Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová + glycerin
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Je už 6 deň a stale padajú.
[Obrázky: Sp-d-klie-tika.jpg]

[Obrázky: WP-20210721-18-59-39-Pro.jpg]
(22.07.2021 21:35)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Riosa, a kde by se prosím ten vápník, aby mohly vzniknout štavelany, jako vzal? Jsme ve vlákně KŠ+G. V glycerinu určitě ne a ve vodních parách v úle taky ne. Pokud máš na mysli pokap, tak použij destilovanou anebo demineralizovanou vodu a můžeš klidně spát...
Ja som tohoto roku 1.x použil štavelku+glycerin a slová starého pána včelára ma zaskočili. Preto som ho iba vypočul a nerozporoval. Ja som mladý zob u včiel Wink a spýtal sa ešte tu na fóre namiesto vymýšľania nejakého zdôvodnenia. Ďakujem za vysvetlenie.
To není o tom, jestli je někdo starý pan včelař anebo mladý zob, ale o tom umět věci chápat a dávat do souvislostí. Více co do činění to má se vzdělávaním než s věkem či délkou praxe...
Už jsem viděl spoustu vzdělaných lidí, kteří jsou prakticky nepoužitelní. A je jich čím dál víc.
Beekeeper-idealna kombinacia je vzdelany praktik. No to na cele nema nikto napisane. A ked ja sam o tom nemam znalosti, tak sa pytam. Radsej 5 minut za blbca ako cely zivot v omyle ?Nasledne dostudovanie je otazka mojho pocitu. Nadupaneho teoretika nepouzitelneho pre prax je rozoznat jednoduchsie.
Ano, souhlasím - lepší je být chlíli za hlupápa, než jim zůstat celý život. Má odpověď nebyla výtka či poukázání na nevědomost, ale spíš pošťouchnutí, abys o tom, co ti ten pan včelař řekl, přemýšlel a dal si to do souvislostí a přinitil tě si o tom něco zjistit... Wink

(23.07.2021 8:00)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Už jsem viděl spoustu vzdělaných lidí, kteří jsou prakticky nepoužitelní. A je jich čím dál víc.
Nepochopil jsi to, Miroslave. Vzdělání a vzdělávání jsou dvě odlišné záležitosti a vůbec spolu nemusejí souviset. Člověk se vzděláním není zárukou vzdělanosti. Nezřítka člověk s vysokoškolským titulem usne na vavřínech a tak nějak mu ujede vlak a celý život tak nějak žije z podstaty toho, co se naučil při studiích. Naopak není výjimkou, že člověk "pouze z učňáku" ho časem v mnohém předčí, protože má neutuchající zájem a chuť se vzdělávat...
(22.07.2021 8:52)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Zkus se někdy zamyslet nad tím, co píšeš . . . Nebo spíše si ověřit, než něco plácneš.

Zakladať si na hygiene včiel je omyl. Niekto žasne nad tím že " Aha! " a tým to skončilo ... Tohoto sa chytajú všetci čo predávajú matky a oddělky a stavajú na to svoj základ predaja. Vysledok je ten že padajú včelstvá a ony majú čo predávať. Ako je to možné keď mali taký čistiaci pud a padli?. Vigor a Singer to ako prvé podlahnú MVP pri infekcii. Už len sklenár, karpatka a talianka sú na tom daleko vpredu. A taký Trojsek z Rakúska bol najlepší, boli extremne bodavé, na čiernom diele a MVP tam nemal šancu.

Klieštiky ešte padajú čo je dobré, o dva týždne znova tlmenie KŠ.
Merkuri, nebudu házet hrách na stěnu ... Zkus si pročíst následující:

https://vigorbee.cz/clanky/#hygtesting
https://vigorbee.cz/files/clht2001.pdf
https://vigorbee.cz/files/clht2002.pdf

a logickou úvahou zhodnotit, která včelstva mají větší šanci přežít infekční tlak.
  1. Ta, která umí rozpoznat a rychle vyklidit uhynulý plod
  2. nebo ta, která si uhynulého plodu (téměř) nevšimnou a nechají ho rozložit v buňkách

Tím moje debata s tebou na téma hygienické chování včelstev končí.
To nie je všetko o čistiacom pude ale ich odolnosti.
Poznal som jedneho čo mal Vigor a skončilo to tím že to pálili na MVP a nebol to dáky trochár ale mal myslím že okolo 190 včelstiev..
A tento rok jednemu čo mal Singer tiež dobrú 100vku spálili, že by to bola len náhoda u obydvoch?
Čo pália na MVP sú prevažne Singer a Vigor takže nie je všetko zlato čo sa bliští. Napísať a okrášlliť sa dá všetko a ja verím len skutočnosti overené praxou.
Mám 10 včelstiev Singer a nie je to bohviečo, na budúci rok už nebudú a tak isto boli aj Vigor. Preto 10 aby sa to dobre hodnotilo. No Kývalka bola od nich o niečo lepšia, už ani tú nemám. Cool
Podle mne máte pravdu oba.
Pin test vyhodnotí pouze dílčí část hygienického chování a ta je jedním ze segmentů celkové odolnosti včelstva.
Podle mne zaujímá přirozená odolnost včelí larvy z toho segmentu nejvíce.
Merkuri si s tím moc hlavu neláme a on hodnotí výsledek a možná právě PIN test jeho nejlepšího včelstva bude také dobrý. Já bych jeho závěry, byť se vyjadřuje dost svérázně, nepodceňoval. Člověk ho musí pochopit a "umět ho číst".
Rád bych věděl, proč byl smazán můj příspěvek, kdy jsem hodnotil Vigorky po Bond testech a zastal jsem se Merkuriho. To si nemůžeme svobodně říkat výsledky, byť jsou nepopulární? R. S.
Protože tyto praktiky se staly celosvětovou normou. Někdo si otevře pro veřejnost hospodu a pak mu tam chodí i lidi kterým vadí teplý pivo...
Mam kyselinu štavelovou a na ní je napsano že je na bělení dřeva a čistění nahrobku je ju možný použít do včel na přelečení?
Ano. Taky jsem kupoval v technické čistotě.
ahoj, z minula mi zbylo v kybliku KSG. Muzu ji znovu pouzit? A pokud ano, i studenou?
diky!
Ja som pouzil mesacnu skladovanu pri izbovej teplote a vcely ok, klistik KO.
te mi jich pada nejak malo, max 5ks, tak si nejsem jistej
A co by se s tou kyselinou v glycerinu jako mělo stát?
jen jí před tím zase ohřej na těch 60stupnů, většinou se ti to začne zase oddělovat.....
Jak se může oddělit? Maximálně tak vykrystalizovat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's