Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem objednal 4 ramky na el. pohon od Lysone buben 60cm, za 10990kc tak jsem na to za ty peníze zvedavej. Původně jsem plánoval zvratny, ale momentálně na to není (žena chce k moři)
To bych to raději doklepal sezónu nebo dvě na starým a pak pořídil zvratný automat.
... nebo rovnou radiální. Ale to chce průměr vyšší - tak min. 800 mm. To už je prostě jiná liga. Nejen o počtu rámků. Vím, o čem mluvím, ehm píšu.
iRP
Radiální sem letos pořídil průměr 900 tak se zvědavý. Byl sem pro něj přímo u Lysoňe.
Při mém počtu včelstev mi stačí obyčejný, nemám ambice mít včelaření jako vedlejsak, do teď mi stačil starej tří ramek... Navíc si mužů půjčit 6 ramek zvratnej Logar.
Reagoval sem na tvůj původní záměr koupit zvratný.
Jasně původně jsem o něm uvažoval, ale jak jsem psal přijde mi to zbytečné.
(14.05.2019 22:07)Slavík napsal(a): [ -> ]Při mém počtu včelstev mi stačí obyčejný, nemám ambice mít včelaření jako vedlejsak, do teď mi stačil starej tří ramek... Navíc si mužů půjčit 6 ramek zvratnej Logar.

Půjčování není dobrý nápad!
Já bych si ho od soukromé osoby nikdy nepujcil, ale tento je školní a už mi bylo několikrát nabídnuto abych si vytocil med u nich v medarne, zatím jsem toho ještě nevyužil...
No, medomet byl asi dřív tak drahou věcí, že já pamatuju spolkový. Skladoval se celý rok u nás a členové spolku si ho k nám chodili půjčovat. Žádný středověk, ale tak rok 1964-5. Pak ho máma koupila od spolku když už si pořídila většina medomet vlastní.

Takže třeba není dobré půjčovat medomet, jen připodotýkám, že se půjčoval běžně. Mimochodem spolkový byl i vařák na vosk, ale na to je jiné vlákno.
Lenže tam sa temer nemalo čo pokaziť ale do elekroniky keď sa dostane voda tak je amen a za dalšie u každého je to cudzia vec a tak sa k nemu chovajú.
Chceš medomet? Kúp si!Cool
Jj, asi driv nebyl problem s pujcovanim medometu, ale asi zase nebyl takovej problem treba s morem atd, ne ?
Ptam se, nevysiram Smile
Ja mam pomalu trauma, kdyz bych si mel vzit rozperak atd na dalsi stanoviste a to je ani ne 200m ode meSmile. Asi se to uz neda lecit (ta paranoia Big Grin )
chose
u nás taky teď není problém s morem a tak si někteří chtějí půjčovat vařák
v půjčování medometu problém nevidím
(15.05.2019 19:02)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Jj, asi driv nebyl problem s pujcovanim medometu, ale asi zase nebyl takovej problem treba s morem atd, ne ?
Ptam se, nevysiram Smile
Ja mam pomalu trauma, kdyz bych si mel vzit rozperak atd na dalsi stanoviste a to je ani ne 200m ode meSmile. Asi se to uz neda lecit (ta paranoia Big Grin )
chose

Já vám rozumím. Taky jsem myslel, že stačí dotek a je malér. Ale ono musí být těch zárodků nad nějakou (poměrně velkou) mez a teprve pak je to tak strašné. Já léta nechápal chlapy od spolku, co dělali prohlížitele, že se nebojí, že si to dotáhnou domů, něco jak vy říkáte.

Kloktejte si před spaním kapkou piva, stačí tak jedno, dvě nebo pět a paranoia bude ok. Věřte mi, mám to vyzkoušené.
Jedno je isté že keď je medomet super lacný tak sa muselo aj niekde ušetriť a za dalšie medomet sa nekupuje na jednu sezonu a vidieť po bazos kopu starých medometov čo majú cez 60 rokov nie je problém, a to je len obyčajný plech a nieto ešte nerez. Neviem ako by sa niekto cítil keby dakomu požičal medomet a po návrate by vyzeral ako dobytok alebo by si včelstvá z niečim nakazil.
Ahojte, dlhsi cas som tu nebol..... mam taky problem neviem ci maly alebo velky no momentalne dost vazny kedze mi zhorel regulator ovladania medometu a nemam ako vytocit med. musim to zajtra prinajhorsom v utorok vyriesit.
Neviem znacku medometu lebo som ho nekupoval z obchodu ale od znameho..... pan uz nezije cize tazko by som nieco chcel zistit o tom....
Medomet zvratny 6 ramikovy, ovladanie tam je AM 7110 12V 15A vyrobca VP Olomouc ale nedari sa mi nic pod tymto nazvom vyguglit.... Motor nejaky bulharsky.... 30V DC 1400 ot.
Neviem ci som ja nieco zle urobil alebo proste prisla jeho posledna hodinka... poistka sa nevypalila ale doslova roztopila az tak ze isiel dym a potom uz neslo nic ani dym ani medomet....
Mate niekto s takymto typom skusenosti? Je mi jasne ze uz takyto ovladac nezozeniem asi ale netusim cim ho nahradit....Huh
Vopred dakujem
Daj foto, skôr sa niekto ozve.
Tak jsem letos koupil Lysone, 4 ramek, automat, zvratny, moznost napajeni z baterie i ze site. Naprosta spokojenost. Za ty penize je to velmi prijemna prace. Co se tyce cisteni po vytaceni, stacilo odmontovat druhe kridlo vika a poradne vystrikat hadici. Ani nebylo potreba vymontovavat kos. Motor je bokem od hridele dole, takze k nemu voda protect skoro nemuze. Ovladaci panel na boku jsem zakryl. Uvidim, jak bude spolehlivy, zatim hodnotim velmi kladne!
Prikladám foto:

[Obrázky: 6001-F683-C47-D-4406-9-D9-E-BBD98-D78-BB3-F.jpg]

[Obrázky: 6-BD46-C14-BCD2-4-CD0-AF14-D9-B24005227-C.jpg]

[Obrázky: E40-D720-D-EC8-C-4-A8-B-9172-A1-A7-C4-E5-F539.jpg]

[Obrázky: F4-B7-A7-EF-0-E04-4-CFE-9179-C8-D11-B7-B454-F.jpg]

[Obrázky: F522-E54-C-D943-4-C53-A726-4-DAC4-E62-D725.jpg]
Zde bych si tipnul, že jde o nějaký starší výrobek Lega srl. (Itálie). medomety tohoto výrobce prodávají v VP Olomouc Včelařské potřeby ,zkusil bych se zeptat tam. Smile a nebo by to mohla být nějaká Ukrajina
Referenční URL's