Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termokamera
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(19.02.2023 23:31)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]Freyi,

čím jsi to fotil ? Je na těch fotkách vidět plodující včelstva ?

My po něčem takovém toužíme už hodně let, peníze v kase máme díky se oddělení od svazu obrovské. Chceme ve spolku pro včelaře něco pořídit, aby se léčilo, když už si někteří mermomoci nechtějí Varidol odpustit, tak aby ho dávali do včel bez plodu.

Díky předem

Pavel


Je to termo z kulovnice. Detekuji s ním škodnou a vzorné včelaře bez úhynů. Termo je prozradí. Letos takoví tvrdili, že mají úhyn 7%, přitom měli tmu skoro v půlce včelnice.

Ale vážně. Nerozeznám plodování. Když včelstva zimuji na třech nástavcích, často měly není na podložce dostatek k identifikaci žijící rodiny. Termo rychle odhalí počty úhynů. Špatná sezení. Odtržení od zásob. A hlavně sílu včelstva. Později s ní pracuji při rozšiřování, ale to je jiný příběh.

[Obrázky: IMG-214436-764.jpg]
Neumí ,uvidíš tak teplo z očka. Na včely to nikdo nekupujte. Funguje to tak nějak na tenkostěnné úly ale jinak ne. Není to rengen, vidíš jen vyzařující teplo. Zvěř na poli září jak zářivka a úly už tu máte nafocený.
Presne tak. Ja používam termokameru len na zisťovanie plodovania na prelome zima/jar bez toho, aby som musel nadvíhať koberčeky Riga.
(25.02.2023 13:27)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Umí ty termo kamery detekovat i polystyrénové úly a palubkové zateplené, má s tím někdo zkušenost?

Pro dobrou termokameru to není problém. Takhle vypadají zateplené palubkové úly (mezi palubkama je 3 cm polystyren) a je nádherně vidět, kde sedí včely...!
[Obrázky: ly-3-5-6-a-n-hradn.png]
Pokud je dostatečný tepelný kontrast, tak to vidět jde. Pohledem skrze nástavek jde plodování pouze vytušit. Já to používám pohledem skrze fólii a to jde rozlišit krásně - rozdíl teplot chomáče je přes 10 °C.
Když už budu muset zvedat víko, tak stačí na fólii položit dlaň a plodování poznám na 99%.Wink
Z obrázku infrakamery je priam ukážkovo vidieť, ako očkom uniká teplo vesmíru dokorán.
Je to ako kúriť a vetrať súčasne.
(28.02.2023 13:31)Tom-Z napsal(a): [ -> ]
(25.02.2023 13:27)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Umí ty termo kamery detekovat i polystyrénové úly a palubkové zateplené, má s tím někdo zkušenost?

Pro dobrou termokameru to není problém. Takhle vypadají zateplené palubkové úly (mezi palubkama je 3 cm polystyren) a je nádherně vidět, kde sedí včely...!
[Obrázky: ly-3-5-6-a-n-hradn.png]

a umí někdo znalý říci, jestli je tato kamera "dostačující" pro tyto hrátky ?

https://www.conrad.cz/p/voltcraft-wb-80-...lni-kamera
pokud to koupis na eshopu jako obcan, tak do 14 dnu muzes vratit bez udani duvodu (aspon doufam ze to stale plati). tak to kup a vyzkousej a dej nam vědět zda to funguje a jak.
klidne si to muzem koupit a vyzkouset a pripadne vratit vsichni, ale tolik jich na sklade asi mit nebudou a asi by jim to prislo i divny a mohli by delat obstrukce pri raceni, kdyby to avenutelne nesplnilo nase ocekavani.
(28.02.2023 15:29)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]a umí někdo znalý říci, jestli je tato kamera "dostačující" pro tyto hrátky ?
Není. Zatím jediné, na co jsem přišel, že je opravdu dobrá, jsou závady elektroinstalace. Nemá to dostatečnou citlivost, tedy jsou s tím vidět pouze věci s velkým teplotním kontrastem.
Všecko je to o ceně. U přístroje za 5t nemůžeš očekávat zázraky. Já do zateplených úlů vidím. Hledej rozlišení alespoň 384x288 px, s citlivostí jádra 12μm. Teplo utíká nejen přes stěny úlu, ale i z očka a především zpod víka, skrz folii střechy.

Jen pro doplnění informací.....
Pro focení úlů jsem použil tuto termokameru:
https://www.ghvtrading.cz/merici-pristro...ir105.html
Pouziti termokamery pro kontrolu prezivsich vcelstev velkovcelare, zimujjicicho vcelstva v chlazenych skladech:
Referenční URL's