Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyfukovač včel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Navíc postřikovač je většinou logicky od postřiku. Taky máme jeden ve stodole. Přivoněl jsem a tuto myšlenku okamžitě zavrhl Wink
(21.08.2012 17:28)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Naše horní loučka má průřez 12 x 20 mm, spodní 8 x 16 mm - osobně se domnívám, že toto je asi důvod, proč je vyfukování v případě užších louček tak komplikované.

Máte někdo zkušenost s vyfukovačem při použití rámků, které mají šířku všech louček 25mm?
Tam by i to prostavování nemělo být téměř žádné.
Děkuji za odpovědi.
Tak po proštudování fora jsem dospěl k tomu že mi foukač přinese ježíšek SH 86-D tak snad to bude foukat dost
Vyfukovač včel?

Máte někdo zkušenost s vyfukovačem značky orkán XAVER?Big Grin
Chtěl bych se zeptat, jestli by šlo vyfukovat i přímo v uzavřeném včelíně nebo by bylo nutné nástavky vynášet ven a vyfukovat do trávy.
Neviděl bych problém v použití vyfukovače ve včelíně v případě, že vyfukujete do "voliéry", tj. že vyfouknuté včelky jsou vraceny do spodnějšího nástavku a nikoliv volně do prostoru. Samozřejmě nejdůležitější jsou parametry včelína, aby se nefoukalo rovnou proti stěně a vzduch se nevracel zpět, to by asi efektivní nebylo... Ale obecně platí to, co jsem uvedl v předchozí větě...
Voliéru bych předpokládal, jen právě uvažuji nad tím odrazem vzduchu. pokud by byl nástavek "na kant" a voliéra za ním, zbývá za nástavkem cca půl metru volného prostoru. Bude to stačit? Může to být problém? Nebo bude ve včelíně jen příjemný průvan?
Franto, pozri si hneď prvú stránku tejto diskusie, ako to robí Nera, fúkaš rovno do úľov
http://inerad.wz.cz/2010/09/mix.html
Ano - právě tak to chci dělat, jen mi jde o to, jestli nebude problém s tím, že hned za úlem je stěna včelína oproti volnému prostoru za úly na kočovné paletě pana Nerada. Předpokládám, že by to neměl být problém, ale jestli to někdo už zkoušel byl bych za zkušenost ráShyd.
Foukat směrem na stěnu bude vířit prach, po takovém medobraní bude pěkně uklizenoBig Grin. Foukal bych dolů do uzavřeného nástavku a včely potom vrátil sklepnutím. Já mám smyk, jehož spodní i horní rozměr odpovídá rozměru nástavku takže jej posadím na prázdný nástavek, nahoru dám plný nástavek a kompresorem s ofukovací pistolí doodvčeluji nástavky. Na kompresoru je potřeba stáhnout tlak na cca 2 bar jinak tlak likviduje včely. Smyk je vyrobený z překližky a štěrbinu mám cca 5cm širokou a v celé délce nástavku.
Není lepší ometač včel. Nyní se s nimi roztrhl pytel. Já ho mám tři roky a jsem maximálně spokojený a jede jen když tam vložím rámek. Je tichounký a nikoho v okolí neruším, ani včelky.
Aky mate ometac, nejaky typ na stranku?
Ometač včel tu má vlastní téma. Pokračujte tedy v diskusi o ometači tam, prosím.
(02.12.2013 19:22)pavelno napsal(a): [ -> ]
(21.08.2012 17:28)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Naše horní loučka má průřez 12 x 20 mm, spodní 8 x 16 mm - osobně se domnívám, že toto je asi důvod, proč je vyfukování v případě užších louček tak komplikované.

Máte někdo zkušenost s vyfukovačem při použití rámků, které mají šířku všech louček 25mm?
Tam by i to prostavování nemělo být téměř žádné.
Děkuji za odpovědi.

Také se připojuji k dotazu, mám langa 2/3 a horní i spodní loučka 25mm. Půjde to vyfouknout?
Já mám optimáli,ale to je jedno.Tiež mám v niektorých úľoch širšie spodné latky.Vyfukovať to ide dobre,ale musel som nadstavok obracať aj zo strany spodných latiek,nakoľko pri širšej spodnej latke včely nedostavali dielo celkom až po latku a vo vzniknutej medzere sa často ukrývali vždy nejaké včely.
Ale je to sekundová záležitosť,včely som klasicky s predu vyfúkal,nadstavok otočil a tých pár včiel čo zostalo schovaných v medzere za latkou tlakom vzduchu vyfúkol.Nepociťoval som to já osobne ako problém.
Jozef,

Prosím Ťa, aký vyfukovač máš? Aký má prietok vzduchu? Idem práve kupovať, tak nech nekúpim nejakú sprostosť. Dík
Patko,teraz z brucha povedať neviem ani značku.Smile
Odchádzam z domu,takže zajtra sa na to pozriem a dám ti vedieť.
myslím,že máme s Jojom ten istý..Florabest z lidla,keď som ho kupoval ja,tak akcii bol za 40€..koniec plastovej rúry bolo treba za tepla zúžiť..výkon má dostatočný,používam ho v kombinácii s výklzmi..vyfukovať medníky nabité včelami(bez výklzov)mi bolo proti srsti..rámiky mám 42x17,bučovický sedláček(horná a spodná latka široká 25mm)
[Obrázky: image.jpg]
(fotené na povale v tme len s čelovkou....)
Ďakujem Gusto že si to vyriešil.;-)Ale pre Patka poviem len toľko.Já som špekuloval z vyfukovaním hlavne z dôvodu,že ak som používal výklzy,tak vždy som tým nejaký deň stratil.Všetko som tu inak v predchádzajúcich stranách popísal.Vyfukovať včely ide dobre,žena mi to merala,nejaké dve tri minutky na nadstavok.Ale osobne som nemal z toho dobrý pocit,tie včely tak trošku dostávali v úvodzovkách nakladačku.Já som sa preto rozhodol vyfukovač používať v kombinácii z výklzmi.Stačí pár hodín pred vytáčaním založiť výklz a v medníku zostane včiel dá sa povedať len poskromne.A to už vyfukovač zvládne tak za 30s a nadstavok je čistý.Vždy to ide podstatne rýchlejšie, ako by som mal včely zmetáčikom doometať.Nadstavky mi dvaja ľudia nestačili odnášať,takže z môjho pohľadu asi tak.
Koupil jsem si do dílny vysavač z Lídlu (Parkside). Hodlám ho vyzkoušel na odvčelení, i když spíš asi v kombinaci s výkluzy.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's