Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Desinfekce úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
.... Na 10 litrů vody se dá jedno celé Savo a k tomu 0,5 kg hydroxidu sodného.
Je nutné aby tato šmakuláda vřela? Četl jsem, že pokud použiji kombinaci sava a NaOH je dostatečná dezinfekce i studeným roztokem.
Tak minimálně ten var odstraní zbytky vosku. Ale var bude jistě přispívat k lepší desinfekci.
Peter má pravdu, keď niečo už takéto robíš, tak poriadne. Vrieť to nemusí, len toľko, aby sa rozpustil vosk a zliezol. Pri vyššej teplote "zlezie" aj propolis. A nezabudni ich potom opláchnuť v čistej vode.
Hlavní důvod je odstranění vosku a propolisu, jsou upatlané po tavení v slun. tavidle. Ale jsem v OP MVP, tak bych to rovnou vzal jako preventivní desinfekce. Opláchnutí vodou je samozřejmost, louh by rámky "sežral".
Bavil jsem so o tom s panem Žákem při nákupu plastových rámků, ríkal mi, že tyto informace má z Dolu, kde se na to dělal výzkum.
Stačí 5% louhu (draselný je lepší), 10% sava, teplota 20C, nechat přes noc, potom opláchnout vodou.

Takže při 10l vody je to 1l Sava a 0,5kg louhu.

Teď vidím, že už to napsal někdo nademnou, tak se omlouvám za duplicitu.
To namočení přes noc nevidím moc praktické, při větším počtu rámků je to pěkná doba. To je už lepší ohřát a dobu zkrátit.
Máš pravdu, jde o to že jsem se s ním o tom bavil v kontextu MPV, že není potřeba plast pálit nebo likvidovat, ale zase nevydrží vysoké teploty.
(10.01.2014 10:33)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Hlavní důvod je odstranění vosku a propolisu, jsou upatlané po tavení v slun. tavidle. Ale jsem v OP MVP, tak bych to rovnou vzal jako preventivní desinfekce. Opláchnutí vodou je samozřejmost, louh by rámky "sežral".

Louh (hydroxid sodný) na vzduchu rychle oxiduje (degraduje) a tak ztrácí na rámcích účinnost. Jeho účinek se při varu projeví na dřevě mírným ztmavnutím kresby. Opláchnutím zbavíte dřevo produktů reakce louhu s voskem (tukem) - mýdla, které se vodou snadno rozpouští. Mám ověřeno, že po krátkodobém oplachu v sudu s dešťovou vodou stačí na závěr prostříknout štosy vyčištěných rámků proudem vody a nechat vyschnout a vydýchat mýdlový odér. Neexistuje rychlejší způsob vyčištění rámků!
Honza
V časopise Včelařství je reklama na dezinfekci úlů prostředkem Bee-safe. Bohužel avizované stránky produktu http://www.bee-safe.cz/ ale neexistují. Prostředek je prý postaven na bázi jódu.
Znáte někdo tento přípravek? Nevíte kolik stojí a kde se dá koupit? Doposud zde bylo doporučováno desinfikovat úly roztokem Sava a NaOH, nebylo by dobré do tohoto roztoku také přidat jód, popř. nešlo by si dezinfekční roztok na bázi jódu namíchat doma?
Taky mě zaujalo, že když si někdo dá práci s výrobou letáku a jeho distribucí, není schopen pořešit funkčnost svých stránek. Zatím je tento přípravek tajemný jako hrad v Karpatech. A současně mi není rovněž jasné, jestli za přípravkem stojí výzkumák, nebo nestojí. Protože i jeho stránky prozatím mlčí. A měl by být tento přípravek tím, o kterém jsme byli informováni po loňských "kulatých stolech", kdy snad měl sloužit k dezinfekci kočovných vozů? Jestli tedy má někdo relevantní informace, budu taky rád, když se s námi o ně podělí.
videl som v chovatelských potrebách dez.roztok s názvom Povidone Iodine 10% solution,ono to bude asi niečo podobné..pred ca 15 rokmi som jednorazovo skúšal na dez.úľového prostredia za prevádzky odpar kryštalického jódu( objemovo zarovnaný kovový vrchnák od piva)...
No ona ta doména není ještě registrována, tedy je možné, že se najde nějaký podnikavec, který si jí zaregistruje a následně DOLu se ziskem prodá, nebo sám začne vyrábět nějakou tu dezinfekci do úlů, když už mu někdo udělal takovouhle reklamu Smile
Zkoušel jsem o tom produktu něco najít ve světě a našel jsem pouze tohle, což vypadá jinak, než to co je na tom letáku a mělo by to být proti hnilobě plodu.
(27.01.2014 13:48)Mlha napsal(a): [ -> ]V časopise Včelařství je reklama na dezinfekci úlů prostředkem Bee-safe. Bohužel avizované stránky produktu http://www.bee-safe.cz/ ale neexistují. Prostředek je prý postaven na bázi jódu.
Znáte někdo tento přípravek? Nevíte kolik stojí a kde se dá koupit? Doposud zde bylo doporučováno desinfikovat úly roztokem Sava a NaOH, nebylo by dobré do tohoto roztoku také přidat jód, popř. nešlo by si dezinfekční roztok na bázi jódu namíchat doma?

vypadá to, že za uvedenou reklamou stojí firma Tekro, spol. s r.o.
(27.01.2014 15:54)Mlha napsal(a): [ -> ]No ona ta doména není ještě registrována, tedy je možné, že se najde nějaký podnikavec, který si jí zaregistruje a následně DOLu se ziskem prodá, nebo sám začne vyrábět nějakou tu dezinfekci do úlů, když už mu někdo udělal takovouhle reklamu Smile
Zkoušel jsem o tom produktu něco najít ve světě a našel jsem pouze tohle, což vypadá jinak, než to co je na tom letáku a mělo by to být proti hnilobě plodu.

Tak jak jsem koukal, tak registrovaná již je, a taky už vím na koho, ale je to věc toho dotyčného. Jen jsem k tomu nic dalšího nenašel, tak by mne zajímalo o co půjde.
To jsou věci....
http://www.nic.cz/whois/?d=bee-safe.cz
reg. 27.1.2014
http://www.nic.cz/whois/?d=beesafe.cz
reg. 28.1.2014
zaváhal jsem, takový snadný výdělek to mohl být ....Smile
Halt jiní členové fora byly rychlejší Smile
Karle ale já jsem Ti to říkal Smile Takže kdo je to ten Ludvík Marek - TRUHLMARK (Bobře co s tím máš společného?) a kdo Martin Jeřábek? To vypadá že těch co se zabývají spekulativním nákupem domén je více. Na druhou stranu ten, kdo dělal tu reklamu ve včelařství musí být naprostý amatér, inzerovat doménu, kterou nemám ani koupenou je těžké diletantství. Pokud ta dezinfekce je na podobné úrovni, tak to radši zůstanu u sava a NaOH.
Co s tím má kdo společného je asi jedno, ale ten kdo to dal do Včelařství je asi fakt amatér, pokud si ani doménu není schopen předem zajistit.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's