Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ometač včel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Zajímám se teď o ometač včel a sháním jakékoliv informace a hlavně fotky.Kartáče bych měl už tak nějak připravené ale teď nevím s těmi motůrky a hlavně kolik mají mít otáček.Jak spojit hřídelku s kartáčema další informace.
Mám už 26 včelstev a další sezonu se dostanu zřejmě na počet 30 na kterých bych chtěl zůstat a ten ometač by mi ušetřil spoustu námahy.
Máte k tomu někdo něco?
Díky míra
No, na pár včelstev smetáček. Smile A výborný nápad je kyselina mravenčí. (GP na vcely.or.cz) Vlastně začnu léčbu souběžně s medobraním. Asi to vyzkouším. Ale u nástavkového úlu a zavíčkovaného medu a dostatku místa, nevím, ale já tam ometání včel nevidíém jako problém - leckdy tam skoro nejsou,

Jedinou věc co jsem zkoušel byly výkluzy a kdybych měl dostatek času a byl pánem svého času a měl nástavky dostatečně těsné (bacha loupež opuštěného nástavku - i od vos), tak není problém.
Večer je vložím, druhý den odvážím nástavky.

ALe to záleží na snůšce, když není, tak pak je každá manipulace na stanovišti porblém. A nějaká mašina s chlupama od medu Smile)

Karel
Sice mám na to ještě dost času, ale také přemýšlím do budoucna s výkluzy.
Nebylo by levnější a čistší (ve smyslu že se nic neupatlá od medu) zkusit vyfukování včel? Dá se to zařídit pomocí kompresorového příslušenství http://jjvcela.sweb.cz/Vyfukovani_vcel_s...kovani.htm, nebo ručním fukarem na listí (už si nepamatuji, kde jsem viděl).
No s tím fukarem by to šlo kdybych neměl vysoké rámečky.
Když jsem viděl u kolegy jak to pěkně funguje (ten ometač) tak se na rozhodně vrhnu.Mám ale jeden zásadní problém a to jaké motůrky a nebo jen jeden použít.Hledám a nenacházím pořád to pravé ořechové.Neviděl jsem bohužel do ústrojí toho ometače a tak nevím jak je to tam řešené.Dát motůrek přímo na hřídelku tak to bude mít moc otáček.Jemu se to točilo tak akorát ani ne rychle ani ne pomalu.Poradíte někdo s tím motůrkem?
Trochu jsem googlil a na slovenském fóru se píše něco o tom, že ometač pobije hodně mladušek. Netuším jak moc, zkušenost 0. Našel jsem ale ometač bez motoru. Zajímavá hračka, vypadá to tak jednoduše, že by to mohlo i fungovat;o)
je to hned ten první:
http://jjvcela.sweb.cz/soubory/VCELY96.html
No vidíš Pavle dneska tam píše konečně také něco pozitivního s ometačem.
Píše i o těch mladuškách ale ne že by je to zabíjelo úderem nebo nějakým mechanickým poškozením ale že pokud by se zásobník včas nevysypal tak mladušky padají do trávy kde jsou dezorientované a proto hynou v trávě venku nikoli uvnitř ometače.
Tenhle ruční ometač jsem už taky viděl a dřív jsem o něm uvažoval.Tady bych ale řekl že budou ty včely "nesranější" když s nima budu šmrdlat sem a tam.Otočné kartáče je smetou rychle a než se nadějou tak jsou dole v zásobníku.
Motůrky mi po včerejším telefonním rozhovoru s majitelem ometače byly doporučeny od ventilátoru chladiče.Když je prý zapojím sériově tak zpomalím jejich chod a to potřebuju.Možná by nebyl na škodu nějaký potenciometr na ty otáčky to by bylo ještě lepší ale to by musel udělat někdo zkušený a ne já elektroamatér.
el. motůrky? Smile

pokud pojedete někdo sem do Hostinného na 12.12. tak mi napište - mohli by jste si nějaké odvést.
Sice ne 1.kvalita ale točit by se mohlySmile
vidím, že konstrukce je hotová. Dej vědět jak to funguje. Třeba i nějaké video.
No tak to je paráda!
Někde zase přebejvá a jinde chybí.
Ještě to asi pěknou dobu potrvá ale do května bych to chtěl mít hotové.Potom samozřejmě bude všechno na webu.
Dnes se mi konečně chtělo a také povedlo vyměnit slabý pohon ometače za silné aku vrtačky.Fotky a také video najdete na mých stránkách.http://pupek73.blog.cz/
dobrá práce
(31.08.2010 19:43)Míra.P napsal(a): [ -> ]Dnes se mi konečně chtělo a také povedlo vyměnit slabý pohon ometače za silné aku vrtačky.Fotky a také video najdete na mých stránkách.http://pupek73.blog.cz/

To vypadá pěkně. Viděl jsem profi ometač a ten měl místo tvých kartáčů něco jako lamely s takového tuhého igelitu. Nebudou ty kartáče včelám škodit? Zdají se mi takové tuhé. To je z vysavače? Ale jinak moc líbí.
Ne ne. Jsou udělané pro ometač a jiným včelařem už i odzkoušené a je to v pohodě.
Ty igelitové pásky si myslím nedovedou pořádně vymést včelky z mezery mezi rámkem a souší kam se rádi schovávají. Ty štětiny tam dosáhnou bez problémů. Další + je to, že to mám na ložiskách a ne v kluzných pouzdrech, které má ten igelitový ometač.
Tady jsem našel stránky včelaře, který si také jako já, vyrobil ometač včel. Je tam i dost dalších dobrých fotek, ze kterých se dá čerpat.
www.med-votice.cz
Pěkné udělátko, Míro kde sehnat kartáče? Zkusím si to též udělat. Huh
Pošli mi Petře adresu tvého mejlu na pupek73@seznam.cz a já ti přepošlu mou korespondenci s kartáčovnou i výkresem v příloze. Pokud máte ještě někdo další zájem, tak mi napište a pošlu vám to také.
Děkuji za vstřícnost Míro Smile
zajímalo by mě, zda by se na ometači s těmi igelitovými pásky tyto daly vyměnit za klasické kartáče, nemáte někdo tuto zkušenost?
Řekl bych že by to šlo, ale je tu nebezpečí, že bude potřeba zasáhnout do konstrukce zařízení. Např. uchycení kartáčů na hřídel, délka kartáčů také může být rozdílná. Je to potřeba zvážit, nebo lépe poměřit.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's