Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyn včelstva hlady a žízní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Mňa by zaujímala i taká vec: mal pán long.burda stropné fólie? Ak z príspevkov vyššie jasne vyznieva apel- ako prevencia takýchto sklamaní- zimovať zdravé a silnejšie včelstvá, mať mladé matky, dostatok zásob, mať rezervné oddielky atď, tak menovanému len pošepkám: ak si tie fólie mal, tak ich druhý krát na zimu nedávaj a chráň sa nepredyšne prikrývať strop, lebo zimovanie je potom taký menší "vabank"!!Dodgy
Ano, měl....
Už začínám chápat to proč RS psal o tom, že zde tato tebata bude strátou času. Rada od Daniela, že pokud v úle nebude stropní folie toto se nestane je stejně dobrá jako ta , že když úl uteplím 20 cm polystyrenem tak z něj dostanu 200 kg medu Sad.

Já zimuji svoje včelstva i oddělky se stropní folií běžně a takovéto problémy jsem u žádného včelstva nezaznamenal.
Zimování se stropní folií, nevím, podívám se do paměti a propočtu větší včelaře co znám a mají na zimu na stropě folii a odhaduji že vím o takových úspěšných 100 000 včelstvozimách.
Včelstvo je jistě slabé, taky pokálené, ale jsou tam i včely v buňkách, tak to vypadá při hladu. Přitom hlavně okolo druhého včelstva zásoby byly.
Mě to připomíná úhyn několika mých včelstev v roce 2003 na melecitózu - hladem na zásobách, jakoby jim chyběla voda. Třeba k tomu úhynu přispělo, že nemohly některé zásoby rozpustit.
(22.02.2013 22:03)daniel napsal(a): [ -> ]Mňa by zaujímala i taká vec: mal pán long.burda stropné fólie? .....
....tak menovanému len pošepkám: ak si tie fólie mal, tak ich druhý krát na zimu nedávaj a chráň sa nepredyšne prikrývať strop, lebo zimovanie je potom taký menší "vabank"!!

Obávám se, že absencí, nebo naopak přítomností fólií to nebude.
My 200 včelstev, vše fólie (proč bych je vyndaval?), krabicové víko s 5 cm polystyrenu, 3 NN OPTIMAL, otevřené 1 prostřední očko. Dole někde síť, ale krytá podložkou, většinou pevné dno.
Zatím nalezeno cca 5 ztrát, ale podle záznamů většinou v případech, kdy jsme to riskli s tím, že k tomu nebyly.
iRP
Celou věc beru jako poučení pro příští sezonu s tím, že než zimovat 10 průměrných včelstev a sčítat pravidelně po zimě ztráty, raději zazimovat 5 silných (pospojovaných) a ztráty tak minimalizovat. Už jsem psal.....včelstva nebyly v žádné extra síle a včelař s delší praxí by je jistě spojil (nebylo by mu to líto udělat). Bohužel, u mne převážil pocit, že 5 je více než 3 a že zimu nějak přežijem, no a dosavadním "vysvědčením" jsou dvě uhynulá včelstva. Tuto sezónu už si veškerou útlocitnost odpustím.
Jen pozor, jaká včelstva budete případně spojovat - pokud spojíte včelstvo s poškozenou zimní genereací včel v důsledku komplexu varrooza-virozy-nosema, může to dopadnout stejně blbě, i když se vám ještě koncem září zdají včelstva v super kondici...
Jak poznám,že má včelstvo poškozenou generaci zimních včel,když mi může připadat že je v super kondici?
Těžko ... Pořád vypadají vitálně, ale najednou nejsou, nebo jsou dole na dně a mrtvé ... Ostatně soudím, že Karthágo ... eh pardon, že pomůže poznat příčiny vyšetřením ...
To se nevztahuje na DWV, ten vidím i já Big Grin. I to pokálení je vidět ... Na NA stačí mít doma lepší mikroskop.
Jiří
Jak si teda pak mám dávat pozor?Big Grin
Průběžně potlačovat varroazu, nic víc v podstatě nemůžeš dělat. Omezíš-li příčinu, zvládneš i důsledky.
Varoázu jsem samozřejmě dle možností tlumil .....2 x dlouhodobé odpařovače KM, při prohlídkách jsem kontroloval, zda včely nejsou deformované, nebo zda není vyházený nevylíhlý plod na sítu....zkrátka co se v sezóně dá laicky dělat. Monitoring spadu VD je samozřejmost....byl v normě.
Pokud jsi zazimoval opravdu průměrná včelstva,pak primární příčinou úhynu nebude jejich síla,ale něco jiného. Zdravá průměrná včelstva zimují mnohdy, lépe než extra silná a spojovat je před zimou nemá valných smysl.
Jak poznat?

Podle mě dostat se na větší počet včelstev, a pak je každý rok množit a likvidovat slabší třeba i spojováním. To pak přijde skoro samo.

Podle mě budoucnost včelařů do 5, 10 včesltev bude velmi obtížná. A to je většina v ČR.
Tak,že když včelstvo je oslabeno nosemou, tak ho radši nespojovat?
Já jich mám 11,takže budoucnost je má. Big Grin
Pro long.burda: Mám zkušenost,že mi v pohodě přezimovalo i malé včelstvo na lang.1/1.
(23.02.2013 9:33)miko napsal(a): [ -> ]Jak poznám,že má včelstvo poškozenou generaci zimních včel,když mi může připadat že je v super kondici?

Bez monitoringu napadení včelstev roztoči Vd těžko...i tak je v populaci bohužel velké množství včelstev, která neunesou tlak i poměrně malého počtu roztočů (kolem 1500) a podlehnou díky zvýšené vnímavosti k virozám, nebo dalšího oslabení imunitního systému (špatná pylová výživa, rezidua pesticidů atd.). Tato včelstva (resp. jejich geny) by tu za alespon trošku normálních okolností již dávno nebyla. Udržuje je jen česká metodika s cílem dorážet každý rok roztoče do vánoc k nule...
Od chovatelů matek, kteří takto postupují a jde jim jen o výtežek, aniž by věděli, co jejich včely - res.geny které prodávají včelařům vydrží - doporučuji matky nekupovat. Raději se naučit spolupracovat s přáteli ve svém okolí a chovat z toho místního co se nejlépe osvědčilo. Neříkám nikdy si nekoupit matku - to né - koupím, ale prověřím co jsem koupil a poté rozchovám případně více. Pokud to bude lepší, než jsem měl doposud proč ne...ale myslet na to jaký materiál kupuji a být k němu přirozeně nedůvěřivý a prověřit ho...
Takže to vlastně nepoznám. Buď má velký spad či nikoliv,ale to je tak vše co zjistím.
Ano, není to vždy snadné, právě individuální vnímavost k virózám, skutečnost, že většina virových onemocnění zimní generace včel nemusí mít postřehnutelné příznaky na včelách..z toho dělá pro nás velký problém...jedinou cestu vidím v selekci včelstev a v kvalitním prostředí, kde včely žijí....
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's