Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Desinfekce úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Rozmíchám to v sudu a budu to máčet + kartáček v ruce. Nesmrdí to jako savo.
Včela prý mají vlastní a neškodný prostředek - propolis.
Na bakterie moru a hniloby, nosemu, . . ale moc nefunguje a o tom to je.
A ty chemikálie tedy fungují na vyjmenované: mor, hnilobu, nosemu. A ví se na co dalšího?
Mně se přesto všechno hezké co o těch chemikáliích píšete jeví jako nejelegantnější metoda švýcarských včelařů.

Na většině švýcarských včelínů mají tepelně zaizolovanou krabici, říkejme jí termobox, vytápěný elektrickou spirálou, opatřenou termostatem a časovačem. Dovnitř šoupnou nástavky, rámky dna a nevím co ještě. Nastaví například 117°C po jednu hodinu a nikomu moc vysvětlují proč to dělají Wink

Už vidím jak teplý roztok Sava ničí spory moru pod vrstvičkou vosku, který okoušou až včely, když jim takový rámek dáme na vystavění. Nejsem chemik, ale zcela nevinné to Savo není. Na wiki si to můžete přečíst taky, ale jen jedna větička:
Odhaduje se, že se ročně stane v britských domácnostech okolo 3300 nehod způsobených chlornanem sodným, které vyžadují hospitalizaci (RoSPA, 2002).
keď sa ním obleješ,tak to je problém,ale inak by som sa ho nebál..čo som viac krát pozoroval,včely uprednostnili vodu z bazénov pred vodou z prírodného jazierka,asi im chutí tá soľ,na ktorú sa chlornan sodný rozkladá..
Nejlepší je nedesinfikovat, nenatírat a místo toho nabouchat nové. Staré nechat jako medníky a manipulační atd a pak do kotle.
(30.01.2016 19:30)VaT napsal(a): [ -> ]Před savem dávám přednost roztoku peroxidu vodíku, jež má prakticky stejné účinky jako roztok chlornanu. Při dodržení nějakých bezpečnostních zásad je navíc mnohem míň toxickej a nepříjemně nepáchne.
Podle této zkušenosti jsem se letos zařídil a pěju velkou chválu! Za skutečně pár korun mnoho muziky a beze smradu!
Přečetl jsem si zde celé vlákno a došel jsem k závěru, že...

mám loňský nový úl, v kterém mi uhynul oddělek na nosemu.

Rozhodl jsem se, že úl desinfikuji tak, že nástavek a dno otřu vodou se savem a pro jistotu ještě zevnitř opálím ohněm.

Bude to dostatečná desinfekce, abych zlikvidoval případné pozůstatky nosemy?
Vůbec nic nepíšete o důkladném oškrábání výkalů, předpokládám, že to je pokálené.

Vůbec nic nepíšete jak se to mohlo stát, proč vaše včely dostaly nosemu? A kterou? A jak víte, že to byla nosema?

Savo neradím. Vpije se do dřeva a stěží se to podaří od Sava vyčistit. Že to někdo dělá a včely v tom jsou? No vy taky budete ve vlhkém nebo jinak blbém bytě když budete muset, někdo vás tam dá a vy nemáte na výběr.

Vyžehnutí je dobré. Ovšem nejdůležitější je přijít na příčinu a u zařídit se tak, aby se to víckrát nestalo.
(11.05.2016 11:58)nadenicek napsal(a): [ -> ]Rozhodl jsem se, že úl desinfikuji tak, že nástavek a dno otřu vodou se savem a pro jistotu ještě zevnitř opálím ohněm.
Bude to dostatečná desinfekce, abych zlikvidoval případné pozůstatky nosemy?

pokial to uhynulo na ceranu tak by to nemalo byť od výkalov..stačí jedno alebo druhé..nemusíš kombinovať savo s ohňom,nozéma nieje mor.. neriedeným savom zmáčať úľ pomocou rozprašovača,po 10 min vystriekaj hadicou s vodou a nechaj na slnku obschnúť..teoretické zvyšky sava sa pri tomto postupe rozložia veľmi rýchlo na neškodné látky.. ohňom je to ale jednoduchšie..
Mám dotaz ohledně čištění zateplených palubkových nástavků:

Provádím to tak, že oškrábu všechny nečistoty, propolis, vosk, vnitřní stěny a všechna místa kam se dostanu obrousím excentrem 80kou šmirglem a nakonec vemu hořák a vše opálím, dokud si nejsem jistý, že i v nepřístupných místech byla dostatečná teplota.

Otázka:

Není lepší napřed stěny opálit a až poté obrousit? Nevadí včelám mírné "saze" po opálení?
Podle mého by byla hloupost opálené místo zase obrousit, protože teoreticky v případě nějakých odolných spor bych je opět "otevřel".
Mě se zase líbí to, že to zbytečně neškrábu, ale nechám to rozpustit po nástavku. Nejhorší jsou dosedací plochy oušek rámků.
Savo je těkavá látka - když se to vezme rozprašovačem - s malou kapičkou smáčedla -,,kapka"jaru nechá se působit a odvyvětrat - působí to déle--ale za 2dny je to vysublimované - po savu ani čuchu a včelky si lebeděj.Myslím že takováto desinfekce je taky celkem dostatečná - i když nic ,,EKO" ALE LEPŠÍ NEŽ MÍT KLINIKU.
Ahojte,

už sa to tu pár strán dozadu preberalo, ale bez nejakého záveru, myslím tému dezinfekcia ozónom. Má s tým niekto praktické skúsenosti? Generátor ozónu sa dá kúpiť od 60€, asi jediná nevýhoda je, že leptá gumu, inak tam vidím samé pozitíva. Ničí vírusy, baktérie, plesne, živočíchy a nezanecháva reziduá.
Dobrý deň.
Používate vo svojej včelárskej praxi "Dezinfekčný dvojfázový účinkok – peroxidu vodíka 30% a striebra (Ag) /SANOSIL/ alebo peroxioctovú kyselinu /Persteril 36% / se striebrom a to náterom,postrikem, ponorem v roztoku (Ule, ramky) boj proti noseme a moru včelieho plodu?
Oproti hydroxidu sódnemu je to menej energeticky,časovo náročnejšie a profi , aplikačná prax v potravinárstve je bez rezistencie patogénov.
A ako dezinfikujete ak je to potrebné napr. po zvápenatení plodu alebo noseme styrodurové alebo polystyrénové nástavky?
Na to nepotrebuješ žiadnu dezinfekciu ale odolné včelstvá, pokial nemáš tak ani to ti nepomôže. Včelstvá zazimované na kryštálovom cukre netrpia nozemou a nesmia biť umiestnená v doline kde je blízko rieka, rybník, potok a močariny.
Hlavu má na to človek aby rozmýšlal a nie aby mu nepršalo do krku
Merkuri, on se neptal, co a kde má chovat, aby neměl problém se zvápenatěním. Ani si neřekl o urážku. Ptal se, jak má desinfikovat styrodurové nástavky.



Styrodurové oplodňáčky preventivně dezinfikuji roztokem Sava, mám nádobu, ve které je pořádně opláchnu, vydrhnu houbičkou na nádobí a tak hodinku nechám schnout, bez oplachu. Savo působí a vyžere, co jde. Pak je pořádně opláchnu proudem vody z hadice a tak týden nechám pod přístřeškem vyvětrat.
Asi bych to zkusil i v tom případě Nosemy.
Ďakujem za odpoveď.
Pre Merkuriho -Tongue Nosematózu som nemal. Teda aspoň som nevidel jej prejavy. Mal som zvápenatenie v asi 4 úľoch a to po prvý krát vtedy , keď som vlani nechal v zime durafol hore na rámikoch. Už to viac neurobím. Spôsobilo to v úľoch veľkú vlhkosť a plesnivé plásty. Dná zasieťované nemám.Preto to chcem vydezinfikovať, lebo je to nechutné ochorenie. Tento rok už mám zase priedušné stropy. Doposiaľ mi neuhynulo v zime za 5 rokov čo mám včely nikdy ani jedno včelstvo.Cool
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's