Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: volně poletujici vcely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
omlouvám se, psal jsem se na to již v tématu Jen tak a tam to zapadlo... tak tedy:
dnes mi volala jedna paní, že má na zahradě roj.... nesmysl... ale jel jsem se tam podívat. Měla v trávě u paty domu tak cca 300 včel. Stále se shlukovaly i když jsem je klacikem rozhrabaval. Některé měly i pyl. A dost létaly i okolo. Toto se prý děje už tak 14 dní a pokaždé je to někde jinde. Ale vždy u paty domu dole u trávy. Klubko včel, poměrně velké a večer zmizí. Příští den zase, ale jinde.
Co je to za "jev"?

odpovedel mi Merkuri, ale nechci vás jeho odpovědí ovlivňovat. Třeba odpoví znovu, nebo se dozvíme jiný názor. děkuji
Karle, nevím, jestli reaguji ve správném vlákně, ale asi tak před 30-45 minutami jsem náhodou vyšel na zahradu a vidím jak nad zahradou před úly asi tak do vzdálenosti5-10 metrů lítají včely stylem, jak kdyby se rojily, dokola, sem a tam prostě takový to rojový poletování, ale výrazně méně co do počtu, než při rojení, kterých jsem letos viděl několik.
No rojení to asi nebylo, protože se ten oblak / obláček nikam neposouval, na žádné větvi jako minule nebyl vidět hrozen včel a po chvíli se to uklidnilo.

Ale...

na jednom úlu (letošní oddělek na jednom nástavku) na desce pod česnem jsem viděl několik mrtvolek, které tam jiné dny nebyly, na druhém spodním úlu (mám dva nad sebou) s produkčním včestvem na dvou nástavcích jsem viděl boje několika včel. Tak si říkám dobrý, byl to odražený pokus o loupež.

No ale pak jsem si všim, že ve trávě vedle toho spodního úlu je asi tak maximálně hrst včel, které po sobě lezou, některé se ještě praly, ale ne že by se prala každá s každou, všechny, jen některé se do sebe zakusovaly.

Tak nevím, jestli je to stejná situace jako u tebe, ale já to u sebe pozoroval dnes poprvé za poslední týdny v podletí. Respektive takovéto "jakože rojení" jsem ještě neviděl vůbec. Všechno se mi vždycky vyrojilo doopravdy.

Tak uvidím večer až půjdu počítat kleštíky a kontrolovat podložky, co za zbytky včel na těch podložkách bude, jestli to bylo opravdu loupež nebo co.
Leoš Dvorský popisuje jeden z příznaků CCD:
"Již před 8roky jsem zveřejnil variantu, kdy cca začátkem srpna opustí matka úl s
chomáčkem včel počátkem srpna. V úle nezůstane žádný plod ani mladá matka. Včelstva však zůstává na první pohled kompaktní a není napadáno slídilkami. Asi za 2měsíce však podlehne náporu predátorů, tedy i ostatních včelstev. Tuto variantu znám již dlouho, avšak zveřejnil jsem ji až tehdy, když mi ji nezávisle na sobě potvrdili další včelaři z různých oblastí u nás a v zahraničí. Podle mých statistik takto hyne cca 15% včelstev. To není zanedbatelné".

Já se osobně s minirojíky před mými kolapsy setkal i na konci srpna. M.M.
zajímavý názor a přiznám se že hodně podobný s Merkurim... otázka tedy zní... protože opravdu mi 4 vcelstva z osmi odešlo.... jak zamezit CCD?

nebo může být i jiný důvod těchto volně poletujucich včel?
Mirku, díky za reakci a popis tvých zkušeností.
Já jsem shodou okolností dal dneska formidol do toho jednoho produkčního včelstva, zároveň jsem koukal, jestli je tam ještě plod, viděl jsem dokonce nezavíčkované larvičky, ale vajíčka jsem neviděl, protože bylo už šero. Zkusím najít vajíčka nebo malé larvičky až budu formidol vytahovat z igelitu po dvou dnech a hlavně za světla.
Jinak dnes u těchto dvou úlů byly tu a tam nějaké lupičky, viděl jsem zápasící včely.
Jestli to bude to CCD tak to uvidím asi až po několika týdnech, jestli jsem to dobře pochopil.
Uvidím, jestli v nich udivím známky přítomnosti matky. Jinak se zdají zatím normální, co se aktivity týče, v Praze (a asi i jinde) je poslední dny hezké počasí, všechna včelstva (celkem 10) na stanovišti překypují letovou aktivitou.
Co jsem měl možnost číst o CCD tak jsem pochopil, že se vlastně přesně neví, co je příčinou, prevence je mít včelstva v dobré kondici.
Referenční URL's