Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co dělat při napadení včelami
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak se má člověk zachovat, když ho např. při procházce venku napadnou včely?
Kolega v práci mi vyprávěl, že jeho známá si šla zaběhat a v extravilánu ji napadly včely - obalily ji hlavně tam, kde neměla holou kůži, zamotaly se do vlasů, dostala cca 20 žihadel.
Nebyly to divoké včely - nedaleko má někdo úly.
Jak se v takové situaci nejlépe zachovat?
potvrzuji ze funguje probehnuti, klidne i projiti, mez i vetvemi. Staci dve svesene vetve stromu mwzi kterymi je mezera tak akorat aby se ji dalo projit. Nemusite se prodirat zrovna hustym rostim. Podstatne je aby ty vetve byli dostatecne obalene listim nebo jehlicim.

podle mne to funguje proto, ze vcela sice leti rovne, nekliskuje jako zajic, ale aby videla a mohla sledovat a zamerit cil nez sedne a bodne, tak musi litat trochu ze strany na stranu, prpotoze ma ty velke oci vic na strane hlavy. Je to podobne jako pri porletech pred ulem, kdyz si ho vtiskava do pameti.

no a jak musi litat ze strany na stranu, tak proste se zastavi obrazne receno o ty vetve/rosti/ prpptze musi sledovat cil, prchajici osobu.

stejne dobre by zafungovaly dve prkna/desky, postavene nekde vedle ulu pro pripad, ze ye vcelam znelibi vcelar, ktery je rusi v nevhodnou chvili.

antaky jeste funguje stat a nic nedelat a pockat az vas vcela "ocmucha", hlavne se po ni neohanet. ale to nemam vyzkousene u rozvasnenejch vcel, jen u zvedavejchSmile
Po žihadlech (zejména v obličeji) jsem občas otékal. Od té doby co v případě, že dostanu žihadlo (větší počet žihadel) použiju Wim Hofovu metodu hlubokého dýchání neotékám vůbec, popřípadě začínající otoky okamžitě ustupují.

https://www.wimhofmethod.com/breathing-exercises

Občas dýchání zkusím vynechat, abych se přesvědčil, že nejsem vůči žihadlu imunní, a nejsem Smile

(Pokud dotaz zněl, jak se zbavit hejna rozzuřených včel, které po mě lezou a bodají, tak tady asi řešení není. Pokud nešly na kůži, tak svléknout Smile
To začnu doporučovat dámským návštěvám na včelnici ...)
m.
Pokud na mě útočí včely, ale ještě mě nepíchly tak je nejlepší zavřít oči, přestat se hýbat a zatajit dech, po pár vteřinách je přestanu zajímat.
Referenční URL's