Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tmavé vs.světlé dílo, obměna díla
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Jen na doplnění. V mém způsobu chovu činí roční obměna díla 30 - 40%.
JK
Když je hlad a už po slunovratu tak se štítěj i 3x zakladeného díla. Když je snůška nebo i pořádné krmení tak jim nevadí nic.
U nás nebývá hlad, bývá snůška i pořádné krmení a po slunovratu je jen lípa. To už nějak dohňápou...
Ono to možná to vyznělo, že mám černé plásty jak bota, ale já do loňska navyšoval počty včelstev, hodně jich prodám a taky když mi postaví ročně těch 2000 mezistěn tak mám nakonec hodně světlé dílo. ? Ale je fakt, že na starých plástech 4,9 se rodí hodně malé včely. Říkám jim muchy. A jsem přesvědčen, že je to jeden z hlavních důvodů proč mnohá včelstva udrží kleštíka na uzdě v podstatě bez pomoci.
Zdravím pane Radime, zajímavé, avšak na toto téma byly již nějaké výzkumy provedeny a ty vliv velikosti buněk na kleštíka včelího nepotvrdily. Viz:
https://www.modernivcelar.eu/76-velikost...ocu-varroa
Příčinou budou zřejmě podmínky které kleštíkovi zatím nevyhovují, zatím, než se přizpůsobí? Toť otázka.
Vše v dobrém.
JK
K vlivu malé buňky na kleštíka v pohledu českého včelaře vstupuje vliv hlavně převčelenost. Nebo ze všech informací co mám, tak mi to toto vychází. Osobně používám buňky 5,1 a je s podivem, že v loňském roce s kleštíkem měla největší problém 2 včelstva, kde přechod ješte nezačal, nebo byl minimální (ten přechod není taková sranda a bohužel mi do toho vstoupila ještě nemoc). Může to být náhoda, ale ............ musím to pozorovat dál.
PN.
Klieštik je parazit a ten sa bude hostiť v akejkolvek bunke aby nezahynul jeho rod..
Tak to určitě. Ale může jít o počet ???? A pak, může dávat větší přednost trubčímu plodu a ten mohu v "ideální " dobu odstranit.
Pane Křapka, to já četl, že se to neprokázalo ale mi se to tak jeví. ? Mám většinu včelstev na 4,9 ale čast na volné stavbě, kde nají buňky 4,8-5,4. Ty na volné stavbě mají výrazně větší problémy s varroa. V malých buňkách má kleštík, který je stále stejně velký, mnohem méně místa k páření a množení. Taky vývoj malé včely je možná o pár hodin kratší... Se starým dílem se pak buňky dále zmenšují. Mám košnici, kde už včely žijí 8 let bez ošetřováni a bez cukru. Jsou zdrave, vitální ale hrozně mrňavé. ?
(09.04.2021 21:28)Radim Gavlovský napsal(a): [ -> ]Erik Ö vyřazuje jen špatně vystavěné plásty (.....) Důležité ale je, že nepoužíváme tvrdou chemii, takže se v takovýchto plástech nehromadí.
Erik přeci používá thymol, ne? A ten se ve vosku hromadí, ne že ne. A nějaký měřitelný vliv na včely přitom mají i poměrně malé dávky, takže jako argument bych tohle bez hlubšího zkoumání moc nebral.
Psal jsem, že nepoužívá tvrhou chemii. Thymol ano, ten se dostává do vosku, to je pravda. Ale. Zhruba polovina včelstev nepotřebuje během roku žádné ošetření, té druhé stačí většinou jedna dávka 15g na včelstvo. Thymol je ale těkavý a tak se z vosku postupně uvolňuje, jen rámky musí zůstat ve včelách. Kdysi dělali studii, kde jim vyšlo, že po 3 týdnech je obsah thymolu v plástech zcela minimální. Něco tam samozřejmě zůstane vždy, ale thymol je i přirozenou součástí některých medů.

Tenhle graf to byl.
[Obrázky: 273-C17-D8-E2-E7-43-C7-8-A79-2255-D10-D9-E7-E.jpg]
(12.04.2021 21:36)Radim Gavlovský napsal(a): [ -> ]Pane Křapka, to já četl, že se to neprokázalo ale mi se to tak jeví. ? Mám většinu včelstev na 4,9 ale čast na volné stavbě, kde nají buňky 4,8-5,4. Ty na volné stavbě mají výrazně větší problémy s varroa. V malých buňkách má kleštík, který je stále stejně velký, mnohem méně místa k páření a množení. Taky vývoj malé včely je možná o pár hodin kratší... Se starým dílem se pak buňky dále zmenšují. Mám košnici, kde už včely žijí 8 let bez ošetřováni a bez cukru. Jsou zdrave, vitální ale hrozně mrňavé. ?
Zdravím pane Gavlovský. Čas od času se mi v některém včelstvu také objevily nějaké ty drobné včely a to mám dílo s buňkami 5,4 mm. Bylo to ve včelstvech s vyšším monitorovaným počtem kleštíků. Řešil jsem to dlouhodobým (Nassenheidrovým) odpařovačem a kyselinou mravenčí 80% v nástavku nad plodištěm a poté výměnou matky. Po těchto zásazích drobné včely vždy vymizely.
Ze zkušeností pro mne starších, dnes již nežijících, včelařů vím, že včelstva staré dílo vykusují a obnovují. Vtipkovali jsme o tom, že "tlustá" matka nestrčí do takových buněk zadeček. Nemůže je tedy zaklást. Musela by to tedy být matička také drobná. Pak by zde hrála roli i hloubka takových buněk. Co je však příčinou objevení drobných včel ve včelstvu? Domnívám se, že na to může mít vliv choroba matky, poškození plodu kleštíkem, virózy, či jiná chroba ve včelstvu. Je však možné, že nám to zde někdo objasní.
JK
(26.04.2021 21:24)rudohor napsal(a): [ -> ]Vazeni admini, ak by tema este budila zaujem, prosim zvazte presunut par prispevkov do noveho vlakna. Tu sme uz asi mimo.

V diskusii o more včelieho plodu pokračujte vo vlákne:

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Mor-v...#pid254208
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's