Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Příprava rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím Vás přátelé,
vytvořil jsem nové téma a to PŘÍPRAVA RÁMKŮ. Sem se hodí jak příprava nových rámků tak i starých rámků.
Moje otázka zní: V jaké míře čistíte (zbavujete nečistot) vícekrát použité rámky?
Tím myslím jestli je špachtlí zbavíte jen hrubých nečistot, nebo provádíte dokonalé odstranění nečistot až na dřevo, popřípadě opalujete i rámky?
Můj děda pomocí střepů ze skla, zbavoval povrch rámků nečistot až na dřevo. Musím uznat, že to vypadalo krásně, ale časově snad vyjde výroba nových rámků rychleji a lavněji.
V jaké míře rámky čistíte pokud využíváte nerezového drátku na více použití?
Díky Honza
Staré souše tavím v pařáku pod pokličkou (stažené drátem po 10 kusech), jsou částečně ponořené, částečně v páře. Celý ten proces trvá 5-10 minut. Pak rámky vyndám, oklepnu a jsou čisté. Tedy pro mě čisté. Nic na nich není napatlané, nic z nich nevisí, žádné škrábání není potřeba. Je to jen dřevo potažené a asi i napuštěné včelím voskem. Rámky složím do komínu, nechám vyschnout, přeberu, silně poničené proženu komínem, některé opravím, a jdou zpět.
Asi by nebylo na škodu občas provést preventivně nějakou důkladnější desinfekci povařením v louhu.
Vyvařím při získávání vosku - vyvaření je vedlejší produkt, pro očištění stačí oklepat při vyndavání z vody. Nerez drátek je pak potřeba občas trochu zvlnit pro větší napnutí.
Podle situace (používám sluneční tavidlo i vyvářím). Oškrabuji i opaluji, přijde mi to jako dobrý nápad Big Grin Drátek nerezový, tedy se většinou dá ještě napnout a použít. Dem reinem alles Reine neboli čistému vše čisté. A včelky čisté jsou ... Čištění rámků je základní doba pro kruciální meditaci na téma kdo jsme, odkud přicházíme a kam směřujeme ... ne?Big Grin Pardon, blbnu ..., to mám z tý literratůry ...Tongue
ahoj lidi. Nikde jsem nenašel vhodné téma na mou otázku, proto se zeptám zde. V novém čísle Včelařství se píše v jednom článku nejen o plastových rámcích, ale i mezistěnách !!!. Máte s tím někdo nějakou osobní zkušenost? Autor (asi prodejce) si to chválí, prý stačí jen potřít tekutým voskem, aby na tom včely stavěly. Zajímá mě osobní zkušenost, ne názory ekologů a příznivců dřeva a tradice. Díky Idea
Láďa Nerad není prodejcem rámků, je to zkušený praktik. Pokud platové rámky pochválil, je to z praktických zkušeností. Jinému zase nemusí vyhovovat, pročti si téma Plastové rámky.
díky. já to vyhledáváním nenašel, asi jsem slepej Big Grin
Referenční URL's