Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dedek Čenek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Dobrý den,
děkuji všem za reakce, pro doplnění jsem přidal pár fotek snad se mi to povedlo). Nástavky průběžně inovuji. Včelařit jsem začal protože po úmrtí souseda včelaře jsme přestali mít ovoce. Na poslední fotce je asi 25let starý nástavek s včelami za okénkem.
K fumigaci používám strojek na tužkové aku, foukám do úlu česnem, na jeden nástavek jeden knot a dvě kapky, na první úl dám jeden knot navíc aby se trubička dostatečně ohřála. Ráno po fumigaci vymetu podložku, fumiguji dokud jsou ve spadu roztoči třeba i 4x. Letos jsem nedával kyselinu mravenčí protože jsem se doslechl, že zhoršuje zlodějnu. Gabon dávám každoročně.
Když zjistím úbytek včel za okénkem během léta, tak se teprve podívám do plodiště a pokud je naražen rezervní matečník, tak byla matka zabita. Za ta léta jsem zjistil, že nejlepším způsobem jak zabránit rojení je dostatek prostoru pro včely. Někdy podsazuji druhý medník, pro sedm včelstev mi stačí medovat dvakrát do roka.
Sousední mladý včelař mi řekl, že mám nemocná včelstva a proto je ta zlodějna, ale při fumigaci je však poprvé zhruba stejně roztočů ve spadu po mnoho let. Jiné choroby se u mě nevyskytly. Za celou dobu včelaření (max 10úlů) mi přes zimu neuhynulo žádné včelstvo. Když bude odpoledne vlídněji podívám se na přední polovinu horního nástavku zda tam jsou nějaké zásoby, ale protože při fumigaci byl spad na přední polovině podložky (součást zimního česna), tak se obávám, že tam bude sucho.
Děkuji všem za reakci, za informaci, že je vhodnější dávat medocukrové těsto děkuji, od kolika stupňů Celsia (zhruba) je pro včely únosné jít do včelstva jsem nenašel.
Asi už zůstanu u extenzivního včelařství a ovocnaření (je mi 76let).
Čeněk

[Obrázky: v-el-n-zep-edu.jpg]

[Obrázky: v-el-n-uvnit.jpg]

[Obrázky: letn-dno.jpg]

[Obrázky: v-ely-za-ok-nkem.jpg]
Pane doktore, při vší úctě, včely fakt nefungují jako kozy podle selské logiky: "doma mají všeho dost tak nepotřebují někde loupit". Včelař, jak se domnívám, chová včely proto, aby z nich vyzískal med a proto mladý včelař svoje vč vytáčí.

Základní a hlavní vlastností včely je, umět co nejrychleji nalézat a využívat všechny zdroje. Neumím si představit, že když nechám vč třeba 10 nebo 20 kilo medu, že přestane shánět další snůšku. No snad mě taková pohroma nepotká! Takové včely by byly noční můrou každého včelaře. Úplně stačí, že některé linie úplně ignorují medovici. Když budou ignorovat sousedovy nezajištěné úly a pak ještě začnou ignorovat květovou snůšku, pak už zbývá jen sirný knot. Zkrátka včely mladého včelaře jsou v pořádku.

Problém dokonale vysvětlil JosPr.
Pane Čeňku. Ing. Řeháček někde píše, že když není vítr a neprší, lze jít do včel i když je i jen kolem nuly. Samosebou to není na nějaké rozebírání jednotlivých plástů, v tuto dobu je vše potřebné vidět zhora po odkrytí stropu.

U TS se mi často děje, že vč sedí na suchých rámcích u česna a v zadu má několik plných plástů. Třeba dva zezadu vyndám, pak celé hnízdo jak je an blok odsunu páčením (cik-cak pomalu postupně) o dvě pozice dozadu a před "hnízdo" dám ty dva plné plásty zezadu. Obyčejně není nic víc potřeba, pokud toto konkrétní vč nemá zásobní plásty, najdete je v jiných včelstvech. Stačí i jen jeden zásobní plást.
Jak vidím, máte úly na SS, ale čtou to tu i začátečníci a včelaři s TS.

Pokud dáte těsto. Dejte ho přímo nad hnízdo. Ale. I když ho uděláte dost tuhé, teplem změkne a vlhkem poněkud zeřídne a často "skápne" mezi rámky na dno, kde je pro včely nedosažitelné. Proto, dokud jsem dával těsto, jsem dal na horní loučky (pod placku) kousek tvrdšího igelitu s několika prostřiženými dírkami (nejlépe průbojník asi 5 mm).
Problém těsta je, že pak může vč chybět voda...
dědek Čeněk - Jestli mohu reagovat, tak bych asi vyměnil tu hnědou barvu, pokud je situace k jihu a pere doní slunce, musí z té stěny úlová vůně přímo sálat do okolí. Ta hnědá funguje jako velkej ohřívák. Zkuzte ji po řepce více zastínit, nebo nějakou kombinaci s odstínem nejlépe bílá. Udělejte si pokus. Dojdete na ten rozdíl v ohřevu. Pokud dále před tu hnědou stěnu čistě bílou, dejte při oslunění ruce na obě a vyhodnotťe ohřev který vám uvolňuje oto více úlové vůně, než by mělo při bílé. Třeba by stačila na jaro hnědá a hned při řepce kdy slídilky ještě nehledají, do příštího jara pozakrývat zavěšením bílých sololitů nebo plechových cedulí tak aby je větr neodnes. Jenže slídilky umí i vyzimovat a otravovat ihned po proletu. Protože si to místo kde něco slízla zapamatovala dlouhodobě.

Jinak pěkné, jen zadělávejte víko úlu, pokud nechcete aby se ta vůně bezdůvodně šířila uvnitř a neletěla škvírama včelínu ven... to platí i pro věci které jsou zvnitřku úlu. To znamená od propolisu. Prostě schovávejte vše co voní po včelstvu do nějakého zakrytovaného prostoru. Protože i propolis a jeho sběr je zájmem slídilek.

Jakmile se slídilka naučí chodit na mls do jednoho místa, do smrti se Vám tam bude zatulovat a kroužit a když něco slízne, naučí to ihned další družky.

Ještě doplním zkráceně myšlenku. Pro zajímavost, na 1m2 dopadá podle ročního období, úhlu vůči Slunci až 1kWp Sluneční energie. Pokud ji zachytíte odstínem hnědé, myslím si že půjde až o 70% účinnost. Pokud ji odrazíte tu energii zpět do prostoru, včelín se ochladí a tak přestane více vonět slídilkám.
Ale pane Krška , jestli někdo vytočí vcely do sucha ve chvíli, kdy není snůška , pak to podle mě není vcelar, ale hovado. To ze takové Vcely loupi je jejich přirozenost a udělají to každé.
já myslím, že dědek Čeněk má úly (aspoň ten modrý) na teplou stavbu, podle toho plástu za okénkem na čtvrté fotce. Ty laťky na třetí fotce jsou jen stavební zábrana na úlovém dnu.
Jen lehce otázkou, ta hnědá, nebyla tak před 8 lety aplikovaná nátěrem na jiný odstín co je pod ní?
Dobrý den,
po poledni jsem se podíval do žlutomodrého úlu. Nejdříve jsem sundal strůpek na přední polovině horního nástavku. První tři rámky byly bez zásob (jenom pyl v prvním a na jedné straně druhého rámku). Pátá ulička už byla plně obsazená včelami. Dál jsem horní nástavek nerozebíral a přendal ho na vedlejší úl. Zjistil jsem, že se včelky začínají přesouvat vzadu do spodního nástavku, ten je celý (mimo zadní stranu posledního rámku) do poloviny rámků plný zavíčkovaných zásob. Vrátil jsem horní nástavek zpět, smetl vylezlé včelky a dal na léták, "snad mi to vzrůšo prominou". Doufám, že do února vydrží a pak bych začal přikrmovat.
Včelín je postaven z panelů "Tesko" pro vnitřní prostředí (dřevěný rám pobitý překližkou vyplněný suchou drcenou kukuřicí k vůli tepelné izolaci), barva na překližce díky počasí moc nevydrží.
Mějte se dobře a ať se Vám Korona vyhýbá...
Čeněk
Čeňku, není potřeba z toho dělat vědu. Stalo se ti to, co mnoha a mnoha včelařům před tebou. Prostě jim včely odešly, nebo odcházejí a průvodním znakem je, že podléhají loupežím.To není způsobeno ničím jiným než mizerným zdravotním stavem. A jako takové to musíš řešit. Chápu, že Včelařství tě v tomto směru informacemi nijak nerozmazluje, musíš tedy sám se angažovat. Doporučil jsem ti You Tube a MVDr Klímu, nebo si musíš koupit od PSNV Včelařství díl 1. Sám také dávám přednost papíru a tisku. Tohle za tebe nikdo neudělá, musíš sám. Poprvé se to stává, podruhé možná, potřetí ale už budeš za blba. Neuděláš li nic, v té poslední skupině budeš co by dup. Záleží na tobě kam chceš patřit! Zdraví R. S.
(29.12.2020 13:07)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Ale pane Krška , jestli někdo vytočí vcely do sucha ve chvíli, kdy není snůška , pak to podle mě není vcelar, ale hovado. To ze takové Vcely loupi je jejich přirozenost a udělají to každé.

Podle mých zkušeností včely shánějí vždy ať se jim med nechá všechen, vytočí zpola a nebo vezme do mrtě. Prostě včelstvo není kráva, ta když má dost tak nežere a neshání.

Když tedy loupí včely dobře zaopatřené a nakrmené, přece nemají důvod, je za to zodpovědný jejich majitel? To je velmi novátorský názor.

Z vaší logiky by právě vyplývalo, že jestli chce včelař maximum medu, musí je vždy vytočit do sucha. Jak jim nechá med, tak nebudou shánět. Otázka pak je, proč tedy vlatně včely chovat?

Včelstva vytáčíme právě když není snůška, protože jinak je v medu nezralá sladina. Málokdo má nízké medníky aby mohl točit až je vše úplně zavíčkováno.
Včelaře, který včelaří pro med, bych já nazval normálním včelařem.
Já mám teda zkušenosti takové, že včelstva co jsou na suchu jsou rády, že sedí doma, protože nemají z čeho brát a né aby ještě někam lítaly loupit k sousedovi do zdravých včelstev.....
A do nemocných tedy jo?
S Čeňkem soucit
Já to vezmu i na sebe sarkasticky.

Mladí včelaři vpřed, my staří brtníci odchod!
Franto kdeže sa to chystáš na odchod , predsa 1.září 1937 s teba ešte dedka nerobí... Wink
(30.12.2020 10:10)František Němec napsal(a): [ -> ]S Čeňkem soucit
Já to vezmu i na sebe sarkasticky.

Mladí včelaři vpřed, my staří brtníci odchod!
* ja by som to doplnil, my starší alebo starí brtníci musíme nájsť spôsob ako sa účinne brániť ...
* nemám nič proti mladým začínajúcim včelárom ak pristupuje ku včeláreniu zodpovedne
* za posledné roky mi ich tu v okolí pribudlo neúrekom mnoho začínajúcich včelárov (a pritom znážka je tu podpriemerná), tiež ma čosi podobné postretlo ako pána Čenka, no nemal som na výber ak som si chcel zachovať včelstvá, musel som veľa vecí u seba zmeniť, musel som komplet zmeniť technológie, prístupy, musel som sa jednoducho začať brániť
* posledné roky nahrávajú stavu, že včely si môže zadovážiť ktokoľvek (aj na streche baráku), nahráva tomu mnoho vecí: médiá, zlý stav životného prostredia, eurodotácie - predovšetkým, ...
* bohužial, už nikto nerieši či má začínajúci včelár vybudované aspoň základné vybavenie, priestory, či má aspoň základné vedomosti, ...
* ak začínam so včelami, to neni len zadovážiť si včely a úle, to je tom si nielen premyslieť ale dopredu sa aj pripraviť napr: kde a ako budem vytáčať med, kde ako budem skladovať množstvo rámikov, množtvo nástavkov, kde budem skladovať vytočený med, či mám vôbec prístup ku tečúcej ideálne teplej vode pri vytáčaní medu, kde budem napr. stĺkať rámiky, ...
* bohužial tieto základné veci sa často opomínajú a potom je situácia taká ako posledne keď sa pri mne zastavil jeden (ďalší v poradí) začínajúci včelár (nezabudol mi pochváliť moje úle ...) a oznámil mi že mu na záhradke pribudli nové úle so včelami a keď som sa ho pýtal kde a ako bude vytáčať med, ostal zaskočený, že najskorej u kamaráta (asi včelára)
* alebo iná pikoška, zastavil sa pri mojej včelnici minulý rok v septembri (ďalší v poradí, iný) začínajúci včelár že či mu nedarujem teraz roj lebo mal na záhradke včely a tie mu skapali ... bez komentára stratil som reč
* no neviem ako u vás, ale v mojom okolí aj takáto mlaď nastupuje po nás
Rado Chudý a prečo si im neponúkol, že ich budeš priučovať? Mohol by si popísať ako si zmenil svoju technológiu včelárenia? Čo to znamená brániť sa? Tiež mávam často do činenia zo začiatočníkmi, vždy ich najprv poučím, samozrejme iba tých, čo chcú...
Odpovede pre Petra:
na 1. otázku:
prečo by som mal hneď každého priučovať ako sa má začať správať ?
a to bez rozdielu či sa jedná o začiatočníka alebo o pokročilého
na 2. otázku:
jedná sa zložitú funkciu, ktorá má na vstupe n parametrov, kde počet parametrov odhadujem na aspoň 100
pre zjednodušenie, ide o logickú funkciu ktorá má na výstupe true alebo false, možeme ju identifikovať napr. názvom prezijuMojeVcely
na 3. otázku:
brániť sa znamená docieliť na mojej včelnici, aby funkcia prezijuMojeVcely dala na výstup hodnotu true
Rado, vidím, že si asi programátor, vysvetlil si to po svojom. Jasné, svoje know how by som ani ja neprezradil. No, myslím si, že tých parametrov určite nie je 100. A čo sa týka priučenia, resp. rozumného rozhovoru so susedmi - včelármi, nemusel by si mať skoro žiadne parametre do rovnice. Nejaký by zostal, lebo tupci sa vždy nájdu. Aj tak mi stále vŕta v hlave to bránenie. Sú použité aj nedovolené prostriedky?
Vše je proto, že my staří jsme museli překonávat překážky a nikdo nás nikdy ničím nerozmazloval. Veškeré informace jsme získávali na přednáškách v knihovně, odborných překladech a ve Včelařství, jinak šlus. Dokonce si pamatuji, že do svazu mě vzali až po změně předsedy, což byl nějaký nerudný lampasák. Jenomže co tě nezabije, to tě posílí. Ani já nemám k začínajícím, kteří přijdou a téměř rozkazovacím způsoben se domáhají mého know - how, kladný vztah. Než se moc rozkecejí, tak jim na rovinu řeknu ať si koupí vhodnou literaturu a že si je při příští návštěvě přezkouším. A mám pokoj. Za ty léta nikdo se nevrátil. Až jeden, který si než přišel, načetl Včelařství Dolských autorů a uměl! Díky tomu, žádné velké vedení nikdy nepotřeboval, a úspěšně si vede. Mě potřebuje jen málo kdy a jen ohledně léčení. Zdraví R. S.
Rudo, tu ide o to, že lepšie je prímerie, než viesť akúsi pomyselnú akože vojnu. A myslím, že tí noví včelári, hoci bez vedomostí nejako veľmi škodia. Poznám veľa tzv. starých včelárov a to by si sa divil keď "dáme" reč. Najviac sa mi páči, keď "režú" furetom do včiel už v auguste(8) a po otázke, či aspoń skontrolujú spád, reku na čo, to dávame preventívne a tých preventívnych je tam niekoľko krát. A ďalší experti dajú gabón a vyberajú ho až na jar. Atď...
Stran: 1 2 3
Referenční URL's