Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sklenice na med
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Mám dotaz ohledně vymývání sklenic. Nekupuji od Sedláčka po celé paletě, ale jen na počet. Psal jsem jim a odpověděli, že do palet jsou strojově baleny a tudíž se jich nikdo nedotkne, dokonce napsali, že jsou mikrobiologicky čisté. Horší je to u tich balených, kde mi je pracovník ručně přeskládá na požadovaný počet do krabice. Mám to vůbec nějak řešit nebo ne? Stačí je jen vytřít vlhkým hadrem nebo opravdu důkladně vyčistit? Prozatím jsem to vždy dělal hodně poctivě, ale říkám si, jestli to vůbec musím až tak prožívat.
Trocha hygieny ještě nikoho nezabilaSmile
Sklenice nevytírat žádným hadrem! Ani suchou utěrkou - bakterie. Sklenice myji v myčce a nechávám volně uschnout. Kdybych to dělala ručně asi bych to vypláchla hodně teplou vodou a nechala vyschnout.
Tak prozatím jsem to dělal vše dost poctivě a to umýt přírodní dezinfekci od Karla Hádka, pořádně vyplachnout teplou vodou a utřít do sucha zcela čistou a nově vypranou utěrkou a nechat doschnout. Pochybuji že to tak dělá většina lidí a zcela určitě je menší šance, že ve sklenících zůstanou rezidua po kapslích na nádobí. To už si myslím, že i kdybych to dělal "bakteriemi infikovanym" hadrem, bude to pořád lepší než zbytky chemie v medu. Med bakterie izoluje, asi z velké části zničí, zbytky chemie do myčky těžko. Z toho důvodu já v myčce sklenice nemyji.
já vemu sklenici, opláchnu jí pod tekoucí vlažnou vodou a oklopím na utěrku, aby vykapala voda, za chvili nalévám....kapky vody na sklenici stále jsou, ale že by mi to zvedlo obsah vody z 18 na 20 se fakt nebojím
Z logiky věci by med se správným obsahem vody měl minimálně utlumit či dokonce zabít bakterie. Proto dle mého názoru je umývání nových sklenic zbytečné.
Nic ve zlém ale kdo tě nutí do myčky vkládat tablety či jinou chemii???stačí pustit program s horkou vodou přece.....Rolleyes
KTM - to je samozřejmě jiná, o tom jsem se chtěl taky bavit. Stačilo by takové mytí?

Ivík - Proto to píši, jestli má fakt cenu tohle U NOVÝCH sklenic dělat nebo ne.
No pokud mám sklenice nové a neleží někde měsíce tak v nich nic není když jsou někde dlouho je v nich "smetí" a co se týče myčky tak to podle mě stačí voda má teplotu 70*C a je to podle mě snažší než používat hadr.
já to nechám na manželce Big Grin
Tak jsem našel slkenici na med z doby "dávno " minulé. Kdo si vzpomíná.....?



[Obrázky: 2017-11.jpg] [Obrázky: 2017-12.jpg] [Obrázky: 2017-13.jpg] [Obrázky: 2017-14.jpg]
do Jednoty pro med
Nechceš ji dát do muzea včelařství v Dubicku?Určitě se domluvíme. F.V.
Ahoj,
neporadil by mi někdo, kam pro sklenice 720 ml, twist-off uzávěr, hladké (ne svazové) v Brně a okolí? Jezdíval jsem k Sedláčkovi, ale vzhldeme k současné dopravní situaci, pracovní době a otvírací době to dost špatně z Brna do Bučovic stíhám...Potřebuji tak 300 ks.
Dík,
Martin
tady je seznam prodejních skladů http://trebonsky-med.cz/obchod/kontakty.html
Tady distributor přímo v Brně Bystrci
http://www.studio1a1.cz/vcely.htm
Včelařské potřeby Vydra u Měnínské brány v Brně. Kus za 7,50kč.
Zdravím,
chtěla bych se zeptat těch, medují v malém a co myjí sklenice v myčce - máte myčku jen na tyto sklenice nebo to děláte ve svojí kuchyni v myčce, kterou používáte na běžné mytí nádobí? Napadlo mě totiž, že myčka asi není zcela čisté místo a že možná hrozí přenos alergenu (lepek, hořčice, celer, ořechy atd atd jsou docela silné alergeny) z myčky na sklenice.
Co si o tom myslíte?
Děkuji
Pokud myčku udržuješ a čistíš filtr a mycí raménka, tak není problém.
Mytí při vysokých teplotách a páře zničí a umyje prakticky vše.
Můžeš před mytím pustit program pro vymytí myčky a potom teprve dát sklenice.
(30.03.2019 13:49)Pampeliška napsal(a): [ -> ]Napadlo mě totiž, že myčka asi není zcela čisté místo a že možná hrozí přenos alergenu (lepek, hořčice, celer, ořechy atd atd jsou docela silné alergeny) z myčky na sklenice.

Tak 1.apríla je až v pondelok..neviem si inak vysvetlit tento prispevok..nic v zlom..Heart
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's