Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyfukovač včel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Výkluzy používám a zatím je rozhodně nechci přestat používat. Je pravda, že jejich nasazování je dřina, zvedání a nandavání plných medníků. Druhý den je v medníku minimum včel, ale zdržuje vyndavat každý rámek a ometat zbytek včel.
(02.11.2016 21:32)Viktor napsal(a): [ -> ]Patko 79, dáváš mateří mřížky?

Nie nepoužívam mriežky.

(02.11.2016 21:52)Ivík napsal(a): [ -> ]Při použití výkluzů se stírá kouzlo vyfuvání - vyfukuji proto, abych nemusel ke včelám dvakrát jezdit, zvedat těžké medníky a nasazovat výkluzy. Vybíral bych buď jednu, nebo druhou metodu.

To je síce pravda, že tam musím ísť deň dopredu založiť výklzy, ale ja mám včely rádTongue Proste mi vadí, keď je okolo úľov tisícky rozlietaných včiel. Dokonca aj vyfukujem v tričku a kraťasoch, čo si pri vyfukovaní bez výklzov neviem ani len predstaviť. A kvôli váhe mám NN. Ak aj spočítam čas bez a so zakladaním výklzov, vyhráva založenie (aspoň u mňa). Je to každého osobná vec. Mne to takto vyhovuje. Po práci aj tak viac ako 18 rodín nevytočím.
Tvůj názor, Patko, samozřejmě respektuji - mám včely také rád. Moje zkušenost s vyfukování je ta, že vzduch včelám vůbec nevadí, berou to jako přirozenou věc. Pokud Ti vadí rozlétané včely, stačí použít vufukovací klec. Pokud však vyfukuješ ve správný čas a správným způsobem, tak se včely vrací téměř ihned zpět do úlu i bez klece. Jediné mínus je hluk vyfukovače.
Ono či z výklzmy alebo bez záleží od okolností.Já si napríklad vytáčanie medu plánujem na konkrétny deň.Na tento konkrétny deň si plánuje voľno aj moja rodina, ktorá mi z medobraním pomáha.Takže sa snažím v tento deň všetko naplánovať tak,aby som všetko stihol,ničím sa nezdržoval,aby práca išla rýchlo a já sa napríklad nezdržoval vyfukovaním plných nadstavkov včieľ,kde vyfúkanie nadstavku trvá tak 3 minuty.Ak vyfukujem zbytkové včely po výkzoch,tak za 30 sekúnd je nadstavok totálne čistý bez jednej včely.Ak berem na vozík v tomto dni dva krát po 50 nadstavkov,tak si ušetrím takmer 250 minút času a týchto 250 min mi tak pomôže,že v danom dni dokážem a stihnem vytočiť 100 nadstavkov.Tých ušetrených 250 minút využijem radšej v menej špičkovom dni kedy nevytáčam na založenie výkzov.Nehovoriac o tom,ako ide vyfukovanie rýchlo,ako mi nikto z pomocníkov nešľale po včelách,ako nás žiadne včely neotravujú,pretože v podstate ani nevedia,že im berieme med.Mne sa kombinácia výklzov a vyfukovania osvedčila a pri mojej organizácii práce mi vyhovuje určite viac,ako samotné vyfukovanie včieľ bez použitia výkzov.
Přesně tak. Nikdo si neumí představit jak co nejrychleji odebrat med z 60 včelstev v době slídilství. Výkluzy se dají zakládat po práci hodně pozdě do večera. Rači bych jel 50km založit výkluzy než bez výkluzů provozovat pracovní a psychycký stres a masakr pošlapaných ulepených a přimáčklých včel při zdlouhavé práci a narůstajícímu slídilskému šílenství. Ono i sání fukaru nasaje kolem létající včely.Rozšrotuje je to a stím foukáte a ulepíte další. Když kolem fukaru skoro žádné nelétají tak je to také daleko lepší.
Nebylo by lepší nekupovat no name čínský výrobek ale pořídit si například něco od fy STIHL?

Tady máte kompletní řadu http://www.stihl.cz/

Jsou sice trochu dražší, ale třeba takový BR 200 by mohl přes mírně nižší rychlost vzduchu 59 km za hodinu stačit a hlavně má 5,1 kg váhy a to člověk pod dni práce dost pozná podle zad. Hecht je něco tak na úrovni Mountfieldu.
(04.11.2016 13:06)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Přesně tak. Nikdo si neumí představit jak co nejrychleji odebrat med z 60 včelstev v době slídilství. Výkluzy se dají zakládat po práci hodně pozdě do večera. Rači bych jel 50km založit výkluzy než bez výkluzů provozovat pracovní a psychycký stres a masakr pošlapaných ulepených a přimáčklých včel při zdlouhavé práci a narůstajícímu slídilskému šílenství. Ono i sání fukaru nasaje kolem létající včely.Rozšrotuje je to a stím foukáte a ulepíte další. Když kolem fukaru skoro žádné nelétají tak je to také daleko lepší.

..pamatám si ten pocit,ako som prišiel na včelnicu s novým fukárom,natešený,aká paráda to bude..po 2-3 medníkoch mi bolo jasné,že takto teda určite nie..nehovoriac o tom,že napriek tomu že panenské medníky matky už v 8.mesiaci nezakladajú,tak sa v nich asi radi špacírujú,nakoľko som ich pár vyfúkol..a naspäť netrafila ani jedna(jednu som z tuším zo 4 našiel pred úlmi).. takže u mňa tiež platí-vyfukovač ano,ale v kombinácii s výklzmi..

pane Lneničko,máte zlý údaj,59 km/h by určite nestačilo na vyfukovanie.. uvedený stihl má rýchlosť vzduchu 59 m/sek.. čo je po prepočte 212,4 km/h
(04.11.2016 21:41)gusto napsal(a): [ -> ]pane Lneničko,máte zlý údaj,59 km/h by určite nestačilo na vyfukovanie.. uvedený stihl má rýchlosť vzduchu 59 m/sek.. čo je po prepočte 212,4 km/h

Omlouvám se, přehlédl jsem se.
Dobrý deň.
má niekdo ze sve skúsenosti, praktizuje vyfukovanie včel s nástavku stlačeným vzduchem od kompresoru? Je to možné?
vygoogli si kontakt na mvdr ivan karpjak, ten vyfukoval stlačeným vzduchom z flaše(flašky,bomby Cool )
Ďakujem Jozef, Gusto za info, nebudem mať pocit Jára Cimrmana nad exotickým riešením.
Dobry den, premyslim jak si letos usnadnit premetani na mezisteny, ktere delam kazdy rok u casti vcelstev. Napadlo me, jestli by nemel nekdo z Vas zkusenosti s vyfukovanim na mezisteny pomoci vyfukovace? Martin
Vyfukovať plné plásty včiel je MASAKER. Ani medníky plné včiel nevyfukujem. Ale pokiaľ vám nevadí včelárenie ala USA, pokojne choďte do toho
Toho se právě trochu bojím a proto se tu ptám lidí jestli s tím mají zkušenosti. Ale na druhou stranu oklepevani a premetávání taky není žádná legrace. Kolik Vy jste jich Patko79 vyfoukal na mezistěny, že jste získal tak negativní zkušenost?
Prvý rok som používal vyfukovač na odoberanie medníkov. Poviem rovno nikdy viac. Včely boli umlátené ( to som nepoužíval tie záchytné siete s vyfukovaním priamo do úľa), zamedované, nervózne a ja ešte viac. Po 40 rodinách som to vzdal a radšej ich ometal. V sezóne som už vyfukovač nepoužil a chcel som ho predať. Potom som sa dopočul o výklzoch a inak by som už med nikdy neodoberal. Je rozdiel, či máš z medníka vyfúknuť 5000 včiel alebo 50.
Ja by som použil elektricky ometač včiel. Novy ul si pekne pripravíš a potom už len z vedra vysypeš včely.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's