Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sklenice na med
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Ani by mě nenapadlo na takovouhle banalitu reagovat, ale včera jsem plníl med do svazových sklenic 720ml.Použil jsem je poprvé. Protože se to bere jako dogma, že se to tam nevejde, tak jsem naschvál vzal váhu. Tak pánové vejde se tam víc než kilo. Pokud se něco nezměnilo,o čem bych nevěděl, tak se počítalo, že 1litr ZRALÉHO medu váří 1,5 kg....Včera jsem to nalil a na váze mi naskočilo 1050g a to jsem byl 15 mm pod víčkem. Tak kde teda bude chyba???
Na nové by mohl stačit 30 minutový program v myčce a to je umyto cca 50 sklenic i s usušením.
Před několika lety jsem byl na přednášce pana Titěry. Exprimentovali s mytím sklenic a došli k závěru, že nová sklenice, která je právě vyndaná z igelitu je čistší, než sklenice umytá. Proto také ve nelkých medárnách nemusí být při použití nových sklenic žádné řešení na mytí sklenic.
Něco jiného je nová sklenice vybalená před půl rokem. Tam bych použil myčku a krátký program, jak radí Petr.
Vzhledem k počtu včelstev a prostorovým možnostem domu nekupuji celou paletu sklenic, ale jednotlivě. Třeba teď jsem kupoval svazové sklenice 100 ks. Jak je budu mýt mě napadlo hned když jsem viděl paní, která mi ty sklenice dávala. Brala je rukou po čtyřech, pěkně je uchopila zevnitř, takže o nějaké čistotě nemohla být řeč...
ja som to nebral ironicky ale ak ide o 100ks tak ten jar a teplá voda nemôžu byť zlým riešením....
Nechci Vám, pánové kazit radost, ono moc jiných šancí není, ale před léty mi kamarádka, jež pracuje v oboru výzkumu hygieny potravin a v potravinářské chemii, říkala, že si udělali pokus: použili jar na mytí sklenic a asi po dvacátém umytí (už si to přesně nepamatuju, ale bylo to tolik že se mi jen protočily panenky) tam stále stopy toho jaru byly ... Ale bylo to fakt před lety, teď už se určitě, ale Určitě kvalita jaru natolik zlepšila, že i dětské ručičky zůstávají zázračně hebké ...
Heslo: Já ti pomůůůžu ... Wink
Jiří
(29.05.2013 8:46)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Ani by mě nenapadlo na takovouhle banalitu reagovat, ale včera jsem plníl med do svazových sklenic 720ml.Použil jsem je poprvé. Protože se to bere jako dogma, že se to tam nevejde, tak jsem naschvál vzal váhu. Tak pánové vejde se tam víc než kilo. Pokud se něco nezměnilo,o čem bych nevěděl, tak se počítalo, že 1litr ZRALÉHO medu váří 1,5 kg....Včera jsem to nalil a na váze mi naskočilo 1050g a to jsem byl 15 mm pod víčkem. Tak kde teda bude chyba???

0,72 litru * 1,3= 0,936 kg ale záleží na hustotě medu.
O tomhle není potřeba polemizovat. Med, který má 21% vody má stále specifickou hmotnost 1,395 kg/l , to je př 720ml obsahu sklenice stále 1, 004 kg.Komu se nevejde kilo do láhve má nezralý med, a pokud se i potom odkazuje na refraktometr....tak s ním nejspíš neumí měřit. Vyjímka platí pouze pro vřesový med.
(29.05.2013 8:46)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Ani by mě nenapadlo na takovouhle banalitu reagovat, ale včera jsem plníl med do svazových sklenic 720ml.Použil jsem je poprvé. Protože se to bere jako dogma, že se to tam nevejde, tak jsem naschvál vzal váhu. Tak pánové vejde se tam víc než kilo. Pokud se něco nezměnilo,o čem bych nevěděl, tak se počítalo, že 1litr ZRALÉHO medu váří 1,5 kg....Včera jsem to nalil a na váze mi naskočilo 1050g a to jsem byl 15 mm pod víčkem. Tak kde teda bude chyba???

Buď to není med nebo je chyba v té tvé váze Big Grin
viz.
http://blog.converter.cz/index.php?p=1145
Byla chyba ve váze.Blush
(18.06.2013 9:16)Boris napsal(a): [ -> ]Vymetl jsem 50 kg květového a prodávám ho kilo za 120 Kč + 5 Kč vratná záloha na ("svazovou") sklenici.
Kdo chce, ten koupí, kdo nechce, nechť si dělá co chceSmile Zatím lidi chtějí.

Borisi, vykašli se na 5 Kč zálohu... Stejně sklenice s víčkem a dopravou stojí minimálně 8 Kč... Prodávej to rovnou i se sklenicí.. Lidi ti je budou vracet neumytý a třeba si do toho "na rok naloží okurky" nebo ti začne měnit barvu gumička na víčku a lidi na to budou koukat divně....... Ty dáš sklenici zpět do oběhu a potom ti pomluví med, že divně smrdí..... V obchodě taky nedáváš zálohu na sklenici...... Já to dávám i se sklenicí za 120, a zatim velká spokojenost... Rozhodně bych se nestresoval a vyměňováním sklenic, počítání pětikorun a odečítání při vrácení do cílové částky... Nejsou to flašky od piva Wink

pěkný den Wink
Tohle podepíšu.
Taky Ti někdo vrátí 5,- Kč, když do obchodu přineseš flašku od okurek nebo čalamády?
Pokud Ti někdo sklenci vrátí, poděkuj se slovy "To jste paní nemusela", ale dál to neřeš. A až odejde, rozhodni, co s ní. Když dopočteš její mytí a přípravu pro novou náplň, leckdy dříve spatří hrdlo popelnice.
Taky jsem to před nedávnem takto řešil. Ale když spočítáš veškeré náklady na to, abys ji znovu naplnil a to, že si za ušetřený čas pořídíš 3 včelstva navíc, vyjde kalkulace jednoznačně. Navíc se vyhneš potenciální ostudě za to, že to není to, co zákazník očekává.
Ale tím si musíme všichni projít. Já jsem jen velmi rád, že tuhle anabázi mám konečně za sebou. Jsou fáze další a další..... Leckdy mnohem složitější.
iRP
Já to hodlám dělat úplně stejně - květový med 120 Kč + 5 Kč záloha. Nejde mi o tu pětikačku, ale trochu o tu sklenici (přece jenom je to plýtvání ji vyhodit), ale hlavně o to, aby se ten člověk vrátil a koupil si další med. Půlka lidí se na to samozřejmě vykašle, ale ta druhá - "jé tady mám těch 5 Kč, tak se stavím". Lidi budou vždycky dostávat nové sklenice, ty vrácené budou na rozdávání po rodině, atd.
Janko,
já bych se taky více přikláněl k názoru pana ing. Peška. Nemyslím si, že je doba taková, aby se lidi vraceli někam, "kde mají 5,-Kč", ale proto, že mají u Tebe dobrej med! A co se týká sklenic pro příbuzné a rodinu, co takhle po okurkách či zapečených paprikách? Jen bych koupil "medový" víčka, aby to líp vypadalo a do těch původních bych "nastřílel dírky" pro sklenice na krmení oddělků... Rolleyes
Jiná situace je, když někdo sám dojde se sklenicí "Dobrej den, natočil by jste mi do toho med?" "Ok, počkejte chvilku, nebo se stavte za deset minut, co takhle-nedáte si u mně kávu a koukněte zatím na včelky, já vám to paní donesu čerstvoučký"... Rolleyes
Krásné marketingově slunečné ráno všem na VF!
Honza
PS: Apropo, když přepočítáváme cenu "vratné sklenice" na 5,-Kč, kolik bude stát voda (podotýkám, že horká, takže ještě cena za ohřev) na její opětovné vyčištění, čas a věci s tím vším nutně spojené? myslím si, že tak 10-12,-Kč a to se držím hodně při zemi...Rolleyes
Dobrý den všem
ono to s tím sklem může být i trochu jinak, pokud si někdo ode mne odebere x kg medu a přinese sklenice spátky s mojí etiketou, tak jej za to odměním. Sklo očuchám a pokud jsou OK tak jdou do kbelíku s vodou odmočím etiketu a pak je pěkně naskládám do myčky "vejde se jich tam 48" dostanou tabletu a program na sklo. Za půl hodiny jsou krásně čisté a celkové kalkulované náklady jsou 17,-Kč na 48 sklenic. Oproti nákupu opět nového skla je to docela úspora. A ty co neprošli tak berou směr kontejner.

Víčka jdou ale vždy úplně nová.

Je mi jasné že velkovčelaři jako pan Pešek to takto řešit nemohou, ale mi výkenďáci na to máme prostor a čas. A navíc když mne žena vidí u myčky jak si to tam rovnám a upravuji, tak si vždy neodpustí poznámku, proč to nedělám pořád.

Libor Tongue
Také zálohuji sklenice, protože mi jde o to, co nejméně zatěžovat ŽP odpadem. I ekonomická rozvaha je stále výhodnější. I pokud by člověk dával vždy nové víčko, tak sklenici za 5 korun (pokud nejedete do sklárny) nekoupíte. Pomalu se mění vlivem nižších mezd a vyšších výdajů i spotřebitelské chování:
http://byznys.lidovky.cz/cesi-uz-nejsou-...penize_mev
Koukám že flame war na téma nová sklenice vs. vymytá sklenice je vděčné téma a vypuká každý rok, aby po několikastránkové diskusi stejně nevzešel žádný vítěz.
Já osobně mám nové sklenice na prodej a použité pro svoji potřebu či na rozdávání a rozdíl mezi novou vs. vymytou použitou sklenicí nepozoruji (resp. ani moje drahá polovička ne, která je na to velmi citlivá). Proto bych se rád zeptal zdali by bylo možné místo dohadů a spekulací udělat nějaký výzkum, ktdy se vezme sklenice např. od kysaného zelí, vymyje se a pomocí nějaké metody se zjistí kolik toho po tom zelí ve skenici zbylo? Je zde nějaký chemik, který by to byl schopen změřit?
(20.06.2013 11:45)Boris napsal(a): [ -> ]Kromě toho - v podobném duchu jak píše Ivík - co s těmi sklenicemi? Ano, dají se použít na jiné věci, ale nemohou se v domácnostech hromadit donekonečna. Nakonec se vyhodí do "skla" a následně znovu náročně zpracovávají.

Samozřejmě se prázdné sklenice dají použít na cokoli, např. na med.
Když už budete používat takto vrácené sklenice, samozřejmě dobře vymýt. Do právě přinesených sklenic s tím, abyste tam zákazníkovi natočili med - opatrně. Raději mu to dejte v jiné a za tu jeho poděkujte. Už se mi stalo, že přinesl skenici i s trochou sádla...
Jen bych měl ještě jednu radu - pokud budete vrácené sklenice používat, dbejte na to, aby alespoň každá várka byla v jednom druhu (lidé nevrací jen facette, který je považován za standard), když už budete ty "jiné" používat.

Byl jsem se nedávno podívat na jeden farmářský trh. Byl tam i včelař s nabídkou medu. Jedna sklenice facette 720, další 580, jedna Omnia, další od čalamády, kečupu - prostě otřes, co dům dal. Velmi důležitá je i určitá úroveň a kultura prodeje. Lidé jsou schopni tolerovat a prominout hodně, ale na zákazníka to působí otřesně.

Pokud kupuješ nové sklenice (jednoho dne ty skladové stejně dojdou), tak ji klidně jako každý jiný započítej do ceny, stejně, jako nové víčko či etiketu. Dělají (musí!!!!!) to tak dělat všichni výrobci čehokoli, jinak nemilosrdně končí.
Propagujete a nabízíte nejen Váš (samozřejmě především!!!!!), ale hlavně ČESKÝ MED.
A jak solidně si (především) Váš byznys založíte, takový jej budete mít. Jestliže jednou dostaneš nálepku nepořádníka, velmi těžko se jí budeš zbavovat. A hodně, opravdu hodně to bolí. Ono těch zákazníků zase tolik není.
Je podstatně snazší zákazníka získat, ale udržet, aby se k Vám s radostí vrátil a Vy jste ho s ještě větší radostí "oholili"....... a on za to oholení ještě poděkoval, aby se znovu vrátil....., to už tak jednoduché není.
Tady skutečně věřte, že vím o čem mluvím. (Ehm píšu). Trvalo mi to neskutečných 10 let potu a doslova krve, ale JE TO TAM!!!!!! Teď to jen udržet a dále rozvíjet.
iRP
Rosťo nezlob se na mě, ale zbytečně se tu dělá z komára velbloud. Je mi jasné že ty jako velkovčelař s více jak 200 včelstvy nebudeš obíhat příbuzné a prosit o sklenice, to si radši zajedeš pro paletu sklenic a budeš je mít po 6Kč i s víčkem. Na druhou stranu jsou tu takoví "včelaři z leknutí" jako já, kdy jsme nikdy neměli víc jak 5 včelstev, téměř veškerou produkci medu rozdáme po příbuzných a známých (ostatně co každý rok vymýšlet pod stromeček švagrům, tchýním, tetám...) a tito příbuzní a známí nám sklenice nosí ochotně zpět (tedy vrátí se mi sklenice které jsem osobně kdysi kupoval). Když chci pár nových sklenic, musím do maloobchodu, kde mě stojí jedna 10Kč plus víčko 3Kč. Loni se tu PetrM snažil sehnat lidi na paletu, ale ani když jsme se spojili na paletu to nebylo a akce se odpískala. Tedy ta diskuse co se tu vede opravdu nemá jednoznačný závěr. Co vyhovuje jednomu nemusí druhému a naopak. Naprosto souhlasím s tím, že pokud jde med k zákazníkovi tak musí mít "štábní kulturu", na druhou stranu u babičky lidi chodí pro med radši ke včelaři, který ho dává v klasických zavařovačkách s zamačkávacím omnia víčkem ale o 10Kč levněji Sad tedy i ta "krásná" sklenice, nemusí být ku prospěchu věci.
Proto jsem se ptal zdali je možné nějak exaktně určit, zdali např. kyselý obsah (např. zmíněná čalamáda či kysané zelí), natolik znehodnotí sklenici, že se nedá použít pro med. Podle mě nikoliv, podle výrobců sklenic ano, ale pokud nebude nějaké jasné měření tak se tu budeme jen dohadovat a nikam to nepovede. Konzultoval jsem to se všemi, kterým dávám med v second hand sklenici a nikdo mi neprotvrdil, že by med nějakou pachuť ze sklenice převzal. Sklenice nechám v myčce minimálně jednou (pokud to jde dvakrát) protočit na program "špinavé hrnce" a podle mě to stačí. Když jsem včelařil za svobodna s rodiči, tak máma ještě dávala sklenice sterilizovat do trouby, já už to ale nedělám.
Význam slova facette jsem nenašel. Prosím o poučení.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's