Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Použití mateří mřížky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
(13.04.2020 13:19)Jsem Michal napsal(a): [ -> ]díky za rady, aktuálně mám pokusně drátěné mřížky zafrézované právě do rámů o síle osmi milimetrů, jde mi ale o tu mezeru kterou to mezi nástavky vytvoří na vnější straně - mezi nástavky. Nemít nástavky falcované, sedělo by to dokonale. Takto mezi nástavky bude při dešti zatékat voda.

Možná jsem úplně nepochopil jak to máte. Co ale vím jistě je, že bych úplně nejdřív všude zrušil falce a budete mít navěky pokoj a vše další už kupovat bezfalcové.

Falce máte na 100% spodní, když už bych toleroval falc, tak horní, ale to se už asi 50 let nedělá právě z nesmyslné obavy ze zatékání vody. Nic vám nikam zatékat nebude, během pár hodin si skuliny vč zalepí propolisem (jednoznačná známka toho, zda chtějí někde skuliny //očka// a průvan). A i kdyby jim někde voda zatekla, tak co jako? Neřešte nesmysly a zbytečně se netrapte s margináliemi - zatékánívody je další blábol, který kdosi zanesl do našeho včelařství.

Falc je skoro vždy udělaný tak, že jsou dole přesazeny, například o 8-15 mm, palubky vnějšího pláště. Pokud to máte tak i vy, nastavíte na cirkulárce bajlák tak, aby přesně zmizelo to přesazení a opatrně to kolem dokola odříznete. Jde to snadno, rychle. Že bude úl blbě vypadat? No jo no, měl jste koupit úly bez falců. Teď už to budete vědět.

Mimochodem, izolované palubkové úly nejsou vůbec na nic potřeba, stačí spárovka 18-20 mm.

Určitě by se to dalo akumaflem odřezat i se včelami na stanovišti podle přibité lišty ve funkci pravítka (bajláku). Lepší je to ale samosebou postupně vždy když se nástavek vyprázdní v dílně na cirkulárce.
Ať se daří, jistě si poradíte.
(29.05.2020 22:33)Louky napsal(a): [ -> ]
(29.05.2020 19:22)patko79 napsal(a): [ -> ]
(29.05.2020 17:52)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Dotaz na vás co mřížky nepoužíváte. Používáte výkluzy při medobraní?

bez výklzu je to otročina Angry

je ale přesto všechny včelstva ometám ručním smetáčkem Smile možná proto pak lehce zvedám těžký nástavky....
Louky v pohode, ja na to jednoducho ako neprofesionál, ktorého včely neživia čas nemám a chuť už vôbec nie Tongue
Jedu bez mřížky a a všechen med odebírám výkluzama a a dofouknu vyfukovačem. Z 50ti včelstev mám nad výkluzem tak 3-4 matky. V tom nástavku pak zústane více včel než jinde, tak poznám že tam matka je . Najdu ji snadno proto že přece jen je tam málo včel než kdyby tam výkluz nebyl. I přez toto zdržení odeberu dopoledne tak 50 medníkú a odpoledne dalších 50-80 medníkú. Ometání je žabařina a neumím si to představit při loupeži. Dříve jsem vyfukoval medníky bez vložení výkluzu ale to to stojí za prd proti výkluzúm.
Nesmíš vytáčet při slidivosti, já loni točil hned po odkvětu lípy a bylo to naprosto na pohodu. Výkluzy doma mám, ale ještě jsem je nepoužil.
Rozdíl mezi krásnou medovicovou snůškou a velkým slíděním je klidně jen odpolední bouřka koncem června.
(13.04.2020 13:19)Jsem Michal napsal(a): [ -> ]Nemít nástavky falcované, sedělo by to dokonale. Takto mezi nástavky bude při dešti zatékat voda.
skús si mriežku zapracovať do rámiku s falcom...

[Obrázky: mrie-ka-s-falcom.jpg]
Tohle nevymyslel Tom takže to bude špatný, večer nám vysvětlí proč Big Grin
Nemám zkušenosti z vyfukováním, ale výkluzy bez mřížky je opruz. Problém jsou trubci, kterým se přes výkluz nechce protože průlez je pro ně těsný. Když porovnám včelaření s mřížkou, tak je to pohoda. Jeden den nasadím výkluzy za dva dny odvezu med a jen vyjímečně je někde sem tam včela. Prostě komfort! Bez mřížky jak kdy, moře práce navíc a v medárně dost trubců pro které je to konečná. Jak mřížka ovlivňuje výnosy jsem zkoušel a žádné podstatné rozdíly jsem nezaznamenal. Používám plastové lité. To platí pro OP, žel u klasiky Dadantů jsou rozdíly vyšší. Ale 50% jak uvádí TOM to rozhodně není. Zdraví R. S.
Při medobraní už výkluzy nepoužívám,jsou to vyhozené peníze.
Pod medník dám večer strůpkovou folii a naplno otevřu očko.
Ráno je medník prázdný a to i bez trubců.
Med jsem zatím vždy vytočil taky bez problémů,žádné rozehřívání není potřeba.
A co rabovka?
Pavle, v kolik večer tam dáváš tu folii?
bohemia.gall
Rabovka přes noc nehrozí a ráno medník odeberu.
Kamík
Už jsem vytáčel 16.5. a chystal jsem si to po 18.hodině.
Loni už nevím, vedu si úlové deníky a tam to je přesně,ale +/- to bude taky tak.
Při vytáčení koncem června,kdy mám letovou aktivitu ještě po 20 hodině,tak klidně před tou 20.
Ty výkluzy fungují,ale musel jsem je čistit od trubců,někdy to ucpali a potom aspoň nějaké včely v medníku zůstaly.
Ta folie funguje skvěle,očkem bez problémů vyletí i trubci.
Nemusím nic skladovat a přenášet,na tu jednu noc použiju folii přímu z úlu.
Folie zadrží teplo v plodišti a přitom ho trochu pustí i do medníku,tak proto není s vytáčením problém.
Jinak 10-20 včelek v tom medníku vždycky zůstane,ale to opravdu nic proti tomu co je tam večer před tou fólií.
Vlastně jsem letos ani nepoužil smetáček Smile
Jakože ti přes noc odletí? nebo přelezou venkem po stěně úlu dolu?
Přesně tak Louky.
Přejdou venkem za matkou,stejně jako když děláš třeba prohlídku a opřeš si jeden rámek o úl,potom ho dáš zpět a na stěně zůstane hrst včel.
Samy vlezou zpět přes česno i když ten rámek byl z horního nástavku.
Zajímavý díky. Člověk se tu občas dozví něco co má hodnotu.
Pavle, díky za cennou radu!
Koupil jsem sice "pár" výkluzů, ale válí se mi tady 3 roky a nějak nemám chuť to tam montovat. Tohle je skvěle jednoduché, rabovky bych se sice trochu bál, proto chápu Bohemia Galla, ale to dá se vysledovat.
(31.05.2020 18:54)Kamik napsal(a): [ -> ]nějak nemám chuť to tam montovat.

já už si to bez výkluzů neumím představit, a jestli nadzvednout medník a dát tam výkluz v rámu nebo nějakou plachtu, to už je přeci jedno.
je to jedno, ale plachta ti zabere minimum prostoru na skladování a stojí minimum peněz....kupovat desky, výkluzy a ještě něco čim udělat do desky díru atd.......já skončil tim, že jsem koupil výkluzy, na zbytek jsem zatim nenašel chut....na igelit bych si chut našel...
Tomaso, máš i nemáš pravdu. Folii mám v úle, není problém ji přehodit pod medník. To samé s výkluzem, ale:
vyrábím si všechno sám, tzn i mezidna. Je mi líto udělat díru do pěkného mezidna a plácnout na to výkluz. Výroba originál mezidna je pro mě, nevím proč, drbačka - nuda - otrava. Podobně jako leták nebo kontrolní dvířka do varoa dna. Asi je to malé do ruky. Raději "valím" nástavky. A tak ani nemám tolik meziden co úlů. A ještě to obětovat a dodělávat byť třeba jednodušší dna na výkluzy a pak to někde skladovat, to ne. Ale jak píšu, výkluzy jsou doma Smile
(31.05.2020 18:59)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]
(31.05.2020 18:54)Kamik napsal(a): [ -> ]nějak nemám chuť to tam montovat.

já už si to bez výkluzů neumím představit, a jestli nadzvednout medník a dát tam výkluz v rámu nebo nějakou plachtu, to už je přeci jedno.

Víte, představa, že jedu 31 km tam, sám zvedenu byť i jen nízké medníky, třeba tři a dám tam nějaké čudo, jedno jaké, jde o tu cestu a to zvedání, pak odjedu 31 km domů a ráno tam zase pojedu...
A vystavím svoje vč stresu, že během jediné noci přijdou o x% prostoru a musejí se všechny nacpat do spodních nástavků, hm a v případě víc NN než jeden...

No, já raději omezím počet vč a budu postaru ometat rámky. Ještě ve svém věku s postavou o málo vyšší než mají trpaslíci, každým trhnu nad úlem tak, že na něm žádné včely nezbydou a nebo ho podržím v jedné ruce a druhou do měj majznu. A i když i pak na rámku zbydou jako po výkluzu jedna nebo tři včely, to neřeším. Taky Bůh vymyslel peroutku a pro ty, co nemají zdroj kde sehnat dosud nepřekonanou peroutku, tak včelařský smetáček. A když nestačí trhnutí v luftě nad úlem, prostě (pozor, pohodlně a bez úrazu jenom při TS!), tak se majzne malíkovými hranami s rámkem v rukách tak silně o hranu bedny, že fakt spadnou.

A ani při následném transportu k vytočení to nesestydne tak moc, jako při výkluzech nebo jiných kouzlech a v medometu vylítá všechno, studené všechno nevylítá a nebo za dlouho. Taky se to teplé snáz odvíčkovává (nejhorší práce u včelařiny) a nebo si to jen já myslím. A o to jde Fernando, o můj pocit z práce. Ono mě stačí, nevytočit něco hned a nechat to na druhý den a představa, že bych měl takto blbé všechno, brrrrr!

Každý jsme jiný a než bych točil pouze vystydlé, raději bych nevčelařil. Mě to musí těšit, jinak se nepřemluvím.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's