Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na silné včelstvo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Rád bych se seznámil s Vašimi zkušenostmi při přechodu z jedno-dvou prostorových úlů na úly nástavkové = tedy jak včelami ze čtyřech-pěti uliček v současné době udělat třeba do května včelstva do 5 NN Langstroth 18,5 výšky ??

Prosím ozvěte se mi kdo děláte včely v Langstrothu v mém okolí - Klatovsko ?!
Já jsem to řešil následovně. Na stávající rámek jsem si připravil rozšíření na novou délku, k novým nástavkům jsem udělal prodloužení na původní rámkovou míru. Po proletu jsem včelstva přeložil do nových úlů a zůžil na obsedaný prostor + 2 rámky (tady velmi oceníte možnost teplé stavby když ji máte). Rozšiřoval jsem je klasicky s převěšováním dokud nebyla na dvou nástavcích. Pak (květ jabloní) jsem mezi nástavky dal nástavek mezistěn nové rámkové míry a se stavebním rámkem (relativně nízký přecházel jsem z čechoslováka na optimal). Je potřeba počkat až dude v pometu min 5 cm brada a bude snůška, kontoloval jsem ráno před zahájením letu. Po vystavění nového nástavku jsem dal mřížku na nový nástavek ( matka má být dole), horní nástavek sloužil jako medník. Až bylo dost včel v podmetu, tak jsem mezi starý a nový přidal další (řepka). Pak další mezi nové(za 10-14 dní) a druhý starý taky nahoru. Úl musí být dobře obsednutý takže radši chvíli počkat než rozšířit dřív. Když mají včely kde stavět a mohou chovat trubce tak s rojením problém nebývá, ještě když máte mladé matky. No a už jste ve stavu kdy je plodište v nové rámkové míře (u Langstrothu by jste měl přidat ještě jeden nástavek), med vytáčíte ze starých rámků ty na konci sezony zrušíte. Podle mě není třeba včely nutit stavět další nástavky ty postaví příští rok. Takhle nebudete mít 5 nástavků v květnu, ale nepřídete o med a není reálné donutit včely vystavět 5 nástavků za 1-2 měsíce, když je zima a není výrazná snůška.
Zdravím Tě Vlasto,
přijde mi to jako celkem dobře vymyšlené, jen mám ještě dotaz jestli přikrmovat (samozřejmě v závislosti na snůšce), pokud ano v které fázi roku nejpravděpodobněji = přeci jen překládám včely do nové soustavy proto abych se jim v tom "vrtal" co nejmíň, takže asi nebudu dělat kontrolu úlu ob den, co ??
Taky to jde udělat rychle a někomu se může zdát "brutálně" jak nám ukazoval na semináři J.Přeslička. Při první vhodné příležitosti, ostrým pevným nožem vyřežeš plásty včetně drátků na rozměr nového rámku, do kterého vyřízlý plást vložíš a zajistíš stabilitu 2 gumičkami. Protože adamec je kratší, vkládáš plásty do langu cik cak. Mně 1 univerzál trval cca hodinu. Po tomto čase již můžeš použít langový system NN. Včely plásty dostaví, gumičky překoušou, najdeš je v podmetu. Kdybych nebyl zalepenej medem až za ušima byl bych naprosto spokojen. Jenže já se s tím seznámil až v červnu, čili během snůšky a nezavíčkovaného medu z čehož plyne poučení - nejlépe před snůškou.
Ahoj, předpokládám, že máš včely v univerzálech a chceš přejít na langy...
Tady máš návod jak na to:
  • pokud nemáš včely pouze v úle, ale i v medníku, učiň tak na jaře (nech jim v úle všechen plod a zásoby. Poté odstraň ostatní nepotřebné rámky). Na jaře je každý dm2 plodu velmi drahocenný aproto je škoda ho nevyužít.
  • při potřebě rozšiřování --> tak na úl moravského univerzálu postav nástavek langa. Měl by se tam vejít (připrav se také nějaké distanční latičky pro vymezení vzniklých otvorů). Tady nastane ta nevíhoda, že nemůžeš převěsit rámky. Proto včelky kontroluj jestli úspěšně přešly do nového nástavku s mezistěnama.
  • hned jak nástavek vystaví, tak pomocí mateří mřížky vněm izoluj matku, aby nově vystavené mezistěny zakladla a nemohla klást v tuto dobu pro ní lákavých tmavších plástů.
  • dále podle snůžky rozšiřuj. A cca na konci června nebo v červenci můžeš starý úl, vtu dobu s prázdnými plásty, odstranit a vložit vysoké dno.
Hodně šťestí Honza
Hodně včelstvu pomůže,když není nuceno vystavět NN tolik, nařežete souše a výše popsaným způsobem vložíte do nízkých rámků, místo gumičky jsme dávali bílou nit, včely ji rozcupují a vynosí pryč samy.
Při převádění včelstev na jinou rámkovou míru jsem zkoušel úpravu starých rámků, "gumičkovací" metodu a přemetení na mezistěny.
Kdybych to měl někdy dělat znovu, tak jedině přemetením na mezistěny.
Kdybych nedokázal oželet plod, tak bych to snad jedině ještě "vylepšil" izolací/zatípnutím matky a přemetením až tři týdny na to.
V loni jsem řešil podobný problém. Po zemřelém včelaři jsem převzal 5 včelstev v Univerzálech. Bylo to pro mě novum, které mi nic neříkalo. Zateplené, teplá stavba. Rámky 40x39 a 40x24. různě promixované, jednou 11 rámků, 10 a i 9 v plodišti. Někde medník na 39 opět promixován s 24, jinde na 24. Konec března, silně rozplodové 3-5rámků a mimo jednoho, téměř bez zásob. Předpoklad, přejít na 3/4 Langa, studená stavba, k dispozici, langové mezistěny, souše a zásoby. Jaro u nás nic moc, ani ze řepky nic nebylo, vše zachraňovala medovice. Zajímalo by mě, jak nejlépe celý problém vyřešit. Podotýkám, že o gumičkové metodě jsem věděl, ale v dané chvíli mě ani nenapadla.
(18.01.2011 13:41)jonn napsal(a): [ -> ]Zdravím Tě Vlasto,
přijde mi to jako celkem dobře vymyšlené, jen mám ještě dotaz jestli přikrmovat (samozřejmě v závislosti na snůšce), pokud ano v které fázi roku nejpravděpodobněji = přeci jen překládám včely do nové soustavy proto abych se jim v tom "vrtal" co nejmíň, takže asi nebudu dělat kontrolu úlu ob den, co ??

Gumičkovou metodu jsem viděl na vlastní oči a moc nedoporučuji, souše takto vzniklé se stejně musí vyměnit. Minimálně půlka se různě zdeformuje a vytáčet se moc nedají. Co se týče krmení tak určitě stavbu zrychlí, ale pak nejde zabránit přimíchání cukru do medu a tím znehodnocení medu za celý rok. Leda krmit medem to by stavbě pomohlo a medu neuškodilo. Každopádně pokud není snůška včely nestaví není z čeho, vosk je vytvářený z cukrů. Asi bych v okolí zjistil kolik je průměrný výnos a pokud je pod 30 kg ročně tak bych krmil a med oželel. Taky je důležité jestli je nějaká snůška hned z jara u Vás by mohla být třeba jen pozdní medovicová. Být bez medu by mi bylo líto tak bych převedl půlku včelstev jeden rok a druhou druhý. Kdyby nebylo moc medovice v medu tak by se zásoby převedených včelstev daly vytočit a použít k nakrmení včel, jinak vytočit a schovat pro oddělky. Chápu, že chcete převést všechno a hned, ale včely bez problémů snesou jen něco. Mohlo by pomoci spojit slabá (4-5 uliček jsou slabá) včelstva a tím jim umožnit lépe využít snůšku a zrychlit a zjednodušit přechod, tím zase snížíte počet včelstev a snížíte výnos z pozdní snůšky. Postupným rozšiřováním jdou i slabá včelstva s dobrou matkou dostat o síly na pozdní snůšku. Jen se nesmí podtrhnou rychlým rozšířením. Co se týče kontroly (nahlédnutí do podmetu bez dalšího rozebírání) myslím, že stačí jednou až dvakrát týdně. Ono to zas tak rychle neprobíhá.
Na vysvětlenou. Já už anabázi absolovoval v loni. Jen jsem si chtěl ověřit, zda nemohlo být něco lepšího. Vlastně jsem si to otestoval. Mít plodu na míře 40x39 3-5 rámků, koncem března, mi nepřipadá málo, vzlášť, když mé včely na Langách měli polovinu, ale také podstatně víc zásob.
(18.01.2011 23:44)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]V loni jsem řešil podobný problém. Po zemřelém včelaři jsem převzal 5 včelstev v Univerzálech. Bylo to pro mě novum, které mi nic neříkalo. Zateplené, teplá stavba. Rámky 40x39 a 40x24.

Ahoj, jsi si jistý, že se jedná o Univerzály? Rámková míra mi nějak moc nesedí Huh
Universál mi nic neříká, ale po konzultacích, má jít o universál. Rámky zakázková výroba. Vidět, ale výšku téměř 39cm zaplodovanou ,to je krása.
Souhlasím vidět rámek v těchto rozměrech je krása...
Nemám před sebou knihu, ale tuším, že Univerzály vyráběli v RM 39x24 a 39x30 prostě tech 39 tam je, posívam se a dám vědět.
Honza
(19.01.2011 11:40)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Na vysvětlenou. Já už anabázi absolovoval v loni. Jen jsem si chtěl ověřit, zda nemohlo být něco lepšího. Vlastně jsem si to otestoval. Mít plodu na míře 40x39 3-5 rámků, koncem března, mi nepřipadá málo, vzlášť, když mé včely na Langách měli polovinu, ale také podstatně víc zásob.

Já to pochopil tak, že včely jsou teď na 4-5 uličkách míry 39x24, celkově jsem reagoval na původní otázku a následný dotaz na krmení. Samozdřejmě včesltvo s 5 zaplodovanými plásty 40x39 v březnu není slabé.
Zviklal jsi mě. Ačkoli už úly ani rámky nemám, přeměřil jsem vložky, které jsem přidával pod 24. Mají 15cm. Takže opravdu 39. Nechci tvrdit, že jde o originální univezály. Nevyznám v tom. A i když mi bylo řečeno, a dávám i za pravdu, že každý by měl začínat na univerzálech, protože se na tom nejvíce naučí. Tak já už nikdy víc.



(19.01.2011 13:12)VlastaN napsal(a): [ -> ]Já to pochopil tak...

Nic se neděje. Já to také asi nevysvětlil pořádně. Ale proto jsme tady na fóru, abychom mohli diskutovat.
Mám jedno včelstvo enormě silné, obsedají 2 NN optimalu a jsou vyvěšeny pomalu do celého podmetu. Příští týden hlásí poměrně teplo. Jsem asi 600m.n.m., zatím dokvétají vrby, jinak nic, jen třešeň je narašená, takže pylu dost ale přínos nektaru nic moc.
Dvě včelstva jsou průměrná, a jedno je slabší /obsedá asi 1 až 1a1/2 NN/
Jinak nemám žádné dílo, jen mezistěny.
Potřeboval bych poradit, jakou variantu zvolit.
  1. Posílit slabší včelstvo zavíčkovaným plodem ze silného a do silného dát 2ks mezistěn. /stavební rámek je z 3/4 vystavěn v silném včelstvu/
  2. Přehodit umístění úlů /zaměnit silné se slabými/ - posílení létavkami
  3. Slabé nechat, u silných prohodit nástavky a po rozkvětu třešní přidat nástavek mezistěn.
  4. Nebo jaký zásah by byl vhodnější
Děkuji za radu. Zdenek
chápem to tak, že vieš niekoľko ciest a len sa nevieš rozhodnúť Big Grin

osobne by som dobre sa rozbiehajúcim rodinám nebral ani plod ani lietavky pretože nakoniec môžeš dosianuť že budeš mať tri vyrovnané rodiny a ani jednu špičkovú...

ja by som to urobil podla tvojho návrku č. 3,
len do toho nádstavku medzistien by som da do stredu dve súše (najlepšie s prineseným nektárom) odobrané z plodiska
Díky za názor.
Podle přírodních zákonů, mě vychází taky bod 3.
" PŘEŽIJÍ JEN NEJSILNĚJŠÍ "
Pokud se slabé včelstvo nedokáže samo rozvinout, nemá smysl zasahovat a bude lepší ho případně spojit.
A podle Kvída : " Před snůškou neni žádné včelstvo dost silné."

Tohle všechno vím, ale člověk potřebuje občas nakopnout !! Big Grin

Takže Goro DÍK !!
jedna zajímavost z jarního vývoje:
do každého včelstva jsem dal sklenice s vodou. Snažil jsem se dát sklenice na chumáč. 2 včelstva to ignorovali, 2 tak nějak trošku a 1 včelstvo bumbalo jak o život (zvládli asi 3L za měsíc) . Možná se mě to zdálo, ale mám pocit, že jsou nyní v největší kondici a májí nejvíce medu, ale je to jen doměnka po dnešní prohlídce a váze jednotlivých rámků. Mimochodem dnes byli včely velice, ale opravdu velice klidné. Radost do nich lést Rolleyes
Nechci vypadat jako věčný pesimista, ale není možné, že to, co my vnímáme jako "bumbání" vody umístěné na rámcích nad chumáčem, je pro včely "odstraňování překážky" ? Ale kdo ví.....
Vím, že to není srovnatelné, ale přece; pokud zapomenu dát mezi včely a víko alespoň kus hadru, tak mi polystyrén z víka taky vykoušou dost rychle, a taky bych si myslel, že jim tam nevadí.....
A to vše v rámci pokusu o rozšíření sebe sama (možná).
Ať se daří, Libor.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's