Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová + glycerin
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Já jsem i přemýšlel, jestli by nestačilo ty horní loučky tím roztokem natřít....a nebo natřít vchod do úlu....nevim jestli to někdo někdy zkoušel......a nebo dát proužek utěrky těsně za česno, aby přes to musely přejít.....ale pak jsem si říkal, když mi to takhle funguje, proč zkoušet něco jiného.
no ale kdyby to bylo u cesna, tak by se to asi zbytecne rychle odparilo a nemelo by to tu dlouhodobou ucinnost jako je v pripade, kdyz je to v ule na hormich louckach pod vikem, kde to vydrzi podle mne v tom nosici dele.
podle mne jde o to, najit misto, kde kazda vcela kolem/pres to aspon jednou za zivot projde, a aby to vydrzelo na danym miste funkcni. natrit tim steny nastavku? jenze do texh se to bud vsakne a nepusti nebo nevsakne (kdyz budou pokryte propolisem) a asi stece. nevim. premyslim nahlas.
A na to si přišel jak, že to má dlouhodobou účinnost? podle spadů to má smysluplnou účinnost tak 3-4 dny....
Louky, dávaš KŠ+G dlhšie ako ja (prvý krát pred tromi týždňami som dával). Tak ako to vyzerá po tých 4 dňoch, spad ide dole a dávaš ďalšiu dávku, po ktorej to opäť stúpne?
Taky uterky macim rovnou u vcel. Trochu jsem bojoval s tim zdimanim nebo okapavanim - bud to chce dalsi vehement na zaveseni a trva to, a zdimani v rukavicich jsem zavrhl, to bych pak usvinil uplne vsechno. Osvedcilo se mi protahnout namocenou uterku sevrenou mezi dve lajsnicky. Mate nekdo nejaky jiny triky?
(24.08.2021 15:50)Louky napsal(a): [ -> ]A na to si přišel jak, že to má dlouhodobou účinnost? podle spadů to má smysluplnou účinnost tak 3-4 dny....

Na tohle tvrzení by jsi musel provést křížové testy.
(24.08.2021 16:01)patko79 napsal(a): [ -> ]Louky, dávaš KŠ+G dlhšie ako ja (prvý krát pred tromi týždňami som dával). Tak ako to vyzerá po tých 4 dňoch, spad ide dole a dávaš ďalšiu dávku, po ktorej to opäť stúpne?

No já to dávám vždycky jen bez plodu, takže neopakuju. Ale mám na včelnici pár oddělku, kde jsem to prošvihnul a už tam byl zavíčkovaný plod, tak jsem to po týdnu opakoval. Ale spady jsem tam nesledoval, takže nemůžu říct jak to při druhý dávce vyletí nebo nevyletí zase nahoru.
to ze po 3-4 dnech je denni spad nizsi nez prvni 3-4 dny prece neznamena ze to neucinkuje...proste si jich X vyhubil a je jich tam o to mene a o to mensi procento spadne....nebo se to mezi vcelama rozkriklo, a vyhejbaj se tomuSmile
(24.08.2021 16:15)indrah napsal(a): [ -> ]Taky uterky macim rovnou u vcel. Trochu jsem bojoval s tim zdimanim nebo okapavanim - bud to chce dalsi vehement na zaveseni a trva to, a zdimani v rukavicich jsem zavrhl, to bych pak usvinil uplne vsechno. Osvedcilo se mi protahnout namocenou uterku sevrenou mezi dve lajsnicky. Mate nekdo nejaky jiny triky?

Ideální je namáčet do teplého roztoku, to pak okape rychleji a jak už psal někdo výše, tak k tomu jsem taky dospěl, že stačí tu utěrku jakoby otřít o stěnu nádoby, z jedný a z druhý strany.

(24.08.2021 16:33)TomasK1 napsal(a): [ -> ]to ze po 3-4 dnech je denni spad nizsi nez prvni 3-4 dny prece neznamena ze to neucinkuje...proste si jich X vyhubil a je jich tam o to mene a o to mensi procento spadne....nebo se to mezi vcelama rozkriklo, a vyhejbaj se tomuSmile

Jak už jsem psal v předchozích příspěvkách, po týdnu už na té utěrce podle doteku prakticky nic není.....pokud to někdo chce používat jako dlouhodobé léčivo, tak nemůže počítat, že to bude mít pořád stejnou účinnost jako třeba gabon....už když jsem s tim začínal a viděl původní studie, tak tam bylo prvních pár dní velký spady a pak to šlo postupně hodně dolů....ale klidně si to tam nech měsíc a mysli si, že ti to funguje měsíc, mě je to uplně jedno
ja nepopiram, ze ta ucinnost muze klesat mereno tim, kolik te ucinne latky je v tom nosici. ale znamena to pak, ze aby ae dosahlo obdobneho efektu jako treba u gabonu, tak se ta KSG tam da vicekrat po sobe? nebo to neni cilem leceni KSG dosahnout obdobneho efektu jako u gabonu?
jo to by si to tam musel každý 4-5 dní měnit, ale nevím kde si vzal, že jejím cílem je nahradit gabon.....podle mě by měla nahradit spíš varidol, účinost je podle mých zkušeností hodně dobrá, ale jen pár dní.......spíš bych to přirovnal k formidolu, kterej funguje zhruba stejně dlouho, akorát jeho účinonost je o hodně hodně hodně hodně menší
to srovnani s gabonem me napadlo, necet sem to nikde, ale napadlo me, ze by melo byt teoreticky cilem odstranit klestika i ze vcel, ktere se bude lihnout, tj. pocet dni od zavickovani do vybehnuti, aby se vcelstvo toho klestika zbavilo. vim, ze ty to resis odebranim zavickovaneho plodu pred vlozenim KSG, ale nevim, jestli to tak delaji vsichni. ka to jeste nezkousel, tak nevim, zatim sbiram poznatky tady z prispevku.
Tejden to vydrží a když to vyměníš 3x za sebou, tak +/- pokryješ vývoj jedné generace plodu. když jde použít dlouhodobě mravenčí, proč ne šťavelová. Má někdo zkušenost?
Mám. Loni v tuhle dobu jsem do úlu vložil větší množství než doručené a vydrželo to tam až do konce zimy. Včelstva OK.
Ale to neznamená, že to fungovalo celou dobu přeci Smile Já to tam dal loni v říjnu a bylo to tam do jara....znamená to, že to fungovalo celou zimu? to asi ne.....
Jestli to funtovalo přes zimu nevím. Šlo o kusy napuštěného hazlpapíru s poměrně velkou tloušťkou. Mám to tady někde popsané. Napuštěný papír nešel odvíjet, tak bylo nutné roly roztrhat na kusy. Dávkování přiměřeně, přiměřeně, dle známého filmu. Včely viditelně nic nevynášely. Odtranit bylo nutné po zimě ručně.

Pásky od Lysoně včely zatím také nevynášejí. Procházejí se po nich, což je asi žádoucí.
(24.08.2021 16:01)patko79 napsal(a): [ -> ]... KŠ+G ...prvý krát pred tromi týždňami som dával...)
..a ako si dopadol v jeseň, robil si krížový test amitrazom či ináč..?
...bolo veľa klieštika?
klieštika bolo minimálne, vo väčšine včelstiev po zadymení do 20 kusov, druhú som ani nerobil. Takže budúci rok opakujem KŠ+G a uvidíme
suer, ináč aj kolega Jožko si pochvaľoval ..
ty si mal tie poľské pásiky preložené cez hornú latku rámika alebo len utierky?
utierky, mal som aj pásiky, ale už sa s nimi babrať nejdem, utierky boli rovnako efektívne a omnoho rýchlejšie
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's