Začátkem května jsem při pohledu do medníků cítil zvláštní vůni medu.. většinou v tuto dobu cítím třešně a pak řepku, ale toto byl smrad jak zmoklý pes. Nyní při medování to bylo cítit také.. med je více do šeda.. ??z čeho to může být?? Stanoviště je v listnatém lese. Hloh je tam občas, extrémě kvetly duby, ale neslyšel jsem že by z nich včely sbírali nektar.. dále tam je klen, vrba, habr, a hájek ořešáků černých. Jiná stanoviště jsou klasika.. směs řepky a ovocných stromů - pěkně voňavý žlutý med.
Najskôr to bude hloh je teplo pomerne vlhko včely ho dobre navštevujú. Aj u nás sa to deje je to zvláštna aróma ale med výborný.
Mám jiný "problém".
Když včely plní medníky, tak rád med ochutnávám - přímo z plástu.
Když je to řepka, tak je vůně i chuť celkem nevýrazná.
Další med je už ale často hodně voňavý a chutná taky znamenitě. Ale po týdnu, když jdu med vytáčet, tak ta vůně je pryč.
Setkali jste se s tím taky? Čím to je?
nemůže to být tím, že na začátku med / sladina obsahuje hodně vody a ta svým odparem nese vůni medu, přičemž té vody je ve sladině cca od 70% do 50% a proto je nesená vůně intenzivnější, ale pak při vytáčení, kdy je obsah vody od těch řekněme 16 do 20% je přirozeně odpar menší a tím i intenzita nesené vůně menší?
já to takto jako ty nezkoumal, ale kolikrát na stanovištích, zejména v praze (kde mám úly na jednom stojanu umistěné tak, že proud vzduchu jde od úlů takovou uličkou mezi domem a "hospodářským stavením" na drouhou část zahrady a v té uliččce je úplný medový vítr) když je intenzivní snůška cítím vůni medu jak před úly, tak i za úly a je to jak v parfumerii v nákupáku. a při vytáčení medu tak intenzivní vůně cítit není.
Asi to tak nevyznělo, ale jde hlavně o tu lahodnou chuť.
Když ho ochutnávám z plástu, už je to hotový med, který by se dal vytočit.
Těším se na něj, ale za týden už tak nevoní, je o 80 % méně výrazný. Už jsem to pozoroval loni a letos je to to samé.
Éterické látky, které způsobují vůni, jsou poměrně dost těkavé. Proto to vně úlů při odvětrávání tak voní (anebo nevoní - např. pohanka). V odvětraném (zahuštěném) medu už jich je tedy o poznání méně. Dalším důvodem může být manipulace při medobraní - jejich oxidace při vytáčení v medometu. Proto někteří chtějí plástečkový, případně vykapávaný med...
Voňavý a lahodný med je svazenkový ale musí být z nikdy nezakladených plástů a vykapávaný.
Aromatické jsou především lesní medy,hlavně ty úplně poslední,spousta vůní naráz,s tim se žádný květák nedá srovnat.
Vis kolik je na tech zdanlive cistych panennskych vickach propolisu? Me to prekvapilo, jaka halda, kdyz jsem je roztavil. Takze žvýkání plástu musí být chutově uplne jinde...