Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Koupil jsem letos, v podzimní akci v Polsku, Lysoně - 4 rámkový (8 rámků LG 2/3) elektrický za cca 8600,- Kč.
Ano, presne tak. Proc to za tuto cenu musi byt rucni. Letos jsem tez upgradoval na Lysone v obdobne cene a hlavne v elektrice. Je to neskutecna parada. Smile Mohu jen vrele doporucit.
Zdravím všechny, taky přidám recenzi s 4 rámkovým zvratným Lysoněm jsem letos vytočil 0,6 t a pouze 2x se mi nepřetočila po 550-ti kg kazeta jinak absolutní spokojenost. Normálně ho za ty peníze 25,5 tis v ČR musím pochválit. Na potřeby zájmového včelaře absolutní paráda. Negativa buben ze slabého plechu-stabilita dobrá za předpokladu dobrého vyvážení rámků, vnitřní koš by taky mohl mít silnější konstrukci a pružiny silnější, ale to už mluvim o medometu za 50-tisíc. Pro profíky to není, jedině jako záložní ale pro zájmového včelaře do 50=ti včelstev mohu jen doporučit, jsem s ním spokojen. Dotace na něj byla necelých 9 tisíc. K tomu musím říct jízlivou poznámku, kdyby radši veškerý dotace zrušili byl by klid, žebrat o ně jak socka, kdyby nebyly tak ty dotovaný věci by byly stejně o ty procenta levnější, protože za takovej kotel by to nikdo nekupoval a trh by si s tim poradil sám.
(29.10.2018 16:26)LPS1 napsal(a): [ -> ]Ano, presne tak. Proc to za tuto cenu musi byt rucni. Letos jsem tez upgradoval na Lysone v obdobne cene a hlavne v elektrice. Je to neskutecna parada. Smile Mohu jen vrele doporucit.

Nechci do toho dávat víc než 10k a tak mě ruční napadl jako první. Domnívám se, že je i lehčí (z důvodu převozu, přenášení).
Pokud se ale dá najít rozumná akce na elektrickou variantu, je možné to zvážit.
Příspěvky o výrobě medometu jsem přesunul do téma Renovace, úpravy a výroba medometu . V debatě pokračujte tam.
Zdravím, přemýšlím o nákupu medometu. Forum mam celkem pročtené, ale i tak se chci zeptat jaké maté dlouhodobé zkušenosti s medomety Lysoň: Spolehlivost, udržba, čistění, atd....Děkuji za odpovědi
Zaleži aky medomet chces radialny,tangencialny,zvratny... ,cca na koľko včelstiev,ake druhy medu budeš vytačať, do akej ceny ... ? Vdnešnej dobe maš medometov od vymyslu sveta ...

Ja mam Radialy Lyson na 30r a do ineho ako do radialneho by som nikdy nešiel Big Grin
Děkuji Jaro - Vigor za druhou půlku své odpovědi. Tak abych to upřesnil. Pro koš do medometu ještě nejsem rozhodnutý. To, co jsem chtěl vědět, byla spolehlivost medometů značky Lysoň.

....abych se nákupem nového medometu posunul vpřed, představoval bych si zlepšení od dnešního stavu hlavně v tom, že před každou sezonou, či v jejím průběhu, nebudu nucen provádět opravy na medometu. A to bych si přál aspoň několik let (třeba 10 let).
m.h. (kua to je teda oslovenie...Blush)
ja ti nemôžem zvestovať skúsenosti s medomedom Lysoň, ale mám Logar a ten funguje presne ako píšeš, na začiatku sezóny ho zapnem , na konci vypnem, bez opráv na začiatku či v sezóne a funguje tak 10 rokov...ale hovorím Lysoň to není...Wink tak sorry...
Jo znamej má taky Logar 6 ramek zvratny a nemůže si ho vynachvalit, ale dal za něj 80 tis. Další ma Kováře za 50 tis. a taky jen chvála. Pak jsem viděl u Honzika Voleskyho Lyson 4 ramek zvratny automat za 25 tis a vypadá za ty peníze taky fajn... Takže záleží kolik jsi schopen investovat jestli ti to je fuk, tak já bych bral Logar.
Můj názor i vlastní zkušenost.
Přečetl jsem tady celé vlákno o medometech a pak jsem hodně a dlouho zvažoval, od koho medomet vzít.
Uvažoval jsem takto:
Vodička, Kovář - kvalita, zlaté české ručičky, silné těžké plechy na bubnech, kvalitní poctivý nerez na koších a kazetách, kvalitní řídící jednotky, ...
Pak je tady Lysoň - opovrhovaní poláci - tenké lehké plechy na bubnech, kdovíjaký a odkud je to nerez, řídící jednotky - no, kdoví odkud to berou, ...
Říkám si, proč brát předražené těžké a silné bubny medometů od českých výrobců, když můžu vzít Lysoně, který také už pár let funguje a dává zrovna takové záruky jako každý jiný výrobce?
Který z českých výrobců mi jak dokáže, že nerez na jeho koši a kazetách je potravinářská?
Aha?
A proto, proč mít na bubnu medometu 1mm silný nerez, když na něj není vyvíjen žádný tlak?
Na to stačí 0,6mm silný plech od Lysoně.
Proč přeplácet drahé řídící jednotky českých výrobců, když dostatečně stačí ty od Lysoně?
A nakonec, i kdyby, ať už český, nebo jakýkoli jiný medomet měl, nebo neměl nerez kvalitní, jak dlouho je s ní med v kontaktu?
Pár minut, než je vypuštěn z medometu ven?
Není pak pro med mnohem horší rozpouštění v plastových nádobách, kdy se při ohřevu uvolňují molekuly plastových nádob a ty pak následně do medu přecházejí?
Nezlobte se na mě, ale proč je důležité, aby medomet měl tak silný plech bubnu?
To aby med neprorazil buben?
Nebo se medomet bude používat k nějakým jiným účelům, než k vytáčení medu, kdy je potřeba, aby měl tak silný, a tím pádem i zbytečně dražší plech?
Mám šestou sezonu šestirámkový zvratný automat od Lysoně a jsem maximálně spokojen.
Stál mě 38 000Kč a dotace byla 13 500Kč, tedy vyšel mě na cca 25 000Kč a už je mnohokrát zaplacený Wink
Toť moje zkušenost a názor, dle kterého jsem vybíral.
A co se typu medometu týče, asi by si to ještě chtělo rozmyslet, jestli raději nejít do radiálního, zvláště, když má někdo polorámky.
Víš já to zase vidím jinak. Raději dám vydělat české firmě a šikovným českým rukám. Třeba ten chlap co si vydělává na živobytí u Kováře koupí med o někoho z nás a když ne med tak chleba nebo skříň. To u poláka neplatí, ten nechá vydělat zlotý doma.
A jak píšeš, medomet se sám zaplatí. Ten můj čtyřrámkový zvratný od Kováře teda o pár kilo medu později. Ale já mám čas. Stejně tak jako já dodělal ten po dědovi tak než dodělá můj vnuk toho Kováře, tak se zaplatí tisíckrát.
Podle me vyber medometu je jednoznacne ekonomicka volba.Mam lysone rok a problem s nim nebyl, klidne bych si ho koupil znova. Kdyz si vzpomenu na sud s klikou co sem mel to bylo peklo.
Ano, jednoznačně ekonomická volba, proto jsem koupil masivního a drahého Kováře a ne řešení od Lysoně.. Ale správnou volbu potvrdí až čas a to nemyslím roční zkušenost, ale deset a víceletou.
Me by se taky libyl superb rs ale citroen staci
Výborně, děkuji, toto jsem chtěl slyšet. Jsem pro Lysoně vpodstatě rozhodnutý. Musím si ještě rozmyslet ten koš, ale to je drobnost. Popravdě, kdo to ty naše český kluky nutí dělat složitě a draze? Ty starý medomety taky nebyly dělaný z tlustých plechů, ne? Nemluvě o tom, že ty ceny dost nevratně pokřivily dotace, ale to sem nepatří. Škoda, že vše do včel stojí spoustu peněz, ale med se prodává lacině....
Mám od Lysoně zvratný medomet 4 roky. Vytočeno asi 5 t medu a zatím v pohodě.
Mám zvratný od Lysoně. Zpočátku problémy. Malé kazety (vyráběné na míru), bez problémů dodaly nové. Pak se mi pos.... regulátor, výměna, nakonec se sklápěl do protisměru. Vyřešil jsem sám. Od té doby bez potíží. Plánoval jsem si udělat radost novým od Kováře, ale dlabu na to, svých 30 včelstev obsloužím i Lysoněm a med je pořád stejný, jako bych ho točil na Kovářovi. Mám od Lysoně i pastovačku, 100% spokojenost.
Já Kováře letos prodal, řeším čím ho nahradit.
Taky jsem zvažoval medomet od Lysone, ale nakonec jsem koupil Konigin zvratný automat na 6R a jsem moc spokojen. Nemá tolik programů, ale o to jednodušší a efektivní ovládání. Přístup prodejce ze SR byl vynikající. Zpracování medometu je pěkné a cena rozumná.
Referenční URL's