Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Analýza napadení pomocí narkotizace CO2
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nenašel jsem toto konkrétni téma, zakládám. Pokud téma někde je, prosím admina o optimalizaci, fakt jsem to ale hledal Smile.

Dnes jsem na prvním stanovišti provedl narkotizaci (uspání) včel pomocí CO2, jak z medníku, tak i přímo z plodiště.
Nejmenší vzorek měl 180 včel, největší cirka 380. Jednalo se většinou o produkční včelstva, jeden byl oddelek (větší, původní letošní startér z bodavějšího včelstva). Celkem 6 úlú.
VD se mi podařilo sklepat pouze z plodiště jednoho úlu, 1ks, z medníku ale nikoliv. Jednalo se o 180 včel (dle váhy).
Tak teď nevím, jak se na ty výsledky tvářit. Jednalo se o včelstva, u kterých bych něco čekal. Zítra se chystám na třetí stanoviště, uvidím jak tam.
Pro narkotizaci používám potravinářský CO2 bombu mám 2kg pro pípu. Postup klasika co je k vidění na netu, včely usnou, vypnu CO2, počkám cca 20s (čekal jsem i lehce déle - značil jsem matku když jsem byl v tom původním startéru), klepání včel 20s +/-. Kromě jednoho VD výše zmíněnýho je u ostatních tvrdá nula "0".
Porovnám-li možnost odběru z plodiště nebo z medníku - z plodiště je to rychlejší. V medníku je již míň včel, většina je již finišováno. A po včelách z plodiště nebyl kyblík špinavej jako po těch z medníku. Na výsledku VD (z plodiště/medníku) bez aktuálního vlivu. Budu to ale ještě dál porovnávat, půjde-li to.
Ještě ale dotaz - jak přesná je tato metoda. Nechce se mi věřit, že bych měl stav VD ve včelách blízký 0. Letos jsem lehce poupravil zootechniku, nemyslím si ale že to má až tak radikální vliv...

Chose
Napíšu ti k tomu svůj poznatek. Loni ke mně přijeli dva kluci z Brna co dělají na vejšce výzkumy ohledně roztoče a chtěli po mě co nejvíce roztočů. Já měl v úlech odstraněný plod plný roztočů, takže jsem jim slibil že si tady opravdu přijdou na své a budou odjíždět s hromadou roztočů. Zkoušeli jsme dvě metody. První bylo uspání CO2....ačkoliv sme uspaly hromadu včel, jakože fakt hromadu, tak spadlo pár roztočů.....druhý pokus byl narkotizace včel pomocí kouře.....a tam to bylo dost podobné.....pak když jsem ty samé včelstva přeléčil po vylíhnutí všeho plodu, tak tam bylo roztočů mraky.....takže podle mě naprosto nefunkční metoda.
Tahle metoda, je velmi, velmi orientační. Záleží na náhodě, jak a kolik postižených včel se podaří chytit. Podle mne, další zbytečné udělátko ke včelaření, podobně jako kyblík na moučkový cukr...
testoval jsem metodu CO2 . Podle mě není moc přesná. Přešel jsem tedy na smyv. Mnohým včelařům je tato metoda protivná. Je obětování cca 300 včel z celkového počtu cca 60 000 včel tak zásadní etický problém.? Je to i pro mě sice protivné, ale daleko přesnější. Testované včely se dají před usmrcením zvážit, a tím velmi zpřesnit celou metodu. On je rozdíl už mezi napadením 1% a 2%. Moje zkušenost byla, že včelstvo už s 2% mělo skutečně problém až do zimy. Co potom ta kde naměříte třeba 5%. Tam je už skutečně nutné teď červenci podniknout zásadní opatření jako je například přemetení na mezistěny, nebo alespoň odstranění plodu.
Pred testovanim vzdy zvazim, vim kolik je tam tedy vcel, podobne jako u smyvu. Je ale pravda, ze mi je blizsi metoda kdy vcely preziji nez je usmrtit, ikdyz je to "par stovek" z desetitisicu.
Dost bude zalezet asi na kvalite "uspani" i predevsim VD a je zde velka promenna, jak s nima klepem v tech kyblicich. To je podle me velka promenna, ktera muze vysledek zkreslit oproti smyvu.
Co se tyce smyvu, na netu jsem videl jak jen lih nebo tusim s jarem - co jste kdo pouzil/pouzivate ? Asi kdyz uz budou holky uspany, zkusil bych je po odecteni sklepanych VD jeste skouknout pomoci smyvu, jako kontrolu.
Co se tyce CO2 akce v nedeli na tretim stanovisti, u jednoho vcelstva se vzorkem cca 300 vcel bylo 3xVD, nicmene u techto jsem si vsiml VD i na vicku, coz mohlo byt od techto, ale i predeslych dvou - fakt je treba se koukat poradne. Jo - a perlinkou, kterou jsem pouzil na dno kybliku se vcelama, me vcely prolejzal, musim bejt rychlej od zvazeni po uspani. Pak jsem spis vcely vazil uz uspany, po analyze. Vetsinou (krome vyse zminenych) napadeny pomoci CO2 jde pod 1% (z 500 vcel ->2xVD, z 340 vcel ->1xVD, ...)
Dikas i za kontruktivni kritiku a zkusenosti, furt se ucim (delam ze sebe ..... ) Smile
Chose
Tak jsem v nedeli provedl srovnani smyvu a CO2 narkotizace.
Ul cislo 2 : cca 340 vcel, 2xVD po CO2 narkotizaci, nasledne vysypany do techn. lihu a proplachnuty pres sito k cezeni medu. Na jemnem spodnim situ nalezena 0x VD
Ul cislo 3 : cca 390 vcel, 3xVD po CO2 narkotizaci, postup nasledne pro smyv stejnej, to samy vysledek 0xVD.
Spodni sito je jemny na to, aby VD propadl.
OK, delam neco spatne pri analyze ? Proplachovani vcel v situ je 1,5 - 2 minuty, vcely beru z otevrenyho plodu.
Za sebe je mi divny, ze tech VD moc nenachazim, ja, starej chovatel VD. Ale projel jsem net a delam to podle zverejnovanych postupu. Na tretim stanovisti jsem tedy preventivne dal stavelku s glycerinem, jak uterky, tak i v kartonu nebo hobrafiltu. Pro porovnani. Ikdyz krome jednech, ktery mi tam vybocovaly, to tak taky nutny nebylo.
Takze jak ?
Dikas
Chose
Skús brať včely z plodu, ktorý je v štádiu, keď ho práve začínajú viečkovať.
Josefe, nezapomínej na to, že cca 80% VD je na plodu. 1% foretických roztočů v podletí na silné včelstvo které intenzivně plodovalo není špatný výsledek.
(28.07.2021 19:29)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Takze jak ?

Chose, môj včelársky priateľ Jaro vravieva ak ti chýba v dne sito a iné metódy na monitoring klieštika sa ti tiež nepáčia, kľudne uvažuj, že na prelome júla/červenca a augusta/srpna v každom úli klieštika máš a začni liečiť!Wink
dávam mu za pravdu, ja som ešte nikdy nemal začiatkom augusta v žiadnej rodine "0" klieštikov po prvej aplikácii liečiva...
Cau,
dikas za odpovedi.
Ja nerikam, ze tam vubec nejsou, jen jsem cekal v tuto dobu vetsi mnozstvi. Sita mam, podlozky jsou stale pod sitem, tam me to muzou vsak zkreslovat mravenci. Proto jsem se rozhodl, ze zkusim CO2 (a pro porovnani nasledny smyv v lihu ve velkych vcelstev, kde me to sice taky srdce drasalo, ale vcel je tam prehrsel).
Nekde jsem stavelku s glycerinem uz dal, pro porovnani. Dost si vyskakovat jinak nemuzu, protoze mam jeste medniky (jedna ze zmen letos), takze zadnej gabon pro kontrolu. A obecne se tvrdy chemii chci vyhnout a rad bych i obecne (proto monitoring spise CO2).
Krome Loukyho, kde se to nesetkalo s uspechem - kdo jste jeste delal CO2 monitoring a s jakym vysledkem ? Vzorky beru z ramku s otevrenym plodem, nerikam ze blizko zavickovani, ale jiz blizko - velke larvy.
Dikas a zatim
Chose
Tak jsem vcera byl jeste s CO2 na stanovisti cislo 2, projel jsem kmenovy vcelstva, nasel jsem dve vcelstva s 10 VD z 500. Ostatni melo rekneme treba 2,3,4 Ale i 0. Takze me to uklidnilo, lehce tedy. Premianti dostali papirovy uterky se stavelkou v glycerinu. Jedna se o 2% napadeni, neni treba resit ASAP, ale ...
Za me tedy CO2 nehazu do kose. Finalne potvrdim na jare Smile
Chose
Hernajs, tohle tema je jen moje nebo co ? Smile

Dneska jsem prosel zbytek vcel u sebe a vedle u taty, vzorky vcel podle vahy od 400 do 600 vcel.
U sebe jsem pochyboval o funkcnosti/spolehlivosti CO2, nenasel jsem nic, proste 0. Vedle 4 kousky VD ze 400 vcel, to bylo maximum, i tak je to 1%. Na to ze je zacatek cervence, ale nic moc.

Bal jsem se spolehlivosti metodiky (co je 100% ? ), ale koreluje to s odectenym spadem VD ve vcelstvu v zime, nez se toho udelal směšný vzorek měli pro veterinu Smile. Na vsech 3 stanovistich.

Nerikam, ze mam ve vcelach 0 VD, ale lonska genocida je znat. Kazdopadne tady dole (nejlepsi) sezonu ukoncime pristi vikend, v 500mnm jeste 2-3 tejdny pockam.

chose
Referenční URL's