespoléhat jen na to. Jiné roky může to stejné včelstvo i při Kyselinové cloně, která se dává časově později NC. Obyčejně propuká v melecitózních snůškách. Tam se musí ihned po medobraní léčit pelyňkem.

Jiné roky může to stejné včelstvo padnout i při Kyselinové cloně, která se dává časově později na NC.
On je tzv víkendový včelař. Včely má u rodičů, jezdí domů jednou za 14 dní a spad mu hlídá bratranec. Jelikož nebude rozšiřovat tak mám u něj zamluvené rámky s plodem z protirojových opatření. Sice má jinou RM, ale mám udělané 4 plemenáče s pohyblivou stěnou a dostanu tam rámky od adamce po langa do výšky 240mm.
Vlasta

Jiří V.
U nás melecitóza nehrozí. Kolem dědiny samé pole a trochu smíšeného lesa. Snůška z ovocných stromů, řepka,trochu akátu, trochu lípy a šlus.
50% bude optimisticky odhad,radu vcelstev na jare vcelari jeste spoji nebo zrusi,coz zvysi kolonku ztraty.To podstatne z clanku je zrejme to,ze "nakaza" se dal siri,na rozdil od roztocu,kteri jsou davno vsude.A at uz tomu rikame virozy+N.C. nebo varroaza C nebo jinak,posunuje se to do oblasti,kde stavajici metodika tlumeni VD byla uspesna a uspesna byt prestala.Na stale vetsi uzemi.To Peroutkovo o lokalnich ztratach se zda byt velmi podivne zlehcovani faktu typicke pro klise "Svet nam zavidi" nebot jsme tak dobri,jak o sobe dokazem hlasat do sveta...
50% dokazi vcelari nahradit jeste tuhle sezonu,ktera muze navic byt ve znameni neurody medu,protoze neni zadny snih,a sucho muze byt uz v dubnu.Bohuzel to nahrazovani opet bude prevozem oddelku a vcelstev pres celou CR,coz znova prinese problem pro prezivsi vcelstva u nichz muzem predpokladat nejakou miru odolnosti.Zacarovany kruh.
(04.01.2020 23:25)VlastaM napsal(a): [ -> ]U nás v dědině a okolí úhyny 50-100%, akorát jeden klučina se 4 včelstvy zatím bez úhynu. Má optimaly, léčí kyselinama a zimuje silná včelstva s 30 kilama zásob. Do 300 metrů od něj 3 padlá a vyloupená stanoviště. A teď čím to je že jemu přežily a ostatním padly?
Vlasta.

No mozno tie jeho vcely s tolkymi zasobami jednoducho nemali potrebu lupit... Na druhu stranu " jedna lastovicka leto nerobi". Bolo by dobre napisat/zistit ci to ma kazdy rok aspon 3-4 roky po sebe takto ze mu nepadne nic, potom by som z toho robil zavery.
Tiez som mal roky kedy mi nepadlo vobec nic. Vcelnica pod lesom..... nemusi to ale byt tou polohou. Na tej vcelnici uz nemam vcely, nebola moja a bol som tam len preto ze som sa tam zmestil s kamaratom vcelarom. Teraz by som sa tam nezmestil ani ja sam zo vcelami. Teraz ako pisem ste mi vnukli myslienku ci tam opät neumiestnit aspon 10 ulov a uvidim. Jedna vec je ista ze z tejto vcelnice dosah na repku urcite nie je. Je tam ale velmi zly pristup ked zaprsi alebo v zime a na jar, to bol jeden z dovodov preco som tu vcelnicu opustil.... kluce od nej mam stale....
Za mně je to jasné, dyť ten chlapík má OptimalWink
Ináč letošní rok mě "chemická clona" asi zachránila včelaření, ale néni to tak jednoduché, jak to z dálky vypadáWink
Myslim, ze diky KM mam taky letos vice stesti nez rozumu. Diky za tip na web Jirky V., koukam ze jsem to asi i delal dobre. Ikdyz by Jirka Marx asi moc nesouhlasil Smile. Konkretne u tech zlodejek - pozor, jsou na 3VN plus 1VN dole jako uschovna sousi, od cervence krmeni tusim 35kg a stejne litaly na nakupy. Prave ale v tom obdobi, tusim zari, jsem zpozoroval vetsi spad a zacal resit KM na kuchynsky uterce. A priznam se, ze kdyz bylo takovy pekny pocasi, mely tam odpar dlouho. Ale na varidol jeste brzo, zvlast kdyz proste plodovaly a tahaly nakupy. Az 15.11. jsem jim rozskrabal 4 ramky plodu (40-70% plochy) a 16.11. jim dal z milosti davku Varidolu. Spadlo z nich 3700 broucku.
Nicmene zije a prospiva. 27.12 dostaly stavelku - jejich foto jsem tusim dal do Aplikace kyseliny stavelove pokapem.
Nemel jsem srdce je ponechat prirode, proto jsem vymeknul. Je mozny, ze bez te KM bych asi uz mel pulku vcelstev. Ale treba by to vse bylo OK. Ony zlodejky maji jednu vyhodu - je tam stara i nova matka, takze pripadny VD/DWV dorovnavaji 2 matky a vcelstvo by nezeslablo pod kritickou hodnotu, takze si na ne zatim ostatni nemohly dovolit.
Tot zatim takovej muj postreh.
chose
No, co naděláme. Máme tu nové náboženství. Vyznavači chemické - kyselinové clony přibývají.
Gabon je výborná chemická clona. Nyní je gabon Flum a ten by zas měl 10let fungovat. Jak jsem zjistil existuje i taktik Flum. Já budoucnost nevidím černě.
Zacinaji byt slyset ohlasy na pomerne rychlou rezistenci flumethrinu,po opakovane aplikaci,problem rezistence se resil uz v klinickem testovani gabonu flum (pry vyreseno).Bohuzel typicke pro Dol,misto zmeny mysleni,dalsi chemicke reseni.(a penizky do dotacniho prasatka).Na jak dlouho??? Dodnes nema Dol vlastni pripravek na bazi kyseliny stavelove,do predvcera vytruboval Kamler nelegalnost kys.stavelove..
Trošku sa budem opakovať-pýtal som sa na premetanie ,,podozrívých´´ včelstiev na medzisteny -nikto nič. Myslím , že je veľmi pravdepodobné že včely majú s plodom určitom čase jún júl/červen, červenec/ ,problém ,, aspoń u tých citlivejších na virusy a nosemy-možno to premetanie a odobratie plodu by niečo vyriešilo. Niektorí to už praktizovali, len nenapísali svoje skúsenosti. Škoda. Dalej ,citujem L Dvorského -ozdravné oddielky z včelstiev - zač juna tiež by mohli riešiť túto situáciu ,asi z vačšieho množstva plod. plástov zo včelstva. Bohužiaľ , som aj ja jedným z tých opisovateľov- nič z toho som neskúsil ,len 1 oddielok s mladou matkou zač augusta vytvorených zo všetkých plodových plástov po pridaní dalšíej matky do včelstva /medníka/- nevyšlo to- padli mi obe včelstvá na zač. novembra. Takže tak nejako, nikoho neodsudzujem , len chcem nájsť nejakú rozumnú cestu k ozdraveniu aj svojich včelstiev- ...
Bohuzel je u flumethrinu to same negativum co u tau-fluvalinatu.Je rozpustny v tucich a muze zustat dlouhodobe ve vosku.Odtud je k rezistenci jen krucek.Reseni na par let je jenom improvizace.
Referenční URL's