Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Desinfekce úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(29.01.2016 23:44)gusto napsal(a): [ -> ]..vie niekto ako dlho je účinný 10% roztok sava? keď ho zarobím napr do 100l suda a namáčam do neho plastové krmítka a podobné včelárske drobnosti a chcem pokračovať na druhý deň..treba zarobiť nový roztok,alebo účinkuje aj po 24 hod ?

Myslim si že bez problémů, ale samozřejmě účinnost bude klesat s tim jak se bude spotřebovávat radikální kyslík na desinfeekci. Takže podle mě nezáleží ani tak na čase jako na tom kolik tam toho umeješ, ale pořád se pracuje s velkym přebytkem. Takže za mě je to OK.
Koukal jsem že účinnou látku v SAVU koupím mnohem laciněji jako bazénovou chemii.

Koumal jste někdo už nad tím?

A stačí pak do roztoku Savo druhý den doplnit?
..mne sa prednedávnom minuli zásoby,ktoré som mal ešte z fabriky,kde som mal na starosti o.i. aj chlórovanie vlastnej vodovodnej siete..používali sme chlornan sodný25%, (savo má okolo 5%)..jednoduchým nariedením sme si to savo vyrábali,nebolo tam človeka kto by to v tej dobe kupoval v obchode..síce som to nehľadal,ale verím že chlornan sa dá zohnať lacnejšie ako originál značkové savo,kde sa platí aj značka a obal atď.
Před savem dávám přednost roztoku peroxidu vodíku, jež má prakticky stejné účinky jako roztok chlornanu. Při dodržení nějakých bezpečnostních zásad je navíc mnohem míň toxickej a nepříjemně nepáchne. Jediná vada na kráse je že si nějakej ouřední dement vymyslel, že se z peroxidu dá udělat bomba takže se teď musim v drogerii vyplňovat jméno, adresu a účel proč si ho kupuju. Paní prodavačka se mi za to vždy upřímně omlouvá...
Roztok peroxidu H2O2 děláš pro dezinfekci kolikaprocentní?
Chémie je kopec a aj možností! Ja uprednostňujem klasiku a jednoduchosť. Oheň(plynová kartuša cca 1,4E),kryštalická sóda(cca1,2E),Savo (cca 1E).Dostupnosť veľká(skoro v každom obchodíku) a žiadna veda! Smile
(30.01.2016 19:30)VaT napsal(a): [ -> ]Před savem dávám přednost roztoku peroxidu vodíku, jež má prakticky stejné účinky jako roztok chlornanu. Při dodržení nějakých bezpečnostních zásad je navíc mnohem míň toxickej a nepříjemně nepáchne. Jediná vada na kráse je že si nějakej ouřední dement vymyslel, že se z peroxidu dá udělat bomba takže se teď musim v drogerii vyplňovat jméno, adresu a účel proč si ho kupuju. Paní prodavačka se mi za to vždy upřímně omlouvá...

Ja kupujem peroxid 45% vo flašiach a nikdy sa ma na to nevypitovali načo to chcem.
Áno z peroxidu sa dá vyrobiť bomba, čím silnejší tým účinnejšia, 2 dcl ti stači na zlikvidovanie brambora X5.
(30.01.2016 22:56)Petr L napsal(a): [ -> ]Roztok peroxidu H2O2 děláš pro dezinfekci kolikaprocentní?

Vod voka - 1 díl 30% roztoku peroxidu a 2 díly vody.
(30.01.2016 23:00)Perun napsal(a): [ -> ]Chémie je kopec a aj možností! Ja uprednostňujem klasiku a jednoduchosť. Oheň(plynová kartuša cca 1,4E),kryštalická sóda(cca1,2E),Savo (cca 1E).Dostupnosť veľká(skoro v každom obchodíku) a žiadna veda! Smile

Jak to kombinuješ? Oheň a sodu?

Já asi taky zvolím tu sodu, ale budu v tom vařit rámky a nástavky.
Louh yb byl lepší, ale byl by problém to likvidovat.
Lúh pri varení ti môže vyvolať rakovinu hrtana.
(01.02.2016 11:00)KaJi napsal(a): [ -> ]
(30.01.2016 23:00)Perun napsal(a): [ -> ]Chémie je kopec a aj možností! Ja uprednostňujem klasiku a jednoduchosť. Oheň(plynová kartuša cca 1,4E),kryštalická sóda(cca1,2E),Savo (cca 1E).Dostupnosť veľká(skoro v každom obchodíku) a žiadna veda! Smile

Jak to kombinuješ? Oheň a sodu?

Já asi taky zvolím tu sodu, ale budu v tom vařit rámky a nástavky.
Louh yb byl lepší, ale byl by problém to likvidovat.

Nadstavky s kočovania oškrabem a vypálim a následne "vykúpem" v sóde a opláchnem. Možno prehnané, ale som spokojnejší! Ak nepoužijem oheň,tak do kúpele pridám Savo!
(30.01.2016 19:30)VaT napsal(a): [ -> ]Před savem dávám přednost roztoku peroxidu vodíku

Dá se peroxid vodíku míchat s louhem sodným stejně jako SAVO? Nebo H2O2 účinkuje i na spory nosemy a louh netřeba?
No já nějak zvlášť jasno v dezinfekčních účincích toho peroxidu nemám. Někde sem četl, že jeho nevýhodou voproti třeba savu je ten, že tam vzniká rovnou molekula kyslíku a ne kyslíkovej radikál jako u chlornanu sodnýho, ale jinde jsem zase četl že tam ten kyslíkovej radikál vzniká na dostatečně dlouhou dobu aby mohl reagovat. Podle mě ale podstata toho louhu spočívá ve zmejdelnění mastnejch kyselin - to znamená jednak nějakejch voskovejch vobalů a jednak samotný tkáně mikrovorganismů. Takže zatimco samotnej kyslíkovej radikál v roztoku se zastaví u toho vobalu tý spory (ať už u jejího vlastního a nebo u toho co je tvořenej z nějakých voskových částic třeba), tak ten louh ty všechny organický zbytky narušuje aby to mohl ten roztok toho oxidačního činidla řádně penetrovat. Tudíž by se asi teoreticky mohl míchat s louhem. Ale jak říkám, vařim z vody.
Pred 32 rokmi som doma začal vyrábať úle so sololitu, jedna doska z vnútra druhá z vonku, tie som pribil na jednotný rám 20x30plus dĺžka nosnej latky, zo začiatku som medzi sololit vkladal 20 mm hrubý PS, úľ som z vonku natrel vodou riediteľnou farbou. Od tých čias som s nimi nič nerobil, pretože stále boli obsadené včelami (75 včelstiev), sem tam som niektorý úľ natrel a to bolo všetko, vnútro úľov som nikdy nedezinfikoval a ani nevypaľoval.

Nikdy som nemal choré včelstvá, až doteraz mám 8 včelsteiv v týchto debničkách, ale okrem uhynutia včelstiev v r. 1989 na Varroázu, som žiadnu chorobu neriešil. Tak neviem prečo by som si mal namýšľať, že moje úle sú infikované nejakou chorobou. Preto si myslím, že táto diskusia je umelo vytvorená, aby sa niekto múdrejší musí stoj čo stoj písať, čo si vyčítal o chorobách a teraz si myslí, že musí dezinfikovať úľové debničky.

Samozrejme, že ak sa vyskytne špecifická včelia choroba akou je npr. MVP, tak by som i ja rozmýšľal ako včelám pomôcť, ale v takom prípade by som už mal zámienku na dezinfekciu úľa resp. úľov.
No to že dělám chytrýho to máš recht no. Ale hlavu a patu to má ne? A co se týká tý desinfekce oulů, tak sem nikde tady netvrdil že je to nutnost. Já sem jenom vodpovídal na votázky. S tim cos napsal souhlasim, s tou výhradou že když mám zevnitř pokálenej nástavek, tak ho prostě vydesinfikuju.
Tak přichází čas. Vana hotová, rámky se zbavují díla, nyní ta soda.

Klasická nerudovská - nemáme kanalizuaci, do přírody vylít se mi to nechce, co s ní děláte?
Když skončíte?

A jak moc se ten roztok vyčerpá? Předpokládám, že naplním vanu a ve vařící vodě budu máchat nástavky i s rámkama.
A bude jich hodně. Nevím jak velký bahno vznikne, ale dokud to půjde, budu máchat.
A od oka trochu občas přihodím a doliji.

Řeším Hnilobu, na tu stačí 80°C a 10% sody, mor tu naštěstí vloni nebyl (plošné vyšetření) , tak jej neřeším.

A spíž než tu desinfekci, bych to chtěl očistit a zbavit vosků atd. Předpokládám, že rámky se při vapřování dost desinfikovaly.
Po sodě budou rámky zasraný takovým jakoby kluzkým "mejdlíčkem", mám to za sebou a už nikdy více!!! Takže ničeho to nezbavíte, jen to bude omatlaný něčím jiným. A než bych dal do včel rámek osmrkaný takovým hnusem, tak na něj raděj šlápnu a vyrobím čistý!

Soda je běžný prací prostředek, základ všech pracích prášků a tak se vyleje kamkoli, ničemu to nemůže vadit.
Karle, napiš nebo zavolej Honzovi J. - budeš to mít z první ruky.
Něco má tuším také na stránkách, tak možná mrkni předtím.
K.
(29.03.2016 0:19)tom.50 napsal(a): [ -> ]Po sodě budou rámky zasraný takovým jakoby kluzkým "mejdlíčkem", mám to za sebou a už nikdy více!!! Takže ničeho to nezbavíte, jen to bude omatlaný něčím jiným. A než bych dal do včel rámek osmrkaný takovým hnusem, tak na něj raděj šlápnu a vyrobím čistý!

Soda je běžný prací prostředek, základ všech pracích prášků a tak se vyleje kamkoli, ničemu to nemůže vadit.

Základom je rámiky nožom zbaviť vosku,propolisu a tak ich dať vyvárať do vriacej vody s prídavkom kryštalickej sódy. Rámiky po opláchnutí budú čisté hnedo žlté! Nečistoty sa držia na povrchu vody možno ich počas vyvárania odoberať. Ja dávam na cca 50 litrov tak jedno až dva balenia sódy. Ak to robím za studena pridávam savo ,ale to zase treba dôkladnejšiu mech. očistu, kefu(ryžák) opláchnuť a je to! Používať rukavice!
Ano, rozumím vám. Vyzkoušel jsem to, vyplavalo to na hladinu vody a když jsem rámky vyndaval, tak se opatlaly tím svinstvem.
Savo - louh nechci dávat už vůbec, bojím se, že to neopláchnu důkladně. I jen soda je nepřirozená chemikálie a já do včel nechci žádnou chemikálii navíc.

A už jsem to tu psal. Vůbec nechápu že potřebujete něco dezinfikovat, proboha proč? Když se dodržují základní hygienické zásady, samy včely udržují dokonale čisté prostředí. A nebo jsem měl celý život štěstí? A i moje rodiče?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's