Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Využití propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Tá vaňa a umyvadlo sa pekne a rýchlo vyčistí denaturovaným liehom. Inak, propolisová tinktúra sa dá použivať aj v záhrade proti hubovitým ochoreniam. Stačí na to menej kvalitný propolis a denaturovaný lieh. Vytvorí sa z nej vodný postrek a klasicky sa strieka.

A aby sa na pohároch nevytváral film po propolise a vosku v ňom rospustenom, stačí pridať do emulzie trochu citrónovej šťavy (z citrónu, žiadnu syntetiku!).
Už tu bylo vícekrát konstatováno, že propolis nejde jaksi standardizovat, a proto je s ním v oficiální medicině problém. Tuším, že včera jsem v oddíle o apiterapii zmiňoval MUDr. Jiřího Brožka, jenž se těmito věcmi zabývá. Na jedné moc zajímavé přednášce, kterou pořádala PSNV v Centru Matky Terezy na podzim v r. 2009, se u propolisu hodně zdržel a snažil se vysvětlit, jak složité to je, informoval zároveň ovšem, že se podílí na výzkumu, jehož výsledkem je získání přece jen poněkud standardizované formy propolisu. Z něho se pak vyrábějí různé přípravky, např. spreje do krku či dokonce i propolisové pilulky. Už nevím ale, žel, pod jakým názvem se prodávají (tohle se bohužel asi s věkem už lepšit nebude Big Grin), nicméně tuším, že koupit se daly u p. Löffelmanna v Praze. Možná si někdo vzpomene na víc ...
Pravda pro širší využití propolisu v humanní medicíně, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu je problém, že se nedá příliš standardizovat. Ovšem je to na škodu věci? Pro koho vlastně vzniká problém? Určitě ne pro samoléčitele, který si připraví různé propolisové přípravky pro sebe. Případně pokud roky odebíráte propolis z určité oblasti od včelaře, má specifické složení , účinnost a příbližně stejné složení, které se vlivem vnějších podmínek sice může rok od roku lišit, ale objemovým smíšením, několika šarží propolisu se dá ustalit složení. Nikdo vám nemůže zakázat, aby jste propolisové přípravky používali! Jinak se bude standardizovat propolis pocházejíci několik let po sobě z jednoho stanoviště a jinak propolis vykoupeny z mnoha stanovišť po celé republice.
Obsahem flavonoidních látek jsou jednotlivé vzorky pocházející z různých oblastí opdlišné. Ovšem pokud jde o vzorky pocházející z jednoho stanoviště více let po sobě, složení(zastoupení flavonoidů) se příliš nemění. Jsou vzorky, které mají vysokou účinnost např. proti plísním a jsou vzorky které jí nemají teměř žádnou.Oproti tomu mají zase vysokou účinnost proti např. Stafylokokům.
Co se týká případné alergie... Pokud provedeme zkoušku na alergickou reakci a ta je negativní, lze propolis používat. Nejsilnějším alergenem v propolisu jsou estery kyseliny kávové a skořicové(paradoxně jejich vyšší obsah v propolisu zvyšuje jeho antivirotickou účinnost). Dalšími alergeny jsou látky proteinového charakteru, které se do propolisu dostanou při jeho zpracování včelami. Proto některé firmy, které vyrábí propolisové přípravky provádějí deproteinaci pří jeho zpracování.
A nezapomenout, že nelze ani standardizovat ani příjemce takového léku.
Já si koupil Vincentku nosní sprej, která má doplňovací lahvičku, kousek odlil a nejprve přidal 1 ml propolisové tinktury. Po odzkoušení přidal druhý mililitr.
Jaká koncentrace tinktury byla nevím, protože jsem měl omezené množství jak propolisu, tak i 60% lihu.
Po dvou dnech testování je rýma na ústupu. Celou noc prázdný nos.
Stříkám si i do krku.
(20.08.2012 22:55)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Taková starožitná skříň zrestaurovaná mimo jiné i za pomocí propolisové politůry je parádní počin Smile

Tomáši, jak vyrábíš zmiňovanou propolisovou polituru? Nebyl by návod? Ev. fotografie zrestaurovaného nábytku? Jaký nábytek získá odstín?

...ale to je asi do jiného tématu......
(04.04.2011 10:07)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Vaselina je cista lekarenska Vaselinum album dle CSL4. Isopropylalkoho(isopropanol) se da sehnat ve firmach co prodavaji chemikalie, je potreba pouzivat P.A. pro analyzu..
V nejednodussi podobe staci rozpoustet propolis stejne jako by slo o ethylalkohol, prefiltrovat a odparit propanol, zustane vycisteny propolis, ktery se dale zpracovava.

Tak jsem takto získal cca 57 g čistého propolisu a teď stojím před otázkou, v jakém množství lihu jej rozpustit.
Všechny návody na tinkturu, které jsem na netu našel, pracují se surovým propolisem, ne čistým. A tedy mi jsou celkem k ničemu.
Neporadí mi někdo kolik lihu na gram čistého propolisu?
Takto vypadá ten propolis při pokojové teplotě.

Petře ředění jako u surového propolisu-jedná-li se o tinktůry. U mastí 3/4 davky.
Ahoj lidi, byl jsem požádán abych vyrobil propolisovou mast proti mikóze nohou, bohužel nevím jak na to, sice tu jsou nějaké postupy, ale tak trochu jsem z toho jelen. Napsal by mi někdo postup - například kávovou lžičku propolisu zalij alpou, nech odpařit.... díky moc za rady.
Axo, mikózu na nohách som vyliečil propolisovou tinktúrou. 50 g. lekárenského 60% liehu, 15 g. čistého propolisu (bez vosku), Lieh a proplis vlo do tmavej liekovky, každý deň potriasť liekovkou, o 7-10 dní môžeš použiť. Tinktúru nanášaj malým tampónom a následne nanes trochu medu.
Můj tatínek se mykózy mezi prsty na nohách zbavil také pomocí propolisové tinktury, všem ji doporučujeWink. Líh na výrobu tinktury byl 71,6 %. Příprava tinktury velmi podobná té Antonově.
(19.10.2012 19:14)Axolotlik napsal(a): [ -> ]Ahoj lidi, byl jsem požádán abych vyrobil propolisovou mast proti mikóze nohou, bohužel nevím jak na to, sice tu jsou nějaké postupy, ale tak trochu jsem z toho jelen. Napsal by mi někdo postup - například kávovou lžičku propolisu zalij alpou, nech odpařit.... díky moc za rady.

Vyráběl jsem svého času propolisovou mast pro léčení psů. Jednoduše vezmi tinkturu (viz návody výše) a smíchej ji 1:1 s bílou lékařskou vazelínou. Tak mi to naprosto bez problémů fungovalo.
Podívej se do sekce Prezentace účastníků, prezentaci MUDr.Hubače http://www.sanceprovcely.cz/inpage/soubory-ke-stazeni/ tam najdeš soubor Propolis.
Na mykozy je nejlepší tinktůra. Mykozy často mokvají a překrytím mastí se to horší. Tinktůra toto nedělá a navíc obsažený alkohol vysušuje.
Ideální je použití rozprašovače. Používat ještě cca týden po tom, co vymizí příznaky(svědění, pálení, mokvání a zarudnutí).
Největší nepřítel mykoz je sucho a nedostatek živin.
díky všem za rady
(05.08.2013 21:16)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(05.08.2013 15:20)nikkii napsal(a): [ -> ]Prosím Vás, som začiatočníčka ohladom propolisu...chcela by som spraviť pr.tinktúru, no neviem či je nutné propolis očitiť od nečistot - vosk...atd - a ked ano, akým spôsobom sa to dela?

Prírodný propolis dáš najskôr do mrazničky tak asi na 1/2 hod, po vybratí zmrznutý propolis pomrvíš na menšie kúsky a všetky nežiadúce prímesy, kúsky vosku časti včiel a pod. vytriediš, vosk ani tak vyluhovaniu propolisu neeškodia. Čistý prop. vsypeš do tmavej fľaši a sem tam potrasieš. Po týždni je tinktúra použiteľná, ja ju ponechávam na zbytkoch, ale môžeš je preliať cez gázu a odložiť do tmavej skrinky.
Na 50 ml 60% liehu asi 20-30 gr. propolisu.

DAkujem za odpovede, este jednu otázku by som mala: neni 50ml liehu malo na 30g propolisu? Inde na nete píšu 100 ml liehu na 20-30g propolisu...Ďakujem Smile
Máš pravdu, ale ja takto robím takto robím oddávna, získaný propolis niem je nikdy čistý, najviac je v ňom vosk až 50 % a mojich 30 gr. je 30 gr, od oka, hlavne že je účinný. Preto v tomto prípade je to nie až také dôležité, tinktúru aj tak riedime vodoupodľa potreby, preto stanoviť presný pomer sa ani nedá a mne ako som už napísal nerobí problém, väčšinou ním ošetrujem povrchové zranenie, ústne afty, popáleniny a plesňové choroby.
Takže neváhaj a daj 30 gr opropolisu a 100 ml liehu, dôležité je aby tvoje zdravotné neduhy odstránil.
Pěkný večer přeji všem.

Jak tak čtu všechny ty rady připadá mi to že v tom není žádná jednotnost a každý si to připravuje jak uzná za vhodné a následně taky tak užívá. U nás se propolis užívá dlouhá léta teda co si pamatuji asi 25 let ale jen na vnější použití a s vnitřním užíváním nemám žádnou zkušenost.

Mám dotaz na propolisové tinktury, extrakty popřípadě masti.
Když namíchám 1:1 je to extrakt nebo 100% tinktura?
Když ředím 30g prop na 100g lihu je to 30% tinktura? tzn když to namíchám 20g se 100g lihu je to 20% tinktura?
Kolika procentní tinktura mi vznikne když místo 95% líhu použiji 80%.

Jakou tinkturu (kolika procentní) nebo extrakt nyní užívat a jak dávkovat? pro dlouhodobé užívání, na zvětšenou prostatu a pro prevenci.
Mast naředit v jaké poměru kolika procentní tinktury nebo si pro toto užití vyrobit raději extrakt.

Díky všem za reakce

Pepa
Koľkopercentná tinktúra Ti vznikne,záleží od toho,koľko propolisu Ti ostane po odparení liehu.Keď ostane 20g=20%,30g=30%.Koncentrácia liehu s tým nesúvisí.
Keď dáš do 100g liehu 20-30g propolisu,ten sa ti neroztopí bezo zbytku.Ja dávam na 100g liehu 50g propolisu a vznikne mi 30%-ná tinktúra,mám to odskúšané.
Lieh používam zásadne 80%-n,65% je málo,95% je veľa,extrahujú sa aj nežiadúce látky-nastáva rozklad vosku.
Extrakt a tinktúra je to isté,tinktúra vzniká extrakciou propolisu pomocou organického rozpúšťadla,v našom prípade liehu.
Na prevenciu užívam 3x denne 40 kvapiek,nakvapkám na cukor na čaj.lyžičku,rozpustiť cukor v ústach,zapiť vlažným čajom.Na prostatu je dobrý fermentovaný peľ v mede v pomere 2:1-Pastový med : peľ.Lečebné užívanie 3xdenne dve kopcové čajové lyžičky po jedle,rozpustiť v ústach a zapiť teplým čajom.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's