Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No já jen chtěl říct, že velký včelař který to má v hlavě porovnáno si ani radiální, ani zvratný nepořizuje. U ostatních je to úplně jedno. Vždyť před 50 lety musela většina točit klikou a nikdo si nestěžoval. Zdraví R. S.
(23.12.2018 16:25)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Musím vás zklamat, ale radiální medomet jsem měl asi 4 sezony, používal a zase jako slepou uličku zrušil a prodal. ..... Zdraví R. S.
Jaký je tedy rozdíl mezi radiálním a PR (paralelně radiálním) medometem?
Přece rámku je jedno, zda je umístěn tak, nebo tak. Na med působí stejná odstředivá síla, která je daná průměrem a otáčkami koše (pomíjím hmotnost medu). Dokonce za ustálených otáček je odstředivá síla na obou stranách plástu stejná, takže jsou obě strany vytočeny stejně.
Výhodou PR medometu ale je, že umožňuje plnění zkonstruovat strojně (přidáním dopravníků) a navázat tak na možnost použít v lince strojní odvíčkovač, doplněný lisem na víčka.
Ale o tom mluvím - to je ta další fáze, která se vyplatí až u podstatně více včelstev, než máme my. Znovu opakuji, že to až do počtu 500 včelstev považuji za mrhání penězi, které lze použít jinde. Např. do výstavby sklepa na medovinu.
Přece jen používat tenhle typ medometu a navazujících obslužných zařízení....
Ale do téhle fáze my už asi nepůjdem.

(23.12.2018 21:31)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Vždyť před 50 lety musela většina točit klikou a nikdo si nestěžoval. Zdraví R. S.
Srovnávat tuto dobu s dnešní ...
Mohls mít max. počet - tuším 16? (když tak mne opravte) včelstev a na to bohatě stačil 4 rámkový medomet. Větší by Ti asi vyrobil kdo? Dokonce z nerezu? Jedině "melouchem", ale to by nesměl nikdo vědět, jinak Tě zavřeli za poškozování národního hospodářství.
iRP
Za sociku sa dala legalne kúpiť nerez a dal sa aj vyrobiť taký medomet a nikoho nezavreli. Zatvárali len nešikovných a hlúpych. Ja som takých medometov z nerezu el. pohon vyrobil 11, tang. na 7 rámikov. U nás v opravárenskom podniku sme mali všetko a aj vybavenie na zvárenie v och. atmosfére od medi až po nerez. Nebolo to 16 včelstiev ale 15, ovšem to sa rozpísalo na rodinu a zároveň boli zrazu všetci členovia SZV.
V té době jsem měl 2 koč. vozy, takže něco kolem 50 vč. Točil jsem na 3 rámkovém s el. pohonem. Ten byl dole co nejmenší řemenice nahoře hodně velká. Otáčky se řešily napínáním koženého řemínku ze šicího stroje. Horní řemenice byla dřevěná a zbastlil jsem ji na cirkulárce. Fungovalo to znamenitě bezporuchově a řemínek mám ještě někde na památku. Ale jak správně řekl př. Havrlík, který používal to samé, je to nedůstojné konce 20 století. On vymyslel pohon za pár korun z motorku chlazení z Favorita a ovládací destičky kterou vám zaslala jedna firma. Já to vylepšil, že jsem transformátor a diodový můstek nahradil zdrojem z počítače a skříňku využil na upevnění potenciometru. Takto to funguje jako medomet na plásty 39 x 35 dodnes a bez jediné poruchy. Od Dadantů jsem šel cestou radiálního medometu byl dost dobrý, ale měl svoje mouchy. V první řadě Dadant to znamená panenské plásty v medníku a na ty působí nejen destrukční síle směrem k horní loučce ale i z boku. Pak stačí kousek ztuhlého medu nebo pylu a podobně, utrhne se a zdemoluje plást vedle a někdy kdyby jen jeden. U PR medometu je destrukční síla jen směrem k horní loučce a tam je to v pohodě. O tom, že je to drahé řešení to záleží na názoru. Mě přišel PR medomet na 20 rámků materiálově asi na 10 000 kč. Zásobník plástů s odvíčkováním na hrotě asi na 2 000. No a samozřejmě trochu práce mojí i kamarádů. Na předminulé výstavě zlepšovatelů vystavovala česká firma linku na vytáčení moc hezky udělanou a chtěla za ní něco kolem 3/4 mil Kč. To není částka kterou by včely neuměly vydělat a co to ušetří času a námahy. Mě bond testy stály zhruba dvojnásobek a také jsem je přežil. Vždy záleží na úhlu pohledu! Hezké svátky! Zdraví R. S.
Paralelný medomet- neviem kde robím chybu, použil som ho len raz pri jednej várke - vadí mi odkvapkávanie medu na rámiky z horného veka a nie dobré vytáčanie stredovej časti buniek na pláste pri regulovaných otáčkach aj vyšších 250 ot/min to tam ostávalo hodne medu. Celkovo upatlanosť vytočených plástov je značná a neviem si predstaviť vytáčanie pri hustejších medoch . Vrátil som sa ku klasike 4 rámikovému medometu. PR medomet -28 rámikový s reguláciov cez frekvenčný menič -kôš 110cm výšky r. miera optimal- je možné nejaké vylepšenie ?. Tiež prajem Príjemné vianoč.sviatky
janR
Jaký průměr měl ten radialní medomet?
Priemer koša 110 cm, delený plášť priemer 120 cm,
Radiální a PR medomety fungují nejlépe na nízké plásty. Odkapávání medu jde vyřešit odklápěním horní části víc než 90 st. Točím asi na 300 ot. Zdraví R. S.
Radialno tangecialno zvratno kazetový medomet:
https://lyson.com.pl/radialno-kasetowe/1...-line.html
Bud 12 radialne, alebo 6 v kazetách. Porovnáte, ktorý je lepší...
Dobry den, shanim mobilni maly elektricky medomet na 2-3 ramky.. aby mel prumer nejlepe 40 cmd do auta na 12V.. ale nemuzu na ceskem trhu nic takoveho sehnat. Nasel jsem jen tento inzerat, ktery by splnoval me predstavy, ale rad bych koupil novy. Nemel by nekdo tip na nejaky takovy medomet prosim? Moc dekuji
Ale práve tento je nový..Píše to aj v inzeráte. Jedná sa o ukrajinský medomet.
Jaké je tolerance u výšky koše medometu?
Často je výška koše medometu uváděna 420mm, případně 430mm. Langstroth má 448mm. Teoreticky teda nemůže vyjít, prakticky vychází.
Kolik tam bývá teda mezera dole a nahoře pod košem, kudy asi trčí ty nadbívající loučky?
Já mám starý medomet a mezi hranu koše a pásovinu dám pěst, ale na to nespoléhej každý výrobce to bude mít jinak
Chtěl bych se tu zeptat na Lysone. Vybiram mezi dvema. Jeden ma 12V motor s remenici, druhej ma motor 230V s prevodovkou. Vic by se mi libila ta remenice, zda se spolehlivejsi. Ale zase motor na 12V mi prijde malo. Mate s tim nekdo zkusenost? Pripadne, kdyz ne primo s Lysonem, ma nekdo na medometu 12V motor? Staci to?
Nezáleží na voltech, ale na watech.
Stejnosměrné DC motory jsou tiché a jsem nezávislý na síti, stačí autobaterie, k tomu je třeba reg. napětí nebo postaru reostat, doporučuje se převod.
Stejnosměrné EC motory jsou tiché, regulace 0-10V řídící napětí, napájení AC i DC, jsou zatím drahé, například pohony do cyklistických kol, nepotřebují převod.
Střídavé AC motory, 230V celá škála motorů a způsobů regulace, často velmi hlučné, potřebují převod.
Běžní síla včelařovy manželky vyvine do 100W výkonu, tedy motor do 300W stačí (záleží na regulaci a převodu).
Lysoň dáva na medomety 24 V motorky. Aj keď napájanie je na 12V alebo230V.
Myslím, že ten udávaný 12V má 250W, ten na 230V má cca 350W nebo 400W.
Klikni na http://www.apiprodukt.eu ,. Medomety , príslušenstvo, tam to nájdeš.
Mám tady tento jednu sezonu a jel bez problémů.
Vytáčím volnou stavbu, rámky jsou vytočené do sucha, ani nemusím použit nejvyšší rychlost,
plynulý rozjezd,
el. brzdění,
ovládací skříňka se dá jednoduše umýt.
Horší je čistění celého medometu, nedá se jednoduše vyjmout koš a tak člověk se musí různě proplétat.
Pro malovčeráře, si myslím, že je to dobrá volba.
Já byl letos s kamaradem přímo u Lysoňe, cena lepší než u nás Smile
[Obrázky: IMG-20190406-132051.jpg]

[Obrázky: IMG-20190406-132101.jpg]
Referenční URL's