Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v Moravských univerzálech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Počkej si až bude pořádně mrznout aby bylo včelstvo hodně semknuto a husím brkem zadem měl s podmetu vymeť. Stačí ti trocha z každého včelstva. Nebo jim mužeš dát podložky a ty za čtrnáct dní vymést. Stejně by sis měl zajistit ošetření proti kleštikovi, jestli o tyto včelstva máš opravdu zájem. V tom bych viděl větší nebezpečí.
Klasický a praktický důkaz toho, že bez peroutky to prostě nejde Wink ... Ale jinak metodicky vzato ten úmysl, nechat si vše před koupí otestovat, je logický a dobrý ...Wink A jde to i v universálech.
Jiří
Chválím, jen si mohl napsat že včelín, včelstva i úly jsou v ochraném pásmu MVP. Na husí křídlo nedám dopustit. Kam se hrabou všechny smetáčky.
(19.12.2011 21:55)Podolíčko napsal(a): [ -> ]asi jsem to špatně napsal, tak se to pokusím upřesnit:

včelstva i s úly zatím nejsou moje a nejsou vybavena podložkou. Než je koupím, chci si nechat udělat rozbor měli na MVP. Pokud vše dopadne dobře včelstva i se včelínem koupím a při nejbližší příležitosti převedu na Optimal s varroa dnem. jde mi jen o to jak odebrat teď tu měl na vyšetření Huh

Určitě bych ke všemu přistupoval celistvěji.
  1. bych i v této době vložil podložky
  2. pokud nebylo léčeno(mělo by být ) využil bych přicházejícího teplého počasí a včelstva přeléčil aerosolem.
  3. pokud si nejsi jist určitě vyšetření na MVP obzvláště pokud se stanoviště nachází v ochraném pásmu.Pokud přímo v ohnisku tak bych se velice rozmýšlel jestli koupit či né.
  4. samozřejmě vyšetření na varou.Do budoucna se ti vyplatí i pokud si vše zainvestuješ sám.
Pokud vše dopadne dobře tak s chutí do toho a i plán z přechodem na něco modernějšího je sempatický.
Jsem rád, že jsme se v radách Podolíčkovi shodli. Prakticky totéž, dokonce i očíslováno, jsem mu radil v tématu Převzetí starého včelína a to 18.12. v příspěvku 6.
Zdravím pánové,

zdědil jsem univerzály po dědovi, takže pár roků budu muset ještě včelařit v těchto úlech. Letos řešim hlavní problém a to je pro mě umístění podložky pro měl. Počátkem října jsem jí tam zkoušel dát, ale díky prostavění jsem nepochodil, spíš včely podráždil. Můžete mi poradit co s tím? Napadlo mě to podříznout třeba plátkem do ruční pilky a na přesrok zvýšit podmet tím, že zvýšim zavěšení horní loučky.

Díky za odpověď.Smile
Plátek do ruční pilky je relativně krátký. Lepší je dostatečně dlouhá ocaska a výborná je také vyřazená kosa.

Zvednutí závěsu horní loučky nepomůže, včely prostaví i velmi vysoký podmet. Ale to podříznutí je otázkou několika vteřin.
Většinou pomáhá ještě jeden nástavek. Spodek a 1 nástavek jako plodiště, pak mateří mřížka a medník.
To zvednutí pomůže v tom, že se tam lépe dostane škrabka , Teď asi taky jinou možnost nemáš než počkat na chladné ráno, kdy se včely stahnou a pak se to pokusit seškrábnout.
Zdravím,chtěl bych se zeptat který ul má 13 ramku plodiste, přístup zezadu i z vrchu a na to se staví mednik na 10 ramku,rozměr ramku je 39x24, tepla staba a je to zatepleny s palubkama. Jeden 82 lety vcelar to má ve vceline. A druhý dotaz jaké jsou lepší nastavky do vcelina tenkostene nebo zateplene.
Pro admin asi sem ve špatném vlakne za čemž se omlouvám.
Moravský univerzál. Mohu ti jeden věnovat.
Já taky, vše po předcích jsem spálil, ale 6 univerzálů mám ještě ve včelíně, na včelaření to není, ale jsou po letech tak navoněné, že lákají rojeWink
Rád bych jeho vcelin a ten by byl i s ulama. A říct dědovi že je - uly spálim tak ho klepne pepka,
Šlo by na něm včelařit dadant systémem. Plodišťový nástavek nechat a na něj už dávat jen nízké nástavky v budoucí míře na teplou stavbu. Protože je stěna velmi tlustá, můžeš si zvolit jakoukoliv míru až po Langstroth. Překuk dozadu zastrůpkuješ. Medníkové nástavky z univerzálu jsou k neuzvednutí, ty bych taktně odložil.
Dá se včelařit i v univerzálech, jen jsem přidával v létě další svoje medníky a to prosklené okénko do plodiště má svoje kouzlo. Dost nepříjemný je asi centimetrový podmet a naopak velká mezera mezi rámky plodiště a nástavku, což se dá řešit.
(22.01.2020 19:44)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Zdravím,chtěl bych se zeptat který ul má 13 ramku plodiste, přístup zezadu i z vrchu a na to se staví mednik na 10 ramku,rozměr ramku je 39x24, tepla staba a je to zatepleny s palubkama. Jeden 82 lety vcelar to má ve vceline. A druhý dotaz jaké jsou lepší nastavky do vcelina tenkostene nebo zateplene.
Pro admin asi sem ve špatném vlakne za čemž se omlouvám.

Pouze teoretická odpověď: Nepředpokládám, že má včelín nějakou izolaci, proto jednoznačně uteplené s falcem. Bohužel "klasické" izolované nástavky s 2 cm polystyrenu neberu jako izolaci, takže doporučuji něco jiného, více teplodržnějšího - buď polystyren (uvolňují se nějaký jedovatý sra*ky), polyuretan degradující na slunci nebo RTI termoizolační folii v kombinaci se dřevem (ale bez okénka a la Linhart Big Grin). Ale jak tam tu fólii dostat, aby nebyla v kontaktu se včelami a zároveň byla první vrstvou, to nevím a teprve to budu řešit... HuhHuh

PS: Všichni, kteří nevěří, že izolace má význam, by si měli přečíst Koperníkovi spisy, Země totiž není placatá!
Bohužel "klasické" izolované nástavky s 2 cm polystyrenu neberu jako izolaci,
Nemáš pravdu. Na netu je hafo výpočtových programů na prostup tepla, tak si to spočítej.
Izolace úlu má své plusy, ale také svoje mínusy. Těch ověřovacích pokusů bylo již mnoho a kdyby byly zateplené úly nějakým ekonomickým přínosem, dávno by se hromadně ujaly. Já v nich vidím jedinou výhodu v tom, že jsou lehké a nevýhodu v tom, že jsou málo odolné (mechanické poškození včelařem, ptáky, mravenci).
frojta: nemá smysl tady prosazovat tenhle názor....my to víme a těžíme z toho, ostatní at si myslí, že to tak není, to je pro nás přeci ta největší konkurenční výhoda

(23.01.2020 7:31)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]nevýhodu v tom, že jsou málo odolné (mechanické poškození včelařem, ptáky, mravenci).

Na tomhle je vidět, že jsi je nikdy neměl. Škoda, zrovna tebe jsem poslední dobou bral, jako člověka, co mluví jen o tom, o čem něco ví....
20 let v polystyrénu mi stačilo. Žádný už v nich nebyl.
Z takových nástavků sestavené úly ve včelíně kde i někdy fouká:

[Obrázky: patn-l-006.jpg]
A v plechové stříšce polystyrén neubývá?
Asi ne,nikdo tady o tom nenapsal ani čárku Smile
Stran: 1 2 3
Referenční URL's