Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace Zlínský kraj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
U nás v Ústeckém kraji byla teprve včera uzávěrka žádostí...
(13.04.2013 19:17)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Já bych nic nekupoval. Pokud totiž ty dotace nedostaneš, zkus chov kanárů. Třeba tam budeš s dotacemi úspěšnější.

Chov včel je srdeční záležitost. Pokud ji ale mají rozhodnout nebo alespoň výrazně ovlivnit dotace, nevím, nevím...... Možná zkusit i akvarijní rybičky......
iRP

Asi jsi mě špatně pochopil , to zda dostanu dotace , nebo ne , vůbec neovlivní to zda budu chovat včely , nebo ne.Jen bych nerad přišel o moznost čerpání , nebo shánění nových dokladů kvůli datumu na faktuře. A jen doplním že posledni akvarium jsem prodal minulý tyden jen místo rybicek tam plavali želvy a místo kanarů máme holubi. Každopádně díky za věcnou odpověď na mou otázku.
Jaké daňové doklady lze využít jako podklady pro čerpání dotací ti sdělí na krajském úřadě.
Tam dostaneš tu co možná nejpřesnější informaci. A když tam zavoláš, budeš to vědět hned a nemusíš čekat na odpověď Wink
PF08–14 Podprogram pro začínající včelaře
Pro koho:
fyzické osoby na území Zlínského kraje – „začínající včelaři“
Oblasti podpory:
Nákup základního a doporučeného vybavení pro začínající včelaře:
- základní vybavení (povinné) – 3 ks nástavkových úlů s varroa dnem;
- doporučené vybavení - včelstvo (min. 3 roje), ochranný oblek, ochranný závoj (nebo kukla), ochranné rukavice, voskové mezistěny (max. 4 kg), kuřák včelařský, rojáček, rozpěrák, včelařský drátek (max. 1 ks) a rámkové přířezy – rámky (max. 100 ks)
Příjem žádostí:
do 28. 2. 2014 do 12:00 hod
celé znění zde
"... 1.2 Cíle podprogramu a vazba na priority (generální strategické cíle) Programu
rozvoje územního obvodu Zlínského kraje

Cílem podprogramu je zajištění nárůstu počtu včelstev ve Zlínském kraji a „omlazení“ členské
základny ČSV, o.s. za účelem zvýšení počtu aktivně působících včelařů, posílení opylovací služby
včel v krajině, zjednodušení situace začínajícím včelařům při nákupu potřebného vybavení a přispění
k žádoucím formám trávení volného času nejen ve městě, ale i na venkově.
...
2.1.1 Způsobilost žadatele
1. Aby žadatelé mohli získat dotaci, musí splňovat následující základní podmínky:
- jsou fyzickou osobou s trvalým pobytem na území Zlínského kraje,
- dosáhli věku 18 let,
- nevlastní do doby podání žádosti žádné úly ani včelstva.
- jsou přímo odpovědni za přípravu a realizaci projektu (nepůsobí jako prostředníci);
- žadatel nemusí být v době podání žádosti o dotaci členem ČSV, o.s., ale v případě
výběru žadatele k získání dotace je třeba, doložit v závěrečné části projektu společně
s vyplněným formulářem Závěrečná zpráva a fotokopiemi účetních dokladů mj.
i potvrzení ZO ČSV,o.s. v místě umístění včelstev o tom, že podal přihlášku - nebo
je již členem ZO ČSV,o.s..

Znovu píšu: jde o veřejné peníze, kterými všichni podporují omlazení čl. základny jednoho zájmového o. s. Zvýšení počtu členů tohoto sdružení má pro ně za stávajících podmínek i výrazný ekonomický a "politický" přínos.
V tomto kraji jsme již oficiálně protestovali před dvěma lety, že tato praxe je v rozporu se zákonem, takže vědí dobře, co činí ...
Jiří
Klasická přímá diskriminace : http://www.mkc.cz/uploaded/antidiskrimin...minace.pdf
Jako příklad jsou sice uvedeny jen politické skupiny ale obecně jsou to jakékoli skupiny tedy i zájmová sdružení.
I když možná že jde o případ pozitivní diskriminace viz bod G v uvedeném dokumentu. Asi je potřeba vyvrhele z ČSV začlenit do společnostiAngel
Jde opět o metodu ctrl-c - ctrl-v ...
už tehdy, 10. 2. r. 2012 jsme namítali v oficiálním stanovisku vedení PSNV proti stejnému textu např. toto:
1. ČSV je pouze občanské sdružení, nikoliv profesní komorou, aby bylo členství v ČSV
podmínkou výkonu včelaření.
2. Nikdo nesmí být nucen ke sdružování, k členství ve sdruženích ani k účasti na jejich
činnosti (ustanovení § 3 odst. 1 zák. č. 83/1990 Sb.).
3. Vedle ČSV existuje alespoň deset dalších včelařských občanských sdružení (viz Registr
sdružení dle sdružovacího zákona: http://aplikace.mvcr.cz/seznam-obcanskychsdruzeni/).
I když na dotaci není právní nárok a poskytovatel dotace má velmi širokou míru uvážení komu
a za jakých podmínek dotaci poskytne, diskriminační postup je nepřípustný. Rozlišování mezi
členy ČSV a ostatními včelaři při posuzování způsobilosti žadatele je nedůvodné, tedy
nezákonné (zde i protiústavní) a diskriminující.

22. února 2012 hejmtan Zlínského kraje Mišák (je hejtmanem dodnes) odpověděl v tom smyslu, že v době přípravy textu neměli informace o existenci dalších o. s. v oboru včelařství Surprised. Kdyby je bývali měli, určitě by k jednáním o přípravě ty ostatní přizvali.
Takže (a při vší míře zdrženlivosti ke kluzkosti této odpovědi), min. od r. 2012 vědí, že by měli postupovat jinak ...
Jiří
Tak co se týká podminky členství v CSV pro získání krajské dotace tak to je nesmysl jako hrom.
Druhá věc je kdo tu dotaci na kraji vyjednával. Pokud KKV CSV, tak dokážu pochopit proč to tam je.
Třetí věc je ta,že jak je vidět tak i když je tu činnost CSV kritizována, tak stále dokáže pro vcelaře prosadit nejvíce. Položím kacířskou otázku. Proč v krajích o dotacích pro vcelaře nejednají i zástupci jiných včelařských sdružení??? Potom by se takováto věc stát nemohla!
Ona by se nestala ani kdyby s nimi jednala nějaká asociace zastupující všechny včelařské sdružení v ČR - to by ale musel někdo dopustit vznik takové asociace.
JKL a co brání vzniku takové asociace?? To je jen na rozhodnutí spolků které by takovou asociaci chtěly založit a je jedno jestli by jejím členem byl CSV a nebo ne.
Martine, díky za reakci. Zpochybníl bych ten termín "nejvíce". Nemyslím si, že zrovna dotace, zvláště v takovéto gardu, jak jsou designovány, jsou oním "nejvíce". Já bych spíš akcentoval vzdělávání, zdravotní stránku včelstev, metody vzájemného spolužití na bázi vzájemného respektu a názorové plurality.
V druhé odpovědí p. hejtmana, kterou jsem tu necitoval, byla i glosa o tom, že p. hejtman nabízí naší místně příslušné organizaci spolupráci při jednání o podmínkách. Samozřejmě dobře tehdy věděl, že PSNV ani další subjekty v oboru působící nemají z organizačního hlediska strukturu směřující do krajů.
Chápu snahu poskytovatele dotace nějak kontrolovat její využití tím, že kontrolu provede někdo zkušený. A takovou strukturu má jen ČSV.
K tomu namítám toto:
ČSV je občanské sdružení, tudíž může třeba zajistit poradní službu, konsultace, vedení nového včelaře. Nemůže ale jako o. s. vykonávat kontrolní pravomoc. To je proti zákonu.
Totéž PSNV a ostatní sdružení.
V PSNV probíhají stále debaty o regionálních skupinách (nikoli kraje!), vznikají spontánně tam, kde se lidi domluví a něco dělají. Organizačně a oficiálně zatím není nic stanoveno, jsou jen možnosti pracovat ... Big Grin
Nicméně: kdyby to došlo do extrému, určitě by se i ve Zlínském kraji našli kolegové, kteří by se oficiálně ujali role - řekněme - konsultanta a poradce začínajícího včelaře. Ono to tak v praxi ve vsích a v místech stejně funguje. Problém je, je-li to vázáno na povinné členství v jednom ze sdružení ...
Jiří



(30.01.2014 12:18)MartinP napsal(a): [ -> ]JKL a co brání vzniku takové asociace?? To je jen na rozhodnutí spolků které by takovou asociaci chtěly založit a je jedno jestli by jejím členem byl CSV a nebo ne.

Nic tomu nebráni. Jenom to chce trochu času ... Kde je vůle, je i cesta ...
Jiří
Nebrání tomu asi nic ... zatím a z náznaků v tomto příspěvku se na tom pracuje. Bohužel pokud do asociace nevstoupí ČSV tak to pro jednání se zástupci, krajů nebo státu bude zlé. Leda že by ty kraje a stát tuto asociaci uznal jako zatupce všech včelařů a jednala by s ní, pak pokud by ČSV byla mimo by se sama odstavila na vedlejší kolej.
V každém případě se zatím ČSV pasovala do role té asociace a jedná jako o.s. sama (neuvažuji-li jednání vystudovaných odborníků v oblasti vetrinární). Sice to není příliš fér, ale budiž zastupuje těch 97%, kteří byli právě tímto subjektem z historického hlediska zkolektivizováni a tento proces právě takovýmito diskriminačními záležitostmi nadále pokračuje. Prostě jde na to silou z pozice monopolu a dává to nepokrytě najevo - což o čemsi vypovídá.
Jirko souhlasím s tebou, vzdělání, zdravotni osvěta atd. jsou velice důležité a potřebné. Ovšem pravda je, že pokud nějaký vcelař skutečně začíná tak se mu každá koruna hodí a ať si každý myslí o dotacích co chce tak začínajícím včelari to při pořizování úlů a včelstev hodně pomůže. Z toho důvodu vidím i tuto podporu jako důležitou. Jak jsi sám uvedl CSV je momentálně jediné včelařské sdružení, které má své nižší složky po celé republice a co vic je rozdělené dle územně správního systemu ČR. Takže je jen dobře, že se snaží tyto regionální podpory vyjednávat. Jistě, ta podmínka členství ve Zlíně je trochu konfrontační, (u nás v MSKraji taková nikdy nebyla),ale asi si to tamni vedeni KKV CSV takto trochu majetnicky dojednalo.Důvody by nám ,ale museli říct bud přímo Zlínští a nebo z jejich kraje.



Jkl a právě od nového vedeni očekávám to,že ve vztahu k ostatnim včelařskýcm organizacim zaujme vstřícnější styl jednání, ale ne takový, že pujde do druhého extrému, ale právě v tom, aby šlo o dialog, věcné a podložené diskuse a z této diskuse vyplývající závěry, které budou přínosem pro obor jako takový. Jestli se mé očekávání náplní ukáže až první zkušenost.Do té doby to jsou jen řeči a spekulace z obou stran.
JJ, Martine, Moravskoslezský kraj je v tomto ohledu jedním z mála osvícených, ne-li jediným, protože soudím, že ostatní kraje jedou v té mafii, o níž se tu při každé krajské dotaci bavíme. To vidím opět jako záležitost systému, nikoli jako záležitost jednotlivých krajů. Kdosi tak systémově rozhodl. A všimněte si, že jsem vůbec, ale vůbec nikoho z bývalého vedení ČSV nejmenoval ... A plásty ometám výhradně smetáčkem ...
Pokud někdo víte o dalším kraji, kde tato podmínka není, prosím o informaci, byla by cenná.
Pokud jde o Moravskoslezský kraj, našel jsem při zběžném hledání jenom podmínky pro rok 2012, tam bych upozornil na bod 4.2: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky...012-21652/
To také není úplně košer, když za zkušeného včelaře co garanta a konsulanta je považován jen člen ČSV, a to po určitou dobu (tuším desetiletý - 9.9 je málo, 10.1 už stačí, co to vypovídá o jeho včelařských schopnostech?) . Ale s tím už se dá dál v debatě se zastupiteli kraje pracovat ... Je to běh na dlouhou distanci, ale dá se do toho jít ... ne? Chceme přeci tu - ehm ... jak se to jen jmenuje ...?Wink
Aha: demokraturu ... Ne, sorry, vlastně demokracii ... Big Grin
Jiří
Martine,
samozřejmě v začátcích je každá koruna dobrá.Ale je spousta zájmů,které lidé dělají bez jakékoli dotace.Samozřejmě včelaření má celospolečenský přínos,proto mohu být pro tuto dotaci shovívavější.
To celé, o co se myslím dohadujeme je věc principu.Obecně mi vadí ta nevstřícnost ČSV k jiným včelařským subjektům.Prosazování svého monopolu v jednání se státní správou,tváření se ,že jiné včel.organizace nejsou.(100x omletá věc).
Je sice pěkné když začínající včelař má nové moderní úly,pěkný nerezový medomet,atd.,když pak tápe,co se včelami dělat,je tlačen do(z mého pohledu nesmyslného) odebírání měli(nikdo mu neřekne,že je chválihodné,spad sledovat celoročně),neúměrného rvaní " léčiv " do včelstev ,med rozehřívá na plotněBig Grin atd.
Takže to vzdělání určitě je number one!
.....a já bych možná potřeboval vzdělání v ČEŠTINĚ Big GrinBig Grin!!
Míra
Mirku absolutně žádný rozpor.Vzdělání a zdravotní problematika na prvním místě. Jen jsem k tomu podotknul, že i tu podporu pro začínající vcelaře vidím také jako dobrou a positivní i když není tak důležitá jako ty prvně jmenované.
Co se týká vztahu CSV k ostatním subjektům tak souhlasím též a vyjádřil jsem jasně, že doufám v tomto v positivní,konstruktivní změnu.
Kdysi, je to už dávno, myslím ještě než začala KK ČSV dojednávat tyto dotace, požádala PSNV myslím o krajský grant v JIhočeském kraji (její sídlo) a pak tam chodili delegát/i/ z OV na členské schůze a tam plameně hovořili, že PSNV okradla včelaře o peníze, že to jsou peníze pro všechny včelaře a PSNV si je takto přivlastnila pro sebe.
Zajímalo by mě, co říkají dneska.
Smile



Jinak ČSV budiž přáno - jestli to jediná možnost ja může sehnat nové členy.



V Královéhradeckém kraji jsou normální a dokonce nepodporují začátečníky. Je to tu v nějakém vlákně o KH dotacích.
Včelaření není dnes (asi) pro každého. Je to jinak, než to bylo ještě už za našich tátů. A je to jiné, než chovat či chytat rybky, králíky, slepice, kachny, věnovat se myslivosti ...
To jsem za těch pár let snad už pochopil.
Kdo má být včelařem? Jen ten, který na to má hmotné prostředky? Nebo ten, který je nějak nemá, ale má na to ten talent, daný s hůry a chuť jít do toho srdcem, ne s vidinou peněz?
Je to dilemma, v němž existuje i kompromis. Myslím lze i skoro bez peněz nastavit priority tak, že si na začátek včelaření sám vydělám a nějak se začátky protluču.
Včelaření má ale silný společenský přesah, proto nemám nic proti podpoře začínajících včelařů, jakkoli sám jsem ji z principu nevyužil. Jde ale o rovné podmínky pro všechny.
Jsem osobně velmi rád, že třeba v Moravskoslezském kraji to pochopili. Možná i proto, že tam aktivně pracuje spousta dobrých a nezištných včelařů. Ti jsou ale ve Zlínském kraji také, takže tu se nabízí cesta, jak stávající paradigma změnit. Bude to ale chtít asi něco udělat. Osobní vklad ...
Jiří
Pokud by byl opravdu zájem na nových včelařích :
  • pokud je problém finanční dostupnosti - to je tak velký problém kolegu obdarovat pár plásty plodu a matečníkem?
  • To je pokladna ZO tak na huntě aby opravdu chudému (student atd) nezakoupila pár úlů který může dotyčný postupně splatit i s úroky?
  • a pokud je to opravdu problém - není chyba v ZO která asi nové lidi neláká?



Že není zájem je kec, není zájem o nové včelaře= konkurenci. Pokud by opravdu nebyl zájem, tal PSNV musí letní školy zavřít. Zatím pro zájem nestíhá otvírat nové.

Pokud by měl kraj nebo včelaři (ČSV) zájem opravdu o nové včelaře, tak postupují efektivně.
Stačí si podat přihlášku do ČSV a už z tebe nebude švindlíř, už budeš důvěryhodným žadatelem.

(30.01.2014 14:14)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Včelaření není dnes (asi) pro každého. Je to jinak, než to bylo ještě už za našich tátů. A je to jiné, než chovat či chytat rybky, králíky, slepice, kachny, věnovat se myslivosti ...
To jsem za těch pár let snad už pochopil.
Kdo má být včelařem? Jen ten, který na to má hmotné prostředky? Nebo ten, který je nějak nemá, ale má na to ten talent, daný s hůry a chuť jít do toho srdcem, ne s vidinou peněz?
Je to dilemma, v němž existuje i kompromis. Myslím lze i skoro bez peněz nastavit priority tak, že si na začátek včelaření sám vydělám a nějak se začátky protluču.
Včelaření má ale silný společenský přesah, proto nemám nic proti podpoře začínajících včelařů, jakkoli sám jsem ji z principu nevyužil. Jde ale o rovné podmínky pro všechny.
Jsem osobně velmi rád, že třeba v Moravskoslezském kraji to pochopili. Možná i proto, že tam aktivně pracuje spousta dobrých a nezištných včelařů. Ti jsou ale ve Zlínském kraji také, takže tu se nabízí cesta, jak stávající paradigma změnit. Bude to ale chtít asi něco udělat. Osobní vklad ...
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's