Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přechod z NN na DS
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
(23.07.2014 9:39)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... Dospěl jsem k názoru, že když není med v medníku, tak pro mne med není. Je to zemědělství. Jednou se urodí více, jindy méně. Je to jako sázka do loterie. I když mnohem spolehlivější než Sazka Wink.
JK

Zlatá slova, Pepo, díky za ně ...
Už mám většinu včelstev v DS s vysokým plodištěm (30) a dalším VN (24) co KK. Je to tak akorát, někdo říká i hodně, já ne. Jsou i tací, kteří už mají plodiště ze dvou třicítek .. Taky jsem došel k názoru, že tohle je tabu. Byl tam letos med, byl i někdy v nadstavených mednících, ale v době letos tak častých ochlazení a dešťů rychle zmizel směrem dolů. Silná včelstva mají také velkou spotřebu ...
Díky tomu, že i v této jinak zcela katastrofální sezoně měly včely prostor, kde jim zůstaly nanosené zásoby, přežily období krize a fungují bez krmení, ač v (řekněme) jistém provizorním modu ... Ale přežily v pohodě a bez stresu. Bylo zajímavé pozorovat, jak matičky i včelstvo mění strategii plodování podle snůšky ...
Začínám krmit, takže teď už bude vše jinak ...
Jiří
(23.07.2014 9:42)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Jediné, s čím nesúhlasím, je, že plodisko mám mať dvojnásobnú veľkosť oproti medníku. To by znamenalo u mňa 4 NN plodisko (ako medník slúžia dva), čiže 6NN. V tom prípade by som med nemal, pretože z plodiska med neberiem Smile Včelstvo viac ako na 4NN nemám (preto to mám pol na pol 2NN P+ 2NN M). Ale ina k súhlas. Plodisko patrí včelám, medník mne.

Ano Jardo. Máš pravdu. Mám plodiště na 4 NN + 2 NN jako medník. Tedy skutečně 6 NN. Medník neodděluji MM. Na 4 NN dokonce i zimuji. Ano. Je to vysoké. Ale nemusím se v tom neustále přehrabovat v obavách o nedostatek prostoru.
JK
(22.07.2014 7:48)RTE napsal(a): [ -> ]O melicitóze (a jejím pokusu jí vytočit) jsem slyšel myšlenku, že je lepší než cokoliv jiného je též nechat jako zásobní do dalšího jara, kdy za a) nasají trochu vody a za b) nezatěžují toliko toliko zažívací trakt, resp. zatěžují asi stejně, ale není to takový problém jako v zimním chomáči.

Ověřeno nemám, ale mám pocit, že to opět podporuje myšlenku, že vysoký rámek vždycky někdy nějaké včely zpracují...

Samozřejmě, rizikem bude jak to skladovat, aby se na to nevrhla nějaká jiná zoocenóza

K tomuto doplním.

Vaše vývody A i B jsou vcelku správné, pro začátečníky toto: melecitozy není nikdy víc než 20% a spíš mnohem méně a ostatní je med a tak máčet, vytáčet a vylívat do hnoje je hloupé.

A vysoký rámek - tedy aspoň 30 cm má v případě melecitozy jednu výhodu. Po konci "cementu" koncem srpna, kdy je dost problémového medu v plodišti, se prostě krmí a to krmení stlačí plod a zimní "sezení" níž na stejném plástu, tedy ke spodní loučce a cukru se na vysoký plást vejde pod problénový med vždy dost na přezimování. Jde o asi tak 4 -6 cm zavíčkovaných zásob a to stačí na přezimování. U nižších měr v jednoprostorovém zimování by byl s melecitozou problém a vč by asi nepřežilo a nebo v zuboženém stavu. Také proto se dává pod VN NN a určitě by bylo lepší dát VN (když někdo NN nemá) se soušemi pod zimní vysoký nástavek. Toto je velmi zjednodušené, vždy se vše dělá podle konkrétního stavu. Když bude na vysokých rámcích medu víc jak polovina výšky, pak moje finta neplatí a na takových plástech by včelstvo raději zimovat nemělo!

Mimochodem. Docela se tu někde řešilo jak vyzískat (vyřadit) úplně suché vysoké rámky na vyvaření nebo do tavidla. Toto je ideální způsob, tedy podstavení VN s "polosuchými" rámky právě po začátku září. Na jaře budou suché. Krajní asi plesnivé a tak je lepší krajní nedávat.

A k vaší obavě ze zoohavěti. Mám velmi chladný sklad a neřeším to. Mám ale taky přímo za úly (oplocená zahrada za vsí) od starého včelaře darovanou starou komunistickou skříň z Národního výboru (je na ní ještě inventární štítek). Tato skříň není IKEA a tak i přes svůj věk dokonale těsní, že se tam nedostávají motýlci ani mravenci. Už druhý rok v teplech, jaká jsou bez sebemenšího větrání souše nic nežere. Nechápu, nerozumím a jediné vysvětlení co si myslím je ta dokonalá těsnost. Nesířím.
Co se týká medometů pro nízké nástavky v DS troufám si tvrdit, že kdo nepoznal PR medomet s alespoň trochu vylepšeným zakládáním rámkú, ví prdlajs. To je úplně o něčem jiném! První sezona dopadla nad očekávání dobře, tato po odstranění menších zádrhelů byla super! Žel těch q mohlo být o hodně víc. U včel platí obzlášť neříkej nikdy nikdy. Prostě jsou situace, kdy je dobré pár velkých plástů vytočit. Na to používám starý 4 rámkový medomet předělaný na 3 pl. Mohu li oba medomety porovnat, tak je to návrat do středověku a pokud to není nutné - nepoužívám! Jinak velikost plodiště je značně diskutabilní, není až tak vzácné, že plodiště na vrcholu rozvoje má cca 70 cm na výšku. Zdraví R. S.
(23.07.2014 16:28)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(23.07.2014 9:42)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Jediné, s čím nesúhlasím, je, že plodisko mám mať dvojnásobnú veľkosť oproti medníku. To by znamenalo u mňa 4 NN plodisko (ako medník slúžia dva), čiže 6NN. V tom prípade by som med nemal, pretože z plodiska med neberiem Smile Včelstvo viac ako na 4NN nemám (preto to mám pol na pol 2NN P+ 2NN M). Ale ina k súhlas. Plodisko patrí včelám, medník mne.

Ano Jardo. Máš pravdu. Mám plodiště na 4 NN + 2 NN jako medník. Tedy skutečně 6 NN. Medník neodděluji MM. Na 4 NN dokonce i zimuji. Ano. Je to vysoké. Ale nemusím se v tom neustále přehrabovat v obavách o nedostatek prostoru.
JK

To áno. Len vy včelárite v 250 mnm. Sú majstri i s 8 NN nad sebou, ba i viac...
Sú taký majstri,mňa by len zaujímalo čo v tých 8NN nadstavkoch aj majú.Já si vystačím pri optimále z 5NN nadstavkami na včelstvo a pri 6NN to už musí byť super znáška minimálne 40kg, aby som ďalší podložil.Ak sa znášky prelínajú,vtedy 6NN do času využívam.V prípade že by som vytáčal len raz za sezónu,tak si tých 8NN viem aj predstaviť,inak mi to zmysel nedáva.
Presne to predpokladám i ja. Že vytáčajú menej často.
(23.07.2014 16:58)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Co se týká medometů pro nízké nástavky v DS troufám si tvrdit, že kdo nepoznal PR medomet s alespoň trochu vylepšeným zakládáním rámkú, ví prdlajs. To je úplně o něčem jiném!

Rudo, vím prdlajs. Co je to ten PR medomet. Asi mi něco z těch novinek vzalo ROH Wink Možná, pokud by byl i nějaký ten snímek ???
Dík za poučení.
Pepa



(23.07.2014 17:38)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]To áno. Len vy včelárite v 250 mnm. Sú majstri i s 8 NN nad sebou, ba i viac...

Tak takový mistr nejsem. V mých podmínkách je 6 NN tak akorát na 2 - 3x vytáčení medu. Pokud však trochu zaspím, je i zde část medu již zkrystalizovaná a tudíž ji holkám vracím k přepracování. Proto nevidím důvod dávat více nástavků. Také jsem viděl u několika "mistrů" i 6 vysokých nástavků. Včely zde však obsazovaly s bídou 4 nástavky. Takže i těch 8 NN beru s určitou rezervou. I když, neříkám že je to v některých krajích a situacích nemožné. Na příklad při některých modifikacích dvoumatečných metod.
JK
PR - Paralelne Radiálny medomet..napr http://www.vcely-novo.cz
K čemu vlastně potřebuji při včelaření medomet? Smile
Pepo paraelně radiální. Můžeš ho vidět v Krušlově v Machově včelíně, u Kolomého v Bruntále a na všech výstavách, kde jsou vytáčecí linky s velkým stupněm mechanizace. Není problém ho ale udělat na koleně ze dřeva, přeližky, laminátu pod. Hlavní výhodou je odstranění jedné z nejnamáhavějších prací ve včelařství a to zakládání a vyskladňovní plástů po jednom z medometu. Je s podivem, že tak pracuje většina českých farmářů a nevadí jim to! Když vidím propagační materiál firmy Novo, kde se s ním lze seznámit, je s podivem, jak se dá dobrá myšlenka zmršit a to vůbec nemluvím o ceně. Až uklidím medárnu, tak ti pár fotek pošlu, dát je sem na Forum nedokážu, je to na mě nějak složité. Ať se daří!! R. S.
ty fota by me taky zajmaly
Ale jak krásně ta slečna z Api Novo vkládá rámek po rámku do paralelně radiálního medometu. Wink
Dobrá zpráva pro vlastníky hřebenů - ten Fin z Honeyparadise povídal v Itálii, že italské rámky z hřebenů nedělají PR medometu problém, že si med cestu najde.
A vejde se tam víc jak o 1/3 rámků.

Někde jsem četl názor (možná tady na VF) že jsou nutné hofmany.
(29.07.2014 14:29)Ivík napsal(a): [ -> ]Ale jak krásně ta slečna z Api Novo vkládá rámek po rámku do paralelně radiálního medometu. Wink

Můžeš ich vidět v Krušlově v Machově včelíně, u Kolomého v Bruntále a na všech výstavách, kde jsou vytáčecí linky s velkým stupněm mechanizace. Není problém ich ale udělat na koleně ze dřeva, přeližky, laminátu pod. Hlavní výhodou je odstranění jedné z nejnamáhavějších prací ve včelařství a to zakládání a vyskladňovní plástů po jednom z medometu. Je s podivem, že bez nich pracuje většina českých farmářů a nevadí jim to! Když vidím propagační materiál firmy Novo, kde se s nimi lze seznámit, je s podivem, jak se dá dobrá myšlenka zmršit / som iného názoru/ a to vůbec nemluvím o ceně. Až uklidím medárnu, tak ti pár fotek pošlu, dát je sem na Forum nedokážu, je to na mě nějak složité. Ať se daří!!

Škoda, že ostatní "nemáme nárok". I mňa by zaujímalo to foto, tá cena, ba i to koleno ...AngelWink
R.S., "s prominutím", keď už nieto medu podľa predstáv, tak trochu humoru neuškodí, však i "fčelári" sú len ľudia...
(29.07.2014 14:29)Ivík napsal(a): [ -> ]Ale jak krásně ta slečna z Api Novo vkládá rámek po rámku do paralelně radiálního medometu. Wink

Moc se v tom nevyznám a nikdy se mě to nebude týkat. Vím ale, že existuje systém, kdy se vytáčejí celé nástavky. V ničem jiném než je toto si to neumím představit. A pak by to byl "masakr" v dobrém smyslu slova.
JO, systém na celé nástavky je jednoduchý, odhaduji, jedna osa, 16 winglů a pár hlazenek, plus stojan s motorem a pár desek na krytování. A k výrobě rozbruška a svářečka plus pár zadávaných dílů.

Horší je to s odvíčkováním.

Jenže mě vychází že to se vyplatí tak od 1000 včelstev. Porovnání času na samovýrobu a úsporu času při vytáčení, nebo pro hooodně mladého včelaře.
(30.07.2014 8:25)KaJi napsal(a): [ -> ]Jenže mě vychází že to se vyplatí tak od 1000 včelstev.

Jo jo. Já projevil "vážný" zájem a po dotazu kolik mám včelstev ten zájem ze strany dodavatele okamžitě opadl.
Ale říkal že uvažují že by v sezóně objížděli včelaře a za poplatek by vytáčeli. Nedokážu si tu logistiku představit.
S tím objížděním a logistikou si to dokážu představit - prostě jeden kamion kde bude vše pohromadě - kompletní vytáčecí linka - z jedné strany se nastrkají nástavky s medem a z druhé budou k odběru prázdné nástavky + med v konvích či sudech + vylisovaná víčka. Jen budou vznikat dohady, zda ten med je všechen, zda došlo k poškození souší a podobně. Taky ale může být problém s přenosem nějakých chorob z místa na místo a pod.

Myslím, že pro běžného malého včelaře a i většího do takových 150 včelstev bude pořád jednoduší a levnější klasický medomet. Ti větší si to pak budou muset dobře rozmyslet zda do toho investovat.
Par. radiální medomet má smysl v rámci linky i s odvíčkovačem. V ostatních případech včelař stejně musí brát rámek po rámku na odvíčkování. Možná je úspora času při vykládání medometu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's